Nemzeti exportcikk lesz a digitális bíróság - Több mint 10 milliárd forint értékben értékesítik a magyar megoldásokat - Kisfilm

2019.04.29. Jogi Fórum / OBH

A jövőben Magyarország bíróságai is bekapcsolódnak hazánk digitális exportjának fejlesztésébe az együttműködési megállapodás szerint, melyet 2019. április 17-én Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kötött.

A megállapodást az OBH-nak a bíróságok digitalizációja terén elért eredményei tették lehetővé, amelyeket az Európai Bizottság is elismert már évente megjelenő igazságügyi eredménytáblájában. A legutóbbi „scoreboard” szerint Magyarország uniós viszonylatban dobogós helyet ért el a 21. század elvárásainak megfelelő bírósági ügyvitel kialakításával. Az utóbbi évek legfontosabb fejlesztései közé tartozik a tavaly kiépített és egyre bővülő távmeghallgatási rendszer, az elektronikus kapcsolattartás teljes körűvé tétele, valamint a hamarosan bevezetésre kerülő e-akta, amely tértől és időtől független hozzáférést biztosít az egyes eljárások résztvevői számára ügyük irataihoz.

Az OBH által irányított, illetve ösztönzött fejlesztések eredményeként létrejövő megoldások, valamint a digitális átállás során felhalmozott tudás a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint olyan érték, amely méltó a nemzetközi figyelemre. Az OBH és a tárca megállapodása ezért rögzíti, hogy a két szervezet a jövőben együttműködik elektronikus bírósági megoldások külföldön történő megismertetésében és külgazdasági hasznosításában.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL