Volodimir Zelenszkij elnök arra kéri az ukrán Legfelsőbb Tanácsot, hogy sürgősségi eljárás keretében szüntesse meg a Kijevi Kerületi Közigazgatási Bíróságot. A bíróság felszámolását és újjászervezését célzó törvénytervezetet Ukrajnában csakis az elnök nyújthatja be.

“Egy olyan taláros testület felszámolását kérem, mely nem tudta visszaállítani az Ukrajna elnöke felé irányuló bizalmat, csupán újabb botrányokról és furcsa, az igazságosságostól távol első döntésekről híresült el” – indokolta lépését Zelenszkij.

„Elég volt a milliókkal kitömött páncélszekrényekből, a bírákkal össze fonódott személyekből, az ítészeket kompromittáló hanganyagokból, azokból, akik azt képzelik magukról, hogy mindenki felett állnak” – vélekedett az ukrán elnök, majd kiemelte: “Vegye ezt figyelmeztetésnek minden bíróság, amely törvénytelenül működik Ukrajnában.”

Volodimir Zelenszkij szerint a régi bírósági rendszer korrumpálódott, már nem képes kielégíteni az ukrajnai állampolgárok igazságszolgáltatással szembeni elvárásait. Legutóbb áprilisban a rendőrség őrizetbe vett két ügyvédet, akik 100 ezer dollárt vettek át, hogy azt kenőpénzként továbbadják a Kijevi Kerületi Közigazgatási Bíróság bíróinak.