rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


aaalexx # 2011.04.25. 07:40

Sziasztok!

A cég, ahol dolgozom, munkaeszközként és juttatásként telefont és autót ad. A telefon használatát bizonyos keretig téríti, a kocsi km megkötés nélküli.
A telefonszámlák végösszegét minden hónapban mindenkinek körbeküldi, így mindenki látja hogy ki mennyiért telefonált. A gépkocsik átlagfogyasztásával ugyan ez a helyzet.
Ez nem sért személyiségi jogokat? A kollégák egymás telefonszámláján és fogyasztásán csámcsognak...

szildi76 # 2011.04.18. 13:44

Igazán az érdekel minek kell történnie hogy ügy legyen mert ugye itt kitiltással jár a káromkodás olyan szintig nem süllyedtem le.
Ha megrágalmaznak valakit ami nem büncselekmény.

ObudaFan # 2011.04.18. 09:48

Attól függ, hogy egészen pontosan mit írtak az illetőről.

szildi76 # 2011.04.17. 13:48

Lehet ilyen ügyben személyiségi jogok megsértésért panaszt tenni?Mert szerintem hogyha tk nélkül fedeztet valaki anyagi haszon nélkül egyszer nem kell kutyagyárost csinálni belőle és gúnny tárgyává tenni.
http://www.netboard.hu/viewtopic.php?…
itt olvasható a esemény

Dr.Attika # 2011.04.17. 09:56

Szomorúság tölti el a kutyabarátokat.

szildi76 # 2011.04.17. 08:55

Egy kérdéssel fordulnál önökhöz mi van olyankor ha egy kutyás fórumon nyiltan vádaskodnak gunyolodnak az emberen és agyatlannak titulálják.

ObudaFan # 2011.04.12. 14:49

Nyilván egy ügyvéd könnyebben ír olyan feljelentést, mint egy laikus. Azt Önnek kell eldöntenie, hogy engem keres meg, vagy mást.

Wicktor # 2011.04.12. 08:39

Köszönöm a gyors választ!!!

Még egy kérdésem lenne;Komolyabban venné a rendőrség ha egy ügyvéd által tennék feljelentést,vagy csak menjek be simán a rendörségre?????

Ha igen Önt keressem fel az ügyben?????

Köszönöm!!!

ObudaFan # 2011.04.11. 21:28

Büntethető, ha ki tudják nyomozni. És még esetlegesen kárigényed is felmerülhet vele szemben.

Wicktor # 2011.04.11. 20:57

Jó napot!!!Olyan kérdéssel fordulnák önökhöz;hogy valaki feltörte 2 email fiókomat és ezáltal feljutott a facebookomra is és az ott talált magánbeszélgetésemet elküldte egy személynek emailbe!!!Ezzel nekem magán életi problémákát okozott!!aA kérdésem az lenne hogy van e értelme bemenni a rendörségre és feljelentést tennem?!Ki tudják e nyomozni hogy ki csinálta és büntethetö e!?És ha igen mivel!!!
Előre is Köszönöm!!!!!

mégisboldog # 2011.04.06. 13:17

Obudafan: Köszönöm a választ! Miért a feltételes mód? Azon múlik, hogy a férfi mit mond: engedte-e, hogy belépjen a levelezésébe vagy sem?

ObudaFan # 2011.04.04. 12:07

A számtech rendszer és adatok elleni bcs megvalósulhatott, esetleg a zaklatás is, és nem lehetetlen némi kártérítést kiharcolni polgári perben.

mégisboldog # 2011.04.03. 16:32

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném segítségét kérni az alábbi ügyben:
Kedvesemmel tavaly nyáron ismerkedtem meg.Akkor még együtt élt a volt élettársával. Kapcsolatunk elején segített az új lakásom átvételében. A lakás átadás-átvételi jegyzőkönyvet e-mailben átküldtem neki. Az élettársa –nem tudom, hogy a jelszó kitalálásával-e vagy más módon- hozzájutott a jegyzőkönyvhöz és azzal együtt az összes személyes adatomhoz, telefonszámomhoz, mail címemhez. A volt élettárstól egy nap 9,majd még néhány smst kaptam. Ezen kívül egyszer megpróbálta közös ismerősnél rám törni az ajtót, amit megakadályoztak. Üzentem neki, hogy hagyja abba az sms-ek küldözgetését. Ennek ellenére Karácsonykor boldog Karácsonyt kívánt és hogy a kapott ajándékom segítsen leküzdeni a kapzsiságot, meg még néhány tulajdonságot írt. Telefonszámot cseréltem, de újra megtalált. „Magának adom” írta a férfiról. /Hogy hogy mennyiért, azt nem írta :) .. meg azt se, mi alapján tulajdona neki bárki is, hogy adja-vegye./ Márciusi születésnapom előtt megszüntettem a szerelmi kapcsolatot a férfival, amiről a volt élettárs is tudott.
Ennek ellenére újra írt –most már nem sms-ben- és újra sok boldogságot kívánt (vagyis mind a karácsonyt, mind a jogosulatlan módon megtudott születésnapot kivárta), majd többszörösen utalt arra, hogy ápolatlan vagyok, szexuális szokásokról írt elképesztő dolgokat (nem k...vázott le és nem is fenyegetett se ekkor, se az sms-ekben. Minden arra irányult, hogy összeugrasszon a volt barátommal), valamint hogy ő most milyen boldog a férfival.. (Semmi nem igaz abból amit leírt) és a Facebook üzenetet saját nevén aláírta. Ugyanekkor még három üzenetet küldött. A második így kezdődik: „Bízom benne, hogy a lenti sorok kellemesen ismerősek lesznek Önnek. Üdv: X.” (a nő neve). Mindez "csak" azért érdekes, mivel a volt kedvesem Facebook oldaláról jött az általa aláírt üzenet és mert a lenti, kellemesen ismerős sorok a férfival váltott összes e mail üzenetet tartalmazták. (Amihez megint fel kellett törnie mind az e-mail mind a Facebook fiókot és a levelezést összeszerkesztenie a saját gépén.) Mindez nem volt elég, mert táskában kutatva megtalált egy sim kártyát és két napja arról írt egy üzenetet, mintha a férfi írt volna, de az sms tartalma nagyon furcsa volt, felhívtam és elkövette az újabb hibát: beleszólt a telefonba miközben a sim kártya tulajdonosa több km-re volt tőle.. Elmondtam, hogy kár volt a születésnapomon írnia, mert ez szerintem bűncselekmény.
Kérdésem, hogy a fenti történések kimerítik-e a btk. szerinti zaklatást („rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján ... rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik”), a visszaélést személyes adattal, illetve a magántitok jogosulatlan megismerésére vonatkozó 178/A § c.) és d.) pontját (számítástechnikai rendszeren másnak továbbított közleményt, adatot kifürkész), illetve ha ez utóbbit nem, akkor a levéltitok megsértését?
Minek számít a kikutatott sim kártya használata?

Kérdésem továbbá, hogy polgári perben kérhetek-e nem vagyoni kártérítést a fenti tetteiért?

monitta20 # 2011.03.29. 16:10

Kedves Mindenki.

Szeretnék kérni egy kis segítséget. Az én hibámból történt a dolog. Teljesen véletlenül olyan képeket tettem a megosztás mappába, amely a strong dc nevű programhoz kell, amelyek magán célra készültek. Fogalmam sem volt róla, hogy még megvannak. De a mai nap írt nekem egy illető, hogy hát ilyen képeket talált, és le is töltötte a gépére. Arra kértem hogy legalább tartsa meg magának,és legyen szíves nem nyilvánosságra hozni. Erre azt felelte, hogy nem tudja, de ha küldök neki még ilyen fotókat, akkor letörli a gépéről, és senkinek sem mutatja meg.
Kérdésem a következő lenne: ha mégis felkerülnek a képek az internetre, vagy bárhova máshova, feljelenthetem-e őt ezért? Van az ügyben valamilyen jogszabály erre?

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2011.03.11. 21:41

Nikla

Véleményem szerint nem. Már ha egyértelműen azonosítható az illető a cikkből (pl. a teljes neve ki van írva.)

cirmi79

Az ördög a részletekben van. Attól függ, hogy pontosan mit mondott.

Nikla # 2011.03.11. 08:32

Kedves Obudafan!
Akkor is indíthat személyiségi jogi pert, ha az ismerősömet tényleg (elítélték) próbára bocsájtották. Nem hivatkozhat arra az újságíró, hogy csak a tényeket közölte, ahhoz meg joga van.
Üdv. Nikla

cirmi79 # 2011.03.11. 07:39

Tisztelt Fórumozók!

Én az iránt érdeklődnék, hogy van e joga egy lakónak arra, a többi lakó előtt a lakókat tájékoztatva beszámoljon, hogy feljelentett, mert ezt meg ezt tettem, és a bírósági eljárás már folyamatban van. Mindezt nevesítve, tulajdonságaimat, viselkedésemet is minősítve.

Mindezt tűrnöm kell, vagy tehetek valamit?

ObudaFan # 2011.03.10. 21:15

Személyiségi jogi pert indíthat. Kérheti a jogsértés megállapítását, a további jogsértéstől eltiltást, bocsánatkérést, esetleg kártérítést.

Nikla # 2011.03.10. 15:18

Kedves Obudafan!
A kollégám nem közszereplő, hétköznapi ember. Ezek után mit tehet a kollégám? Várom válaszát!
Nikla

ObudaFan # 2011.03.10. 14:55

Ha nem közszereplő az ismerősöd, akkor nem volt joga ehhez az újságírónak.

Nikla # 2011.03.10. 12:44

Kedves Fórumozók!
Érdeklődni szeretnék, hogy egy újságírónak joga van ahhoz, hogy országos hetilapban a kollégámat érintő büntetőügyekről (ellene korábban lefolytatott és az általa indítottakról) írjon. A kollégám ehhez nem járult hozzá, mert magánszemély, az újságíró ennek ellenére a cikket megírta és a kollégám teljes nevét, korábbi és jelenlegi munkahelyét is megnevezve az újságcikkben. Ha valakit elítélnek (próbára bocsátanak) és annak közzétételéhez nem járul hozzá, az újságíró a beleegyezése nélkül nyilvánosságra hozhatja.
Ezt tűrnie kell?
Üdv. Nikla

cirmi79 # 2011.03.09. 12:36

Én az iránt érdeklődnék, hogy van e joga egy lakónak arra, a többi lakó előtt a lakókat tájékoztatva beszámoljon, hogy feljelentett, mert ezt meg ezt tettem, és a bírósági eljárás már folyamatban van. Mindezt nevesítve.

ObudaFan # 2011.02.27. 11:26

Rágalmazásért büntetőeljárást lehet indítani, és jó hírnév megsértése alapján polgári pert.

majoros # 2011.02.26. 11:20

És arra mit lehetne cselekedni, hogy ne terjesszenek rólam semmit??? Mert pénztől kezdve az ember felbérleléséig mindent kitalálnak! Konkrétan hogy juthatnék ki ebből? köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2011.02.22. 14:44

Hogy elhiggyék, arra azért a jog nem kínál megoldást. Hogy ne terjesszenek hamis állítást rólad, arra már inkább.