Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


replika # 2007.07.10. 11:15

A következőben kérnék segítséget a hozzáértőktől, nem találom az egyértelmű választ, itt a fórumban sem találtam még ezt a felvetést:

köztisztviselő áthelyezésekor (közig.szervtől közig.szervhez, az állam a munkáltató) kiköthető e próbaidő? (és ezzel együtt újabb kinevezés, eskü stb. történik?)
Ha igen és a próbaidő alatt felmentik, hogyan alakul a végkielégítése?

a következők miatt:

Ktv. 5. § A közszolgálati jogviszony az állam, valamint a nevükben foglalkoztatott köztisztviselő között a köz szolgálata és munkavégzés céljából létesített különleges jogviszony
6. § (1) A munkáltatói jogokat, ha törvény vagy kormányrendelet eltérően nem rendelkezik, a közigazgatási szerv hivatali szervezetének (a továbbiakban: hivatali szervezet) vezetője, illetve a testület gyakorolja.
11/B. § (1) A kinevezésben a közszolgálati jogviszony létesítésekor próbaidő is kiköthető.
(3) A próbaidő alatt a közszolgálati jogviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.
14. § (3) Végleges áthelyezés esetén a közszolgálati igazolás, valamint a köztisztviselő illetményének és - a szabadság kivételével - egyéb járandóságainak kiadása szempontjából úgy kell eljárni, mintha a közszolgálati jogviszony megszűnt volna.
19. § (3) A végkielégítés mértékének meghatározásakor csak a közigazgatási szervnél közszolgálati jogviszonyban eltöltött időt lehet figyelembe venni.
(5) A (3) és (4) bekezdés alkalmazása szempontjából közszolgálati jogviszonyban töltött időnek minősül

  1. áthelyezés esetén a költségvetési szervnél közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, hivatásos szolgálati jogviszonyban (...)

köszönöm
r.

marinko # 2007.07.09. 20:35

Kedves Lyonee !

Köszönöm az információkat.
Tehát a befizetett járulékot nem lehet visszaigényelni. Kár.

Lyonee # 2007.07.09. 20:04

Marinko
Ha a közalkalmazott mond le a jogviszonyáról, akkor a felmentési idő 2 hónap. A munkáltatónak nincs a munkavégzés alól felmentési kötelezettsége, de részben, vagy teljesen felmentheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól, a lemondást köteles elfogadni. A 13. havi és a szabadság ugyanaz, mint amit már korábban írtam.
„Aki nyugdíjasként legalább egy évig fizetett járulékot, annak minden 365 nap szolgálati idõ után a járulékalapot képezõ havi átlagos jövedelme 0,4 százalékával kell a nyugellátását megemelni. Erre legkorábban 2008. január 1-jétõl kerülhet sor. Aki nyugdíjasként legalább egy évig fizetett járulékot, annak minden 365 nap szolgálati idõ után a járulékalapot képezõ havi átlagos jövedelme 0,4 százalékával kell a nyugellátását megemelni. Erre legkorábban 2008. január 1-jétõl kerülhet sor.” Ez csak mézesmadzag, mert gyakorlatilag nagyon kicsi összeg, főleg egy részfoglalkozású közalkalmazottnál.

marinko # 2007.07.09. 19:16

Kedves Lyonee!

Köszönöm júl. 4-i felvilágosítását a közalkalmazotti, rész munkaidős, nyugdíjas felmondásával kapcsolatos jogokról.
Mi van akkor, ha a körülmények ellehetetlenülnek és én mondanám fel a munkaviszonyomat.
2007 jan. 1-től fizetem a 8,5 %os nyugdijjárulékot. Az befizetett összeg arányos részével emelkedhet a nyugdíjam?
Előre is köszönöm információját Marinko

marinko # 2007.07.09. 19:16

Kedves Lyonee!

Köszönöm júl. 4-i felvilágosítását a közalkalmazotti, rész munkaidős, nyugdíjas felmondásával kapcsolatos jogokról.
Mi van akkor, ha a körülmények ellehetetlenülnek és én mondanám fel a munkaviszonyomat.
2007 jan. 1-től fizetem a 8,5 %os nyugdijjárulékot. Az befizetett összeg arányos részével emelkedhet a nyugdíjam?
Előre is köszönöm információját Marinko

Lyonee # 2007.07.09. 07:38

1992. évi XXIII. törvény a köztisztviselők jogállásáról
19. §
...
(7) A végkielégítést a felmentési idő utolsó napján kell kifizetni.
...
(9) Ha a köztisztviselő a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,

  1. ezt a tényt korábbi munkáltatójának haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,
  2. a felmentési időből hátralevő idő tekintetében átlagkeresetre nem jogosult,
  3. végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni.
azur70 # 2007.07.09. 06:25

Sziasztok.
Azt szeretném megkérdezni, hogy köztisztviselő vagyok illetve voltam, most 6 hónap felmentési időmet töltöm és csak a hat hónap letelte után kapom meg a végkielégítésem. Ez így van eddig. Namármost amit kérdezni szeretnék ha a hat hónap letelte előtt elhelyezkedem akkor is megkapom-e a végkielégítésemet nem a kozszférában helyezkedem el hanem más munkatörvénykönyves munkahelyre . És ha megkapom a végkielégítést azt mikor köteles a munkáltató részemre kifizetni. ?
Előre is köszönöm a választ.

Lyonee # 2007.07.07. 09:01

A 12 hónapos végkielégítésre mindenképpen jogosult, csak amíg nem jár le a felmentési idő, addig ne kérje a nyugdíjazását! A korengedménnyel a munkáltató jis nagyon jól járna, hiszen amit majd a végkielégítésre fizetne, annak csak egy része lenne a nyugdíj. Meg lehet úgy állapodni, hogy mindkét fél jól járjon.

feri48 # 2007.07.07. 07:22

Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszod. A hivatal elzárkózik a korengedményes megoldástól, igy csak a jövőre érvényes szabályok szerint mehetek előnyugdíjba. Ha a felmentési idő öt hónap lesz, akkor jogosult leszek a 12 hónap végkielégítésre, ha nem, akkor 8 hónapos felmentésre. Üdv. feri48

anna47 # 2007.07.06. 21:50

Nézd KBS!
Tudom, hogy ez csak egy lehetőség, de akkor is "lehetőség" , ami vagy bejön,vagy nem. Nem igaz?
Köszi a válaszodat, üdvözöllek: Anna

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.06. 20:57

Anna, a Kjt-ben csak annyit írnak, hogy közös akarattal a felek megállapíthatnak a törvényben szereplőnél hosszabb felmentési időt. Ad notam: a szomszéd eladhatja nekem a házát.

Lyonee # 2007.07.06. 20:47

Feri48!
A ktv. módosítását átnézve, szerintem a besorolás, felmentés, végkielégítés, jubileumi jutalom közül csak a felmentési idő változott meg, sávos lett, és a besorolásnál szúrtak be egy két szót, ami most lényegtelen.
Szerintem áthelyezésnél a korábbi munkaviszony (1992 előtti ) is közszolgálatinak számít, nem csak a végkielégítésnél, ahol a jogszabály külön kiemeli.
Ha a 40 éves jubileumi jutalomra jogosult, akkor a köztisztviselői jogviszonya 40 év, és a felmentési időnél is ezt kell figyelembe venni, hiszen a jubileumi jutalommal a közszférában eltöltött időt ismerik el és jutalmazzák a hűséget.

Jelen pillanatban a felmentési ideje 6 hónap, de július15-től 8 hónap lesz. Melyik jobb Õnnek? (Csak akkor lenne 5 hónap, ha 15 év a köztisztviselői jogviszonya.)
Mivel áprilisban mehetne csak nyugdíjba, gondolja át, hogy érdemes lenne-e korengedményes nyugdíjba menni, ha a munkáltatója belemenne. Mondjuk dec. 1-től, és akkor csak 5 havi nyugdíjat kéne finanszíroznia a munkáltatónk. Ez egy közös megállapodás. De úgy , hogy januárban még jogviszonyban legyen a jub. Jut. miatt.

Lyonee # 2007.07.06. 20:46

Anna!
Nem biztos, hogy jobb lenne, az a biztos amikor már a nyugdíjat kapja.
Szia Lyonee

anna47 # 2007.07.06. 20:36

Kedves Lyonee!
Igazad van, szerintem ezen kár töprengeni:) Ebben a helyzetben úgyis mindig a munkáltató győz! Nem telhetetlenségből vacakolok, hanem keresem az "igazamat", a jobb lehetőséget. De hát az odaát van:))
Köszönöm válaszodat, üdvözlettel: Anna

anna47 # 2007.07.06. 20:30

Kedves KBS!
Akkor ezt miért írják le a Kjt.-ben? Viccből?

Lyonee # 2007.07.06. 20:27

Van-e Kollektív szerződés? Biztosít-e hosszab felmondási időt?
A munkáltatón múlik, hogy a hosszabb felmentési időbe belemegy-e. Ha nem akar, akkor nem tehetsz semmit. Anna! Miért baj, hogy 3 hónap a felmentési idő és nem négy? Előbb nyugdíjba mehet, mivel már betöltötte a 60-t ennek nem lesz akadálya.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.06. 20:21

Hogy valami közös megegyezéssel lehetséges, illetve hogy az egyik fél köteles valmire - nos, az ég és föld.
Egy egyszerű példával: a szomszédommal bármikor megállapodhatok hogy eladja nekem a lakását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kötelezni lehetne az eladásra, ha nem akarja.

anna47 # 2007.07.06. 20:16

Ok, de miért kell ragaszkodni a pontos időhöz, hiszen a 10 évhez áll közelebb, nem az öthöz? Itt nem jöhet be az, hogy a munkáltató humánus a megítéléssel kapcsolatban?Nem csak a munkáltatón múlik ez? Jó, tudom, ott vannak a törvények, de ezt is olvastam: " Amennyiben a munkáltató a felmentési intézkedésében a Kjt. 33. § (2) bekezdésében írt törvényi mértéknél hosszabb mértékű felmentési időt állapít meg, s a felmentési intézkedést a közalkalmazott elfogadja, ezt úgy kell tekinteni, hogy a felek a hosszabb felmentési időben megállapodtak."
A másik: " a közalkalmazotti jogviszonyban a felmentési idő 60 naptól 8 hónapig terjedhet, melyen belül a felmentési idő mértékét a felek vagy a Kollektív szerződés határpzhatják meg. A felek, vagy a Koll.szerz. ugyanis a Kjt.-ben rögzített felmentési idő mértékéhez képest hosszabb felmentési időt állapíthatnak meg." Akkor ezt hogy értelmezzem?

Lyonee # 2007.07.06. 19:59

A 10 évnek meg kell lenni pontosan. Így a felmentési idő 3 hónap, a végkielégítés 3+4 hónap. A szerződéses jogviszony, nem közalkalmazotti, nem vehető figyelembe. Előbb tud nyugdíjba menni egy hónappal.
A közalkalmazotti kinevezésének azért nézzetek utána hogy mikor is kezdődött.

anna47 # 2007.07.06. 18:28

Kedves Lyonne!
A férjemnek nem akarják megadni a 10 évre járó 4 hónap felmentési időt, arra hivatkozva, hogy abból még 2 hónap hiányzik, így csak három hónap a jogosultsága. Ez nem szőrszálhasogatás?Megtehetik? ( Mü. Közp. keresztül 1 évig már dolgozott ugyanott szerződéssel) Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.05. 19:25

Jó eséllyel lehet pert indítani azon az alapon, hogy az indoklás nem volt valós.

azur70 # 2007.07.05. 13:49

Azt szeretném megkérdezni ha az önkormányzat a köztisztviselői jogviszinyomat létszámcsökkentés címszó alatt megszünteti nem csak az enyémet még 3 másik emberét is ez év július 31.-vel. Hat hónap felmentési időt ad ez időre felment teljes egészében a munkavégzés alól. A kérdésem a munkaügyi központon keresztül betöltheti-e az így felszabadult álláshelyeket a felmentési idő lejárta előtt. Mert bennem felmerül a kérdés ha létszámcsökkentés miatt elküld akkor milyen jogon vesz fel munkavállalót még ha határozott időre is az így megüresedett helyekre.
Tisztelettel köszönöm válaszukat .

tücsök1 # 2007.07.05. 07:18

tücsök1
Hét éve dolgozom egy polgármesteri hivatalban, fél évig iktattam, telefont kezeltem, gépeltem stb.....Aztán fél év múlva a gazdasági részre kerültem és újabb fél év múlva már könyveltem és egyéb gazdasági részt végeztem. Azóta megcsináltam a pénzügyi-számviteli ügyintézői tanfolyamot és sikeres egy év áll mögöttem a mérlegképes-könyvelő szakon. A gazdasági és pénzügyi rész teljesen az én feladatomhoz tartozik. Megkérdeztem a főnökeimet,hogy nem-e lehetne emelni a fizetésemen (bruttó bérem 75500 a legalacsonyabb amit köztisztviselőnek lehet adni)? Azt mondták, hogy nem. Nem vagyok jártas ezekben a dolgokban ezért kérem, hogy segítsenek nekem. A tanfolyam kötelező volt, amit előrelépésem érdekében eddig sikeresen elvégeztem. Ezért nem értem, hogy akkor minek tanulni?? Jó,hogy kötelező, de akkor is.........

anna47 # 2007.07.05. 06:40

Kedves Lyonee!
Köszönöm szépen válaszaidat, nagyon sokat segítettél.Üdvözlettel: Anna

Lyonee # 2007.07.04. 22:26

Az igénylést előbb is beadhatjátok, meghatározva a kezdőidőpontot. A nyugdíj igénylésének a kezdőpontja a lényeg, nem a papírok beadása. A dec. 31 a felmentés utolsó napjának nem jó, mert akkor csak jan. 1-től kérhetitek a nyugdíjazást, ha nem akartok a végkielégítéstől elesni. A felmentést úgyis a munkáltató dönti el, hogy mikor kerül rá a sor, de jobb volna minél előbb. Ha aug. 1-el kezdődik a felmentés, akkor nov. végén szünik meg a jogviszony. És akár dec 1-től kérheti a nyugdíjazást, de a felmentési idő alatt mindent lerendezhettek a nyugdíjbiztosítónál. Ha még nam kértetek szolgálati idő megállapítást, most adjátok be. Nyomtatvány letölthető a netről:
http://www.onyf.hu/picker.php?…