munkaidőkeret


Csupika # 2013.09.27. 15:48

Üdv!Időkerettel kapcsolatban szeretnék némi információhoz jutni!Cégem 4 hónapos időkeretben dolgoztat heti 5 nap 8 órában plusz az időkeretben elrendelt Szombatonként és arra lennék kíváncsi hogy Szombati napra lehet e szabadságot írni és hogy valójában 1 csuszi nap jár e érte mindenféle plusz pótlék nélkül?Illetve még az a kérdésem hogy ha szombaton dolgoztatni akar a munkáltató akkor meddig és hogyan kell bejelentenie?Ugyanis nálunk ez minden héten változik.A múlt héten még kedd délig lehetett bejelenteni írásos formában!A héten pedig már bármikor hétfőtől péntekig akár szóban is!Milyen jogszabályok vonatkoznak erre az esetre!?

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.09.27. 11:03

93. § (1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja.
(2) A munkaidő-keretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni.
(3) A munkaidő (2) bekezdés szerinti meghatározásakor a távollét tartamát figyelmen kívül kell hagyni vagy az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni. Munkaidő-beosztás hiányában a távollét tartamát a napi munkaidő mértékével kell figyelmen kívül hagyni vagy számításba venni.
(4) A munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját írásban meg kell határozni és közzé kell tenni.
94. § (1) A munkaidőkeret tartama legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét.
(2) A munkaidőkeret tartama legfeljebb hat hónap vagy huszonhat hét

  1. a megszakítás nélküli,
  2. a több műszakos, valamint
  3. az idényjellegű tevékenység keretében,
  4. a készenléti jellegű, továbbá
  5. a 135. § (4) bekezdésében meghatározott munkakörben

foglalkoztatott munkavállaló esetében.
(3) A munkaidőkeret tartama kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb tizenkét hónap vagy ötvenkét hét, ha ezt technikai vagy munkaszervezési okok indokolják.
(4) A kollektív szerződés felmondása vagy megszűnése a már elrendelt munkaidőkeret alapján történő foglalkoztatást nem érinti.

_____________________________________________________

Budapesti ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

toszabi # 2013.08.08. 11:30

Sziasztok!

Kis zavar támadt...hátha valaki tudja helyesen.

2 havi munkaidő keretben dolgozunk. Hétfő-péntekig 8-16h
Havi 2 szombaton 4 órát túlórázunk.
Ezért a 4 óráért csak 4 óra pihenőidőt kapunk.
(eddig ez nem így volt)
Helyes ez így??

Köszönöm a válaszokat.

Kastély # 2013.08.03. 09:17

Sziasztok!

Kezdő munkavállaló vagyok, rengeteg kérdéssel. Munkaidőkeretben dolgozom, itt erről érdeklődöm.

- Munkaidőkeretnél számít, hogy éjjel vagy nappal dolgozom-e ugyanannyi órát?

- Ha munkaerő kölcsönző helyett már maga a munkáltató cég alkalmaz egy munkaidőkeret közepétől (július-szeptember a keret és augusztustól "vett át" a cég), annak van bármilyen hatása a munkaidőkeret működésére?

szilvi53 # 2013.07.04. 08:48

A fizikai munkavállalók cégünknél egységesen 6 havi munkaidőkeretben dolgoznak. Segítséget szeretnék kérni, hogy ebben az esetben szombati munkavégzés esetén - ha nem rendkívüli, hanem a munkaidőkeret terhére történő munkavégzésről van szó - hogyan kell elszámolni a túlórát, ill. a szombat helyet kapott pihenőnapra jár-e bér.

empty # 2013.06.05. 07:29

A tavalyi Mt. módosításakor kiadtak nekünk egy tájékoztatót, vmi ilyen volt benne, 3 hónapra vetítve azonos munkakezdési idő esetén nem járna, csak 15%. Ünnepnapokon éjfélre járunk, hogy a nép reggel tudjon mit vásárolni így maradt a 30%.
A gyakorlat és a fizetési papírom azt mutatja, hogy dolgoztam mondjuk 150 órát, a műszakpótlékom/ez a megnevezése az éjszakainak nálunk/ valamivel kevesebb. Pontosan annyi órával amivel átlógtunk az éjszakából a nappalos műszakba. Szal kezdek éjfélkor, 08 30 ig akkor 2,5 óra pótlék bukta. Ez mivel ünnepnap, "eseti", még nem okozna gondot. De amikor elrendelik hogy 2300-tól kezdj minden normál napon, akkor már igen.
Tehát ha éjszakában kezdi az ember a műszakját akkor a műszakpótlék jár vagy nem jár a teljes munkával töltött időre? Ugyanez pepitában: az éjszakás műszak a túlórát már ugye reggel 6 után végzi, tehát marad az alapbér+50%:-(( és nem az (alapbér+éjszakai)+50%

wers # 2013.06.04. 11:59

éjaszakai pótlék az jár, műszakpótlék nem jár

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.04. 11:08

Állandó éjszakára sem jár pótlék, ha jól emlékszem, csak a váltott műszakra.

empty # 2013.06.03. 12:42

Köszönöm a gyors válaszokat,a tájékoztatóban benne van, persze.Gondolom ez egyben azt is jelenti, ha a munkaidővel átcsúszunk egy másik műszakba az sem számít? Holott ily módon apránként rafináltan csökkentik a fizetésem. Ha éjfélkor kezdem a munkát és 8-30 ig tart akkor reggel 6 után már nappalnak számolják, és nem fizetnek rá pótlékot.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.03. 10:46

Bármikor áttérhet a munkáltató munkaidőkeret alkalmazására. Ez egyoldalú munkaszervezési intézkedés.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.06.03. 10:43

empty

AZ is érdekes lehet, hogy a tájékoztatóban mi van. Abban ugyanis elrendelhető a munkaidőkeret. Ha a munkaszerződésben van benne az éjszakai munkavégzés, akkor attól egyoldalúan nem térhet el a munkáltató.

___________________________________________________
Budapesti ügyvéd

www.bodnarugyvediiroda.hu

empty # 2013.05.30. 17:12

Üdvözlet!

kis segítséget szeretnék kérni:
A munkaszerződésem úgy szól hogy éjszakás árufeltöltő vagyok, napi 8 órában, munkaidő keretről a szerződésemben szó sincs. Megteheti e a munkáltató hogy munkaidő keretet alkalmazva oszt be 6-7, ill 10-12 órákra?

feva7997 # 2013.03.15. 17:00

Kedves Fórumozók!

Cégünk jellegéből adódóan (vagyonvédelem) megszakítás nélküli munkarendben dolgozik, háromhavi munkaidőkeretben foglalkoztat munkavállalókat, készenléti jellegű munkakörben 24 órás beosztással, napi 8 óra alapulvételével. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogyan kell megállapítani a munkaidő keretet?

Én az új Mt. ide vonatkozó paragrafusát úgy értelmezem, hogy csak az általános munkarend szerinti munkanapok számával kell szorozni a napi óraszámot, a fizetett ünnepeket figyelmen kívül kell hagyni. Sehol nem találom, hogy a megszakítás nélküli munkarend kivétel lenne ez alól. Nemrég felhívták a figyelmem, hogy ebben az esetben a fizetett ünnepeket is számításba kell venni, de hiába keresgélek, jogszabályt vagy állásfoglalást nem találok, fórumokon, cikkekben is hol ezt olvasom, hol azt, és a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy miért kellene több órát dolgozniuk, mint másnak? Találtam egy munkaidőkeret segédletet 2013-ra, ami szerint ebben az esetben figyelembe kell (vagy csak lehet???) venni a hétköznapra eső pihenőnapokat, tehát pl. a 2. negyedévben nem 62, hanem 65 nappal kell felszorozni a 8 órát, ami plusz egy 24 órás szolgálatot jelentene/fő. Van erről valahol jogszabály, vagy hivatalos állásfoglalás?

Ha a válasz az, hogy figyelembe kell venni, akkor probléma-e, ha nálunk mégis az általános munkarend szerinti munkanapok számával történik a munkaidőkeret megállapítás?

A válaszokat előre is köszönöm!

Éva

kelemen40 # 2013.03.09. 14:53

2 havi munkaidőkeretben dolgozom.Januárban 2 nap szabadságon voltam, ezen a két napon 4-4 órát dolgoztak kollégáim. Nekem erre a két napra 1 nap szabadságot írtak ki, mert egy nap szabadság 8 órának felel meg.
Ennek következtében -8 órám lett hónap végén, ezért egy nappal kevesebb bérem lett elszámolva.
Viszont így 1 nap szabadságot nyertem.
A problémám az, hogy munkáltatóm szerint mivel februárban záródott a munkaidőkeret, nekem ezt a 8 órát le kell dolgoznom, mert így nem lesznek meg az óráim.
A kérdésem az lenne, hogy miért kell nekem ezt a 8 órát ledolgoznom, ha januárban nem kaptam meg rá a munkabért ?
Most akkor 1 nappal kevesebb bért is kapok, meg még le is kell dolgoznom ?
Az én logikám szerint ha ezt a 8 órát ledolgozom, akkor meg lesz az időkeretem, tehát januárra és februárra is a teljes munkabéremet kellene megkapnom.

Előre kis köszönöm a segítséget !

a3733875 # 2013.02.06. 07:58

Tisztelt Fórumozók,

  • eredetileg valaki beosztasaban ugy szerepel, hogy unnepnap /pl.jan.1.-en/ delutanos muszakban dolgozik, (nem tajekoztatjak arrol, hogy megsem kell bemennie, es o bemegy, es ledolgozza az unnepnapot, a munkaltato pedig

hetekkel ra kozli, hogy nem fizeti ki a potlekot, a jelenletiben, amit a berszamfejtesre kuldenek ugy tuntetik fel, hogy fizetett szabadnapon volt az illeto -ez nem okirathamisitas, de legalabbis megtevesztes egyebkent?
A munkaltato arra hivatkozik, hogy a munkavallalo olyan nap dolgozott, amin nem kertek hogy dolgozzon. Ilyenkor mi van? Es hogyan juthat az ember a tenyleges jussahoz?

A jelenletin a 3 szukseges alairasbol a munkavallalo alairasa nem szerepel, csak a vezetoke. Az, hogy a munkavallalo dolgozott aznap nyilvan rendszerlogokbol, napi atadas-atveteli dokumentumokbol, stb bizonyithato)

Kollektiv szerzodesunk nincs. A munkaszerzodesbol talan relevans ez lehet:

"A MUNKARENDET, A NAPI MUNKAIDO BEOSZTASANAK SZABALYAIT A 2012. EVI I. TV. A MT. 96. PARAGRAFUS 1. BEKEZDESE ALAPJAN A MUNKALTATO ALLAPITJA MEG, ES TAJEKOZTATJA ROLA A MUNKAVALLALOT"

"A NAPI MUNKAIDO: A MUNKAVALLALO ALTALANOS TELJES NAPI MUNKAIDOBEN,
NAPI 8 ORABAN KERUL ALKALMAZASRA. A MUNKAIDO BEOSZTASAT ES A
MUNKARENDET A MUNKALTATO HATAROZZA MEG, IGY A MUNKALTATO JOGOSULT
TOBBEK KOZOTT ALTALANOS MUNKAREND HELYETT MUNKAIDOKERETET, TOBB MUSZAKOS MUNKAIDO-BEOSZTAS ALKALMAZASAT BEJELENTENI.A MUNKAVALLALORA IRANYADO MUNKAIDOBEOSZTASROL, ILL. ANNAK VALTOZASAROL A MUNKALTATO A MUNKAVALLALOT ELOZETESEN, AZ MT. SZABALYAINAK MEGFELELOEN TAJEKOZTATJA. A MUNKALTATO TEVEKENYSEGERE ES A MUNKAVALLALO MUNKAKORERE FIGYELEMMEL SOR KERULHET ARRA, HOGY A MUNKAVALLALO
VASARNAP, MUNKASZUNETI NAPON, VAGY (AKAR MUNKASZUNETI NAPOK KORULI MUNKAREND VALTOZAS ESETEN IS) PIHENONAPON IS BEOSZTASRA KERUL AZ MT. SZABALYAI SZERINT.

"A MUNKAVALLALO JELENLEG AZ ALABBI MUNKAIDO BEOSZTAS SZERINT VEGZI A MUNKAJAT: MUNKAIDOKERETBEN, TOBB MUSZAKOS BEOSZTASBAN"

koszonom

kisrita # 2013.02.05. 18:39

Többműszakos munkarendben 3 havi munkaidőkertben dolgoznak. Már most kihirdették, hogy negyedéves zárás 03. 31 -én lesz, dolgozni kell mindenkinek. Idén ez a nap húsvét vasárnap - dolgoztathatnak -e ilyenkor ( elrendelheti -e a munkavégzést ünnepnapra a cég gazdasági érdekeire való hivatkozással jogszerűen)

Előre is köszönöm

Sütike0531 # 2013.01.24. 20:32

Tisztelt hozzáértők!
Gyári munka 2 műszakos rend H-P napi 8 órában, 6 havi munkaidőkeret van. A kérdésem az lenne megteheti-e a munkáltató, hogy a hónapban minden szombatra (délelőtt délután is) rákötelez a munkavégzésre akár több hónapon keresztül is és mindezért ad majd valamikor mikor gondolja egy sima „ajándék” hétköznapot (szerintem egy szombat délelőtt és főleg egy szombat délután nem egyenértékű egy sima hétköznappal) a szombati plusz napokat akkor fizetné, amikor az „ajándék” hétköznapon majd nem megyek dolgozni!
A válaszokat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Gergő

Erzsike11 # 2013.01.24. 17:39

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy adott munkahelyen dolgozom 8 órában. Ugyanezen munkahelyen vállalhatok + 4 órai munkát? A munkakör nem azonos.

Syrakusa # 2013.01.23. 14:24

Tisztelt hozzáértők!

Olyan kérdésem lenne,hogy az MTA ,hogy szabályozza a munkaidőkeretes beosztást?
A következő kérdésekre szeretnék válaszokat kapni:

  • Törvényes-e az,hogy a munkaidőnk az úgy tevődik össze,hogy Hétfőtől - Péntekig reggel 6 - tól este 6 - ig valaminta következ héten általában Hétfőtől - Szerdáig este 6- tól reggel 6 - ig?12 órába dolgoztatahat 5 napon keresztül megszakítás nélkül majd 3 napot éjszakában?Ilyenkor a munkaidő hosszára való tekintettel nem járna vmi pótlék?
  • Túlóra kihirdetésekor mennyivel előbb kell a munka vállalót értesíteni?
  • Ha a munkáltató kiad egy havi keret tervet előre(fél éves keretben vagyunk) majd megváltoztaja,kihirdeti majd pár napra megint megváltoztatja.Ezzel annyit játszhat amennyit akar?Így az ember soha nem tud tervezni,mert mindig variálnak!
  • A keretváltozást mennyivel előbb kiadnia?Mekkora időtartamra köteles kiírni a keretet(H melyik nap jövünk és melyik nap nem)?
  • 12 órás munkanap esetén mennyi szüntet kell biztosítson?

Előre is köszönöm!

Mariann03 # 2013.01.17. 09:58

Tisztelt Fórumozók!

Egy raktárban dolgozom 4 havi időkeretet alkalmaznak!
Két műszakos munkarend van 6-14 illetve 14-22 ig! Mivel félóra ebédidő és kétszer 10 perces szünetek vannak előírva (napi 50 perc)így nincs meg a napi 8 óra ezért minden második szombaton is kell dolgozni!
Most ez úgy néz ki hogy egyik héten (DU műszak)hétfőtől péntekig, a másik héten (DE műszak)Hétfőtől szombatig kell dolgozni!Mert így megvan a 48 óra pihenő idő!
Az egyik kérdésem hogy a pihenőidő heti lebontásban meg van-e határozva törvényileg?A másik kérdésem: az volna hogy ez így mennyire szabályos?
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.03. 08:42

Ez nem tanács, hanem inkább ajánlat. És egyáltalán nem szabályos.

Kismaci # 2013.01.03. 08:28

Sziasztok,

a cégnél ahol dolgozom, a bérszámfejtő az alábbi tanácsot adta:
' ha valakinek + az egyenlege 1. hónapban és 2. hónapban betegállományban van , akkor a + idő terhééig a rendes bérét kapja és nem a táppénzt'.
Akárhogy is, ezt nem értem. Tud ebben segíteni valaki?
Köszönöm.

Balu. # 2012.12.16. 16:11

Munkaidőkeretben dolgozunk, két műszak volt a cégünknél, de időközben átálltunk egyműszakos munkarendbe. Úgy tudom munkaidőkeretet csak többműszakos munkarendben lehet alakalmazni!? Helyesen járt el a cég, hogy nem zárta le a keretet?

tudálékos # 2012.12.03. 21:13

Tisztelt Fórumozók!

Én 1 hónapja dolgozok egy cégnél, készenléti jellegű munkakör, megszakitás nélküli munkarend, egyenlőtlen munkaidő beosztás és 3 hónapos munkaidőkeret alkalmazásában. A munkaidőkeretem heti öt nap napi 12 óra és 2 nap pihenő.
Na most ez így papíron mind szép és jó, csak az a baj, hogy nekem az elmúlt 1 hónap alatt semmi pihenőnapom nem volt! Hiába van leírva papiron a 2 phenőnap, nem kaptam meg. Tehát én a hónap minden napján dolgozok. A munkaidőkereten kívül is sokat dolgozok és az egyik munkanap munkavégzésének vége és a következő munkanap munkakezdése között csak 3 óra telik el pihenővel. Aztán ismét dolgozok. Szóval naponta 3 órát tudok aludni egyhuzamban!
Az lenne a kérdésem, hogy ez jogszerű-e? Lehet olyan, hogy a munkáltatóm csak a 3. hónapban adja ki egybe a pihenőnapjaimat? Tehát addig minden nap majd 3 hónapon keresztül dolgoznom kell napi 20 órákat pihenőnap nélkül?
A munkaidőkereten kívül elvégzett munkáért jár-e túlóra vagy éjszakai pótlék? A bérpapíromon amit az első hónap után kaptam, nincs feltüntetve, hogy én dolgoztam volna a munkaidőkereten kívül! Tudom bizonyitani, hogy dolgoztam!!! Ha jár pótlék és tudom bizonyítani akkor jogi úton tudom érvényesíteni a követeléseimet?
Szabályos-e, hogy a 2 munkanap között csak napi 3, max 4 órát tudok aludni?
Előre is köszönöm a választ!

rabszolga01 # 2012.11.13. 17:03

Kedves fórumozók!

Igyekeztem átolvasni a korábbi hozzászólásokat,de még több dolog nem egészen világos nekem.
1,5 hónapja vezették be nálunk a munkaidő keretet 3 hónapos időtartamra és nem tudom a munkaidő beosztást
mikor kell közölni a munkavállalóval.Nálunk az eddig eltelt idő alatt bevett gyakorlat,hogy az adott héten hétfőn-kedden közlik az adott hét beosztását és még ezt is módosítják.Van,hogy aznap szólnak ne délutánra menjek hanem éjszakára.Szerintem ezt nem tehetnék meg.Én már többektől is azt az infót kaptam,hogy a lemondott (beosztásban nem szereplő) műszakot ki kell fizetnie a munkáltatónak ill. a beosztásban nem szereplő,közben elrendelt plusz napot/napokat túlóraként kell fizetnie.Továbbá 7 nappal
előbb közölniük kell a beosztást.

Sajnos a munkáltatóm nem partner a szabályok betartásában,ezért szeretnék tisztában lenni azokkal.

Előre is köszönöm a válaszokat!