Sikerült a 7 Summits / 7 Hegycsúcs sorozat! – közölte a közelmúltban közösségi oldalán Neszmélyi Emil, az első magyar ügyvéd, aki a kontinensek legmagasabb pontjaira feljutott. 2016-ban első magyarként mászta meg a Mount Everestet a nehezebb északi oldalról, Tibet felől.

Neszmélyi Emil ügyvéd a Reinhold Messner-féle 7 Summits sorozatban az egyetlen még számára hátralévő Észak-amerikai kontinens legmagasabb csúcsával fejezte be a küldetést – június 14-én felért az alaszkai Denali 6194 méter magas csúcsára is.

E rendkívül nehéz kihívás lényege, hogy a világ mind a 7 földrészének legmagasabb hegycsúcsait kell megmászni. A sorozatban Észak- és Dél-Amerika két különböző földrésznek számít. Németh Alexandrát követően második magyarként érte el ezt a sikert, amit korábban hozzávetőleg 320 ember teljesített a világon.

Saját sorozatának különlegessége, hogy az Everestet a nehezebb északi oldaláról mászta meg, ezzel csatlakozott ahhoz az ekkor még kevesebb mint 50 főt számláló világelithez, akik a Seven Summits sorozatot ezzel a nehezítéssel tudták teljesíteni, így sikere által hazánkat már ebben a műfajban is jegyzik.

Neszmélyi Emil az alaszkai Denali 6194 méter magas csúcsán 2019. június 14-dikén – Forrás: Facebook

“A korábbi években kétszer is megálljt parancsolt számomra a hegy. Egyértelmű volt, hogy a siker legnagyobb esélye érdekében jelentősen kell változtatnom a mászási stratégián, ami komoly tervezést is igényel, mert semmiképp nem tartozom azon szerencsés emberek közé, akik első próbálkozásra csak úgy simán, egy szervezett csoportban, egy napsütéses csúcstámadási napon felsétálnak erre a veszélyes hegycsúcsra azon a hegyen, amelyen extra jól felkészült, profi hegymászók is többen lelték már halálukat” – olvasható a hegymászó közössági oldalán.

“Minden a terv szerint alakult, iszonyúan nehéz volt az expedíció. Hegyi vezetőre nem, viszont egy felkészült mászó társra szükségem volt a sikerhez. Örülök, hogy erre a veszélyes küldetésre rá tudtam venni Koncz Ákos mászótársamat, akivel kitűnően kiegészítettük egymást a korábbi próbálkozásaimtól eltérő, csupán kéttagú expedíciós mászási stratégiám megvalósításában. Így a 7 Summits sikerén felül ez egy értékes, közös magyar siker is, ami számomra mindig nagyon fontos” – írja az ügyvéd.

 

Neszmélyi Emil és mászótársa, Koncz Ákos az alaszkai Denali 6194 méter magas csúcsán 2019. június 14-dikén – Forrás: Facebook

Kapcsolódó cikkek:

Sikerült a csúcstámadás a magyar ügyvédnek! – Neszmélyi Emil megmászta a 4 892 méteres Vinson Massifot

Ügyvéd a világ legmagasabb csúcsain – Neszmélyi Emil éppen most mássza meg a 4 892 méteres Vinson Massifot