Az EU arra kérte partnereit, hogy az agártámogatások helyett a szolgáltatások és az árukereskedelem liberalizációjára koncentráljanak a WTO tárgyalásokon, mert Franciaország nem fogad el több, a mezőgazdasággal kapcsolatos engedményt.

Az EU kereskedelmei biztosa Peter Mandelson levélben értesítette a többi EU tagország, Amerika, Brazília, India és Ausztrália képviselőit, hogy jobb eséllyel születne megállapodás a kereskedelem liberalizációjától, mint az agrártámogatásokról.

Az Európai Bizottság sikeresen verte vissza azt a francia kezdeményezést, amely a testület hatáskörének csorbítását jelentette volna. A testület ugyanakkor a WTO tárgyalások nagyobb átláthatóságára tett ígéretet. Franciaország azonban már akkor jelezte, hogy a Bizottság nem léphet túl azon a megállapodáson, amit a tagállamok 2003-ban kötöttek a közös agrárpolitikáról.

A Le Monde francia napilap szerint Franciaország nem fogadja el, hogy az EU tárgyalója bármilyen formában felhozza az agárügyeket a svájci tárgyalásokon, amelyek a decemberi hong-kongi WTO forduló sikerességét hivatottak előkészíteni.