A 20 perces munkaközi szünet ledolgozása.


Nitta87 # 2013.02.01. 10:37

Kedves fórumozók!
Kérdésem az lenne, hogy jogos-e a napi 20perces "ebédszünet" összevont ledolgoztatása szombaton, ha én három műszakos munkarendben dolgozom hétfőtől péntekig.
Ha jogos akkor ezt a munkáltató minden hét szombatján ledolgoztathatja (ez egy félévbe 5napra jön ki egy évbe 11napra ha jól számolták) vagy csak akkor dolgoztathatja le ha ezek a 20percek kiadták a 8órát.
Gyárban dolgozom délelőttös munka(1) 6-14ig délutános 14-22ig(2) éjszakás 22-6ig(3) van, és hetente mindig más műszakban dolgozunk 3-2-1, 3-2-1 stb...stb...
Remélem érhetően fogalmaztam :) előre is köszönöm a válaszokat

evatunde # 2013.01.22. 09:37

Kedves fórumozók!

Kérdésem annyi lenne,jogszerű-e,ha a cég a munkaközi szünetet összevonva,havi egy szombat délelőtt dolgoztatja le.Ez természetesen ingyen munka,ugyanis még csak túlórapótlékot sem számol el.Semmit.Ingyen,saját költségen megyünk be a munkahelyre.Aki nem tud bemenni,annak szabadságot írnak ki,de nem a szombati napra hanem esetleg péntekre,vagy a hét egyik munkanapjára.Ekkor viszont ugrik a jelenléti pénz.
Válaszokat köszönöm!

nyiri9 # 2013.01.18. 16:44

Sziasztok,én egy Jászberényben működő Multi cégnél dolgozok,és itt is bevezették a ledolgozást.De nálunk úgy,hogy pl a 20munkanapos hónapra 8órával számolva 160 órának kell lennie,mivel le kell dolgozni a napi fél óra szünetet,ami 20 napnál 10 óra.Úgy teszi meg hogy berendeli az embereket szombaton délelőtt,és a túlóra pótlékból levonja.Aki nem jelenik meg a kijelölt napon ,annak szabadságot ír ki.Kérlek titeket mondjátok meg nekem,hogy ez jogszabályilag lehetséges e?Előre is köszönöm.

efi99 # 2013.01.05. 11:58

Legkésőbb 5 óra 40 perc után kiblokkolsz, mert az első 20-at a 3 és 6 óra között kell kiadni.

pestiember # 2013.01.04. 22:37

Elhagynám én, de a blokkolóóra rendszer percre rögzít mindent. Tavaly 7 óra 31 perc után kiblokkolhattam, ennyi volt a műszakosok kötelező munkaideje. Most 8 óra 20 perc. És ez csak a 8 órás műszakra vonatkozik. Kényszerű túlmunka idején kényszerűen megtoldják a "pihenőidőt". Így a 12 órás műszakból majdnem 13 óra lesz. Közben a munkaközi szünetet nem tudtam igénybe venni.
Gyanítom, hogy az egész, alkotmányos aggályokat vet fel!

efi99 # 2013.01.04. 13:06

Ez nagyon egyszerű. Mivel az a 20 perc nem a munkaidő része, fogod magad és elhagyod a munkahelyed. Aztán mindenki azt csinál, amit akar. És ez nem vicc.
Egyébként meg meg kell kérdezni szeretett kormányunktól, hogy ezt a baromságot hogyan gondolta betartatni, illetve, hogy mikor várható a WC-re menések, a cigizések, és a fiókkihúzások mint passzív tevékenységek munkaidőből történő levonása.

pestiember # 2013.01.04. 12:56

Sziasztok!

Folyamatos váltóműszakban dolgozom egy nagy állami cégnél. Január 1. óta 8 óra 20 percet kell ledolgoznunk, ehhez felforgatták még a szerződéses buszok menetrendjét is.
A műszakos dolgozók beosztása, szolgálati helyhez kötött. Ezért az esetek többségében, a munkaközi szünetet, képtelenség kiadni. Az étkezésre fordított idő sem nevezhető szünetnek, mert az az irányító helyiséggel egy légtérben lévő pihenőben történik, és bármilyen üzemi esemény bekövetkeztekor, azonnal az irányító paneloknál kell teremni. Ha én pl. a saját munkahelyemen egyedül vagyok, akkor még WC-re sem tudok kimenni. A személyzet leváltására nincs vizsgázott tartalék ember, így gyakorlatilag a pihenőidőt képtelenség kiadni. Ez éves szinten, közel 10 munkanapnyi idő, amit senki nem fizet ki.

A kérdésem az, hogy kötött szolgálati helyen, milyen módon kényszeríthető, a 20 perc munkaközi szünet, amelyet a fenti okok miatt nem lehet igénybe venni, mert kivitelezhetetlen.
A cégnél a szakszervezet nem volt képes sem a törvényt normálisan értelmezni, sem megállapodást kötni a cégvezetéssel, a megoldás keresésére.

Üdv: PestiEmber.

efi99 # 2012.04.17. 16:01

Akkor 40 órát ki kell fizetnie. Kutyát nem érdekli, hogy mikor és mennyi szünetet ad ki. Ha kevesebbet akar, akkor igényeljen 5* 7 óra 40-et.

Egyjogász # 2012.04.17. 06:47

Ezt a kérdést szerintem a kölcsönbeadó és kölcsönvevő közötti munkaerő-kölcsönzési szerződésnek kell szabályoznia. Ez polgári jogi jellegű szerződés, így a felek lényegében minden kérdésben szabadon állapodnak meg.

Nem értem a "kölcsönbevevő kitalálta" fordulatot, ha a szerződésetek szerint eddig a bruttó 8 órás időre (azaz a munkaközi szünet idejére is) kötes volt fizetni a munkaerő kölcsönzési díjat, akkor egyoldalúan nem "találhatja ki", hogy mostantól pedig csak 7 óra 40 percre fizet, a 20 perces munkaközi szünet idejére pedig nem, ehhez kétoldalú szerződésmódosítás kellett. (Illetve ha eddig 8 órára fizetett, mi alapján "találta ki, hogy mostantól csak 7 óra 40 percre fog?)

Sokkérdés # 2012.04.17. 04:46

40 óra/fő/hét.

efi99 # 2012.04.16. 15:44

A kölcsönbevevő hány munkaórát kér?

Sokkérdés # 2012.04.16. 10:51

Kedves Fórumozók!

Munkaerő kölcsönző cég vagyunk, és a kölcsönbevevő kitalálta, hogy ezentúl minden dolgozónk napi 8 órájából csak 7 óra 40 percet fog kifizetni nekünk, a 20 perces munkaközi szünet miatt.
Ledolgoztatni nem tudjuk, mivel a havi munkanapokat sem tudja teljes mértékben biztosítani a kölcsönbevevő, nem még azon felül egy napot, amikor egyik pihenőnapjukon dolgoznák le. A dolgozók mindannyian 4 műszakban dolgoznak, tehát ez is megbonyolítja a dolgot.
Nekünk ez havi szinten milliós nagyságrendű kiesés, amit nem tudunk semmilyen módon pótolni, tehát elkerülve a cég becsődölését egyelőre kénytelenek vagyunk a dolgozókra átvezetni. A kérdés az, hogy ezt hogyan tehetjük meg? Nem fizethetünk egy napra 7:40 percet, igaz?
A napi munkaidőt nem tudjuk 20 perccel nyújtani, mivel egyszemélyes gépeken dolgoznak egy üzemben, ott ketten nem lehetnek.
Ha a kölcsönbevevőnek mi ledolgozunk 8 órát, akkor azt nem köteles nekünk kifizetni? A váltást is a saját váltóink oldják meg, nem az ő embereik, a termelés nem áll le a 20 perc időtartam alatt.

Előre is köszönöm a segítséget!!

materdolor # 2012.02.18. 09:37

Kedves fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni,mit léphetek hivatalosan,ha nem óhajtom havonta 1 szombati napon ledolgozni a hétközbeni 20 perces étkezési szüneteket.3 műszakban dolgozunk,kitalálták,hogy szombati napon dolgozzuk le+egy nap pihenő jár.Nem szabályozza ezt valamilyen törvény?Nem igaz az,hogy csak aznap lehet ledolgoztatni,összegyűjteni nem lehet?Közölhetem-e a munkaadómmal,hogy nem veszem ki az étkezési szüneteket?Válaszokat megköszönöm.

efi99 # 2012.02.13. 20:02

Nem kell, de lehet.
Ha viszont nem, akkor nem úgy, hogy csak 7 óra 40 percet fizetsz neki, hanem, hogy ledolgoztatod a +20 percet, hogy meg legyen a 8 órányi pénze.

monica212 # 2012.02.13. 14:31

Üdvözletem!

Nekem az lenne a kérdésem, mint munkáltató, hogy ki kell-e fizetnem a dolgozónak a pihenőidőt is vagy azt nem csak a 8 óra munkát?

Előre is köszönöm.

avril # 2012.02.08. 15:20

Következő lenne a kérdésem:
3 műszakban dolgozunk és kitalálták hogy dolgozzuk le a pihenő időt, álom hogy mennyire okosak
minden délelöttös héten pénteken reggel 6 tól 6ig (12óra) minden éjszakás héten pénteken este 6 tól 6 ig 12 óra délutános héten nem kell menni pénteken de viszon le kell azt a napot dolgozni szombaton és vasárnap kinek melyik a napja
Megtehetik, hogy a pénteki nap helyett vasárnap dolgozunk?
Össze lehet-e gyűjteni a fél órás pihenő időt és így ledolgoztatni?
Ez már felháborító, elég nehéz munkát végzünk gépek mellett és kimerítő még a 8 óra is, a 12 meg egyenesen borzalom.

Zse01 # 2012.02.06. 13:33

Üdvözletem!

A 20 perces munkaközi szünet ledolgozásával lenne kérdésem,nem tartom elfogadhatónak azt,hogy délutános héten dolgozzuk le pénteki napon a 20perces szüneteket,úgy hogy minden pénteki nap délutános héten este 18órakor kell kezdeni,és szombati nap 6óráig kell dolgoznunk!!!Szerintem ez a szünet ledolgozás kérdése úgy lenne korrekt,ha tovább kellene dolgozni,nem pedig egy olyan nap vagy esetleg éjszakába nyúlva dolgozni az már teljesen más kategória.
Azt szeretném kérdezni,hogy ebben a formában a szünetledolgozás jogilag rendben van?

Előre is köszönöm a választ!

Tisztelettel!

Zsé

wers # 2012.01.11. 11:58

Párom munkahelyén elkezdték mondogatni, hogy bevezetik, de egyelőre altatják a témát.

Miért is? Mert nem lehet egy egész cégre, minden dolgozóra egyformán alkalmazni

  1. Vannak az egyműszakosok, ott egyszerű, mindenkinek ezentúl 20 perccel később érne véget a munkaidő, tehát ledolgozva
  2. Vannak a négyműszakosok, ahol minden gép folyamatosan termel, tehát nincs értelme egy gép mellett húsz perci két embernek állnia, mert csak egy tud munkát végezni.
  3. Két és három műszakosok, ők most heti 5 napon, napi nyolc órában dolgoztak. Itt jön a nagyobb változás. Ezek a munkavállalók havonta egy szombatot, azaz egy pihenőnapot elvesztenek a többi munkavállaóval szemben, valamint ha teszem azt, arra az időszakra szabadságot venne ki amikorra a szombat esik, akkor eggyel több napot kell neki kivennie, tehát szabadságot is veszíthet.

Így nem tudja a munkáltató minden dolgozóján egyformán érvényesíteni, azaz a három műszakosok kedvezőtlenebbül járnak, és ezt persze nehezményezik. Azt kérik, vagy nekik se kelljen ledolgozni, mint a négyműszakosoknak, vagy ők is maradnak húsz perccel tovább naponta

A rendelet további vonzata pl. közlekedés: a buszok, vegyesen szállítják a dolgozókat, vannak menetrendszerinti járatok, és vannak munkásjáratok. Ezek műszakra járnak. Nincs mundenhonnan szombaton munkásjárat, valamint ha tovább maradnak húsz percet, lekésik a járatot.
Továbbá, vannak olyan dolgozók, akik munkája azokra hatással van akik egyműszakosok, és olyanokra is, akik három műszakosok. Ő maradjon húsz percet minden map, és szombaton is jöjjön be?

És ez még csak első néhány probléma.

Nem véletlen, hogy ezt eddig senki sem vezette be, holott sok munkahelyen pl. építőipar ezer éve így van, pl. 7-15.30 a munkaidő

bericse # 2012.01.11. 09:32

...már ha volna elrendelt munkakeret. De nincs. De ha lesz, akkor biztosan ügyesen megcsinálják majd. :DD Szerintem meg akkor is az volna a korrekt, ha havi szinten levonná a fizetésből a napi fél órákat. Persze az kevésbé volna jövedelmező a vezetés számára gondolom.
Köszönöm a választ, rendkívül hasznos volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.11. 09:08

De, válasz. Mert eleve nem azért dolgozol szombaton, hogy bármit is ledolgozz. Hanem mert ez az elrendelt munkarend az adott munakidőkeretben.

bericse # 2012.01.11. 09:04

Ok, kedves kbs. De a munkaidőkeret elrendelésének is megvannak a szabályai. És még mindig nem válasz a munkaidő keret arra, hogy ha a 3 hétből kettőt nem vagyok a gyárban ilyen-olyan okok miatt, akkor mit dolgozok le a 3. héten?? Megjegyzem nagyjából 400 emberről van szó..

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.11. 08:54

Egyszerűen munkaidőkeretet alkalmaznak. A többi felesleges bonyolítás és belemagyarázás.

bericse # 2012.01.11. 08:49

Hasonló a helyzet nálunk az előbb leírtakhoz. Eddig 20 perc étkezési idő volt naponta, nem dolgoztatták le. Most le akarják dolgoztatni (tudom, hogy jogukban áll), de úgy, hogy felemeli a napi kaja időt 30 percre és minden harmadik szombaton dolgozni kell. Ezt AZONNALI HATÁLLYAL BE IS VEZETIK. Mivel nagy részt 3 műszakos a gyár, ezt úgy képzelik el, hogy mindig a délelőttös héten van az a bizonyos szombat...Több kérdés is felmerül bennem

  1. Ha az eltelt 3 hétből 5-6 stb napot szabadságon, esetleg táppénzen voltam, akkor mi van ezzel az idővel?
  2. A szombat a kollektív szerződésünk szerint túlmunka és 100%-os pótlék járt rá. Nem megy ezzel szembe ez a dolog kicsit??
  3. Nyaranta a szezonális időszakban a gyár termelési részének nagy százaléka 2-3 hónapra 4 műszakos munkarendbe dolgozik. Ők akkor hogyan és mikor töltik le ezt az időt??

Nem vagyok szakszervezeti vezető, de felvetődött bennem, hogy nem lehetne egyszerűen a ledolgozott napok fél óráit levonni a bérből? Órabéresek vagyunk, úgyhogy nem hiszem hogy gond lenne a számolással...
Előre is köszönöm ha válaszol valaki.

sam80 # 2012.01.09. 16:19

Sziasztok!
A cég bevezette, hogy a munkaközi szünetet mostantól le kell dolgozni. Ők úgy akarják, hogy kéthetente szerdán dolgozzuk le. Minden nap 6tól 14-ig dolgozunk, de azokon a napokon 6tól 18-ig kell majd. Ez így szabályos?
Illetve azt mondták, hogy ha valaki aznap szabadságra akar menni akkor az 1,5 nap szabadság. Ilyen létezik?

Worms18 # 2011.03.03. 11:32

Köszönöm a segítséget:D