Mi az a könnyű testi sértés?


Dr.Attika # 2011.06.03. 12:22

Kedves Timot!
Igazságügyi szakértő bíróság és más hatóság kirendelése alapján vagy megbízás alapján járhat el. Ha hatóság rendeli ki, akkor jogszabályban meghatározott munkadíj és költségtérítés illeti meg, ami béka feneke alatti összeg. Megbízás alapján viszont a díj a felek megállapodásán múlik. Attól, hogy a megbízott szakértő a kirendelt szakértő munkadíjának 10 szeresét kéri nem lefizetett, hanem megfizetett. Mind a két esetben köteles valós szakvéleményt adni. Az, hogy a másod fok Önt kötelezte a szakértői díj megfizetésére jogszerű. Ha közvádas lett volna az ügy, akkor a Magyar Állam viselte volna a szakértő díját és költségeit.

ObudaFan # 2011.06.03. 11:43

Meg lehet próbálni az elsőfokú bíróságtól kérni a Be. 578. § alapján, hogy máshogy döntsön a bűnügyi költség viseléséről. Egy próbát megér.

Timot # 2011.06.02. 15:59

Kedves Fórumozók,

bepereltem valakit könnyű testi sértésért. Ő az ügyben egy ponton szakértőt kért, a bírónő megadta. A kirendelt szakértő nekem adott igazat (legalábbis annyiban, hogy a sérüléseim keletkezhettek az általam elmondott módon). Ezek után lefizetett egy másik szakértőt, aki ezzel ellentétes véleményt adott. (Nem tartozik ugyan a kérdésemhez, de az ütköztetés során mindkét szakértő azt mondta végül, hogy keletkezhettek a sérüléseim az általam előadott módon.) A per végén felmentették a terheltet. Ő a lefizetett szakértő számláját benyújtotta a bíróságra, hogy fizessem ki. A bíró hozott egy ítéletet, hogy mivel nem ő rendelte ki a szakértőt, nem nekem kell kifizetni a számlát, hanem a terheltnek. Ezt ő megfellebbezte, másodfokon igazat adtak neki, és most az én nyakamba varrták a számlát. Jelen helyzetben az a problémám, hogy a lefizetett szakértő díja tízszerese a kirendelt szakértő díjának (ezért mertem megkockáztatni abbéli véleményem, hogy lefizették), és mivel én kapásból másodfokról jogerős ítéletet kaptam arról, hogy fizetnem kell (elsőfokon nem kellett volna fizetnem), egyáltalán nem is volt lehetőségem tiltakozni a díj mértéke ellen. Lehet ilyenkor bármit tenni?

Tordesillas # 2011.06.02. 09:22

El kell menni a gyámhivatalba és beadni a kérelmet a felügyelt kapcsolattartás iránt vagy előtte lehet mediációt is kérni.
El kell menni újra a rendőrségre és ragaszkodni ahhoz, hogy jegyzőkönyvbe foglalják a feljelentését, kötelesek rá.
Ha mégsem hajlanak rá, akkor írásban beadni, tértivevényesen.
Ha az apa nem fizet önként gyerektartást, akkor le kell tiltatni a fizetéséből (írni kell a tartásdíjat megállapító bíróságnak és kérni kell a végrehajtást, a bíróság kiadja a végrehajtónak, az meg majd eljár), továbbá feljelenteni tartás elmulasztása miatt a rendőrségen.
Ez eddig szinte ingyen van (postaköltség, utiköltség), kivéve a mediációt, az súlyos 10 ezrekbe kerül, de nem kötelező, önkéntes lehetőség csak az is.

Egy hivatásos tűzoltó nem engedheti meg ezt magának, már a letiltás is mekkora égés ha a munkáltatója megtudja, pláne ha büntetőeljárás(ok) indulnak ellen, akkor veszélybe kerül a szolgálati viszonya is.

ObudaFan # 2011.06.02. 09:21

Akkor az ügyészséghez. Vagy a megyei/fővárosi rfk-hoz.

sznékrisztina # 2011.06.01. 16:32

Igen van gyermekelhelyezés, a bíróság hozott róla ítéletet. Holnap bemegyek a gyámhivatalba, de nem fűzök hozzá sok reményt, mivel ma a rendőrségen voltam és amint az előző hozzászólásban is írtam, ő túl befolyásos ember ahhoz, hogy bármit is tegyenek. Így történt ez a rendőrségen is, nem vették fel a jegyzőkönyvet, mondván hogy gondoljak a volt férjem karrierjére, és hogy miért hurcolnám meg, meg hogy akkor gyerektartást sem fogok kapni, ha őt meghurcolják. És még azt is, hogy felesleges is lenne, mivel az ő szava állna az enyémmel szemben a bíróságon. Elmondtam, hogy a gyerekekei is bántalmazta, erre az volt a válasz, hogy biztos le fogja tagadni. Megkérdeztem, hogy akkor várjam meg, míg vér fog folyni, azt mondták, ha legközelebb erőszakoskodik, hívjam a rendőrséget. Ezek után vajon minek? Úgy érzem tehetetlen vagyok, túl nagy ember itt, hogy bárki is a fejére koppintson. Bármit megtehet. Ha már a rendőrségen sem foglalkoznak velem, akkor kihez fordulhatnék?

Tordesillas # 2011.06.01. 08:23

Van-e Önök között gyermekelhelyezés, kapcsolattartás szabályozás?
Ha igen, akkor azt a bíróság vagy gyámhatóság szabályozta?
Lehet kérni felügyelt kapcsolattartás elrendelését a gyámhivataltól, mediációt.

sznékrisztina # 2011.05.31. 19:39

Tisztelt Fórumozók!

A segítségüket kérem, a volt férjem bántalmazott ma (nem az első eset) és a gyermekeimet (a nagyobbi 4 éves, a kisebbik 11 hónapos), elmentünk hozzá, mert van még nála néhány dolog, amire szükségem lenne, nem akarta odaadni, összeszólalkoztunk és el kezdett rángatni és a gyerekeimet bántotta, a kisebbik az ő fia. A kapcsolatunk a bántalmazások miatt vetettem véget, de most megint nekem jött és a nagyobbik gyermekemre is kezet emelt. Már félek tőle. Kérem mondják meg mit lehet ilyenkor tenni, vasárnap láthatás lesz, de nem merem beengedni, mit tegyek? Menjek a rendőrségre? A gyámhivatalba? Sajnos az a baj, hogy ő egy befolyásos munkahelyen dolgozik, hatósógi tűzoltó, aki jóban van a helyi rendőrkapitánnyal és a gyámhivatal dolgozóival is. Mit tehetek, hogy ne bántson bennünket többet és hogy ne kelljen a lakásomba engedni? Hogyan tudnám távol tartani magunktól?

ObudaFan # 2011.05.31. 15:10

Nincs mit.

Jogikerdesp # 2011.05.31. 10:48

Tisztelt Obudafan!
Köszönöm(immár sokadjára) a kielégítő, közérthető válaszadást!
További szép napot!

ObudaFan # 2011.05.31. 09:41

Hamis vád esetén is a vádhatóságnak kell bizonyítania a bűncselekmény elkövetését, vagyis jelen esetben azt, hogy a vád hamis volt. Ha tehát nem bizonyítható sem a testi sértés megtörténte, sem a meg nem történte, akkor nem ítélnek el senkit semmiért.

Jogikerdesp # 2011.05.31. 08:37

ha testi sértéssel kapcsolatban beadott feljelentésem nem állja meg a helyét a bíróság előtt véletlenül, akkor hamis vádért az alperes visszadobhatja a labdát?
(kevés a bizonyító erejű dolog, gyakorlatilag 4szemközt történt)

Dr.Attika # 2011.05.31. 05:04
Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.30. 20:02

Tudja; nem keveri.
A könnyű testim sértés momentán magánvádas is - és ez a lényeg, ez dönti el, hogy a sértett ura marad-e az ügynek vagy nem.

Dr.Attika # 2011.05.30. 19:57

guba,
A magánvád meg a magánindítvány nem ugyanaz. Kevered.

guba # 2011.05.30. 16:06

A magánvádas eljárásoknak van egy személyes meghallgatásnak nevezett megelőző szakasza, amelynek a célja a békítés. Itt vissza lehet vonni a feljelentést, vagy ha úgy tetszik elejteni a vádat. Ha a magánvádló személyesen nem jelenik meg, akkor az egy vélelmezett vádelejtés, és az eljárás nem folytatódik.

kérdező210 # 2011.05.30. 11:05

Tisztelt hozzászólók!

Kérhetek a 2011.05.19. 10:00 -ra is véleményt?

Előre is köszönöm! :-)

Dr.Attika # 2011.05.30. 10:14

Most látom, hogy nem az 1 év 6 hónap van felfüggesztve, hanem valamennyi 3 évre és van- vélhetően jogerős- letöltendő. Itt lényeges, hogy az első kettő is erőszakos bcs?

Dr.Attika # 2011.05.30. 10:09

Itt alapvetően magánindítványról van szó, ami ha joghatályos magánindítvány nem vonható vissza ( Btk. 31.§ (6) bek.) Ez a bűncselekmény max. 2 év börtönnel büntethető. ( persze alkalmazhat a bíróság enyhébb szankciót is a kétszeres ) A gond akkor van, ha szabadságvesztést szab ki, mert azt nem függesztheti fel a próbaidő alatti elkövetés miatt, viszont ha végrehajtanót ad, akkor el kell rendelni az 1 év 6 hónap végrehajtását is.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2011.05.30. 09:48

Bár a sztori több okból nem tiszta, de:
Miért nem lehetett visszavonni a feljelentést?
A bocsánatkérés, mint tevékeny megbánás, amit elfogad a sértett fél, jó pont.
Hamisan vádolni pedig bűncselekmény...

kérdező210 # 2011.05.30. 08:08

Szia Guruka!

Biztos vagy benne, hogy megpróbálták visszavonni? Nekem az gyanús, h miért nem lehetett...

guruka # 2011.05.22. 17:11

Sziasztok azt szeretném meg kérdezni hogy,olyan történt velem hogy az mentem az orvoshoz és látom hogy az öcsémet meg akarják verni kb négyen voltak és én ezt ahogy láttam odasietem és a srác pont meg akarta ütni az öcsémet és én ellöktem utána haza jöttünk:De a srác be ment az iskolába és azt mondta a tanárnak hogy pofon vágtam többször és fel jelentetek könnyű testi sértésért!!csak az a baj hogy nekem van 3 év felfüggesztettem és 1 év 6 hónap letöltendő!Mire számíthatok?És a bocsánatot kértem még az nap a sráctól és ők másnap vissza akarták mondani a feljelentést de már nem lehetett! és ez számít a bíróságon??

kérdező210 # 2011.05.19. 08:00

Kedves Fórumozók!

Mire számíthat az a férj, akit felesége feljelent, mivel őt várandósan bántalmazta?
Látlelet készült, a baba megmaradt.
A rendőrség továbbította az ügyet a bíróságra "könnyű testi sértés alapos gyanúja miatt".
Mi ilyenkor a gyakorlat? Pénzbírság? Szabadságvesztés?
Kényszergyógykezelés?

köszönöm előre is, egy érintett személy

kérdező210 # 2011.05.19. 07:53

Kedves Fórumozók!

Mire számíthat az a férj, akit felesége feljelent, mivel őt várandósan bántalmazta?
Látlelet készült, a baba megmaradt.
A rendőrség továbbította az ügyet a bíróságra "könnyű testi sértés alapos gyanúja miatt".
Mi ilyenkor a gyakorlat? Pénzbírság? Szabadságvesztés? Kényszergyógykezelés?

köszönöm előre is, egy érintett személy

Vadmacs # 2011.04.27. 06:09

Nem rólam van szó, de egyébként nem ütött meg senkit! Az állítólagos sértett kezét akarta eltolni, hozzá sem ért az orrához. A gyereken semmilyen külsérelmi nyom nem volt látható még bőrpír sem. A diktafon azért volt a tanári fiókban, hogy rögzítse a tanórán történteket, hogy tudja bizonyítani, hogy milyen a magatartásuk órán. Persze hogy más foglalkozás után kell néznie, szerintem is, ezek után ki maradna a pályán?


Üdv néktek