munkaidőkeret


wers # 2012.07.09. 05:45

Azt mondod? Akkor miért nem bírod felfogni: a heti munkaidő 40 óra. 16 heti munkaidő 16*40, azaz 640 óra. Aki 16 hét alatt 640 órát dolgozott, annak nem volt túlórája.
(A munkaszüneti napokon végzett munka díjazása egy másik kérdés.)

Ezt a munkaidőkeret borzalmat próbálom felfogni.

Tehát a munkaidő keret 16 hét, 640 óra. Eddig ok.
Vegyünk adott időszakra két dolgozót Kisst és Nagyot.

Kiss 16 hete következő: volt két nap fizetett szabadsága, a többi napon dolgozott, akkor az ő béelszomálásn az lesz, hogy:
ledolgozott munkaóra: 624 óra
fizetett szabadság 16 óra
össz óra: 640 óra

Nagy ugyancsak volt két nap fizetett szabin, nem dolgolgozott aug. 20-án, akkor az ő bérelszomálásen a következő szerepel:
Ledolgozott órák szám: 616 óra
Fizetett szabadság: 16 óra
Fizetett ünnep: 8 óra
Össz óra: 640 óra.

Tehát Nagy végigbulizta az ünnepet, Kiss végigdolgozta, és mindkettőnek 640 órája van összesen.

Mit értek félre? Vagy így jó a számolás?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.09. 06:07

Lehet így is.
De a lényeg az, aki dolgozik munkaszüneti napon, százszázalékos bérpótlékot kap. Miért kapna még túlórapótlékot is?

efi99 # 2012.07.09. 07:48

Azért kap túlórapótlékot, mert a túlóra az időkeretre értelmezendő, nem pedig egy naphoz kell kötni.
Tehát nem úgy van, hogyha hétfőn túlórázom, akkor nincs túlórapénz (mert úgyis kapsz sok pénzt aznap Janikám), ha meg egy másik nap, akkor van.
Én ugyanazt írtam le, mint wers, vagyis annak a követekezményét, - ami egyébként régóta bent van az MT-ben is, - hogy ténylegesen dolgozni mindenkinek ugyanannyit kell, pont a lenti példa miatt.
A munkaszüneti bérpótlék meg nem azért jár, mert túlórázik, hanem azért, mert úgymond szív, hogy amíg a munkavállalók nagy része lógatja, addig ő nem.

wers # 2012.07.09. 08:27

efi99, ezt azért a munkaidőbeosztással egy jó főnök elintézi, ügyel arra, hogy ne egynek kelljen minden ünnepnap dolgozni. Egyiké a karácsony, másiké a szilveszter. És érdemes jó előre érdeklődni, hogy a gyerek ballagására ne kerüljön munkavégzés, persze ha megoldható. Mert azért ez csak egy határig kívánságműsor.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.09. 08:37

Efi szerint egy nap munkavégzésért három napi bér járna. Milyen kár, hogy a jogalkotónak ilyen szándéka egyáltalán nem volt.

wers # 2012.07.09. 09:47

kár, tényleg kár, egész jó ötlet (bár a görögök már kipróbálták, nem jött be)

hubulari # 2012.07.09. 13:40

Sziasztok!

Látom sikerült vitát indítani, örülök neki. Annak már annyira nem, hogy úgy tűnik mégsem annyira egyértelmű a Mtk. alapján ez a munkairőkeret értelmezés.
Egy nexonos tanulmány szerint valóban efi99 felhasználónak van igaza. Miszerint idézném: "A kereten belül ledolgozható munkaórák számának kiszámítása:
Ki kell számítani az irányadó idôszak naptári napjainak számát, amelybôl le kell vonni a heti két pihenônapot, valamint a nem szombatra, illetve vasárnapra esô munkaszüneti napot, és az így megkapott munkanapok számát meg kell szorozni a munkavállalóra irányadó napi munkaidô mértékével, amely végül megadja a ledolgozható munkaórák számát."
Ám ezzel ellentétben a gyarorlatban nem így történik az értelmezés, henem ahogyan KBS felhasználó is írja, 3 napi bér járna egy nap munkavégzésért??? NEM, 2.5x-es.
Mivel a keret végén összejött túlóraként dolgozást 50%-os túlórapótlék illeti meg, amit a keret lejártakor kapNA meg a munkavállaló.
(Amennyiben a munkavállaló többet dolgozott – túlmunkaórái keletkeztek –, akkor azokra az időkre a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó szabályok szerint a túlmunkáért járó munkabérén felül pótlék illeti meg. A munkaidőkereten felül végzett munka esetén a pótlék mértéke ötven százalék. Ha a túlmunkavégzés munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon, pihenőidőben történik, akkor a pótlék mértéke száz százalék. A pótlék mértéke ötven százalék, ha a munkavállaló másik pihenőnapot, (pihenőidőt) kap. Ebben az esetben a szabadnapot legkésőbb a munkaidőkeret végéig kell kiadni [Mt. 147. § (1)-(3) bekezdés]. A túlórapótlék mértékét tehát az határozza meg, hogy mikor került sor a túlmunka végzésére.)

Sok helyen kérdeztem már utána, és egyenlőre mindenki KBS által mondott véleményen van, nem efi99-én. A nexonos tanulmányt meg csak a munkavállaló olvasgatja szabadidejében és nem jut egyről a kettőre...

Üdvözletem.

efi99 # 2012.07.09. 20:32

Persze, hogy nekem van igazam.
kbs hiába jön a 3x-os bérrel, először is ez teljesen független a túlórától, mivel az nem az adott naphoz, hanem a munkaidőkerethez kapcsolódik (de ezt már leírtam, úgy látom feleslegesen mert egyesek nehéz felfogásúak: nem értelmezhető a túlóra a munkaidőkeret vége előtt, nem lehet kijelenteni már március 15-én, hogy itt bizony túlóra van fennforgásban!), másodszor, ha hétfő pl keddi ünnep előtti nem munkanap és valaki akkor dolgozik (miközben ugye a 8-órások nem) nem kap semmiféle 3-szoros bért, de természetesen ettől is lehet túlórája.
Én évekig dolgoztam egy elég nagy vállalatnál folyamatos munkarendben (időnként ünnepnap is), és ott mind az 1500 ember számára egyértelmű és világos volt 10 éven keresztül (beleértve a munkáltatót is), hogy mindenki munkaideje ugyanannyi, akár 8 órás, akár nem. Így aki hétközi ünnepnap nyomta, az vagy máskor extra nem, vagy kifizették a túlórát (ha lett emiatt).

efi99 # 2012.07.09. 20:45

Itt a törvény is:
http://www.kozlonyok.hu/…/MK12002.pdf
48. A munkaidőkeret

93. § (1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja.

(2) A munkaidő-keretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.10. 05:11

A következő bekezdést miért hagytad ki?

hubulari # 2012.07.10. 14:14

Valaki akkor értelmezné ezt?

93. §
(1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendõ munkaidõt munkaidõ-keretben is meghatározhatja.
(2) A munkaidõ-keretben teljesítendõ munkaidõt a munkaidõkeret tartama, a napi munkaidõ és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra esõ munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni.
(3) A munkaidõ (2) bekezdés szerinti meghatározásakor a távollét tartamát figyelmen kívül kell hagyni vagy az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidõ mértékével kell számításba venni. Munkaidõ-beosztás hiányában a távollét tartamát a napi munkaidõ mértékével kell figyelmen kívül hagyni vagy számításba venni.
(4) A munkaidõkeret kezdõ és befejezõ idõpontját írásban meg kell határozni és közzé kell tenni.

efi99 # 2012.07.12. 19:06

kbs
Leginkább azért mert nincs semmi értelme.
Távollétre hivatkozik, de az egész MT-ben sehol sincs definiálva, hogy mi az.
Mindkét mondat nyelvtanira kb annyira egzakt, mint ha azt mondanánk, hogy eső lesz vagy nem lesz. ("A" dolgot kell csinálni vagy "B" dolgot, ami az "A" tökéletes ellentéte. Ennek így kb annyi értelme van, mintha a süllyedő Titanicon átrendeznék a székeket. Jobb lett volna, ha nem írnak semmit, vagy megtanulnak magyarul fogalmazni)

hubulari # 2012.07.13. 15:57

És mi az a távollét akkor?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.13. 18:49

Ládd, efi, kivételesen egyetértünk. Szóval marad a józan ész, az pedig azt mondja, hogy egynapi munkáért nem jár három napi bér.

efi99 # 2012.07.13. 19:13

Nem kbs, a józan ész az azt mondja, hogy mindenkinek ugyanannyit kell dolgoznia és nem szívatjuk a folyamatos munkarendben dolgozókat azzal, hogy ha egy hónapban éppen úgy jön ki, hogy hétköznapra esik 1 vagy 2 ünnep, akkor nekik 8-16 órával többet kell dolgozni.
A te logikád szerint húzzon le +8 órát az ünnepnap miatt, amit majd kompenzál az, hogy pótlékot kap úgyis. Ezzel az a nagy tévedés, hogy akkor is kap pótlékot arra a napra, ha hónapban egyébként -20 órát csinált, mert pl párszor nem kellett mennie máskor. Ebből is látszik annak - mármint annak, aki nem vak, - hogy ennek a plusz pótléknak semmi köze ahhoz, hogy hány órát dolgozik, az kizárólag amiatt van, mert a munkavégzés ünnepnapra esett.
A túlóra pénz az meg egy teljesen más tészta és végképp semmi összefüggésben nincs azzal, hogy melyik nap miatt van túlóra, hiszen ez így nem is értelmezhető, csak és kizárólag a teljes és egész munkaidőkeret végén.

kergemarha # 2012.07.16. 16:06

Üdv mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni:hogy a munkáltató az időkeretben nem tudja biztosítani azt hogy ledolgozzam az időkeretben megállapított óraszámot.Akkor kérheti tőlem a hiányzó órákat akár a következő időkeretben?

nutine # 2012.07.17. 13:43

Üdv!
Azt szeretném megkérdeni, hogy az új Mt. (2012. évi)szabályainak megfelel-e az alábbi munkarend:
két hetes munkaidőkeret (összesen 80 óra) – hétfőtől a következő hét szerdáig tart 10 nap folyamatos munka napi 8 óra, 10 nap/80 óra, csütörtöktől-vasárnapig 4 nap pihenőnap.
Mivel az első héten a hétvégén is munkavégzés történik kell erre bérpótlékot fizetni?

efi99 # 2012.07.17. 15:08

Nem.
Pont ez a munkaidőkeret lényege.

nutine # 2012.07.18. 07:47

Köszönöm a választ.
Ez a kéthetes munkaidő-keret akkor alkalmazható, a jelenlegi szabályoknak megfelel?
Úgyanis korábban azért kaptunk elmarasztalást, mert hetente egy nap pihenőidőt kellett volna biztosítani és nem lehetett folyamatosan 10 napot dolgoztatni...

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.18. 10:08

A két dolognak mi köze egymáshoz? Úgy értem a munkaidőkeret kéthetes tartamának és a pihenő- és munkaszüneti napok kiadásának?

hmajni # 2012.07.18. 11:55

Kedves Fórumozók!

Munkaidőkeretnél hogyan egyeztethető össze az,hogy akár 10-14 napot is dolgozhat egybefüggően a dolgozó, ugyanakkor a hetente 48 óra összefüggő pihenőidőt is biztosítom neki....

HAjni

adopont # 2012.08.02. 09:22

Üdv!

Az új Mt és munkaidőkeret kapcsolatát szeretném ismét feszegetni...
Adott egy étterem, ahol Hétfőtől szombatig dolgoznak napi 8 órát.(4 fő) Minden nap ugyanabban az időben kezdődik a munkavégzés.

  1. Ezt munkaidőkeretben el lehet e számolni, vagy általános munkarend?
  2. Vagy Szombatra kell 100% rendkívüli mv-ért pótlékot adni?
ObudaFan # 2012.08.02. 19:39

Rendkívüli munkavégzést rendkívüli helyzetben lehet elrendelni, azt nem lehet rendszeressé tenni. Heti 40 órásnál hosszabb teljes munkaidő meg csak készenléti jellegű munkakörben, vagy a munkáltató hozzátartozója esetén fordulhat elő. Így ezt munkaidőkeretben lehet megoldani.

efi99 # 2012.08.02. 20:06

A munkáltatóknál sajnos minden helyzet rendkívüli, így minden hülyeségért túlórázni kell, ezzel sokra nem megy senki.
Még soha senki nem vizsgálta - pedig lenne mit, - hogy ki és főleg milyen okból mi a francot keres munkaidőn kívül a munkahelyén.

Nikikee # 2012.08.07. 20:10

Sziasztok!

Megpróbáltam végigolvasni a fórumot és választ kapni a kérdésemre, de nem sikerült. A munkáltató 3műszakban dolgozik, hétfő-péntekig és 6havi munkaidőkeretet kezdett 2012. július 1-től. A kérdésem a következő lenne ilyen műszakbeosztás és munkáltatói működés mellett mennyi lehet maximálisan a heti ledolgozott óra szám? (talán 48??)

Köszönöm a válaszokat!