munkaidőkeret


DoDo1234 # 2012.08.08. 15:39

Sziasztok!

A következő lenne a problémám!
Szeretnék napi távolléti díjat számolni!

Rendelkezésemre állnak a következő adatok az elmúlt hat hónapról:
1,órabérből számított törzsbér (ez tartalmazza a munkaszüneti napon történő munkavégzést is)

2,ledolgozott munkarend szerinti munkaszüneti nap után járó pótlék(200% - tehát még kétszer az órabérből számított törzsbérben már foglaltakon kívül...ez lenne a 200%-os pótlék...ez egyáltalán így ebben a formában jár??)

3,éjszakai bérpótlékok összege(40%)

4,délutáni műszakpótlékok összege (20%)

5,mozgóbér összege(ez minden hónapban van,de a mértéke változó)

6,ügyeleti díj

7,csop.vezetői pótlék (minden hónapban fix összeg)

8,iskolai végzettség után járó pótlék (minden hónapban fix összeg)

9,ledolgozott alap munkaidő óra

10,fizetett szabadság

3 hónapos keretben dolgozik az illető.

Szeretném tudni h hogyan kell ezt a számítást kiviteleznem a jelenlegi jogszabályok szerint.

Előre is köszönöm! Személyes e-mail címet is szívesen fogadok!

üdv

mákospite # 2012.08.10. 14:07

Kedves Hozzáértők!
Nem tudom érthető lesz e amit kérdezek, de megpróbálom.
Folyamatos munkarendben dolgozom ápolónőként,közalkalmazottként.Kérdésem a következő:Nálunk a fizetett ünnepen dolgozó kap távolléti díjat úgy,mint az aki nem dolgozik, továbbá a munkában töltött időre megkapja pluszban a bérét.Kérdésem, neki miért nincs beleszámolva a fizetett ünnepre járó 8 óra a munkaidőkeretébe.Így aki dolgozik, az abban a hónapban 8 órával többet dolgozik mint az, aki otthon van. Az én logikám szerint így semmi pluszt nem kap aki fizetett ünnepen dolgozik.Szerintem még túlóraként sincs kifizetve, mert csak a többiekhez képest plusz órák vannak elszámolva. Ha a fizetett ünnep vasárnapra esik /pl.Pünkösd vagy Húsvét vasárnap vagy Dec.25-26-a/ akkor semmivel sem kapunk több juttatást a nem dolgozókkal szemben.
Ez így jogszerű?

efi99 # 2012.08.10. 17:23

Ezt én már 10 milliószor leírtam, hogy mindenkinek ugyanannyit kell dolgoznia, vagyis az ünnepnap 8 óráját a folyamatosból is le kell vonni, de egyes értetlenek állandóan lehurrogtak. Szerintük az a helyes, amit te is itt feszegetsz és - jogosan - igazságtalannak tartasz.
MT
93. § (1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja.
(2) A munkaidő-keretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni.

mákospite # 2012.08.11. 12:30

efi99!

Köszönöm!
Megpróbálom kikeresni a pontos törvényt, mert sajnos hiába érvelek a munkáltatómnál, nem megyek semmire.Azzal érvel a főnököm, hogy mi rendkívüli munkát végzünk ilyenkor.
Nekünk is van munkaidő keretünk 3 hónap, de a fizetett ünnep 8 órája nincs beleszámolva annak aki dolgozik! Így ha valakinek "szerencséje " van, három hónap alatt akár 24 órával is többet dolgozik, mint amennyi kötelező.
Ha nem adják meg a 8 órát, akkor szerintem a fix béren felül amit ugye megkap az is aki nem dolgozik, 200% járna .Szerinted is?
Sajnos előre lépés csak akkor lesz/lehet, ha a pontos §-t teszem eléjük!

vevike # 2012.08.16. 10:15

Az új MT. 93.§ (3) bekezdés értelmezésével kapcsolatban lenne kérdésem.

  • munkaidő-keret alkalmazásakor a munkaidő számításakor a távolét tartamát
    1. figyelmen kívül kell hagyni VAGY
    2. az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni

Na, a kérdésem erre a 2. pontra vonatkozik. Mit is jelent ez konkrétan.
Adott a dolgozó, 4 órás szerződéssel bír, egyik héten 5*8 órát kell dolgoznia, a másik héten pihenőnapokat kap az alkalmazott munkaidőkereten belül.
A dolgozó arra a napra szabadságot kér, amikorra be van osztva. Távolléti díjat számolnak neki. De a munkáltatónak a munkaidő számításakor, hogy a kötelező óraszáma meglegyen, erre a napra hány órát kell figyelembe vennie. 4-et, vagy a beosztott 8-at? Ha négyet, akkor gondoskodnia kell a "hiányzó" 4 óra ledolgozásáról vagy kifizeti állásidőben a munkaidő keret végén. Ha nyolcat, akkor a munkaidőkeret kötelező óraszámának számítása csak "elméleti" számítás? (a ledolgozást biztosította, a dolgozó szabira ment, így járt) Ugyanez a probléma áll fenn, ha a dolgozó betegre megy akár a pihenőnapos beosztásakor is?
Leegyszerűsítve, a 2. pont alapján, ha be van osztva, azzal az idővel számolok, ha nincs beosztva 0-val számolok, függetlenül, hogy milyen kifizetés történik rá? Újbóli kérdés: csak "elméleti" számítás?
Szeretném kérni, hogy kérésemet ne vegye tolakodásnak, de nem az elméleti leírásra vagyok kíváncsi, hanem a gyakorlati kivitelezésére a problémámnak.
Az egyszerűség kedvéért én csak két hetet vázolnék, különböző eshetőségeket. Mi a teendő, ha a 2. pontot választom (a kötelező óraszám a példa alapján: 40 óra):

  • 8, 8, 8, 8, 8, P, P, 0, 0, 0, 0, 0, P, P
  • 8, 8, 8, 8, SZ, P, P, 0, 0, 0, 0, 0, P, P
  • 8, 8, 8, 8, 8, P, P, B, B, B, B, B, P, P
  • B, B, B, B, B, P, P, 0, 0, 0, 0, 0, P, P

Egyúttal megkérdezném, a cégvezetés dönti el, hogy melyiket alkalmazza? Több telephely esetén telephelyenként ugyanazt kell alkalmazni, vagy eltérhetnek egymástól?

efi99 # 2012.08.16. 10:38

Nem kell ezt így elbonyolítani.
1 szabadság nap mindig 8 óra a teljes munkaidőseknek és arányosan kevesebb a részmunkaidőseknek.
Aki tehát 4 órás szerződéssel bír, annak 4 óra számolódik el mindig, teljesen függetlenül attól, hogy melyik napon megy szabadságra. Ez idáig is így volt.
Az emlegetett szabály meg a munkaidőkeret kiszámítására vonatkozna. Már persze, ha lenne értelme.

vevike # 2012.08.16. 11:56

efi, a kérdés pont a munkaidőkeretben a munkaidő elszámolásra vonatkozik. Olvasd el figyelmesebben a kérdést.

efi99 # 2012.08.16. 13:10

Munkaidőkeret = törvényes munkanapok száma x ahány órás az illető.
Szabadság alkalmanként = 1 x ahányórás az illető.

Egyébként ezt kérdezted: "hogy a kötelező óraszáma meglegyen, erre a napra hány órát kell figyelembe vennie. 4-et, vagy a beosztott 8-at?" én pedig erre válaszoltam: "4 óra számolódik el mindig"

vevike # 2012.08.16. 14:32

de akkor mit jelent ez:
az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni

mert ez van az új mt-ben. A régi valóban azt mondta, hogy vagy figyelmen kívül hagyod, vagy a munkavállalóra irányadó munkaidő mértékével veszed figyelembe.

De most beosztás szerinti. Márpedig ez nem biztos, hogy a szerződés szerinti, mint ahogy azt kérdésemben is feltettem, 4 órás a dolgozó, adott napon 8 órára van beosztva, ekkor megy szabira, vagy éppen betegszabira. Hány órával számolom a munkaidejét a munkaidőkeret kötelező teljesítésénél? Az előírt 8-cal, Ha meg pihenőnapos beosztásban beteg lesz, akkor az időkeret elszámolásnál nullával veszem figyelembe?

Most nem az a kérdés, hogy a bérszámfejtés mit számol el neki. Hanem az új törvény szerint a távollét idejét hogyan kell a munkaidőkeretben dolgozóknál számolni.

efi99 # 2012.08.16. 14:55

Mégegyszer kérdezem, mi köze a munkaidőkeret meghatározásának (mert erről szól a 93.par) a szabadságokhoz?
A szabadságok szabályai meg egyébként sem változtak, csak 2013-tól fognak.

vevike # 2012.08.16. 15:14

munkaidő keretnél a munkaidő beosztást elkészítem úgy, hogy figyelembe veszem a kötelező munkaidőt, amelynek meghatározását te is írtad. Ez idáig ok. A beosztás alapján jár a dolgozó dolgozni, 8 órás műszakban egy hétig, majd utána pihenőnapos egy hétig.
A munkaidő keret végén el kell számolnom a kötelező munkaidő teljesülését mindkét fél részére. Mert közben keletkezhetnek beosztott munkaidőn felüli munkaórák is. Illetve kevesebb is lehet a ledolgozott munkaidő összességében, például, ha szabira vagy betegszabira megy a dolgozó. Ez utóbbi két eset a kérdés. A teljesített munkaidő számításakor mennyi az annyi?
Mit is takar az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni.

Januártól a szabadságot napokban állapítjuk meg, órára számítjuk át, órában adjuk ki és tartjuk nyilván. De az új mt. XI. fejezete már július 1-túl él 3 paragrafus kivételével: 95,97,132.

Az egyszerűsített példám alapján:
Ha az első héten 58 óra helyett 48 órát dolgozik le a dolgozó és 1 napra szabadságot vesz ki + a következő héten 5*pihenőnapos, szerinted meg van a kötelező óraszáma? (40 óra)

vevike # 2012.08.16. 15:17

a példában 5 x 8 és 4 x 8 értendő

efi99 # 2012.08.16. 17:39

Előrebocsátva, hogy az, hogy a kötelező órája meg lesz-e nem lehet megállapítani nyilván 1 hét alapján (hiszen a munkaidőkerete legalább 1 hónap), de feltételezve, hogy a többi héten is ugyanígy dolgozik (5x8, majd 1 hét szünet), természetesen nem lesz meg neki, hanem -4 órája lesz, ezt magyarázom dél óta. Akárhogy kevered a munkanapjaikat, meg akárhány órát is teszel 1 munkanapra, ez mind nem számít. Egy valami számít, az hogy a munkaidőkeretben összesen fele annyit kell dolgoznia, mint egy normál 8 órásnak, ezért 1 nap szabadsága is csak fele annyit ér órában. Itt pl egy 8 órás napot üt ki a 4 órás szabival, ezért lesz -4 óra. Ha a másik hétre írod, akkor +4 órája lenne.
Gondolj csak bele, ha 1 nap szabi mindig annyit érne, ahány órát aznap dolgozna, mi lenne: a fele munkavállalód azonnal kérné át az 5x8 órás napokat inkább 4x10-nek, majd 4 nap szabadsággal otthon lenne egész héten, míg az 5x8 órásaid csak 5 nap szabival tudnák ezt megtenni. Tehát mindkettőnek ugyanannyi a kötelezője, mindkettő ugyanannyit van otthon, de az egyiknek mégis gyorsabban fogy a szabija. Te is érzed ugye, hogy ez így nem oké, igaz?

vevike # 2012.08.17. 05:27

Igen, érzem az ellentmondást. És ezért nem tudok mit kezdeni
munkaidő-keret alkalmazásakor a munkaidő számításakor a távolét tartamát
az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni.

"beosztás szerinti"!!

s ezért is kérdezem, ha: -4 órája keletkezik. Na ezzel mit csinálok. Egyáltalán kell valamit csinálnom vele (ledolgoztatni; állásidőben kifizetni; ...) vagy
munkaidő-keret alkalmazásakor a munkaidő számításakor a távolét tartamát
az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni.

Lefordítva? nem kell ledolgoztatnom,nem kell kifizetnem, hiszen a ledolgozás lehetőségét biztosítottam, azzal a dolgozó nem élt, hiszen szabira ment, tehát "elviekben" meg van a kötelező órája, amiből 4 órára nem kap semmit.
Természetesen + óra keletkezésekor ellentétesen történnek a dolgok.

Ne haragudj, ha körülményes vagyok.

kergemarha # 2012.08.31. 17:37

Üdvözletem mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni,hogy leszázalékoltként teljesítménybérben dolgozom.A minimálbért ha nem érem el akkor jár-e nekem a minimálbér?

brotex # 2012.09.04. 16:01

Kedves Fórumozók!

Munkaidőkerettel kapcsolatban abszolút tájékozatlan vagyok, ezért az lenne a kérdésem, hogy pl. 5 havi munkaidő keret esetén a havi számfejtéseknél a ténylegesen ledolgozott összes munkaórát kell-e számfejteni és kifizetni?(természetesen túlórapótlék nélkül értem)
Hogyan működik ez havi és órabéresnél???
Mi a teendő azokkal a napokkal, amikor nincs beosztva, azt hogyan kell a bérszámfejtésben szerepeltetni?
És még egy kérdés: Ha augusztus 01. a munkaidőkeret kezdő időpontja akkor mi a helyzet azzal a dolgozóval aki aug. 23-án lép be. Őt is lehet csatlakoztatni ehhez a kerethez?

Megköszönném, ha konkrét példán keresztül tudna valaki segíteni. Sürgős lenne!

Köszönöm!

zoli_23 # 2012.09.24. 12:33

Tisztelt Fórumozók!
Munkaidőkeret kapcsán meg szeretném érdeklődni, hogy a munkaadó részéről van-e olyan lehetőség, hogy az (elvileg) egy héttel korábban kiírt beosztást az adott napi műszak kezdése előtt egy órával telefonon lemondja, és az így keletkezett -8 munkaórát nekem, mint munkavállalónak "felszámolja"? Pl.: hétfőtől péntekig 14-22 óráig tart kiírás szerint a munkaidőm, és kedden, csütörtökön 13 órakor telefonon szólnak, hogy "nem kell jönni, nem lesz műszak". Ekkor az én munkaóráim száma a hét végére hogyan alakul? Az előre kiírt 5x8 óra lesz (függetlenül a 2x8 óra lemondástól) vagy csak 3x8 óra lesz? Valamint a "hiányzó" 2x8 órát követelheti-e rajtam a munkaadó?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.24. 12:59

Elvileg nem lehet megváltoztatni a beosztást, szvsz azt az időt jóvá kell írni a munkavállalónak.

wers # 2012.09.24. 13:14

Elvileg nem lehet megváltoztatni a beosztást
Elvileg, de a gyakorlat nem mindig ez.

Ha nem dolgozol, a jelenléti ívre több dolgot lehet beírni:
állásidő - ezt kifizeti a munkáltató, és beleszámít a munkaidő keretbe (na, ez az, amire nehéz élő példát találni)
szabadnap - nem számít be
fiz.szabadság - beleszámít

efi99 # 2012.09.24. 16:18

El kell számolni 8 órának.
97. § (1)
(4) A munkaidő-beosztást legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre írásban kell közölni. Ennek hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.
(5) A munkáltató az adott napra vonatkozó munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, legalább négy nappal korábban módosíthatja.

A magyar munkáltatók többsége - mint látható - még 1-2 napra előre is képtelen tervezni a munkaerővel.

doppio # 2012.09.27. 18:59

Tisztelt Fórumozók.
A munkaadó tudatosan úgy állapítja meg az elvégzendő munkád mennyiségét, hogy nem férhet bele a 8 órába, túlóra díjjat nem akarnak fizetni ezért " ráutaló magatartással" figyelmeztetnek a jelenléti ív "helyes" kitöltésére. Kérdésem: tudom én bizonyítani, hogy lehetetlen 8 órában elvégezni a napi munkát? (a legszebb, hogy ez a cég Magyarország tán legnagyobb állami vállalata, működésének mikéntjére és feladatai ellátására komoly nemzetközi szabályok vonatkoznak)
Ui.: egy játék: melyik cégről lehet szó?
Üdv doppio

efi99 # 2012.09.27. 19:53

doppio
MÁV?
"tudom én bizonyítani, hogy lehetetlen 8 órában elvégezni a napi munkát?"
Az attól függ milyen munka, mennyire mérhető, van-e rá norma, vagy technológia, ilyesmi.

wers # 2012.09.28. 06:04

a cég Magyarország tán legnagyobb állami vállalata

ha ez így van, ott van erős szakszervezet, kezdeményezni kell a naorma felülvizsgálatát.

wers # 2012.09.28. 06:24

naorma” = norma
előbb-utóbb megtanulok írni

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.28. 09:37

Jó volt az így is, csak kicsit palócos. ;)