Jogi egyetem


Eweol # 2009.04.20. 14:24

Segítséget szeretnék kérni: 10percben be kell mutatnom a bankjogászok feladatát, munkakörét, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük, milyen feltételekkel, de nem nagyon találok anyagot hozzá.
Volna vmilyen ötletetek?
Nagyon köszönöm előre is

Talán érdemesebb lenne meghívni egy "bankjogászt" személyesen, hogy a saját tapasztalatai alapján számoljon be a témáról...
jó, tudom, azt ilyet azt nagyon nem lehet, megint én vagyok a naiv :)

Legislator # 2009.04.20. 14:18

Az Aston Martin még jobb autó, de a legjobb az, ha sofőr nyitja ki a limuzin ajtaját, az alkomornyik nyitja ki a villa kapuját a Cote d'Azur-ön, a butler kínál a jól behűtött francia pezsgővel, melyből 500 euró egy palack, és kérdezi, hogy kellemes volt-e az út a magángépemmel, amely persze Concorde... Én viszonzásul kérdezem, hogy mi a helyzet a páncélteremben lévő impresszionista és posztimpresszionista gyűjteményemmel:-))))))))))))))))Ez volt az álmodozásos fejezet, a valóságot hagyjuk.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.04.20. 14:10

Kedves Lilla,

Petrik Ferenc és Szentiványi Iván is írt egy-egy Bankjog című könyvet, mindketten 1989-ben, vagy 1990-ben (MOKKA adatbázisban megtalálhatóak). Lehetne idegen nyelveken keresgélni (MOKKA+a wikipedia nem egy nagy valami, de lassan jobb, mint a legjobb lexikonok, viszont tudományos idézésre alig alkalmas, de kiindulásnak jó lehet, különösen az angol, a francia, a német, és az orosz verzió értékes). Érdemes még a néhai Földes Gábor által főszerkesztett Pénzügyi jog I. című kötetet is fellapozni (ennek van futó kiadása, az új főszerkesztő neve Simon István), ebben is írnak a bankjogról. A bankjogászok bizonyára jól keresnek, de egy (kereskedelmi) bankban a jogász szerepe mellékszerep, nincs nagy előrejutási lehetőség. Mondjuk egy EU banki szervnél (Európai Beruházási Bank), vagy a Világbanknál már lehet izgalmas a dolog. De van itt nálam ebben illetékesebb.


Sunshine after the rain.

Impossible # 2009.04.20. 13:55

Nils,

nem mondtam, hogy rossz autó, de a BMW csak jobb! :D

Nils # 2009.04.20. 13:41

Imp,
nem olyan rossz autó az a Skoda Superb. :)

Impossible # 2009.04.20. 13:41
Impossible # 2009.04.20. 13:39

Pázmány jogon van a Deák Ferenc Továbbképző Intézetben bankszakjogászi képzés. Lehet, hogy ott érdemes lenne érdeklődni, én csak ennyit tudok segíteni.

SzLilla # 2009.04.20. 13:20

sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni: 10percben be kell mutatnom a bankjogászok feladatát, munkakörét, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük, milyen feltételekkel, de nem nagyon találok anyagot hozzá.
Volna vmilyen ötletetek?
Nagyon köszönöm előre is

Impossible # 2009.04.20. 13:19

"sikeres ügyvéd, bíró lesz belőle, amivel együtt jár egy fekete Audi A6-os vagy egy Skoda Superb"

Hát nemis! BMW! lol

Kérdezd meg pl. Kacsát, neki milyen van, oder milyet tervez. :D
(Én nem tudom, de szerintem nem skodát. :D )

Nils # 2009.04.20. 10:32

Én is tapasztalom, hogy nagyon nehéz manapság itthon boldogulni. Nem csak jogi, hanem bármilyen diplomával - több közgazdász ismerősöm is hosszú hónapok óta álláskereső. Nehéz boldogulni, de szeretném hinni, hogy lehet... Én úgy látom, hogy mentális probléma is van a nagy elégedetlenség mögött. A fiatalok többsége úgy felvételizik egy jogi karra, hogy 5 év alatt "gyorsan" elvégzi és néhány éven belül sikeres ügyvéd, bíró lesz belőle, amivel együtt jár egy fekete Audi A6-os vagy egy Skoda Superb. Aztán diplomaszerzés után jön a kijózanodás, a csalódás és a vele együtt járó panaszáradat, letargia. A lécet kellene lejjebb tenni és tudomásul venni, hogy ez a pálya nem (csak) erről szól. Ehhez viszont a felvételizők, egyetemisták objektív felkészítése, tájékoztatása szükségeltetne.

Lehet, hogy én vagyok az átlagnál "igénytelenebb", de már eleve úgy felvételiztem anno, hogy munka mellett nem biztos, hogy elvégzem 5 év alatt, de nyugisan megcsinálom. Nekem már az is elég lenne, ha majd előbb-utóbb a családomnak lesz fedél a feje felett, kapok olyan állást, ami hoz egy szerény köztisztviselői átlagot, de ami a legfontosabb: szívesen dolgozom majd a pályán, boldog vagyok a munkámmal és reggelenként mindig tükörbe tudok nézni. Ezt nem lehetetlen teljesíteni még ma sem, Magyarországon sem, csak tenni kell érte. És bízom abban, hogy a helyzet is javulni fog. Hiszem azt, hogy nem véletlenül születtünk ide.

Avelina-Vivien # 2009.04.20. 09:50

A Forbes 100-as csak a egy példa volt.Én kint tudok, akarok érvényesülni .Neked sok szerencsét kívánok Kinsella a magyar oktatási rendszerben szükséged is lesz rá.


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Avelina-Vivien # 2009.04.20. 09:48

"De a külföldről itthonra ingázásos tanulás…egészségügyi és lelki válságokat is okozhat."
Így igaz.


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Sz.Márton # 2009.04.20. 09:43

Vivien!

Megértem a véleményed és szomorú, hogy sok tehetség igyekszik elhagyni hazánkat, bár érdemes ennek az országnak annyi esélyt adni, hogy ne a Forbes 100-as listája (aminek legalább a fele, előre nagyobb országokban kiválasztott családok nem mindig dolgos sarja)legyen a fokmérője egy jogász vagy bármilyen szakember szaktudásának itthon. Őszintén szólva itt is jól érezhetem magam, lesajnálhatom az ott lévő sznobok egy részét, én voltam több nagy-nagy ember temetésén, egy sem puttonnyal ment a sírba.. Onassis sem él már, pedig nála is sok dolog dőlt el egy időben és szép jachtról tekingetett az egész világ felé! Rólad szólva, ha egy nő tud akkor jogászként itthon is tud.(Hát még egy férfi...majd Impossible mindig kisegít építő kritikáival) Ez az igazi kihívás. Aki kint is végzett, azt itt a megszerzett/megszerzendő hazai papírjaival és tudásával még jobban érvényesülhet. Amíg fiatal és tanulékony vagy tanulj! Most nem túl jó a helyzet, de Önmaga helyzetén egy igazi jogász sokat tud javítani. De a külföldről itthonra ingázásos tanulás....egészségügyi és leki válságokat is okozhat.

Legislator # 2009.04.20. 09:21

Kinsella,

Hacsak nem kifejezetten külföldön kívánsz praktizálni, vedd meg itthon azt a lakást:-). Itthon is lehetsz sikeres (sikertelen) jogász magyar diplomával.


Sunshine after the rain.

Avelina-Vivien # 2009.04.20. 09:03

Márton,

Nem tudom mennyire derült ki az egymondatos hozzászólásomból de remélem az azért világos, hogy egy kezdő jogásznak kb mennyi o % esélye van nőként felkerülni a Forbes 100-as listájára:)))
A párt listára való felkerülést meg inkább meghagyom másnak, magyar politikáról hát inkább no comment, MO vicc tárgya.


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Sz.Márton # 2009.04.20. 08:58

Akár egy pártnak is felkerülhetsz a listájára, bár ott sajnos ha nem születtél fejes családba, tényleg jó fotó vagy egyéni teljesítmény kell. (elég egyedi helyen, de sokaknak megérte eddig)

Avelina-Vivien # 2009.04.20. 08:56

Kinsella,
Gyere haza (ahogy én), aztán ábrándulj ki(ahogy én)
aztán készülj vissza szeptemberre(ahogy én).:)))
Ne mondd már , hogy a legnagyobb problémád a büdös szőnyeg meg a penész.Írország még kellemes , Anglia az igazi "retekvár".:))
A csajokkal kapcsolatosan meg találd fel magad:))

Üdv:Avelina


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Avelina-Vivien # 2009.04.20. 08:52

háááát..persze..én meg felkerülök a Forbes 100-as listájára mire 30 leszek:D


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

bajussz # 2009.04.20. 08:50

vivien: lehet, hogy 8 év múlva már a jogvégzett emberek lesznek a legkeresettebbek:)

kinsella # 2009.04.20. 08:42

Most azért vagyok kamu beíró mert haza akarok jönni?Ne fárassz már!Nem tudom ki írta de nem vagyok pincérnő legalábbis uccsó csekkolásnál még pincérfiú voltam.Utálom a munkám az ír nők rondák és képesek 100 kilósan minit húzni amitől hányok.A magyar csajok meg a pénzes írekre buknak.Összegyűlt annyi pénz amiből vehetek lakást és elkezdhetem az életem.Most ezt költsem kinti tandíjra mikor semmi kedvem itt maradni ebben a nyirkos büdös penészes országban ahol még a wc-ben is padlószőnyeg van?


kinsella

Kacsa1111 # 2009.04.20. 08:28

Kedves reménytelenség,

a tőled szokott színvonalat hoztad...:)))


Kacsa11

Legislator # 2009.04.20. 07:39

Ki az a Laci? (Avagy ebből is látszik, hogy nem nézek Barátok közt-öt.)


Sunshine after the rain.

reménytelenség # 2009.04.19. 20:13

bírom már mindig van egy ilyen kamu beíró,hogy...jaj nem tudjátok hány milliót lehet akasztani ha jogra megyek,a laci a barátok köztből is merte vállani hat egyetem mellett,mert kemény fickó volt...hahaha gyűjsd a lóvét.-ui a tanárokat nem igazán izgatja más...kedves kinsella!-tisztelet a néhány kivételnek.melózz keményen!kelleni fog a lóvé!bizonyísd be hogy kemény vagy!amúgy bocsi,ha véletlen olyan idióta vagy mint pl én

Avelina-Vivien # 2009.04.19. 19:51

"az a vicc, hogy nem kell menőnek lenned ott ahhoz, hogy normális egzisztenciát teremts magadnak…" /Kacsa/

Egyetértek.Kinsella, Írországban se kell tandíjat fizetned amíg suliba jársz csak utána és part-time is végezheted, miért nem próbálod meg?
Nem tudom mennyire néztél utána de itthon nem 3 év a képzés hanem 5 elmélet+ 3 évig jelölt vagy és a 4. évben szakvizsgázol.Számold ki hány éves leszel..36 évesen leszel mondjuk ügyvéd és még csak akkor kezded a pályád.Olvashatod, hogy milyen álláshirdetések vannak jelölteknek és mennyire keveset keresnek..


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Rexor # 2009.04.17. 12:44

A velorexort, ha jól értem úgy gondoltad, hogy nincs ki mind a 4 kerekem. Speciel itt azért még nem tartok, de ki tudja mit hoz a jövő. A második hozzászólás megint nem volt világos. De ameddig te érted miről van szó, addig nincsen probléma. Talán egy értelmező szótár sokat segítene a dolgon :)