Draskovics Tibor miniszterjelölt programja az állam működésének korszerűsítését ígéri

2009.04.15. MTI

Korszerűbb, kiszámíthatóbb, gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb állami működésről beszélt az igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában kedden.

Ügyfélközpontúbb közigazgatás és gyorsabb perek szerepelnek a jelölt programjában, aki jelenleg is az igazságügyi és rendészeti tárca élén áll.

A tervek szerint a nagy kodifikációs munkák közül a büntető törvénykönyv új általános része helyett csupán olyan átfogó módosítás lesz, amely megfelel a közbiztonsági helyzet kihívásainak. Változik továbbá a közigazgatási eljárás általános szabályairól szóló törvény és a polgári, illetve büntető perrendtartás és készül egy nagy korrupcióellenes törvénycsomag is. A korrupcióellenes fellépés Draskovics Tibor szerint a Bajnai-kormány programjának fontos eleme lesz.

A jelölt kérdésre válaszolva elmondta: a válságkezelés érint majd nem kevés szerzett jogot is, ám ez csak az alkotmányosság tiszteletben tartásával lehetséges.

"A világgazdasági válság cunamijában semmi nem maradhat változatlan, de a változás csak alkotmányos lehet" - jegyezte meg Draskovics Tibor.

A gazdaságilag szükséges és az alkotmányosan lehetséges közötti szűk mezsgyét kell megtalálni, de a kormányban megvan az ehhez szükséges tudás és alkotmányos elkötelezettség - hangoztatta a miniszterjelölt.

Draskovics Tibor meghallgatásán elmondta: a tíz évvel ezelőtti igazságszolgáltatási reform tapasztalatai alapján szükséges a korrekció, hogy átláthatóbb, gyorsabb és a jogkereső közönség igényeire a jelenleginél nyitottabb legyen a bíráskodás.

Abszurd, hogy a bírák fegyelmi ügyeinek megindulása nyilvános adat, ám a végeredmény szolgálati titok - jegyezte meg az igazságügyi miniszterjelölt, aki szerint "az átláthatóság tekintetében még ennél sokkal nagyobb problémák is vannak".

Gyurcsány Ferenc leköszönt miniszterelnöknek a közelmúltban az igazságszolgáltatással kapcsolatban nagy vihart kavart kijelentéséről szólva a jelölt azt emelte ki: a részlehajlás látszata sem merülhet fel az igazságszolgáltatással összefüggésben. Ám egy sor bírói, ügyészi döntés nem volt érthető, megmagyarázható a közvélemény egy része számára, ami nem azt jelenti, hogy törvénysértőek voltak, de nem illeszkedtek a korábbi döntések sorába, vagy éppen logikai bukfenc volt az indoklásukban - mondta.
A miniszterelnök az MSZP március 21-i tisztújító kongresszusán azt mondta, az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint járnak el. Gyurcsány Ferenc hozzátette: "úgy tűnik, mintha mentenék a Fideszhez kötődő disznóságokat, másrészt meg időnként azt a gyanút keltik, hogy részrehajlóan eljárás alá vonják, büntetik a Fidesz ellenfeleihez tartozókat vagy annak vélteket".

Draskovics Tibor szerint a szélsőséges véleménynyilvánítás szélsőséges tettekhez vezet, ezért változtatni kell a véleménynyilvánítás szabadságának szabályain, és ehhez szükség van az alkotmány módosítására.

Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy történt számos olyan bűncselekmény, amelynek a nyomozások jelenlegi állása szerint csak rasszista motívuma lehet. Továbbá volt korábban több olyan bűncselekmény, ahol sok jel utalt a rasszista indítékra, ám mégsem ennek megfelelően értékelte azokat az igazságszolgáltatás, mert a bíróság és az ügyészség nem egyszer láthatóan ódzkodik attól, hogy ezt a nehezen bizonyítható tényállási elemet is értékelje.

Továbbá a jelenlegi igazságszolgáltatás tétlenül nézi a "Le kellene lőni őket mint a kutyákat!" - típusú kijelentéseket, holott ez az elborzasztó jelenség sokak jogérzékét sérti - jegyezte meg Draskovics Tibor.

A bizottság szocialista és szabad demokrata többsége támogatta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszteri kinevezését. A jelöltet 15 szocialista és egy szabad demokrata képviselő igen szavazatával támogatta, ugyanakkor a bizottság 13 fideszes, illetve kereszténydemokrata tagja ellene szavazott.
 

  • kapcsolódó anyagok
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
KÖZIGAZGATÁS
KORMÁNYZAT