táppénz alatt felmondás?


ObudaFan # 2014.07.07. 21:10

Pedig a táppénzjogosultságod az megszűnt.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.07.17. 05:52
--
  • Hátha valakinek segíthet:-----Még mindig él az az általános vélekedés, hogy a táppénz megvéd a felmondástól, és a táppénz lejárta után sem lehet felmondani. A határozatlan idejű munkaviszonyt valóban nem lehet megszüntetni rendes felmondással a táppénz időtartama alatt, ám a közös megegyezésnek és a rendkívüli felmondásnak nem akadálya.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/…14/a-tappenz

munkásnő (törölt felhasználó) # 2014.07.17. 06:01
--
  • Az új szabályozás szerint a táppénzes időszak alatt is közölhetik a felmondást a munkavállalóval, a felmondási idő azonban csak akkor kezdődik el, ha ismét munkába áll.----ÉS EZ A LÉNYEG---hogy hiába mond fel a munkaadó a táppénz alatt,az csak akkor lép életbe,ha a dolgozó a táppénzből vissza megy dolgozni.../szeretne menni/ !--MONDJON FEL HA AKAR,A TÖBBIT A DOLGOZÓ ÚGY "INTÉZI" AHOGYAN JÓ LESZ NEKI......!!!-------http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyartol_nem_vedi_a_tappenz_a_beteget/2274972/ ----
Holli # 2014.08.14. 18:45

Január óta dolgozom a munkahelyemen. Becsületesen és precizen teszem a dolgomat. Csoportvezetőnk arrogáns stílusát azonban nem tudom lenyelni,a képmutatás pedig távol áll tőlem. Emiatt egy ideje benne van a pakliban a kenyértörés lehetősége. Egy hete azonban munkába menet baleset ért, ami miatt előre láthatólag 2 hónapig táppénzen leszek. Felmondhatnak-e rendkívüli felmondással a táppénz alatt úgy, hogy ellátás nélkül maradok?

A baleset előtt már elkezdtem új munkát keresni,még épen-egészségesen jó eséllyel pályáztam, s a jövő hétfőre be is hívtak interjúra. Mit tehetek, hogy az állást megkapjam?
Egyáltalán tehetek jelen esetben bármit is?

cincinnatus # 2014.08.15. 10:40

Holli 2014.08.14. 20:45
Január óta dolgozom a munkahelyemen. Becsületesen és precizen teszem a dolgomat. Csoportvezetőnk arrogáns stílusát azonban nem tudom lenyelni,a képmutatás pedig távol áll tőlem. Emiatt egy ideje benne van a pakliban a kenyértörés lehetősége. Egy hete azonban munkába menet baleset ért, ami miatt előre láthatólag 2 hónapig táppénzen leszek. Felmondhatnak-e rendkívüli felmondással a táppénz alatt úgy, hogy ellátás nélkül maradok?
A baleset előtt már elkezdtem új munkát keresni,még épen-egészségesen jó eséllyel pályáztam, s a jövő hétfőre be is hívtak interjúra. Mit tehetek, hogy az állást megkapjam?
Egyáltalán tehetek jelen esetben bármit is?

„Redkívüli felmondással” baleseti táppénz, illetve keresőképtelenség ideje alatt is meg lehet szüntetni a jogviszonyt, viszont szemben a „sima”, Ebtv. 39. § szerinti táppénzzel, baleseti táppénz passzív jogon, azaz a munkaviszony megszűnése esetén is folyósítható.

Ha tehát un. úti balesetet szenvedett azt a munkáltatójának be kell jelentenie. A munkáltató köteles a körülményeket vizsgálni és a vizsgálat eredményét az OEP honlapjáról letölthető „Üzemi baleseti jegyzőkönyv” formanyomtatványban rögzíteni, majd az orvosi igazolásokkal és a Foglalkoztatói igazolással –ha a munkáltatónál TB kifizetőhely nem működik- az illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv pénzbeli ellátási és ellenőrzési osztályára igényelbírálás és folyósítás céljából elküldeni.

Amennyiben kizáró ok nem áll fenn (pl. indokolatlanul nem a legrövidebb utat használta, vagy azt indokolatlanul megszakította stb.) a baleset üzemiségét alakszerű közigazgatási határozattal kell elbírálni.

Ebből Ön is kap egy példányt.

Ezzel egyidejűleg intézkednek a baleseti táppénz összegének a megállapításáról és kiutalásáról.

Ha időközben megszűnik a jogviszonya ezen ellátást –az orvosi igazolások leadása után- akkor is folyósítják, legfeljebb azonban egy évig.

A „rendkívüli” (új nevén azonnali hatályú felmondásnak vannak szabályai, azaz azt a munkáltató csak bizonyos tényállások fennállása esetén alkalmazhatja.

2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyvéről

Azonnali hatályú felmondás

78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. A tudomásszerzés időpontjának, ha az azonnali hatályú felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, azt kell tekinteni, amikor az azonnali hatályú felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják.

(3) A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni.

79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti

  1. a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt,
  2. a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt.

(2) Az (1) bekezdés b) pont szerinti megszüntetés esetén a munkavállaló jogosult tizenkét havi, vagy ha a határozott időből hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre járó távolléti díjára.

Ha új jogviszonyt létesít, úgy egyszerre baleseti táppénzt és munkabért nem kaphat!

kkozsi # 2014.08.27. 09:47

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy barátnőm terhes lett. Határozott időtartamú szerződése van november 10ig. Viszont a munkaköre miatt (emelés, vegyszer) szeretne már most táppénzre eljönni. Kérdésem az lenne hogy ilyenkor felmondhat-e a munkáltató?

ObudaFan # 2014.08.27. 10:11

Ha bejelenti a terhességét, akkor nem mondhat fel.

Merlotte # 2014.10.12. 12:58

A kérdésem az lenne, hogy reprodukciós eljárás miatt táppénzre megyek hosszabb ideig, akkor elméletileg nem mondhatnak fel nekem, ugye? sőt ha sikerült a baba akkor is maradok tp-en egészen a szülésig, és utána már automatikusan jár a tgyás?
Jelenleg a nőgyógyászom javasolta hogy menjek el táppénzre, mert injekciós kezelést kapok és ilyenkor jobb a nyugi.. de mielőtt bejelentem szeretnék pontosan utána járni, nehogy én húzzam a rövidebbet.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.13. 15:54

A keresőképtelenség ideje alatt fel lehet mondani, csak a felmondási idő nem kezdődhet el.
A humán reprodukciós eljárás és a terhesség csak akkor akadálya a felmondásnak, ha ezt a körülményt legkésőbb a felmondás közlésekor a munkáltató tudomására hozzák.

ObudaFan # 2014.10.13. 18:41

iszont mivel a felmondási idő nem kezdődik el, megmarad a táppénnz jogosultság.

Merlotte # 2014.10.14. 16:38

köszönöm szépen! :)

tothkrisztina20@gmail.com # 2014.10.15. 15:22

Tisztelt Szakértők!

A mai napon jeleztem a jelenlegi munkahelyemen hogy fel szeretnék mondani. 30 napos felmondási időt mondtak, hogy ezt mindenképpen le kell töltenem. A 30 nap az 30 naptári napot jelent?Vagy munkanapokra érvényes? Táppénzen lenni ezalatt az idő alatt lehetséges? Nem csak a ténylegesen ledolgozott napok számítanak bele? Fizetetlen szabadságot lehetne kérni erre az időszakra?
Az új munkahelyemen már ott kellene lennem, ezért szeretném megoldani valahogy ezt a 30 napot!

Előre is köszönöm a választ és a segítséget!

gabor7 # 2014.10.29. 10:21

Üdvözlet a segítőknek!

Október 20. án kaptam a munkáltatómtól egy rendkívüli felmondásos levelet; október 15. től táppénzen vagyok a munkavégzésből eredő vissza-visszatérő problémával, de persze ezt nem az üzemorvoson keresztül tettem meg - hisz köztudott hogy akkor rövid életű a "pályafutás" a cégeknél.

Az indoklás nevetséges / amivel vádolnak azzal rajtam kívül kb sok-száz ember jelenthetné fel a céget./ Ellenkezőjét bizonyítani sajnos nem tudom.

A visszatérő probléma miatt nem is bánom hogy elküldtek.

Kérdésem lenne hogy táppénz alatt a járandóságom megkapom e akkor is ha előreláthatólag műtéti lábadozás miatt kb 2 hónapig itthon kell maradnom? vagy csak október 20. ig számolják el fizetésemet.

5 éve vagyok a cégnél, felmondási időt számolnak e ilyenkor? ha igen akkor azt október 20. tól vagy pedig a táppénz lejártától számítják.

köszönöm a segítséget előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.29. 19:59

De jókat tudsz kérdezni... "Azonnali hatályú felmondás". Szerinted ez mennyi felmondási időt jelent?
A táppénz-jogosultság a munkaviszonnyal véget ér.

ObudaFan # 2014.10.29. 21:08

tothkrisztina20@gmail.com

30 naptári napot. Táppénzen akkor lehetsz, ha keresőképtelen vagy. Na most, ha keresőképtelen vagy, akkor az új munkahelyeden sem tudsz dolgozni. Fizetés nélküli szabadságot azt meg nyilván nem ad a munkáltató, ha egyszer azt szeretné, hogy ezt ledolgozd.

Aura # 2014.10.31. 14:16

Tisztelt Jogász Úr/Nő!

Olyan ügyben kérném a segítségét, hogy a munkáltatóm mióta bejelentettem a terhességet megpróbál kirúgni. Tegnapelőtt kaptam egy írásbeli figyelmeztetést ilyen-olyan indokkal (sok nem fedi a valóságot), amiben az áll, hogy ha nem változik stb. akkor rendes vagy azonnali hatállyal felmondja a szerződést. Mától a nőgyógyász javaslatára táppénzre vettek.
A kérdésem az lenne, hogy így is felmondhat nekem?

ObudaFan # 2014.10.31. 15:12

Azonnali hatállyal mondhat fel, ha a munkaszerződéseddel kapcsolatban súlyos kötelességszegésedet tudja bizonyítani, ennek a hiányában nem mondhat fel.

Aura # 2014.10.31. 15:14

Köszönöm válaszát. A súlyos kötelezettségszegés pontosan mit/miket takar?

ObudaFan # 2014.11.01. 07:57

Gondolom, te is sejted, hogy ezt nem lehet felsorolni kimerítően. Például ha meglopja a munkavállaló a munkáltatóját, vagy nem is megy be dolgozni, vagy rendszeresen egy órával később megy be, stb., stb., stb.

sipekt # 2014.11.05. 16:42

Tisztelt Fórumozók!

Ha valakinek táppénz alatt rendkívüli felmentéssel szűnik meg a munkaviszonya, a táppénzt a munkáltatónak ki kell fizetnie?

Köszönöm a választ!

tszilvia87 # 2014.11.24. 18:04

Jó napot!
Az után érdeklődnék hogy honnan tudom hogy az Oep. vagy a munkahelyem utalt-e pénzt?
Veszélyeztetett terhesség miatt Nov.1-je óta vagyok táppénzen és most kaptam először pénzt és nem tudom honnan!?(a pénz küldője alatt a cég név szerepel)
Nálunk a kifizetés mindig 8.-án van nem értem miért kaptam most pénzt?
Köszönöm a választ!

Vedok # 2014.11.24. 19:26

Kedves Szakértők,

jelenleg 6 hónapos terhes vagyok.2 hete itthon vagyok már szabadságon, elvileg szerdától (26-tól) pedig táppénzre íratnám ki magam.
Viszont ma kaptam a hírt, hogy a munkahelyemen hatalmas változások vannak, gyakorlatilag átszervezik az állásomat Németországba és így megszűnik a munkám.

Elég keveset tudok a tervekről, de valószínűleg a kismamákat kirúgják/megszüntetik a munkaviszonyukat.A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben védett vagyok-e?Több mint 10 éve dolgozok a cégnél, így elvileg járna 3 havi végkielégítés is ilyen esetben, nem?Arra gondoltam, hogy már holnaptól elmegyek táppénzre,így talán védve leszek, ha netalán már a holnapi nappal meg akarnák szüntetni munkaviszonyom......
A kérdésem az lenne,hogy ha táppénzen vagyok, akkor mit tehetnek? Másrészt a végkielégítés kifizetését hogy tudják megkerülni, ha mégis felmondanának?És ugye nincs veszélyben a tgyásom/gyedem még akkor sem, ha kirúgnának?

Nagyon köszönöm!
Üdv, Edit

Zengőbérci # 2014.11.25. 14:01

Vedok 2014.11.24.És ugye nincs veszélyben a tgyásom/gyedem még akkor sem, ha kirúgnának?
Nagyon köszönöm!
Üdv, Edit

Terhességi-gyermekágyi segélyre az jogosult, aki biztosított
ÉS a szülést megelőző 2 éven belül 365 biztosításban töltött nappal rendelkezik.

Jogosult továbbá az is, akinek megszűnt a jogviszonya, feltéve hogy a megszűnést követő 42 napon belül megszül.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

(1997. évi LXXXIII. törvény 5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.)

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét –vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját, mint központi TB kifizetőhelyet-, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu e-mail címen, akik készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére.

Zengőbérci # 2014.11.25. 14:06

tszilvia87#e-mail 2014.11.24. 19:04
Jó napot!
Az után érdeklődnék hogy honnan tudom hogy az Oep. vagy a munkahelyem utalt-e pénzt?
Veszélyeztetett terhesség miatt Nov.1-je óta vagyok táppénzen és most kaptam először pénzt és nem tudom honnan!?(a pénz küldője alatt a cég név szerepel)
Nálunk a kifizetés mindig 8.-án van nem értem miért kaptam most pénzt?
Köszönöm a választ!

  1. Talán érdemes lenne rákérdezni.
  2. Ha a munkáltatónál működik TB kifizetőhely, akkor a munkáltató, ha nem működik, akkor az egészségbiztosító utalta azzal, hogy a közszféra központi kifizetőhelye a MÁK ISZI.

3.Az "új" szabályozás szerint -mint főszabály-a táppénzt már nem bérfizetési napon, hanem a táppénzes papír leadását követő 18 napon belül kell kiutalni.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

(1997. évi LXXXIII. törvény 5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.)

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét –vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját, mint központi TB kifizetőhelyet-, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu e-mail címen, akik készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére.

Zengőbérci # 2014.11.25. 14:08

s„ipekt 2014.11.05. 17:42
Tisztelt Fórumozók!
Ha valakinek táppénz alatt rendkívüli felmentéssel szűnik meg a munkaviszonya, a táppénzt a munkáltatónak ki kell fizetnie?
Köszönöm a választ!

A passzív táppénz intézménye megszűnt, azaz táppénz csak addig folyósítható, amíg a munkaviszony fennáll.

A megszűnés napjáig azonban -ha a jogosultsági és egyéb feltételek fennállnak- köteles az ellátást kifizetni.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.
(1997. évi LXXXIII. törvény 5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.)

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét –vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját, mint központi TB kifizetőhelyet-, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu e-mail címen, akik készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére.