Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén – még mielőtt a parlament másodszorra is ratifikálta volna az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást – 17 igen szavazattal elfogadta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) módosító javaslatát a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosításáról.

Az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényt a köztársasági elnök október 20-án küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek, mert nem találta megnyugtatónak az ujjlenyomat-nyilvántartás hazai szabályait.

“Úgy találtam, hogy ez az egyezmény nem vet fel alkotmányossági problémát, viszont olyan veszélyek vannak, hogy az egyezmény túlságosan széles körben enged meg hozzáférést az amerikai félnek a magyar bűnügyi nyilvántartáshoz” – fogalmazott az államfő akkor.

A köztársasági elnök arra kérte az Országgyűlést, hogy a megállapodást csak az után fogadja el újra, hogy az ujjlenyomat-nyilvántartás hazai szabályait megnyugtatóan rendezte.

Az adatcsere-megállapodás ugyanis egyebek mellett lehetővé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy megvizsgálják, hogy egy birtokukban lévő ujjlenyomat szerepel-e a magyar ujjlenyomat-adatbázisban. Ugyanakkor a bűncselekmény elkövetésével nem vádolt emberek ujjlenyomatai is benne vannak a magyar nyilvántartásban – tájékoztatott akkor az államfői hivatal.

Az IRM által benyújtott módosítás egyértelművé teszi, hogy csak azokhoz az adatokhoz férhetnek hozzá az amerikai hatóságok amelyekhez szándékaik szerint hozzá szeretnének férni, illetve amelyekhez a magyar fél is hozzáférést szeretne biztosítani, vagyis a bűncselekmény miatt elítéltek adataihoz.

A bizottság 17 igen szavazattal elfogadta a módosítást. A bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény módosítása ezt követően került újra a parlament elé.