végrehajó jogai lakáson belül


spgy # 2007.09.07. 14:47

Felmerült még egy gondolat:
Mivel a főiskolás fiának nevén van Bt.-je, de az adósom dolgozik - pontosabban Õ dolgoztat - lehet, hogy ebbe a Bt.-be be van jelentve, mint alkalmazott.
Ez alapján az infó alapján a végrehajtónak van hatásköre utána nézni, hogy ebből a tevékenységéből van-e jövedelme?
A Bt. nevét talán meg lehetne tudni a helyi önkormányzatnál, s gondolom cég-, és apeh-nyilvántartáshoz is hozzáférhet!?


spgy

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.07. 15:14

Hogyne. A TB-nyilvántartáshoz is, onnan szokták megtudni, van-e a bérjövedelme az adósnak. Hívd fel rá a végrehajtó figyelmét, de valószínű, hogy nincs bejelentve.

Egyáltalán személyesen tartozik ez az ember. Egyéni vállalkozó volt, vagy hogy?

spgy # 2007.09.07. 15:34

Igen, személyesen tartozik.
Egyéni vállalkozó volt, férjem mint alvállalkozó dolgozott Neki. A számlát (fizetési felszólításnál nem vitatta), igy bíróság után átkerült a végrehajtóhoz. (Időközben én, gyermektartásdíj fejében - Kedvezményezési szerződéssel megkaptam ezt a követelést).
A végrehajtási procedúrát követően - egyszer a nyomára bukkantam az illetőnek, alkalmazottként dolgozott egy nagyobb cégnél - azonnal értesítettem a végrehajtót, ezzel elértem, hogy majdnem egy éven keresztül a fizetésének 33%-át megkaptam.
De megszüntette a munkaviszonyát. Egy időre szem elől tévesztettem - nemrég jutott tudomásomra ez a Bt. formula. Telefonon megkerestem a végrehajtót, Õ viszont azt mondta - tudjak meg minden adatot pontosan és írásban értesítsem.
Ekkor fordultam ügyvédhez - hátha jobban hozzáfér hivatalos infókhoz, mint én.
De csak annyit tett, hogy levélben felszólította az adósomat.
Jelenleg ezen a ponton megrekedtem.


spgy

ObudaFan # 2007.09.07. 16:34

Nem az ügyvéd fér hozzá a tb -hez, hanem a végrehajtó. Ha nem lép semmit, a bíróságra be kell nyújtani egy végrehajtási kifogást, az kellemetlenül érinti őket.

spgy # 2007.09.07. 16:50

Most már... tudom. Köszönöm.

Lassan kezd kikerekedni, mi is a végrehajtó hatásköre.
Az adós előző munkahelyét is én kutattam fel (nem kis időt fordítva rá), ezek szerint a végrehajtónak egy levelébe került volna.
Úgy érzem - a mostani Bt-s infóval sem fogok jobban járni!
Azt hiszem - belefogok egy végrehajtási kifogás gépelésébe.
Mégegyszer köszönöm a segítséget!


spgy

ObudaFan # 2007.09.07. 18:00

A vh. kifogás előtt még várd meg, hogy reagál-e arra a kérésedre, hogy keresse meg az APEH-ot, TB-t a munkahely közlése iránt.

monu # 2007.09.09. 16:59

Sziasztok!

Sajnos lassan én is érintett (öcsémnek köszönhetően) egy ilyen ügyben, ezért kérnék 1-2 tanácsot...
röviden a story: öcsém 10-12 bankból több milliós személyi kölcsönöt vett fel, jelzálog nélkül (mivel semmilye sincs, ingatlan nincs a nevén stb.), jó nagy uzsorakamatokkal (pl Provident és társai). Még annyi hogy 1 háztartásban élünk, szüleinkkel, 4-en. Természetesen a család nem vállalt kezességet egyik kölcsönre sem.

Közeljövőben várható, hogy felkeresnek a végrehajtók, és félő hogy nem csak az ő ingóságait viszik el, mivel egy háztartásban vagyunk (a szobája az enyém mellett :(( )
Már aggódom, hogy az én személyes cuccaimat is elviszik, mivel neki semmilye nincs egy 1000 éves TV-n kívül...

Hozzá nyulhat-e a behajtó olyan ingósághoz, ami nem az adós tulajdonában van?

köszi

Keres # 2007.09.13. 14:44

Nagyszerű dolgokat olvasok itt a végrehajtásról...:) Monalisa1, ne vedd sértésnek, kérlek, de ha a neved alapján saccolom a nemedet, kicsit mintha...hogy is mondjam...érdekes lenne a hozzállásod a hatalomhoz...
De lehet csak keveset láttál még a Világból...
Arra lennék kíváncsi, mi van akkor, ha az adós, 9 év elteltével értesül róla, hogy adós, a végrehajtótól, aki az alapösszeg 9*-ét akarja, mely már alapból is vitatott volna, ám, 5 év múlva a fiz.meghagy sem támadható, bár vélelmezett kézbesítéssel történt. Az adósnak volt e közben bejelentett munkahelye, lakcíme, benne volt a teló könyvben...

Sasfioka # 2007.09.13. 15:31

monu!

A végrehajtó a te, ti ingóságaitokat nem foglalhatja, vagy ha mégis ilyet tenne, akkor igénypert kell indítani.
Te miért felelj öcséd hülyesége miatt? Téged miért kellene, hogy kár érjen?
Ha jön a végrehajtó, mondjátok el, hogy öcséd "szívességi lakáshasználó", ti mostok-főztök rá, tartjátok, stb. Nincs semmije. Ezzel általában beérik a végrehajtók, ha a körülmények is "ezt igazolják". Tehát tényleg ott élnek szüleid, te, stb...

SF

ObudaFan # 2007.09.13. 18:18

Keres!
A végrehajtásról tudomásszerzéstől 15 napon belül mindenképpen el lehet indítani az eljárást a kézbesítési vélelem megdöntésére.

ObudaFan # 2007.09.13. 18:20

monu!
Ha a végrehajtó a te ingóságodat foglalja, végrehajtási igénypert indíthatsz a végrehajtást kérő ellen.

Keres # 2007.09.13. 18:48

Köszi Obudafan. Arra öt év van csupán. Akkor is meg lehet? és az eltelt időben, a végrehajtó semmit tevése, és 9 év múlva értesítése? Az milyen kategória? Erre mi vanatkozik? A végrehajtási cselekményekkel tisztában vagyok, de határidők terén mi a szabályozás? Már az elévülésen túl, mert azt ugye még egy aktatapogatás is megszakítja...

ObudaFan # 2007.09.13. 19:23

Először is be kellene nézni az iratokba a végrehajtónál, hogy nem évült-e a dolog el. Ha elévült, akkor a végrehajtás megszüntetése iránt pert lehet indítani.

Keres # 2007.09.13. 19:30

Sajna nem évült...nem telt el öt év vh cselekmény nélkül. Hol egy lakcím betekintés, hol egy cégadat lekérés, csak az adóst nem kereste senki...

ObudaFan # 2007.09.13. 19:37

Akkor marad a kézbesítési vélelem megdöntése.

Keres # 2007.09.13. 20:22

Vh kifogással nem lehet élni? Nem vagyok benne biztos, hogy befogadja a bíróság a vélelem megtámadását, túl sok az eltelt idő.

ObudaFan # 2007.09.14. 16:03

vh. kifogással a vh. elrendelése ellen nem lehet élni, csak a végrehajtó jogellenes magatartása, mulasztása miatt. Ha nem vagy biztos benne, hogy letelt-e a határidő, add be azonnal, hátha nem. Lehet, hogy holnap már letelik. Õszintén szólva, nem értem, miért nem eddig tetted ezt.

C a s a b l a n c a # 2007.09.19. 10:09

Kedves Fórumozók!

Néhány kiegészítő érdekes információ:

Bizonyos esetekben a végrehajtó nem foglalja le a vagyontárgyakat, mivel ennek tárolása, őrzése költséges, az értékesítése pedig kétséges lenne. Nagyobb értékű ingóságot pedig a hivatali eszközök segítségével csekkolja le (pl: gépjármű).

A végrehajtó ritkán szokott a helyszínen foglalni, a foglalási jegyzőkönyv kötelező formai kelléke a végrehajtási eljárásnak.

A "kézbesítési vélelem megdöntése" elég kétséges, főleg, ha a követelés alapját képező szerződéses vagy egyéb jogszabályon alapuló jogviszony előírta, hogy a felek 15 napon belül minden érdemi változásról kötelesek értesíteni a másik felet.
Ugyanis ez szokott lenni a leggyakoribb hiba. Az adós lakcímet változtat, de ezt elmulasztja bejelenteni a szerződő félnek. Így az kénytelen a korábbi lakcímen értesíteni őt, értelem szerően sikertelenül.

Legalábbis én leggyakrabban evvel a verzióval találkozok...

Azért ha hozzám jönne a végrehajtó, szó nélkül fizetnék, hiszen a végrehajtás eljárásjogi feltételei annyira beszabályozottak, hogy "téves" végrehajtással, jogosulatlan követeléssel még nem találkoztam...