Dolgozó részéről azonnali felmondás.


pazs # 2014.10.16. 13:12

A te részedről egészen biztosan nem.

ObudaFan # 2014.10.16. 14:05

Önmagában azzal, hogy a munkáltató hazaküld, aligha gázol a becsületedbe, különösen, ha erre okot is adtál.

PowerRD # 2014.10.16. 15:44

truth kérdése már aránylag régi de elgondolkodtatot.

Én vagyok a hülye, vagy ha áthelyezéssel váltott közszférán belül, akkor szabálytalan a prübaidő kikötése? Nem most volt, hogy utoljára közszférás áthelyezés járt a kezemben, de nekem még olyan is dereng, hogy ilyenkor a különböző munkáltatóknál lévő jogviszonyokat mindenféle szempontból (felmondási idő, végkielégítés, pótlékok) folyamatosnak szokás (kötelező(?)) tekinteni....
De lehet, hogy rosszul emlékszem.

(az nyilván más, ha áthelyezésről beszélnek szóban, de felementést meg kinevezést írtak alá, ami tartalma szerint is kinevezés és felmentés)

PowerRD # 2014.10.16. 15:45

jujj.... +t. meg sem merem nézni, mit gépeltem még el...

PowerRD # 2014.10.16. 15:53

Nekem korrektnek tűnik a munkáltató tájékoztatása.

NEM létezik azonalli hatályú felmondás CSALÁDI OKOK miatt. Nincs.

truth... # 2014.10.17. 17:28

Kormánytisztviselő a próbaidejének (6 hónap) utolsó napján, írásban, a jogviszony azonnali hatállyal való megszüntetésére vonatkozóan nyújtja be felmondását a munkáltatójánál. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírására másnap kerül sor. Dolgozó a felmondását követő 4. napon még nem kapott meg semmit (papírok, bér, stb.) Mennyi időn belül kell ezeket rendezni a munkáltatónak?

truth... # 2014.10.17. 17:34

De közben már meg is találtam:
"A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat."

Kezdo11 # 2014.10.20. 09:47

Az azonnali hatályú felmondást e-mailben is el lehet küldeni?
A munkaadó ugyanis a felmondáskor nem volt hajlandó megjelenni a munkahelyen, mivel "ő vasárnap ilyennel nem foglalkozik".
Illetve azt mondta, hogy nem szükséges írásos felmondás, de az összes jogi oldalon amit néztem azt írták,hogy az azonnali hatályú felmondáshoz írott forma szükséges. Az e-mail vagy posta út azért lenne fontos, mert távol lakom a munkahelyemtől (92km).

Valamint amikor azt kértem, hogy postázza ki a felmondás papírjait, azt állította, hogy jogi papírokat nem lehet postázni, nekem be kell mennem. Úgy olvastam, hogy ez így ebben a formában nem igaz.

Köszönöm a válaszokat!

truth... # 2014.10.20. 12:47

Elektronikus úton is meg lehet küldeni, de postán, tértivevénnyel biztos, hogy igen és az szabályos is. És igen, szükséges ezt írásban megtenni.
Az viszont hülyeség, hogy nem lehetne elpostázni számodra a papírokat, postai úton is lebonyolíthatja a munkáltató az átvételt, a felmondástól számított 5 munkanapon belül.
(Remélem, nem írok neked hülyeséget, nem vagyok egy jogi szakember, csak hasonló cipőben járok... 1 héttel ezelőtt mondtam fel, viszont papírokat még nem kaptam).

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 13:54

Az emil nem minősül írásbeli közlésnek. Márpedig érvényesen felmondani csak írásban lehet.
Ha nem mondtak fel neked érvényesen, akkor menj dolgozni. Különben rövidesen írásban kapod a felmondást, azzal indokolva, hogy igazolatlanul hiányoztál. És ez pont megfelelő indok az azonnali hatályú felmondásra.

AnikóPapp # 2014.10.21. 13:45

Tiszteletem!
Olyan helyzetbe kerültem,hogy szept.30-al felmondtam a munkaadómnak,mivel az ottani légkör stresszes volt,és nemrég volt műtétem méhen belüli magzatelhalás miatt,elvesztettem a babát.Elmondtam őszintén a munkaadómnak,nem tudom tovább csinálni,nyugalmasabb munkahelyet szeretnék.Bele is ment.Aláírtuk a felmondásomat,valamint írt egy papírt,amelyen az szerepel, a felmentési idő letöltésétől eltekint.Aláírta ezt is szept.30.-al, dátumozva.Mégis a Tb kiskönyvbe okt.30-at írt,sőt,elszámoló papírokra is okt.30.-at írt.Közben engem a másik munkahely átvett okt.1.-el,és kérte a volt főnökömet,korrekciózza az elírt dátumot.A volt főnököm nem hajlandó...ma voltam jogásznál,aki szerint lehet okt.hónapra még fel akart rám venni támogatást.(Támop programban foglalkoztatott,szept.30-al lejárt).Jogász szerint nem kedv kérdés,hogy javítsa,hanem jogszabály szerint kell javítania szept.30.-ra.És még én bolond,az utolsó fizetésről,70.000 ft.-ról lemondtam,azt mondtam hó elején,nem kérem,csak zárjuk le a papírokat.Én még sajnáltam,hogy felmondok neki...aláírtam neki az elszámolót.Egyedül a betegszabi összegét kértem el,20.000 ft.-ot.Szeretnék tanácsot kérni.

truth... # 2014.10.25. 19:35

Azt szeretném megtudni, hogy van-e különbség - kormánytisztviselő esetében - abban, ha a jogviszony dolgozó részéről (próbaidő alatt) azonnali hatályú felmondással, vagy ha lemondással, közös megegyezéssel szűnik meg. A vélemények megoszlanak, egyesek szerint nagyon is van (azt most nem írom le, hogy miben), mások szerint pedig egyáltalán nincs. Kinek van igaza?

ObudaFan # 2014.10.26. 12:47

Az emil nem minősül írásbeli közlésnek. Márpedig érvényesen felmondani csak írásban lehet.

Hát, nem tudjuk. Majd lesz egyszer ennek is bírói gyakorlata:

Mt. 22. § (2) Írásbelinek kell tekinteni a jognyilatkozatot,

  1. ha annak közlése a jognyilatkozatban foglalt információ változatlan visszaidézésére, a nyilatkozattevő személyének és a jognyilatkozat megtétele időpontjának azonosítására alkalmas elektronikus dokumentumban (a továbbiakban: elektronikus dokumentum) kerül sor;
ObudaFan # 2014.10.26. 12:48

AnikóPapp

Nem csak a munkavégzés alól mentesített a felmondási időre?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.26. 13:06

Jogász szerint nem kedv kérdés,hogy javítsa,hanem jogszabály szerint kell javítania szept.30.-ra.

Nincs ilyen jogszabály.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.26. 13:11

Azt szeretném megtudni, hogy van-e különbség - kormánytisztviselő esetében - abban, ha a jogviszony dolgozó részéről (próbaidő alatt) azonnali hatályú felmondással, vagy ha lemondással, közös megegyezéssel szűnik meg. A vélemények megoszlanak, egyesek szerint nagyon is van (azt most nem írom le, hogy miben), mások szerint pedig egyáltalán nincs. Kinek van igaza?

Ennek a kérdésnek nincs értelme. A próbaidő után van a kinevezés. Ameddig pedig nem tisztviselő a köztisztviselő, addig nem tud lemondani.

truth... # 2014.10.26. 13:30

Immaculata, így van, ahogy írod, csak én már ki voltam nevezve (határozatlan időre), így kerültem végleges áthelyezéssel a jelenlegi munkahelyemre, ahol dolgoztam, és ahol új kinevezést kaptam (igaz, munkába lépést követően 2 hét múlva) . Az áthelyezési magállapodásomban 6 hó próbaidő volt kikötve, ezen idő utolsó napján mondtam fel azonnali hatállyal... Másnap a munkáltatóm megkért, hogy módosítsam a felmondásomat közös megegyezést kérve, mivel nem is voltam (?) próbaidőn, ezért ő lemondásnak tekinti a felmondásomat. A kérdésemre a válasz még mindig érdekel. Köszönöm szépen!!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.26. 14:34

Hááát igen. Tévedés történt mégpedig az áthelyező munkáltató részéről. Beidézem Neked a 46. §. (1) bekezdést, miszerint áthelyezés esetén nem kell próbaidőt kikötni. Ugyan új kinevezést kapsz, de a jogviszonyt folyamatosnak kell tekinteni.

Ha közös megegyezést kötsz, nem fordulhatsz Munkaügyi Bírósághoz, így abban a megegyezésben kell kiharcolnod mindazt, amit jogosnak tartasz.

Végleges áthelyezés

59. § (1) A kormányzati szolgálati jogviszony megszüntethető végleges áthelyezéssel közigazgatási szervekhez.

(3) Végleges áthelyezéskor a kormánytisztviselő az áthelyezést kezdeményező szervnél új kinevezést kap.

(5) Végleges áthelyezés esetén a kormánytisztviselő jogviszonyát folyamatosnak kell tekinteni.

46. § (1) A kinevezésben - a 41. § (1) bekezdés b) pontjában, a 47. § (4) bekezdésében, az 59. §-ban meghatározott eset, ... kivételével - a kormányzati szolgálati jogviszony létesítésekor legalább három, de legfeljebb hat hónapig terjedő próbaidőt kell kikötni
(3) A próbaidő alatt a kormányzati szolgálati jogviszonyt bármelyik fél indokolás nélkül azonnali hatállyal megszüntetheti.

truth... # 2014.10.26. 14:42

Köszönöm Immaculata, hogy próbálsz segíteni!
Ezeket a joghelyeket már átnéztem, és valóban, végleges áthelyezéskor nem kell próbaidőt kikötni, de ez nem jelenti azt, hogy nem is szabad, nem? (persze logikailag semmi értelme nincs, ezzel én tisztában vagyok). Viszont az áthelyezést kérő szerv ragaszkodott a 6 hónap próbaidő kikötéséhez, amit a kinevezésemben már nem rögzített. Akkor most próbaidőn voltam, vagy sem? Ha igen, akkor felmondhattam a próbaidő utolsó napján azonnali hatállyal, ez esetben ugye nem kérhetik tőlem azt, hogy a felmondásom helyett mondjak le...

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.26. 14:47

Nem voltál próbaidőn. Határozatlan idejű köztisztviselőnél nem lehet próbaidőt kikötni, mert folyamatos a munkaviszony.

Kérhetik, hogy lemondj, mert megszünteted a munkaviszonyod.

truth... # 2014.10.26. 14:55

És ha ennek ellenére az áthelyezési megállapodásba - amit többen aláírtunk - ez mégis rögzítésre került, akkor hibáztak?
Már csak egyetlen kérdésem lenne: helyes az a feltevés, hogy felmondás esetén, a jogviszonyom megszüntetése után megmarad az addig összegyűjtött - jelen esetben 13 év - közszolgálati jogviszonyom, és ha esetlegesen a jövőben újra a közszférában helyezkedem el, akkor a meglévő 13 év után számolják tovább az időmet a besoroláshoz, abban az esetben viszont, ha lemondok, akkor mindenről lemondok, az éveim elvesznek és a következő új munkahelyen nulláról kezdik számítani az időt?
Nem tudom, hogy az információm helyes-e, de ha ez valóban így van, akkor lényeges különbség van a felmondás és a lemondás között, és az utóbbi verzió nyilván nem túl kedvező a számomra.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.26. 16:30

Igen, a módosítás előtti Köztisztviselői tv. úgy rendelkezett, hogy nem lehet próbaidőt kikötni....
a jelenleg hatályos pedig a 46. §. szerint.

Nem mondhatsz fel, mert nincs olyan a megszüntethető jogviszonyok között.
Ha lemondasz, akkor megszűnik a köztisztviselői munkaviszonyod. Az addig összegyűlt megmarad, figyelembe veszik majd a jubileumi jutalomnál és ha újabb köztisztviselői munkaviszonyod létesül, akkor a besorolásnál, az előremenetelnél és a felmentés kifizetésénél.

Miért nem kéred az áthelyezésed, vagy menj bele a közös megegyezésbe.

Mónika13 # 2014.10.26. 16:47

Tisztelettel kérem valakinek a segítségét! A férjem 6-7 éve rendelkezik a munkahelyén HATÁROZATLAN idejű szerződéssel, de olyan körülmények adódtak, hogy nem tudná ledolgozni az őrá kiszabott felmondási időt, mert ha mennünk kell máshová dolgozni,akkor 2 hetünk van csomagolni és menni! Mit tehetnénk, mert valószínűleg az ő rugalmatlan munkaadója nem fogja közös megegyezéssel elengedni!!! Élhet-e, vagy próbálkozhat-e azzal, hogy AZONNALI HATÁLYÚ felmondással él, mert a munkaadója áthelyezte más munkába, de a különbözetet bérben nem rendezte. Vagy,ha valakinek bármilyen jó ötlete van,vagy lehet más lehetőséggel élni, kérem írjon! Mi tévő legyen a férjem, ha csak 2 hetet tud ledolgozni, utána hiányzásért felmondanak neki?-Akkor mikor kaphat először munkanélküli segélyt?

truth... # 2014.10.26. 17:51

Nem akarom már tovább bonyolítani a helyzetet, bele kell egyezzek a közös megegyezésbe, más választásom nincs.
Köszönöm szépen a segítséget!

AnikóPapp # 2014.10.28. 09:19

ObudaFan-nak válaszolva.

Idézem szó szerint:
Alulírott, Xy, közlöm önnel,hogy a 2014.09.30.-án benyújtott munkaviszony megszüntetésére vonatkozó felmondását elfogadom.A felmentési idő letöltésétől eltekintek.