A letartóztatás friss gyakorlatáról szóló tapasztalatcserét, és az Emberi Jogok Európai Bíróságának kapcsolódó esetjogáról szóló ingyenes képzést tart Nyíregyházán a Magyar Helsinki Bizottság a Nyíregyházi Ügyvédi Kamarával együttműködésben 2019. január 30-án.

A szakmai nap célja informális eszmecsere az új Be. kényszerintézkedést szabályzó részéről, valamint annak gyakorlatáról, és szakmai támogatás, különösen a strasbourgi bíróság előtti eljáráshoz.

A rendezvény résztvevőinek a kényszerintézkedésekről szóló határozat az EJEB sztenderdeknek való megfelelésének vizsgálatához ellenőrző listát, és a letartóztatásról szóló döntéshozatali eljárásban alkalmazható mintaérvelést adnak a szervezők.

A szakmai napot Halmos Tamás, a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara elnöke nyitja meg, az értékelést Juhász Zoltán, a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara elnökhelyettese vezeti, a beszélgetéseket Kovács Zoltán Péter nyíregyházi és Lakatos Viktor budapesti ügyvédek vezetik. Az előadásokat és beszélgetéseket Lakatos Viktor mellett Kirs Eszter és Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság büntető igazságszolgáltatási programjának szakértői tartják.

A részvétel ingyenes, ellátást biztosítanak a szervezők, a más településekről érkező résztvevők utazási és szállásköltségét visszatérítik. A rendezvényre 20 ügyvédet tudnak fogadni.

A jelentkezéseket 2019. január 21-ig várják a helsinki@helsinki.hu e-mail címen.

Program, további részletek ITT.

_________________________________________________________________________________

Az új büntetőeljárási törvény fontos és pozitív változást hozott a kényszerintézkedések terén: kifejezett célja annak biztosítása, hogy a fokozatosság, szükségesség és arányosság elve érvényesüljön, vagyis csak akkor rendeljenek el letartóztatást, ha az azzal elérni kívánt cél enyhébb intézkedéssel nem biztosítható. Ugyanakkor bizonyos az is, hogy a büntetőeljárás szereplői részéről szemléletváltásra van szükség a jogalkalmazási fordulathoz, hiszen eddig sem a Be. szövege volt az igazi akadálya, hogy a letartóztatást csak a valóban szükséges esetekben rendeljék el, és hogy a döntések megfeleljenek a magyar és a nemzetközi sztenderdeknek. A koncepcióváltás gyakorlati érvényesülésében nemcsak a hatóságnak és a bíróságnak van szerepe, hanem az ügyvédeknek is. A védők az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogára és az Európai Unió irányelvire is kiterjedő magas szakmai felkészültsége, az ezekre alapozó érvelés fontos szerepet játszhat abban, hogy a letartóztatás valóban az ultima ratio eszközzé váljon.