A 20 perces munkaközi szünet ledolgozása.


Lili** # 2013.05.23. 10:51

Üdv. mindenkinek!
6 órás foglalkoztatásnál kötelező a 20 perces ebédidő igénybevétele vagy kérhetem a mellőzését vagy nem is jár?
Az Mtk. úgy fogalmaz, hogy a 6 órát meghaladó munkaidő esetén jár, de én nem szeretném, ha ennyivel hosszabb lenne emiatt a munkaidőm.
Előre is köszönöm a válaszokat.

efi99 # 2013.05.08. 16:46

wers
Persze, hogy 6 órásnál hosszabb munkaidő esetén jár a 20 perc, de ez hol cáfolja azt, hogy azt a 20 percet viszont egyben kell kiadni ?

reedy # 2013.05.08. 15:08

Köszönöm a válaszokat!
Az MT.-t én is ismerem, viszont műszaki vagyok ezért nem biztos, hogy jól értelmezem. Az én szakmámban mindig az egyszerű, gyors és "bombabiztos" megoldásokat kell alkalmazni. Egyszerűen nem tudom hova tenni magamban a megszakítás nélküli munkarend esetén bevezetett szünet intézményét. Vannak munkahelyek ahol ez nem megoldás hanem a probléma maga.

wers # 2013.05.08. 13:06

efi, hat órát meghaladó munkavégzésre kell minimum 20 perc pihenőidőt biztosítani, akár több részletben és egynek kell minimum 20 percnek lenni

az, hogy kiragadsz sorokat, nem éppen célszerű

igen, eltekinthetnek a ledolgoztatástól, de már szinte mundenhol bevezették, ott is, ahol évtizedekig nem kellett ledolgozni

efi99 # 2013.05.08. 12:56

wers
A munkaközi szünetet NEM lehet megszakítani, pontosabban a legkisebb egysége sem lehet 20 percnél kevesebb, ezért, ha tehát már eleve 20 percekre darabolták (ez a jellemző), akkor ez már tovább nem farigcsálható.
103. §
(5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni.
(6) A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben is kiadni. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérhet, de az (5) bekezdés szerinti tartamban kiadott részletnek legalább húsz perc tartamúnak kell lennie.

Ezen az sem segít ha egy kreatív munkáltató semmire nem való belső rendelkezéssel akar felülírni egy törvényt. Semmi szükség arra, hogy továbbcizellálja bárki is, mivel az MT-ben elég jól kivesézték. (Az más kérdés, hogy arról hallgatnak, hogy munkaszervezés szempontjából ez rengeteg vállalatnál egy öngyilkosság)
Egyébként nem mindenhol dolgoztatják le, semmi nem tiltja ugyanis, hogy beleszámítsák attól még munkaidőbe (fizetés szempontjából), hogy egyébként dolgozni nem kell alatta.

wers # 2013.05.08. 11:41

a pihenő időt mindenhol ledolgoztatják, pl. a pároméknál a háromműszakosok szombatonként dolgozzák a napi fél órát, én pedig 8 óra + 30 percet dolgozom, munkaszerződés szerint 8 órában.

Nem hiszem, hogy segít a lekednek, a főnökeim addig szervezték a munkaköröket, és a létszámot, míg egyedül maradtam az irodában mint állandó alkalmazott (szóval nekem mindig itt kellene lennem), ráadásul az itt folyó levelezés felét csak én értem, mert külföldiül van, ezért még szabin a strandon is van nálam táblagép, hogy két pancsi között megnézzem a levelekt, és lefordítsam.

reedy # 2013.05.08. 11:28

Kedves wers!
A tűzoltók ún. készenléti munkakörben dolgoznak. Ha kell tüzet oltanak vagy embereket szednek ki roncsokból, ha nem akkor várják a riasztást, készenlétben vannak. Ilyen készenléti munkakörben a pihenőidőt ki lehet adni munkaidőben, amikor éppen készenlétben van az illető, viszont a napi munkaidő nem nő. Nálunk a munkaidő megnőtt és a piheőidőt is lényegében ledolgoztatja úgy mint a készenléti jellegű munkaköröknél. Ezért írtam korábban, hogy megoldás lehetne a készenléti jellegű munkakör sztátusz, átminősíteni viszont a cég vezető nem hajlandó.

wers # 2013.05.08. 10:18

nem értem és a kollégák sem, hogy miért terhelnek tovább
nézd, ez erről nem szól jogszabály

Vannak munkakörök, ahol a munka közbeni pihenő idő nem kőbevésett (tűzoltók, rendőrök, mentősök stb.) és a munkakőr sajátossága miatt nem is lehet róla jogszabályt alkotni.
Nem védeni akarom a munkáltatódat, tényleg sokszor azt a lovat ütik, amelyik húz, és az utolsó bőrt is lehúzzák, de azt is meg kell értened, hogy neki meg működtetnie kell a céget

Az, hogy ha nem tudtad pl. 12.00-kor megtartani a pihenődet, akkor azt engednie kell, hogy pl. 14.30-kor engednie kell. (viszont ezt lehet több kisebb szünet is)

reedy # 2013.05.08. 09:44

Kedves wers!
Nem tiszta: "ha ledolgoztatja, akkor nem része a munkaidőnek" Akkor pont a munkaidő része hiszen ledolgoztam. A későbbi kiadással az a baj, hogy egy folyamatosan működő üzemben heti 168 órából max. 40 órát van bent a döntéshozó, így pl. szombat éjjel nehezen tudja később kiadni, pláne egy elhúzódó üzemzavar alatt.
Egyébként pont a felelősség miatt nem értem és a kollégák sem, hogy miért terhelnek tovább, hiszen most a 12 óra helyett ténylegesen 12 3/4 órát dolgozunk.

wers # 2013.05.08. 07:05

Ha meg kell szakítani a szünetet, később ki kell adni. Ezeket a belső szabályokat el kell fogadni. Az jogos, ha ledolgoztatja, akkor nem része a munkaidőnek de ezt felülírja a munkaköröd, és a felelősséged (ezért vagy te az, aki).

reedy # 2013.05.08. 06:58

Köszönöm a válaszokat!
Van belső szabályozás a munkaközi szünetről. Mi is azzal érveltünk, hogy ha nem munkaidő akkor szabadidő, tehát nem szólhat bele hol töltöm. (kimehetek akár boltba is, lényeg, hogy a szünet végére visszaérjek) Ezzel szemben a belső utasításban leírták, hogy nem hagyhatom el az épületet, sőt a szintet sem, a szolgálati telefont magamnál kell tartanom és szükség esetén (ha bármit csinálni kell) meg kell szakítani a szünetet és ismét dolgozni. Az erőművet folyamatirányító számítógép vezérli, ezen keresztül végezhető bármilyen beavatkozás. A munka megkezdésekor egyéni azonosítóval (jelszó) kell belépni a számítógépbe és a szünet idejére nem lehet kijelentkezni csak ha valaki bejelntkezik helyettem. A szünet idejére senki sem vált le, szóval mehetek, de ha valami történik az az én saram, az én nevem lesz mindenhol.
Eddig a munkáltató a munkaidő részének ismerte el a munkaközi szünetet, idén május 1-től nem.

wers # 2013.05.08. 06:37

és kötelező egyszerre kiadni” bocsi kimarad a nem, szóval nem kötelező egyszerre kiadni

wers # 2013.05.08. 05:05

az rendben, hogy nem része a munkaidőnek, de megvannak a szabályai, mikor, hogyan lehet kivenni, és kötelező egyszerre kiadni. Azért a munkahely az munkahely.
Bizonyára a munkáltatónak van belső szabályzása erre is.

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2013.05.08. 04:24

A munkaközi szünet a munkaidőnek nem része.
________________________________________________

www.bodnarugyvediiroda.hu

efi99 # 2013.05.07. 18:36

reedy
Idáig (az elmúlt években) is volt munkaközi szünet, függetlenül attól az ostobaságtól, hogy most - többnyire - be is dolgoztatják, akkor hogy csinálták?
Egyébként természetesen nem kötelezhető, sőt, ha be kell dolgozni, akkor még csak nem is a munkaidő része, ebből kifolyólag a dolgozó fogja magát és elcsetteg az udvar végébe vagy ahova akar kiheveredni a napra, aztán akkor kereshetik nyugodtan, hogy nincs áram a fél Dunántúlon.
Hogy hogyan fog az erőmű mégis működni az a legyen a munkáltató gondja és a vezérigazgató a szabálytalanságok egymásra halmozása helyett meg ahhoz a dilettánshoz csettegjen el, aki az íróasztal mögül ilyen szép szabályokat kreál. (vagy vegyen fel még embert)

reedy # 2013.05.07. 16:54

Tisztelt Fórumozók!

A munkaközi szünettel kapcsolatban merült fel két kérdésem. Folyamatosan működő cégnél (erőmű)megszakítás nélküli, 12 órás folyamatos váltóműszakos munkarendben dolgozóknál megteheti-e a munkáltató, hogy a munkaközi szünetet szabályzó utasítása szerint a megkezdett szünetet bármikor megszakíthatja (mármint a munkáltató), mivel a dolgozók különböző beosztásuknál és végzettségüknél fogva egymást nem helyettesíthetik? Konkrétan a váltás vezetőt egyik kollégája sem helyettesítheti, bizonyos beavatkozásokat csak ő végezhet. Pihenőidő alatt kötelezhető-e bárki munkavégzésre?
Mit lehet tenni, hiszen értelmetlen a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók munkáját megszakítani? Sajnos a munkáltató elzárkózik a készenléti jellegű munkakörré nyilvánítástól.

hurvinyek # 2013.03.14. 10:12

üdv!
Felmerül bennem egy kérdés a munkaközi szünetek ledolgozásával kapcsolatban.ahogy olvasgattam a kérdéseket s a válaszokat kitűnik hogy havi szinten egy vagy két napot kellene ledolgozni.De hogy lehetséges hogy még csak március közepét írunk, s nálunk a cégnél már a harmadik elszámoló napnál tartunk.Akkor hogy is van ez? "még két hétvége s ezt is elszámoló napnak fogják ki írni" A választ köszönöm előre is.
Ami meg ezt az új munkatörvénykönyvet illeti teljesen át gondolatlan, és a kis pénzből élőemberek kizsákmányolására lett kitalálva."Nehogy tudjanak pihenni emberek,a kipárnázott székből könnyen eltudnak menni welnessezni meg nyaralni"

efi99 # 2013.02.25. 13:51

wers
Meg lehet azt oldani másképp is. Mondjuk a heti utolsó műszak marad még 3 órát (kb), meg a heti első korábban kezd. Sokkal jobb, mint minden szombaton bemenni. A pihenőidőt kifizetni sem tilos. A csavargyárnak egyébként sem lesz attól több megrendelése, hogy a dúgozót az ebédidő bedolgozásával szívatják, úgyhogy hiába potyog le 3%-kal több anyacsavar, ha nem veszik meg. (Na persze arra jó lesz, hogy ugyanannyi csavar mellett 3% embert kirúgjunk) A divat sem fog gyorsabban változni, ha a divattervezők is bemennek szombaton, meg a pszichológia tudománya sem fog gyorsabban fejlődni. Aki ezt a hülyeséget kitalálta, annak kéne az összes passzív idejét ledolgoztatni (WC-re menés, fiók kihúzás, egérért nyúlás, vakarózás)
Szabad szombat: asszem 81-es, akkor még 42 óra mellett.

ius latratus
Részvétem. Eggyel több ok arra, hogy néhány szabállyal körülbástyázzák már a napi 8 óra munka fogalmát. Még a rabszolgákat is hagyták aludni éjszaka a 14 órás piramisépítés után.

ius latratus # 2013.02.25. 08:57

efi99

"Remélem eljutunk oda is - azt sem tiltja semmi, - hogy bevezetik a hajnali 3-tól délelőtt 10-ig tartó munkarendet, megfejelve egy szombat este 7-től éjfélig tartó kiegészítéssel. Pihenőidők meglesznek, mindenki eldugulhat."

:))

Volt olyan a havi vezénylésemben, hogy hajnali 2-től délelőtt 10-ig tartott a beosztásom szerinti munkaidőm.
"Megfejelve" azzal, hogy szombat (vagy vasárnap, de volt, hogy mindkettő) este 21-től vasárnap (vagy hétfő) 1 óráig.

Pihenőidők megvoltak, s mindenki eldugult. Hol itt a baj?
:)

wers # 2013.02.25. 08:41

mert meg lehetne azt oldani napi 8:30-cal is
három műszakban hogyan? 6.00-tól 14.30-ig, másodi műszak 14.00-től, mit csinál egy gépen két ember?
Nem lehet megoldani

Nem régebbi a szabad szombat? Nekem 30 évnél többnek tűnik (de ezen nem vitatkozom:) )

Emlékeim szerint akkor is végeztettek néha munkát szobatot, csak azt kommunista műszaknak nevezték.

efi99 # 2013.02.22. 18:01

Attól még nagy nemiszerv a munkáltató, mert meg lehetne azt oldani napi 8:30-cal is.
Arról nem is beszélve, hogy akkor mit jelent az egy munkaszerződésben, hogy heti 40 órában foglalkoztatják? Én ettől nem engednék eltérést, meg a szombatozást sem engedném. Anno 30 éve állítom külön rendelkezett a jogszabály arról, amikor bevezették a 2 napos hétvégéket, hogy szombaton meló nyet. Azóta egyre trehányabbul kezelik ezt a munkáltatók és össze-vissza dolgoztatják már a 8 órásokat is. Remélem eljutunk oda is - azt sem tiltja semmi, - hogy bevezetik a hajnali 3-tól délelőtt 10-ig tartó munkarendet, megfejelve egy szombat este 7-től éjfélig tartó kiegészítéssel. Pihenőidők meglesznek, mindenki eldugulhat.

KoZso # 2013.02.22. 12:46

Igen, wers-nek igaza van. Szó sincs itt szünet ledoglozásáról. Munkaidő keretben minden nap a 8 óra munkavégzés helyett csak 7,5 óra kerül ledoglozásr,azaz naponta 0,5 órát nem dolgoztok. Ez a fél óra munkaidő kiesés három hetente kitesz 8 óra munkaidő kiesést. Ezt a munkaidő kiesést kell ledolgozni, ahhoz, hogy a havi óraszámotok meglegyen.

wers # 2013.02.22. 11:42

malacka7 (és még alatta 4 kérdező)
munkaidőkeretben dolgoztok, ezért ezt így kell számolni. Szabit mindig annyi órával kell fizetni, amennyit dolgoztál volna, ha 4 akkor 4-et, ha 12, akkor annyit.

malacka7 # 2013.02.21. 18:12

Kedves Fórum!
Szeretnék segítséget kérni a 30 perc bedolgozásában! Én 3 műszakba dolgozok és minden DE.szombaton be kell menni bedolgozni.A fizunál a napot 7:30 al számolja el a szabit és beteg szabit is és nekünk mindent be kell dolgozni! A szabi-beteg szabi "kaja idejét" miért??? várom válaszukat.Üdv.

vasévus # 2013.02.02. 18:33

Tisztelt Fórumozók! Kérdésem az lenne, jogszerű e, ha a munkáltató a munkaközi szüneteket úgy dolgoztatja le, hogy minden 3 héten szombaton berendeli a dolgozókat, és ezt túlóra nélkül,a legkisebb órabérrel fizeti ki. Aki nem jelenik meg szombatra szabadságot ír ki. Valamint a napi béredet 7,5 órával fizeti ki. /szabadság, táppénz, napi bér,/. Válaszotokat előre is köszönöm!