Jogi egyetem


Sz.Márton # 2009.07.14. 09:46

Te is kimásztál, tehát megfeleltél...akkor nem is Im...., hanem "Possible"

Impossible # 2009.07.14. 09:31

Marci, kb. a felét elolvastam annak, amit írtál. Az jut róla eszembe, hogy nálunk épp ez volt a gyakorlati képzés: beledobnak a káoszba, mássz ki! :D

Legislator # 2009.07.14. 07:03

HM,

A forrásként megjelölt oldal nem található, de amennyire vissza tudok emlékezni, a szakpanelek minden egyes eleme kötelező, a szakosodás az egységes és egyszintű jogászképzésben nem értelmezhető fogalom. Az az öt év elvégzése után lehetséges egyfelől a szakvizsgával, és ha valaki gondolja, járhat szakjogászképzésre, LLM-re, esetleg PhD képzésre. (Mindez nem jelenti azt, hogy valaki mondjuk harmadévtől kezdve ne gyúrhatna rá egy-egy általa megkedvelt területre).


Sunshine after the rain.

Akiérdekel # 2009.07.13. 21:29

Köszönöm szépen azoknak akik segítőkészek voltak, és rendesen válaszoltak. :)

Hmmmm # 2009.07.13. 21:01

Sziasztok!

Jóval pályaválasztás előtt állok, még nem igazán rutinosan a felvételi és egyéb intzémyények körében.

Nyilván sok utána olvasással kideríthetném, de ezek a kredeites dolgok még nem teljesen tiszták.

Van ez a link:
http://www.ajk.elte.hu/…o/Tanrend%20(2008-2009_1%20-%20Esti-Levelezo).pdf

A 138. oldalon vagy egy táblázat. A kérdésem az, ha valaki jogász szeretne lenne, az összes táblázatban szereplő tárgyat meg kell csinálnia, vagy csak kiválaszt egy oszlopot, és az ahhoz tartozó alapot és kiegészítéseket. Úgy értem ezek a szakpanelek már a szakosodást jelzik, vagy én értem félre, és ezt még mindenkinek tudni kell, ezen belül lehet majd még irány választani.

Előre is köszi a segítséget.

Üdv, HM

Sz.Márton # 2009.07.13. 19:26

Aki el akar valamit érni, az a megfelelő modorban, ha igazán akarja el is fogja. A tanulmányi osztályokon is emberek vannak, nem árt velük jó viszonyban lenni mert sokszor, tényleg sok ember mindennapi ügyeivel foglalkoznak és elég sok kötelező nyilvántartási problémát kezelnek. Főleg bizonyos telített időszakokban amikor mindenkinek sok a gondja és amúgy is feszült. Aki valamit akar járjon előtte utána a helyi szabályoknak, tudnia kell hol találja(körültekintően és alaposan)és utána mindent vessen latba a döntésre jogosultakhoz írandó kérelmekben és az illetékes ügyintézőkhöz intézett kéréseiben. DE NE SÍRJON, HOGY JAJ NEM TUDOM ...stb. A jogász első iskolája maga a belső ügyintézések saját érdekében történő elintézése, illetve (ha tudja)a helyi tapasztalatok átadása más hasonló helyzetben lévő hallgatótársai megsegítésére. Egy igazi joghallgató ne várja a valohogyan majd lesz helyzetet, mert az a valahogyan be is következik, de abban vesztes marad! Intézze az ügyeit határozottan, illemtudóan és nagy színészi és beleélő képességgel és preventíve hivatásszerűen. Nem az a hozzálláás, hogy nem lehet, hanem, hogy hogyan lehet a célt elérni minden megengedetten elérhető eszköz latba vetésével. Ha már a tanulás hiányát ezzel is kompenzálni kell legalább ebben emelkedjen ki...erre mindig szüksége lesz, hacsak nem elkényeztetett milliomos vagy egyéb tuningolt csemete.

Lehet, hogy kampányszerűen hangzott, de még mindig jobban bejön mint a lehetetlenkedő, később is tétlenkedő gumitarzan jellegű áljogászi magatartás, amely annyira alacsonyröptű, hogyha fácánnak születne a duna alatti metrósínek talpfái között lehetne rá vadászni.

janoo # 2009.07.13. 18:56

Persze, érdemes megkérdezni a TO-t, főleg azért, mert általában a félév elején az ember beadja a felmentési kérelmet és 2hónap mire elbírálják. Viszont azt a tárgyat is fel kell venni a félév előtt,amiből felmentést kérünk, viszont az arra épülőt nem lehet az előfeltétel teljesítéséig ( azaz a felmentés elbírálásáig ). Így hiába a felmentés, szerencsétlen esetben ugyanúgy "bukjuk" azt a félévet, csak vizsgáznunk nem kell annyit.

Impossible # 2009.07.13. 18:48

Akkor is célszerű megkérdezni a tanulmányi osztály hivatalvezetőjét.

-LG- # 2009.07.13. 18:40

Köszi

janoo # 2009.07.13. 18:38

Sztem ez a kreditelismerés egyszerű történet és nem a TO fog ebben felvilágosítást adni. Törvény alapján,ha az adott tananyag 75%át lefedi az általad már teljesített tantárgy, akkor el kell ismerniük. De erről mindig az adott tanszék dönt (legalábbis a PPKE-n és SZTE-n biztos). A legegyszerűbb,ha a tanszékek honlapjáról letöltöd a tematikát és összehasonlítod az általad tanultakkal. Nekem főiskola és egyetem közt is simán működött ez oda-vissza.

Impossible # 2009.07.13. 13:21

LG,

a tanulmányi osztály hivatalvezetőjével beszélj (Mátéffy Györgyné), ő majd megmondja a frankót, a legeslegjobban ő tudja a szabályokat, mástól nemis érdemes érdeklődni, mert összevissza hadoválnak. :D

Kedves Akiérdekel,

ugyanezt ajánlom neked is.

ui: csak rámenősen (udvariasan persze), kitartóan, mert általában nagyon elfoglalt ott mindenki.

_Wasp_ # 2009.07.13. 13:14

azért ez nem olyan bonyolult probléma, hogy egy reménybeli jogásznak ne kéne tudnia megoldani: elkéred 1. a TVSZ-t és végigolvasod.
2. megkérdezed, "ha maga nem tudja, akkor ön szerint kinél érdeklődjek?"
3. Ha "körbeküldtek", akkor azt szépen jelzed, illetve a körbeküldők főnökénél próbálkozol.

A TO-sok nemigen olvassák ezt a fórumot, és helyettetek senki nem fog emiatt bemenni az egyetemre.

Ha nem akartok bemenni, akkor is érdemes lenne email-t írnotok a TO-ra, fórumozás helyett, gyanítom, hogy pikkpakk okosabbak lennétek.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Akiérdekel # 2009.07.13. 10:00

LG: Persze, mert mindegyik tanulmányi osztályon olyan jól informált emberek dolgoznak... :D Szerinted mért nem kérdezem őket? Múltkor is bementem valamiért, és úgy néztek rám, mintha kínai lennék, pedig nem is vagyok az. :)

-LG- # 2009.07.09. 15:16

Hali.

Nálam is ugyan ez a a helyzet én PTEn végeztem a Igazságügyet és tovább szeretnék tanulni (jogász).
A PTE tanulmányi osztály vezetője a következő infókat adta:
A PTEn külön szak indul olyanoknak akik elvégezték az Igazságügyet.
BE, PP, Munkajog és Családjogból tutira felmentenek.
Kb. 3,5-4 év az oktatási idő.

Felhívtam a Pázmány tanulmányi osztályt de egyértelmű választ nem tudtak adni, viszont nincs kedvem megint Pécsre járkálni
és jó lenne tudni, hogy pontosan miből mentenek fel és meddig fog tartani a suli.

Ha valakinek van valami infója kérlek válaszoljatok.

Köszi...LG

Impossible # 2009.07.07. 18:54

Nyilván sok tárgy egyezik, és sokat be lehet számítani, de kérdezd meg a tanulmányi osztályon, hogy időben ez mennyit jelent (lehet, hogy nem sokat, csak sokkal kevesebb tanulást :) ).

_Wasp_ # 2009.07.07. 12:24

miért nem kérdezed meg az adott intézményt, hogy milyen vizsgákat számítanak be? kreditrendszer van mindenhol

egyébként nincs mit.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Akiérdekel # 2009.07.07. 12:21

Hát köszönöm a segítséget... :DDDDDD

Akiérdekel # 2009.07.05. 14:34

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, lehet valaki tudna segíteni. Ha valamilyen ok folyamán kitalálnám, hogy igazságügyi igazgatási szak elvégzése után jogász szakra mennék, akkor a 10 féléves idő mennyire rövidülne le a beszámított tantárgyak miatt? Mondjuk ELTE, PTE, és SZTE-n érdekelne. Feltéve, ha előző okleveles tantárgyakat beszámítják.

Aki

Impossible # 2009.07.03. 12:10

mondtam én, hogy jól eldugták lol

babapiskóta # 2009.07.01. 20:22

Imp.

Mint kiderült, minden tanszéknél külön-külön fent van a lista, csak alaposan le kell görgetni a képernyőt. :)

Nils # 2009.06.30. 09:12

:)
A HÖK oldalán van még fórum, de az is pang, szinte csak a nyitótopikok vannak fent.

Impossible # 2009.06.30. 09:06

Ja most néztem meg, nem működik a fórum. :D

Impossible # 2009.06.30. 09:03

Van könyvlista a honlapunkon??? Hol???

Fórum a www.pazmanyonline.hu -n van, de szerintem eléggé gyér.

Nils # 2009.06.29. 20:31

Én nem tudok saját fórumról, ami használatban is lenne és pörögne.

babapiskóta # 2009.06.29. 20:17

Kedves Impossible és Peace!

Köszönöm a válaszokat.
Megnéztem mindent. :)
Kapok latinból felmentést, ez már jól kezdődik. Levelező tagozaton is kérhető, ha levelezőn szereztem másik jogi karon. :)
Van még pár letett vizsgám (na nem sok), úgyhogy azokat is megpróbálom majd elfogadtatni, hátha... így is marad még elég.

Amúgy tényleg jól eldugták a tankönyvlistákat, nemcsak én bénázok, a barátnőm is jelentkezett, ős is kutatott, és üres kézzel végzett.
De ha az ember egyszer megtalálja, akkor már evidensnek tűnik, hogy hol van. :) Úgy látszik ez az első feladvány.

Annak örülök, hogy a tankönyvek egy része megegyezik az ELTÉ-vel, a rómát hétvégén el is kezdtem, mert ugyebár azt nem lehet elég korán... főleg ha mellette azért még 9-10 órákat dolgozom úgy, hogy ott az eszemet is használnom kell, és estére már kicsavart felmosórongy az agyam.

Saját fóruma nincs a pázmány jognak? Olyan ami élő, és valóban használják? Jó lenne, ha lenne, főleg ha ott a leendő évfolyamtársakkal is lehetne ismerkedni.