végrehajó jogai lakáson belül


Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.29. 16:17

A végrehajtási szakban már nincs szükség rá, hogy feltétlenül kézbesítsék neki az iratokat. Majd észreveszi, ha letiltják a fizetését, vagy lefoglalják a kft üzletrészét. Vagy mindkettő.

ObudaFan # 2007.08.29. 19:32

Ha a végrehajtási kérelem már be van adva a bíróságra, és a végrehajtói költségelőleg is be lett fizetve, akkor annak a végrehajtásnak folynia kellene, attól függetlenül, hogy mit vesz át, meg mit nem. Ha nem folyik, akkor az a végrehajtó hibája, és vh. kifogással kell a bíróságon élni.

zolcsy # 2007.08.30. 07:28

Igen-igen, be lett fizetve a vh költség.Bírósági ítélet is van. Még a cégbíróságtól is kikértem a cégkivonatot a cégéről, fénymásolatban elküldtem az ügyvédnek. Akkor nekem kellene felkutatni mindíg a pontos címét, ahol bujkál éppen? Elég cseles ez az illető én meg egy hü*e, hogy pénzt adok költsön.

ObudaFan # 2007.08.30. 13:38

Nem neked, a végrehajtónak, ha felkutatható a lakcímnyilvántartás alapján. Ha úgy nem, akkor szerintem te sem igen tudod. Mindenesetre ha a végrehajtó nem függesztette fel az eljárást azért, mert nem találja, de nem is csinál semmit, akkor bírósághoz érdemes fordulni vh. kifogással.

zolcsy # 2007.08.30. 14:13

Nagyon köszönöm a gyors választ és a segítséget.

ObudaFan # 2007.08.30. 20:00

Nincs mit.

horvathpetra # 2007.09.03. 20:15

most jutott eszembe egy kérdés.
A végrehajtó a család bankszámláit megnézheti, hogy hova kinek utaltak? Az adósnak is megnézheti a végrehajtó hogy kinek utalt az adós?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.03. 23:16

Nem kell azt néznie. Rárakatja az inkasszót, és már tudja is, hova utal az adós. Ti. sehova, amíg a tartozást ki nem egyenlítette.

ObudaFan # 2007.09.04. 11:30

A családét viszont nem, mert a fedezetelvonó ügylet megállapítása nem végrehajtói, hanem bírói hatáskör.

horvathpetra # 2007.09.04. 17:55

kedves obudafan!

akkor ez azt jelenti, hogy a biró elrendelheti, hogy a családtagnak a számlájáról vegyen le pénzt a végrehajtó?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.04. 18:57

Nem pont így - de közvetvet igen.

ObudaFan # 2007.09.04. 19:02

A bíró azt mondhatja ki, hogy az adós által harmadik személynek juttatott vagyont a hitelező az adós tartozása fejében végrehajthatja.

méhecske # 2007.09.06. 13:08

Végrehajtási ügyben a kérdésem a következő: Ingatlan becsérték felülvizsgálatára irányuló kéréssel egyidőben be kell fizetni egy bizonyos szakértői díjat. Ha a kérelmet elutasítják (az indok most lényegtelen), akkor ezt a szakértői díjat a bíróságnak vissza kell utaltatnia az adósnak. Mi van akkor, ha ez majd egy évig nem történik meg, ráadásul már a végrehajtás is lezárult menet közben. Csak az alapösszeg kérhető vissza, vagy tekintettel az idő hosszúságára, kérhető-e kamat is? Köszi a választ.

amatőr # 2007.09.06. 13:28

Kérni lehet, de nem fogsz kapni, mivel a vonatkozó jogszabály értelmében az állam a bírósági letét után kamatot nem fizet (őrzési díjat és kezelési költséget nem számít fel).

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.06. 17:10

Arról nem is beszélve, hogy ha ez az összeg a végrehajtás alá vontnak járna vissza, akkor a végrehajtó jó eséllyel rátenyerelhet. Már, ha a tartozását nem egyenlítette ki.

ObudaFan # 2007.09.06. 17:16

És attól függetlenül, hogy a vh. befejeződött, kérdés, hogy közben a szakértő nem lett-e kirendelve.

méhecske # 2007.09.07. 07:54

Köszönöm szépen a válaszokat!Tartozás kiegyenlítve ill. megegyezés született, a szakértőt nem rendelték ki, hiszen elutasították a kérelmet. A végrehajtó még nem ugrott rá szerencsére, úgyhogy gyorsan intézkedünk. (nem kevés összegről van szó...).
Szép napot mindenkinek!!

spgy # 2007.09.07. 11:06

Végrehajtással kapcsolatos tapasztalatom:
Birósági jogerős ítéletem van - fővállalkozó nem fizette ki nekem az elvégzett munkát. Végrehajtóhoz került a behajtás, akinek befizettem előre a végrehajtási költséget. Ezek után Õ tőlem kérte az adós adatait (anyja neve, születési helye). Végre pár hónap után kiment az adóshoz - megállt családi házuk előtt. Az adós felesége a kapuban közölte Vele, hogy férjének (az adósnak) a nevén nincs semmi, a ház, az autók minden az Õ nevén van. Erről kaptam is értesítést - hogy az adósnak lefoglalható ingó, és ingatlana nincs. Az adós kb. egy km-re lakik tőlem - szinte minden nap látom - jelenleg a fia nevén van egy Bt. azon keresztül dolgoztat. Többször is felhívtam a végrehajtó figyelmét arra, hogy adósom tartozásának a sokszorosával rendelkezhet. Azt a választ kaptam, hogy nyomozzam ki, hol lehet valamilyen ingatlana, hol van bejelentett munkahelye - bármit, amit megtudok közöljem Vele és akkor meg tudja ismételni a végrehajtást. Ez a ceremónia húzódik lassan 10 éve - és tehetetlen vagyok.
Én tönkrementem, adósom meg éli világát.
Ennyit a végrehajtásról.


spgy

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 11:34

Miért, mit kellene csinálnia?
Önálló bírósági végrehajtó - nem ukrán pénzbehajtó.

spgy # 2007.09.07. 12:18

A végrehajtónak nem az én érdekeimet kellene képviselnie? És a már befizetett pénzemért nem várhatom el azt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a jogos követelésemhez hozzájussak?


spgy

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 13:05

Ezt kérdeztem az előbb is: mit nem tett meg, amit még meg kellett volna tennie - és amit meg is tehet? Mert, mint arra céloztam, pisztolyt nem szegezhet az adósod fejéhez, és a lábát sem törheti szilánkosra.

spgy # 2007.09.07. 13:22

Mit tehetne? Ez jó kérdés! Nem vagyok jogban járatos, csak próbálok gyakorlatiasan, logikusan gondolkodni.
Azt sem tudom pontosan, hogy milyen hatásköre van.
Mi az, amit megtehet(ne).
De ha tudomására jut olyan információt, hogy "gyarapodik" a család vagyona (több autó, lassan kacsalábon forgó viskó - mikrópuszokkal jövés-menés - munkások szállítása) mindez a feleség "tanítónéni-jövedelméből" két főiskolás gyermek mellett?
Csak utána néznék!
Nem csak én állok sorba a pénzemért - én a kamatokkal együtt "csak" párszázezer forintra tartok igényt.
Egyik közös ismerősünknek viszont több millió - Õ is befizette a végrehajtási költséget - előre - Õ is kapott hivatalos elszámolást a végrehajtás eredménytelenségéről.
Õ is kapott szóbeli tájékoztatást arról, ha megtud valamit az adósról - írásban közölje a Végrehajtó Úrral.
Vagyis - fizettünk azért, hogy nyomozhassunk...


spgy

spgy # 2007.09.07. 13:32

A kérdésed fölött elsikkadtam, bocs kbs.
Mit nem tett meg?
Mint az előbb írtam - nem ismerem milyen hatáskörrel rendelkezik egy Önálló bírósági végrehajtó.
Amit megtett - felszólította, ha jót tudom - zárolta a bankszámláját (amin természetesen nem volt pénz, és mivel vállalkozását is megszüntette az illető, már bankszámlája sincs - ezt a bankszámla számot is tőlem kérte el a Végrehajtó).
Ezen kívül személyesen megjelent az adósnál - sajnos nem kértem előre azt, hogy jelen lehessek a végrehajtásnál - ezért ezt egyedül végezte.
Említettem, hogy nem lakik messze az illető - az egyik szomszéd szemtanúja volt a végrehajtásnak - vagyis látta, hogy a végrehajtó megállt a kapuban, kijött az adós felesége és beszélgettek. Ezek után kaptam meg a hivatalos értesítést arról, hogy az adósnak lefoglalható ingatlana, ingósága nincs - ebben szerepelt az is, hogy a két autó tulajdonosa a feleség.
Ennyi, amit tett.
Azóta ügyvéden keresztül felszólítottam az adóst, hogy fizessen - nehogy kicsússzak az elévülési időből.
Pár hónapja jutott tudomásomra, hogy az adósom a fia nevén alapított egy Bt.-t, részleteket nem tudok, de ezt jeleztem a Végrehajtónak.
Viszont erre semmiféle reagálás azóta sem érkezett.


spgy

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 13:52

Ha hivatalosan értesített róla, hogy se jövedelem, se gépjármű, se ingatlan - akkor azok valóban nincsenek is. A végrehajtó - neve mutatja - végrehajtja a bíróság határozatát: lefoglalja, értékesíti az adós vagyontárgyait. Azt nem teheti meg, hogy valamely vagyontárgyról, amelynek a nyilvántartás szerint nem az adós a tulajdonosa, kijelenti, hogy márpedig az igenis az övé. Így a fia bétéjéről sem.

Azóta ügyvéden keresztül felszólítottam az adóst, hogy fizessen - nehogy kicsússzak az elévülési időből.

A kolléga nem mondta, hogy ettől még kicsúszhatsz? Ebben a szakban már csakis végrehajtási cselekmény szakítja meg az elévülést, hitelezői felszólítás nem.

spgy # 2007.09.07. 14:17

Köszönöm a válaszod. Tehát a jelenlegi törvények szerint ez még mindig kibúvó, hogy minden a családtagok, rokonok nevén szerepel. Egy aprócska kérdésem lenne - ez az adósság - örökölhető?
Vagy az ilyen "nincstelenek" jót mulathatnak rajtunk?
Kedves ügyvédem nem mondott ilyet, hogy csak végrehajtási cselekmény szakítja meg az elévülési 5 évet (elfogadta a pénzem, és írt egy felszólító levelet).
Végrehajtási cselekmény alatt mit kell értelmezni?


spgy