társasházi közös költség


Szomorú örökös # 2020.12.10. 03:41

Tomi8822

Gerberànak igaza van Vht 154 (2) itt semmiképpen sem jön számításba, a közös ktg nem adó és nem közteher.

Ez nyilván így van, de a tulajdonjog bejegyzésétől ha már fizetned kell, de te mégsem teszed meg, az csak hidd el, folyamatosan szaporodni fog. A többi lakót tájékoztatni is kell az éves közgyűlésen a tartozásodról, ha pedig nem rendezed, akkor még később az ügyvédi költséget is simán hozzácsapják. Attól, hogy nem adó és nem közteher, még ki kell fizetni, és szimplán más módon hajtható be, ha nem teszed meg.

A kérdésed azért legfurcsább, mert ezt írtad:

nem az első és nem a második árverési vételem, így tisztában vagyok vele

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.10. 06:43

Az eredeti szerzésmód már semmire nem jó?
A bíróságokon kialakult uralkodó gyakorlat szerintem erre nem. (Én nagyon nem értek egyet vele - de ez van.)

Tomi8822 # 2020.12.10. 12:53

Szomorú örökös

A kérdés nem furcsa.
Sok adásvételen és jópár árverési vételen túl vagyok és mindig a birtokba vétel napjától fizettem a közös költséget, hasonlóan a közüzemekhez, a tulajdonjogom bejegyzésétől még soha.

Most az egyszer lehet így lesz....

gerbera317 # 2020.12.10. 13:22

@KBS
Sándor, lehet, hogy te több ilyet láttál, mint én, ráadásul mostanában; én pedig nem olyan sokat, és tényleg inkább régebben. De a saját - ezek szerint már elavult - tapasztalatom alapján a közös költség vonatkozásában az árverési vétel mint eredeti szerzésmód, nem volt vitás.
Viszont kezdettől vitás volt a vételezés helyén fennálló közüzemi tartozás, néhány év óta pedig egyenesen reménytelen, habár nem minden eseteben reménytelen.
Azt mondod tehát, hogy újabban a bíróságok a közös költség kérdését is a közüzemi szolgáltatók visszamenőleges igényéhez hasonlóan kezelik?
Ez nem tűnik túl logikusnak. Ugyanis a közüzemi szolgáltatóknak nem direkt követelésük van az új tulajdonossal szemben, hanem csak a szolgáltatást tagadják meg az új tulajdonostól, kvázi zsarolva azt. A társasház ilyet nem tud tenni, hanem a követelését csak direkt módon tudja támasztani az új tulajdonossal szemben. Nehéz elhinnem, hogy ezt így csont nélkül keresztülviszi a bíróságon, míg a tényleges alkupozícióban lévő közüzemi szolgáltatók is csak neccesen járnak sikerrel.

FDToth # 2021.03.17. 14:56

Tisztelt Fórumozók,

ilyennel még nem találkoztam: kb 6 éve élek egy társasházban, minden hónapban jön egy összesítő/díjelőírás (kk, meg közüzemi), amit fizetek. Megvan az összes, illetve a banki kivonatok is. Minden évben kapok egy előző évi folyószámlát, 0 Ft van rajtuk (ezek is megvannak). Ma kaptam egy végrehajtói felszólítást, hogy van 180.000 Ft-os tartozásom.
Beszéltem vkivel az üzemeltetésből, ő azt mondja, hogy van egy 2.500 Ft-os 'költség' (elnevezését nem tudta), amit havonta kell fizetni, nem szerepel a díjelőíráson, ezen felül kell.
Ilyen lehetséges? Létezhet olyan tétel, amit a díjelőíráson nem kell szerepeltetni és a folyószámán sincs rajta?
Illetve a neten elérhető folyószámla-részletező más, mint a díjelőírás.
A díjelőírásban van a közüzemi meg a kk+felújítási, a többi (garázs, tároló, plusz előírás 0 ft). a KK összege így X
A netesben már a kk összege kevesebb, van tárolóra, meg garázsra is összeg, meg egy felújítási alapképzés is szerepel, ezek összege pedig már X plusz 2.500 Ft

Érdekes...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.17. 18:25

Nem jók ezek a kérdések. Az számít ugyanis, hogy a közgyűlési határozatban mi van. Sőt, ha végrehajtási szakaszban van az ügy, akkor már az se.

FDToth # 2021.03.17. 18:38

megvan a turpisság: van lakás, garázs, tároló. Utóbbi kettő az én tulajdonom, de nem szerepelt ez a tulajdonlás a társasháznál, ezért 2015 óta nem számoltak kk-t ezekre.
Földhivatali bejegyzés szerint 2015 óta a tulajdonom mind, képviselet szerint 2020.01.01-től.
Az eddigi egyenlegekben nem szerepelt, de ezt visszamenőleg módosították, érdekes.
Nem szóltak semmit, csak jött a végrehajtó levele.
Persze vhol jogos, mert nem fizettem, de nem ment fel gondolom, hogy nem tudtam róla, és a képviselet nem is kérte, állítólag ők sem tudták. Bár 6-7 év alatt erre nem rájönni... és h miként jöttek rá most...
Így visszagondolva, tavaly év végén kértek tőlem földhivatali bejegyzéseket és számlákat azzal h 'egyértelműíteni' akarnak.
Ők sem tudnak semmit, hogy ez miként bukott ki.
És azt sem tudják, hogy miért fizetek annyit havonta, amennyit... nem is annyit kéne..