felmondás esetén fizetnem kell?


the big cat # 2004.10.31. 10:50

Tanulmányi szerződés nincs, emiatt visszafizetési kötelezettség sincs.

A gyerek kezelőorvosától a munkáltató semiféle igazolást nem kérehet, tartósan beteg gyermek ápolására fizetésnélküli szabadság illeti meg a szülőt, és csak a gyermek tartós betegségéről kell igazolást adni. És ha nem adják meg azonnal, akkor fordulj bírósghoz (ez számodra illetékmentes) hogy ezt kikényszerítsd, a munakügyi bíróságon imádják az ilyen munkáltatót, és ha már ott vagy, az utánajárás miatt a súlyos beteg gyerekdre kevesebb időtt tudtál fordítani, ami életminőségromlást okozott nála, ezért némi nemvagyoni kárt is kérj.

Az a helyzet, hogy a munkáltatók néha iszonyatosan, és indokolatlanul pofátlanok, de az iylen esetekben egy tárgyaláson úgy megütik a bokájukat, hogy belegebednek. És nem is árt, ha néha egy iylen ügy az arcukba robban.

nagytimea # 2004.10.30. 09:05

Kedves Karika!
Tanulmányi szerződés nem is született, mert a cég könyvelője szerint a törvényben előírt kedvezményeket nem akarták megadni. Arról szólt volna ez a szerződés, hogy Õk kifizetik a tandíjat én pedig vállalom, hogy 2 évig ott dolgozok abba a munkakörbe amibe ők gondolják és olyan munkaidő beosztásba amibe ők szeretnék. Teszem azt ha nem lettem volna szimpi egy idő után valami miatt, akkor könyvelő helyett én lettem volna a takarító nő.
Egyébként nem normálisak a fönökök, most a gyerek kezelőorvosától akarnak egy igazolást, hogy nem tudok 8 órába dolgozni. De a törvény minden tartós betegnek nyilvánított gyerek hozzátartozójának lehetőséget ad a GYES igénybevételére függetlenül attól, hogy tudna-e dolgozni vagy sem. Legalábbis én igy értelmezem.
Egyébként sem az orvos mondta, hogy nem tudok dolgozni, hanem 3 óránként kell cukrot mérni, 6 óránként inzulint adni és az óvoda nem tud diétás menüt biztosítani. Emellet oldja meg Õ a 8 órás munkaidőt ami ennél a cégnél 8-17 óráig tart. Ha jól számolok ez 9 óra.
Tele van velük a hócipőm.
Ja és azzal nem voltam szimpi, hogy segítségetekkel megmutattam melyik törvény alapján kötelező fizetés nélkülit adni. Köszi a segítséget

Karika # 2004.10.29. 19:06

A tanulmányi szerződés érvénytelensége számomra nem egyértelmű. Azonban a gyes igénybevétele semmilyen körülmények között nem lehet a tanulmányi költség visszafizetésének indoka. Legfeljebb az lehet, hogy a gyes ideje nem számít bele a munkáltatónál eltöltendő időtartamba.

Szakbarbár # 2004.10.29. 18:18

Szerintem mivel nincs szerződés, ami a visszafizetés eseteit meg egyáltalán az egészet szabályozná, ezért semmit nem követelhet rajtad a munkáltató.

nagytimea # 2004.10.29. 17:28

Nekem is lenne egy kérdésem!
Beíratkoztam egy tanfolyamra, ami a munkám elvégzését segítette. A fönökök felajánlották nagyvonalúan, hogy kifizetik a tanfolyamom, kössünk tanulmányi szerződést. Én bele is egyeztem, Õk kifizették. A tanulmányi szerződés azonban nem született meg, mert csak a tanfolyam kifizetését akarták vállalni mást nem ( utazási költség térítés, tanulmányi szabadság). Igy a könyvelő nem fogadta el a szerződést.
Most változás állt be. A gyermekem tartós beteg lett és fizetés nélküli szabadságot igényeltem, GYES-re megyek. Ez is külön balhé volt velük, alá akarták íratni, hogy én mondok fel. Ezt nem tettem meg, hülye nem vagyok. De most mi van a tanfolyami díjjal. Tanulmányi szerződés nincs, a munkaviszonyom nem szünt meg. Vissza kell nekik fizetnem?
Köszi a segítséget

the big cat # 2004.09.26. 06:07

Egy iylen szerződés a Karika által írt szemszögből, alaposan és jól megfogalmazva törvényes lehet. De ha már tanítási költségként szerepel a dolog, vagy határozatlan a munakszerződés (azaz a 3 év felmondási tilalom csak rád vonatkozik) úgy többszörösen is jogellenes.

Mindenesetre ilyen munakhelyre semmiképpen nem mennék el dolgozni, mert nyilván ennél rosszabb dolgok is jönnek majd, pl. a 12 órázás, stb.

Szakbarbár # 2004.09.24. 16:00

Vedd már észre, hogy ez egy inkorrekt (szerintem ez a tanítási költség dolog teljesen jogszerűtlen), adócsaló (bruttó 100.000 kontra nettó órabérrel fizetés), rabszolgahajcsár (heti 60 óra) cég. Nem lehet annyira rossz a helyzet, hogy el kelljen fogadnod egy ilyen ajánlatot.

Én inkább még néhány hetet éheznék és tartoznék, de keresnék valami tisztességeset. Ha egyszer beszállsz ebbe a félfekete törvényen kívüli világba, akkor nem könnyű kikerülni onnan, de hogy mekkora butaságot csináltál, arra majd csak akkor jössz rá, ha kikészülsz a heti 60 óráktól, csak a bejelentett után kapod a táppénzt és talán rá akarnak venni, hogy Te mondj fel és fizess, mert nehogy már nem termelsz és mégis pénzbe kerülsz.

Nagyon gondold meg, hogy belemész-e ilyenbe. Ne rögtön az első helyeden akard megtapasztalni, hogy milyen kiszolgáltatott az, aki nem volt körültekintő a szerződéskötésnél.

takker # 2004.09.24. 10:05

Köszönöm.

Akkor majd alkudozni fogok. Vagy a három évet próbálom meg kevesebbre lealkudni, vagy a felmondás esetén fizetendő összeget egy olyanra, ami reálisan kifizethető.
Mégegyszer köszi mindenkinek.

csufi99 # 2004.09.23. 18:29

Nem akartam, mégis hozzászólok mégegyszer. Ilyen helyen kezdeni, ahol máris a kibúvókat kell keresni, hogy ne kelljen majd fizetni, mert beleegyeznél ilyen feltételekbe.

Itt fogsz majd kikötni lógó orral.

Te tudod, ha az ennyire rossz is megteszi, más megközelítésben, amit fizet visszafizeted majd neki- hát tedd.

Én messze ívben elkerülném, s mennék tovább, keresni kell, aki nagyon akar dolgozni, végül talál elfogadhatóbbat, bár ez idő, nehéz,elismerem.

A szerződés alku tárgya, két fél köti, s azt írtok bele, amiben megegyeztek! Ha Te aláírsz bármit, hát magadra vess.

Royal # 2004.09.23. 14:54

Szia Takker!

Tudom nehéz ma munkahelyet találni, főleg pályakezdőként, a rossznak is örülni kell, de ha már kezdet kezdetén látni, hogy az egész csak -elnézést a vulgaritásért- szarrágásról fog szólni, igáslónak vesznek fel, és pont annyit fogsz csak keresni, hogy másnap be tudj menni dolgozni, az már rég rossz. És ez valószinüleg csak a jéghegy csúcsa, később valszeg találnál még számos olyan dolgot ami kiakasztana. Egy munkaadónak nem szerződésekkel kell magához kötnie a munkavállalókat, hanem jó munkafeltételekkel, emberséges bánásmóddal, verenyképes fizetésekkel, és motivációval. Hogy a munkavállaló maga jöjjön rá, érdemes húzni azt az igát, mert ha a vállalatnak jó, akkor neki is jó lesz. (kár hogy a munkaadók többsége képtelen felfogni ezt az egyszerü relációt)

Bár a szerződésbe mindegyik fél belevehet bármit, azért ezt mégis durvának találom, hogy lekösd magad 3 évre a semmiért. Ha elküldene pl; tanulni, akkor tanulmányi szerződés keretén belül reális elvárás hogy dolgozz nála 3 évet. Nade ő nem ad neked semmit. Csak egy "Betanitás" -t. Mert sajnál megfitzetni profi vén rókákat, inkább ad keveset a pályakezdőnek. Egálba vagytok.

takker # 2004.09.23. 14:08

várom a válaszokat, mert sürgős lenne.

köszi

takker # 2004.09.22. 09:33

Köszi a hozzászólásokat.
Várom még a választ azzal kapcsolatban, hogy ha aláírok egy ilyen határozott idejű szerződést, akkor is felmondhatok-e mindennemű következmény nélkül a próbaidőm alatt (tehát hogy nem kell fizetnem). Továbbá kérdés még, hogy ha esetleg nekem mondannának fel, akkor is fizetnem kell-e?
Ezt találtam a neten:
"A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi [ Mt. 96. § (1) bek. a) pont] , vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi [ Mt. 96. § (1) bek. b) pont] . "

Nem tudom, hogy ez ütközik-e valamilyen törvénybe, de itt napi 12 órát dolgoznak folyamatosan az emberek, tehát heti 60 órát (vagy még ennél is többet, mert van, hogy hétvégén is). A bejelentés úgy történik, hogy bejelentenek valakit 100.000 Ft bruttó jövedelemre, de neki egy nettó megállapított órabérrel számolnak. Tehát szerintem a munkaszerződsében benne kéne lennie, hogy heti hány órát dolozom. Viszont azt nem írhatják bele, hogy 60 órát. Így mi történne akkor, ha én egy év múlva azt mondom, hogy valamilyen oknál fogva nem tudok 12 órát dolgozni, és különben sem az áll a munkaszerződésemben, hogy heti 60 óra. Ilyen esetben mi történne? Felmondhatok-e rendkívüli felmondással?
Vagy mit tehetne az cég vezetője, ha én nem járnék be napi 12 órát, csak amennyi a munkaszerződésemben benne lesz?
Kérdés továbbá, hogy azt mondta az ember, hogy én is kapok egy fix nettó órabért, ami kezdőként kevesebb, de akár egy hónap elteltével is emelhetnek, mert ez csak a szorgalmamtól függ. Tehát teszem azt, aláírok egy határozott idejű szerződést, és le kell töltenem az időt ott, de mi van akkor, ha közben én mégsem kapom meg az emelést?

csufi99 # 2004.09.21. 22:18

Csupán kérdezek, mert amit írsz, világos. Ez nem ütközik valamely más törvénybe?
Lehet nincs igazam, de ha így van, ahogy a kérdező írja, ez diszkrimánáció, esélyegyenlőség megsértése.
Ha a munkáltató egyformán mindenkivel ilyen feltétellel köt szerződést, biztos igazad van, legyen törvényes. Ez esetben bennem ezek az aggályok merültek fel, azon túl, hogy ilyet elfogadni nem fogadnék!
Mivel tudásom is szeretném gyarapítani, mi alapján lehet törvényes egy ilyen szerződés?
Kösz a választ előre is!

Karika # 2004.09.21. 18:23

Üdvözöllek Takker!

Veled egy határozott idejű munkaszerződést akarnak kötni. Tudnod kell, hogy ezt rendes felmondással te nem szüntetheted meg. A munkáltató ugyan megszüntetheti, de nagyon kemény fizetési feltételekkel.
A "lelépésed" esetén megfizetendő összegről szóló megállapodás, melyet a munkaszerződésedbe terveznek rögzíteni, szerintem nem törvénytelen. Ezt a munkáltatói javaslatot tekintsd úgy, hogy, mivel rendes felmondással nem mondhatod fel a határozott idejű munkaviszonyodat, csak közös megegyezéssel, ahhoz viszont azzal a feltétellel egyeznek bele, ha azt az összeget, melyet közös akarattal, előre meghatároztok, adott esetben kifizeted.

csufi99 # 2004.09.21. 11:31

Én nem hiszem,hogy törvényes különbséget tenni, mégpedig ilyen ordítóan, de lehet ezzel más nem fog egyet érteni.Majd más minősíti minek is minősülhet adott esetben.
Ez nem változtat azon, hogy neked kell dönteni.
Bármit írhatunk ide attól a munkáltató nem fog meghatódni, s ne azon törd a fjed, hogy kerülsz majd ki a végén ebből, pereskedve?
Én egyszerűen nem vállalnám ilyen feltételekkel, mennék tovább keresgélni, a próbaidőre- az is benne lenne a szerződésben biztos, hogy fizess valamit, szóval rajtad áll, mit írsz alá.
Magánvéleményem ez diszkrimináció, még zsarolásnak is tűnik, felháborító. Ha nem tetszik,hogy kezdő vagy, egyszerűen elküld, s keres gyakorlattal rendelkezőt. De pénzt kérni, nem is értem, s Te elvállalnál ilyen helyen munkát? Mit ad cserébe? Semmit.

Mik vannak? Miért engedi tanulni az embereket, ha nem tetszik neki, s mi nem tetszik, vagy hozzájárul, vagy egyszerűen a saját pénzükből teszik, s levonja a bérükből,de ez már nem lényeges számodra. Még megsajnálod, ez csak duma a pénzéért...szerintem.

takker # 2004.09.21. 10:25

Üdv!

A probléma:
új munkahelyemre az alábbi feltételekkel vennének fel: olyan munkakörben szeretnék dolgozni amiről van okj vizsgám, viszont még nem dolgoztam sehol, ezért nincs gyakorlatom. Azt mondta a főnök, hogy úgy venne fel, hogy alá kéne írnom egy 3 éves szerződést, és ha esetleg előbb lelépnék, akkor megállapítanak a szerződésben egy összeget, amit ki kéne fizetnem. Arra hivatkozva, hogy mivel kezdő vagyok, ezért valakinek mindig foglalkoznia kell velem, és addig ez az ő részéről termeléskiesést okoz. Kérdésem az lenne, hogy ez törvényes-e, és ha igen, akkor szabályozva van-e, hogy mekkora lehet ez a megállapított összeg. Valamit az is érdekelne, hogy ha próbaidő alatt mondok fel, akkor is ki kell-e fizetnem, és ha esetleg nekem monddanak fel, akkor mi a helyzet?
Megjegyzés:
azt mondta az ember, hogy már megunták, hogy mindenki oda megy tanulni, aztán meg elmegy máshova dolgozni. Ezt persze megérti az ember, de talán azért megy el mindenki, mert heti 5 nap, napi 12 órában dolgoznak, és máshol 8 óra alatt is megkeresik ezt a pénzt. Szóval én sem úgy tervezem, hogy itt fogok maradni, de gyakorlat nélkül máshova nem vesznek fel.