Munkajogi kérdések.


nonolet # 2018.05.25. 17:14

" a gyártás heti egyszer történik, így nekem elegendő lenne ha csak és kizárólag heti 5 órában foglalkoztathatnám."

"vagy minimum 4 órába"

Kérdezed meg tőle, hogy:
Miért pont napi 4 óra lesz a jó és elég szerinte ?!
Miért nem pl. a napi 1 óra...?

-

Vedd fel arra a heti 5 órára.

- -

Vagy szerezd meg a képesítést, ami minimum kell...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.25. 13:30

A "foglalkoztatás" munkaviszonyt jelent. De az valóban nincs benne a normaszövegben, hogy teljes munkaidősnek kell lennie annak a foglalkoztatottnak.

Megint más kérdés, hogy természetesen az adott tevékenységet csak akkor gyakorolhatja a vállalkozás, ha a megfelelő végzettségű munkavállaló épp dolgozik.
A példa kedvéért: ha mondjuk, atomhasítással (is) foglalkozik a vállalkozás, akkor csak abban az időben hasíthat atomot, amikor az atomhasításra képesített munkavállaló a beosztása szerint épp munkát végez. (Megrendelést az atomhasításra nyilván máskor is fel lehet venni.)

berge2007 # 2018.05.25. 13:03

Kedves wers!

Köszönöm a gyors és hasznos válaszodat. Valóban ebből a törvényből nem derül ki a munkaviszony meghatározása, ennyivel bármilyen forma lehetne..

Ellenőrző hölgy először írt egy e-mailt az alábbi kéréssel kapcsolatban: "Egyéni vállalkozásának törvényes működésének ellenőrzése ügyében kérem, hogy egyéni vállalkozói iratanyagából hiányzó alábbi dokumentumokat szíveskedjen (15 napon belül) email címemre megküldeni:

  • kozmetikai termékgyártó vagy vegyipari technikusi szakképesítése," (itt például nem is emlékezett, hogy nem nekem van ilyen képesítésem hanem az alkalmazottamnak, ezért hívtam fel és próbáltam átbeszélni vele az előbbiekben felvázolt szituációt.)

"- kereskedelmi tevékenységei esetében a székhelye ill. a piac helye szerinti Önkormányzat Kereskedelmi Hatóságának igazolását, hogy bejelentette tevékenységeinek végzését, a 478901-es tevékenység esetében kereskedelmi szakképesítés is szükséges.
/Abban az esetben ha saját maga által gyártott kozmetikai termékek árusításáról van szó nem kell kereskedelmi szakmakódokat feltüntetni az egyéni vállalkozásában!, -hisz Ön azért gyárt, hogy azt el adja. (termelői önköltség+ nyereség), ha másnak a termékét is árusítja akkor már valóban kereskedelemről (árbevétel- eladott áruk beszerzési értéke= árrés) beszélünk, tehát bejelentés és kereskedelmi szakképesítés szükséges/" -(ezzel nincs probléma, mivel közgazdász szakképesítésem van, csak vegyészeti nincs)

Ezután én felhívtam, hogy egyeztessek vele telefonon és indokolás nélkül (nem írásban) közölte ez törvénytelen és akár vissza is vonhatná az engedélyemet, ha ezen rögtön nem változtatok!!

Éppen ezért félek neki írni e-mailt, mert ha visszamenőleg leellenőrzi, most 1 hónapja megbízásos szerződésem volt az alkalmazottal, korábban pedig évekig heti 5 órában volt bejelentve amennyi időt ténylegesen gyártottunk. Gondolom ha van valami szabályzata erre is akár meg is büntethet, ezért is? Vagy nem, ha már azt mondta törvénytelen!?

Második kérdésedre a válasz, nem csak ez az egy tevékenységem van, hanem még egy a Csomagküldő, internetes kiskereskedelem is. (ide viszont van képesítésem)

Várom a további véleményt és ötletet, hálás köszönettel!

wers # 2018.05.25. 10:48

16. § (1) * Az egyéni vállalkozó köteles személyesen közreműködni a tevékenység folytatásában, azzal, hogy közreműködőként alkalmazottat foglalkoztathat.

(2) * Képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó csak akkor folytathat, ha a jogszabályokban meghatározott képesítési követelményeknek megfelel. Jogszabály - ide nem értve az önkormányzati rendeletet - eltérő rendelkezése hiányában képesítéshez kötött tevékenységet az egyéni vállalkozó akkor is folytathat, ha a képesítési követelményeknek maga nem felel meg, de az adott tevékenység folytatásában személyesen közreműködő, általa határozatlan időre foglalkoztatott személyek között van olyan, aki az előírt képesítéssel rendelkezik. A képesítési követelményeknek a tevékenység folytatása során folyamatosan meg kell felelni.

Nem tudom, szerintetek hol van ebben, hogy munkaviszony?

Egyébként van egyszerűsített foglalkoztatás is. Lehet azzal indokolni, hogy ezt a tevékenységet heti egy napon végzed. Lényeg, hogy amikor ezt a tevékenységet végzed neki is közre kell működnie.

wers # 2018.05.25. 10:33

Pontososan mivel indokolja? Le is írta?
Csak ezt az egy tevékenységet jelentetted be?

berge2007 # 2018.05.25. 09:48

Üdvözlöm Önöket! Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben. Én egyéni vállalkozóként Testápolási cikk gyártásával foglalkozom, viszont nincs meg hozzá a megfelelő végzettségem ezért alkalmaznom kell egy kozmetikai termékgyártó vagy vegyipari technikusi szakképesítéssel rendelkező személyt. Természetesen ez egyértelmű volt számomra, így a könyvelőm javaslatára megbízással kezdtem el foglalkoztatni a segítségemet. Viszont a járási hivatalból érkező ellenőrző személy, kijelentette ez törvényellenes, így most fel kell vennem napi 8, 6 vagy minimum 4 órába határozatlan időre! Különben visszavonja az engedélyemet. Persze kis vállalkozásként kevés megrendelésekkel, ami jelenleg van nem tudnék kifizetni a dolgozóm után 82.000 Ft +42 % járulékot havonta. Főleg azért bosszant ez a dolog, hiszen a gyártás heti egyszer történik, így nekem elegendő lenne ha csak és kizárólag heti 5 órában foglalkoztathatnám. (de mint tudjuk ezt nem fogadják el!) Esetleg valakinek van valami ötlete, megoldása más opcióra, hogy gazdaságosabban jöjjek ki?

ObudaFan # 2018.05.24. 15:53

A bírói gyakorlat szerint a felmondással való fenyegetés nem jogellenes fenyegetés.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.24. 15:41

Tolj le engem is, de aláírtad, nem?

denise19 # 2018.05.24. 15:35

Kedves nonolet :-)Igazán köszönöm építő szándékú válaszát.Nem tudom mivel foglalkozik és mi az amit tanult idáig,javaslom váltson pályát és menjen útépítőnek,vagy esetleg feketemosogatónak mivel ez a szakterület éppen emberhiánnyal küzd... :-)Úgy gondolom ha valakit kényszer helyzetbe hoznak amit fenyegetéssel fogadtatnak el az már alapjáraton nem korrekt...és miért ne fogadtam volna el a pénzt maguktól adták, és tisztességes közös megegyezés esetében jár.De ez nem azt jelenti hogy jogszerűnek tartom előzetes értesítés nélkül a munkavállaló orra alá dugni egy "közös megegyezést" és felmondási idő nélkül kipakolni az utcára.

nonolet # 2018.05.24. 10:55

KÖZÖS MEGEGYEZÉS!!!!
Ezek után mégis mit akarsz?!

Ráadásul korrektem kifizettek!!!!

- -

Munka pedig van DÖGIVEL!!!!!!!

Te nem nem találsz munkát,
hanem
nem vállalod el azt, ami éppen lenne.

Azaz válogatsz...

denise19 # 2018.05.24. 10:49

Üdvözlöm!A céget ahol több mint tíz évig középvezető voltam megvásárolta egy cégcsoport.A cég felső és közép vezetőit az első pár hónapban "lecserélték".Mivel velem nem történt semmi így bízva a további együttműködésben nem kerestem új álláslehetőséget.2017.októberében teljesen váratlanul "közös megegyezéssel" felmondtak.Azért írom így mert a jogász közölte ha ezt nem fogadom el akkor kapok postán egy más típusú "lehetőséget".A dokumentáció tartalma korrekt volt 9 havi távolléti díjat állapított meg.Viszont teljesen váratlanul ért és azonnali volt.Így munkanélkülin voltam de a korom miatt nem sikerült elhelyezkednem a 3 hónap alatt.Most már fél éve ugyan ez a helyzet.Mivel a Hr kollega a kiléptető pappírra "átszervezést" írt indokként,és már másnap ott ült a helyemen az új vezető kérdésem az hogy így utólag lehet még kártérítési igényem a cég felé?Hiszen szó szerint órák alatt kiraktak az utcára -ez se volt jó érzés-és azóta se tudok elhelyezkedni.Az elhelyezkedési problémát még az is fokozza hogy adott tulajdonosoknak szinte minden hasonló tevékenységet folytató cégben üzletrésze van és ezek a cégek nem alkalmazhatják egymás dolgozóit.

gaböce # 2018.05.22. 19:16

Drb. József koszonom

erikx # 2018.05.22. 18:15

A kérdesem az hogy ha a m.kölcsönző(alvállakozó) cég a vele leszerződőtt vállalat (fővállalkozó)által kiirt szabadságok pl. hosszúhétvége szombati ledolgozás miatt kiirt szabadságot nem fizeti ki valamint nem 10.-dik én utal!Ez miatt lehet azonnali felmondás 30 napos felmondási idő nélkül!

Kisfiatal # 2018.05.22. 18:09

Rendben, akkor majd kialkudom. Kijelentem hogy addig nem vagyok hajlandó távozni amíg nem fizetnek.. :D Aztán ennyi, ilyen egyszerű ugye.. :)

oligaliga # 2018.05.22. 18:03

Kisfiatal

Van, ami jár, és van, amit kialkudsz magadnak. Egyszerűen és magyarul leírták neked, nem kell ennyit értetlenkedni.

Kisfiatal # 2018.05.22. 18:01

Na jó, de egy cég miért fizetne végkielégítést, ha nem kötelező neki?? Tehát miért ajánlaná eleve fel? Amikor egy cég érdeke h minél kevesebb kiadása legyen. Én meg mi alapon "követelhetném" ha nekem szintén nem jár? Ez az amit nem értek, de mindegy :) Én mindenhol csak azt olvasom, hogy akkor jár, ha a munkáltató megszűnik, ill leépít..

ObudaFan # 2018.05.22. 17:53

Közös megegyezésnél azt kapsz, amiben közösen megegyeztek. HA megegyeztek végkielégítésben, akkor azt. Ha nem tudtok megegyezni végkielégítésben, de belemész a közös megegyezésbe, akkor meg nem kapsz végkielégítést.

Kisfiatal # 2018.05.22. 17:49

Nem, te vagy egy beképzelt faxkalap.
Nekem eleve nem logikus az egész, hogy közös megegyezésnél is kaphat valaki végkielégítést.. A jog nem logikus mint tudjuk.
Na majd informálódok máshol.

Kisfiatal # 2018.05.22. 17:26

Na jó, de akkor közös megegyezésnél mit kell csináljak h kapjak? :) vagy ez csak a cég jófejségén múlik h felajánlja-e?
Avagy, ha vmelyik nap azonnali hatállyal felmondok, akkor?? Még ezen agyalok h felmondok most, még nem került be hivatalosan ez az info(műtét) a cég rendszerébe, és később más helyen újrakezdeni.. Bár lehet hogy ez hülyeség, mert végülis utána tudnak nézni gondolom. CSak kérdés utánanéznek e minden esetben :) Tehát egy alkalmassági vizsgálaton.

drbjozsef # 2018.05.22. 17:05

gaböce,

Mt
160.§ A Ptk. 6:47. § szerinti kamat a felek megállapodása alapján jár.
...
164.§ A jogalap nélkül kifizetett munkabér hatvan napon túl akkor követelhető vissza, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie, vagy azt maga idézte elő.

A bírói gyakorlat szerint sincs kamat (Megjegyzem, 0.9% az alapkamat, úgyhogy ha nem milliókkal fizettek túl, akkor nem jelentős összegről lenne szó kamatként). De ennél konkrétabb passzus nincs. Azt kell visszafizetned, amit tévesen fizettek ki, ha az nettó, akkor azt (adó(alap)kedvezményekkel nem biztos, hogy az).

Neked nem kell hivatkoznod semmire. Majd a visszakövetelő hivatkozzon.

gaböce # 2018.05.22. 16:13

Tévesen utalt munkabér.Számolhat fel kamatot? vagy nem ,tudtommal A bírósági gyakorlat szerint a jogalap nélkül kifizetett munkabért a munkavállalónak főszabály szerint nettó összegben kell visszafizetnie, mivel az adó megállapítási és adólevonási kötelezettséget rendszerint a munkáltató teljesíti. Így az általa levont adót is a munkáltató igényelheti vissza.
Nem mindegy mennyit fizetek vissza ,nem zárkózok el ,de tudnom kell pontosan hogy milyen törvényre hivatkozhatok.
Beszólásoktól kíméljetek. Köszönöm

nonolet # 2018.05.22. 15:19

Kisfiatal

Mégis sérült az agyad úgy tűnik...

Nem jár!
De alkudhatsz úgy, hogy: járna, ha mégis felmondás lenne.

- -

közös megegyezés=szabad alku

Azután vagy összejön vagy nem amit akarnak a felek.

Ha összejön, akkor oké, siker, mindenki boldog

Ha nem jön össze, akkor viszont jön a többi lehetőség. (felmondás, per, stb.)

nonolet # 2018.05.22. 15:14

A cég ilyen történéseihez akkor sincs közöd, ha náluk dolgozol... a tulajok dolga, hogy bezárnek-e és mikor.

Téged ez nem érint, tőled független dolog.

HA majd érint, mert valóban bezárnak akkor azt viszont úgyis észreveszed!

elekne # 2018.05.22. 13:15

"Közöd hozzá...?

Ne foglakkoz vele vagy mondj fel."

KÖZÖM HOZZÁ???? EBBŐL ÉLEK BAKKER!
Közöm: Hát ennél több közöm mi kell legyen???
Kell ennél több indok?

Komolyan mondom mintha nem egy világon élnénk!

Kisfiatal # 2018.05.22. 12:45

Na jó, de akkor mondhatom h vmennyit virítsanak? :) MErt olvastam h közös megegyezésnél is járhat..