“A tudósításoknak, a híreknek egyre nagyobb részét teszi ki nem csak Magyarországon, hanem világszerte a bíróságokon folyó események, tehát különleges szerepe van annak, hogy hogyan és milyen módon tájékoztatunk” – mondta Baka András, az LB, egyúttal az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke hétfőn Kaposváron, hangsúlyozva elkötelezettségét egy megújult, naprakész, korszerű igazságügyi tájékoztatás mellett.

A Somogy Megyei Bíróság összbírói értekezlete utáni sajtótájékoztatón jelen volt Szűcs Péter, az LB és az OIT aznap hivatalba lépett szóvivője, akire az LB elnöke – mint mondta – különösen is számít a reményei szerint hamarosan ismét az OIT elé kerülő bírósági tájékoztatási stratégia kidolgozásában.

“Azt várom, hogy a bírósági tájékoztatás jobb lesz, megújul, naprakész lesz, nem csak utána megy az eseményeknek, hanem előbbre is szaladva tájékoztathatja a sajtót” – mondta Baka András, aki elképzelhetőnek tartja, hogy adott esetben a sajtó képviselői az internetről szerezzenek tudomást lényeges ügyekről, egy-egy nagyobb, közérdeklődésre számot tartó perről előzetesen rövid írásos tájékoztatást, összefoglalót kapjanak, ami alapul szolgálhat a tudósításhoz.

Ujkéry Csaba, a Somogy Megyei Bíróság elnöke az elmúlt évet értékelve közölte: 13,6 százalékkal több ügy érkezett az elmúlt évben, különösen a szabálysértési ügyek jelentettek nagy leterheltséget, amelyekből közel ötezret bíráltak el.

“Változatlanul igaz az, hogy a törvényhozás újabb és újabb feladatokat ró a bíróságokra, de forrást nem biztosít hozzá” – jelentette ki a megyei bíróság elnöke, utalva ezzel arra, hogy a megnövekedett feladatokhoz Somogyban hozzávetőleg öt bírói státusra lenne szükség, amit nem kaptak meg. “Egyébként bírjuk a terhelést” – jegyezte meg Ujkéry Csaba, amit az általa ismertetett, országos viszonylatban kedvező statisztikai adatokkal is alátámasztott.

Hétfőtől új szóvivője van az LB-nek és az OIT-nak

Hétfőtől Szűcs Péter újságíró segíti a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) kommunikációs munkáját – közölte az OIT.

A televíziós-rádiós újságíró koordinálja február 15-től a bírói szervezet kommunikációját. Szűcs Péternek szóvivői munkája mellett feladata lesz, hogy hatékonyabbá tegye a bíróságok egymás közötti, és sajtóbeli információ-áramlását. Irányítsa a kommunikációs stratégia megalkotását és szerepet vállaljon az igazságszolgáltatás interneten való hatékonyabb megjelenésében – írták.

Szűcs Péter Miskolcon született 1971-ben, ott végezte tanulmányait a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi, majd az Állam- és Jogtudományi karán. 1994-től dolgozik a médiában, volt reklámhang, tudósító, szerkesztő-riporter és műsorvezető. Dolgozott a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Sláger Rádió, az Inforádió, a Duna Televízió munkatársaként. Alapító főszerkesztő-helyettese volt a zoom.hu portálnak.