Online jogi tanácsadás


wers # 2018.07.09. 10:17

Egyoldalúan nem módosíthat szerződést a munkáltató.
Rendkívüli felmondáshoz gyenge indok lenne szerintem.

oteee # 2018.07.09. 09:48

Jó napot. Az lenne a kérdésem hogy: -ha új munkakörbe helyeznek át, De nincs új munkaszerződésem, azonnali felmondással felmndhatok-e. Az új munkakör technikus-ból - bevizsgálói munkakörbe minősítene vissza. Persze ez bércsökkenéssel is járna.
Válaszát köszönöm.

Dr.Attika # 2018.07.09. 09:33

Miért téves? Mit tehetne a bíróság? Most kerültem ebbe a helyzetbe. Képviselt a tárgyalás berekesztése után, de a határozat meghozatalát megelőzően elhalálozott.Nem tudok fellebbezni, így kérnem kellett, hogy szakítsa félbe az eljárást a jogutód perbelépéséig.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.07.09. 09:16

Az általános örökös vagyonjogi perben jogutódja az örökhagyónak. (Más kérdés, hogy az örökhagyó halálával az a per, amelyben felperes, félbeszakad, és a bíróság csak a jogerős hagyatékátadó végzés ismeretében állapítja meg a jogutódlást. Korábban legalábbis ez volt a - szerintem téves - gyakorlat.)

Manguszta65 # 2018.07.09. 09:05

Szép napot!

A következőkben kérek segítséget:
végrendelkeztem, örökösnek megneveztem egy barátomat.
Idén elindítok egy közös tulajdon megszüntetése pert.

Amennyiben időközben meghalok, az örökös milyen úton, módon folytathatja a nevemben a pert? Erre külön kell ügyvédnél, közjegyzőnél nyilatkoznom?

Vagy az örökös csak a hagyatékomról köteles intézkedni?

Nagyon várom a válaszukat, köszönöm!

kismacska600 # 2018.07.04. 20:54

Hol tudok kérdezni büntető ügyben?

Dr.Attika # 2018.07.04. 19:48
Taki82 # 2018.07.04. 18:29

Jó napot
Elég nagy bajban vagyok 2 èvig volt határozott idejű szerződés ami lejárt 2017.10.15.èn nem találom az ideji szerződést a bèrlőnek sincsen belölle.Felmondtam velle a szerződést szóban és Viber en mert más elèrhetösègèt nem tudom 2018.06.21 èn díj nem fizetès vègett azonnali hatállyal aminek örült el is kezdett ki pakolni de a felmondási szerződést nem hajlandó aláírni.Közjegyző által nem volt hitelesítés ès adózás utána.Mikor szünik ilyenkor meg a szerződés? Mikor cserèlhetek zárat?Mire számíthatok mert ügyvédi feljelentésel fenyeget.Válaszát előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2018.06.29. 07:03

Annyiban érdemes meghatalmazni ügyvédet, hogy kiderítse elévült-e a szabálysértési bírság végrehajthatósága.

Shadow666 # 2018.06.29. 05:38

Szép napot...
Olyan kérdésem lenne hogy páromnak volt két autóval elkövetett szabálysértése, ki is szabták a bírságokat, de sajnos mivel magas összegek, húztuk,halasztottuk, stb...Sajnos BV lett a vég, ő persze elköltözött hogy ne kelljen bevonulni, a lényeg az, hogy vállalkozó volt és sajnos vesztesnek jött ki belőle, ha lehet nem részletezem,és több helyen, bíróságon,rendőrségen is meg kellene jelennie, de nem tud mert akkor a szabálysértések miatt leültetik, több hónapra, hozzá teszem, hogy folyamatosan dolgozik és a távolból eltart 1 kiskorút és egy csecsemőt...Szóval a kérdésem igazából az lenne, hogy fogadjak e ügyvédet, hogy helyette tudná e képviselni vagy felesleges...Várjunk addig amíg a horribilis összegeket kifiztjük, vagy fogadjunk ügyvédet mert így is sokat tud segíteni..
Válaszokat előre is köszönöm...

drbjozsef # 2018.06.25. 08:55

Megállapodás, bírósági döntés, vagy a gyámhivatal jóváhagyása nélkül jogszerűen nem. De ha megteszi, nem sokat tehetsz azon kívül, hogy kéred a bíróságtól a kizárólagos felügyeleti jogot. Láthatás a fentiek szerint nem is értelmezhető a bíróság legalábbis ideiglenes intézkedéséig.

Tamaspapp # 2018.06.25. 07:40

Tisztelt Fórumozók !

Feleségem - válóper, gyermekelhelyezési per elinditása nélkül, új kapcsolata van. - el akar költözni a gyermekemmel.
Kérdésem ,

  • elviheti - e albérletbe a gyereket

    ( a beleegyezésem nélkül is )

  • milyen láthatási jogaim vannak amig a per el nem kezdődik.

Tisztelettel köszönöm a válaszokat !

SEBEST # 2018.06.11. 11:39

Tisztelt Tanácsadók!

A telekszomszédom minden fórumon feljelent különböző okok miatt. Átnéz rajtam mert o tulajdonos, én viszont bérlem telket az önkormányzattól. Amikor csak kedve tartja mindennel szekál és megkeseríti az életem. Van egy telekválasztó sövény, melyet még évtizedekkel ezelőtt telepített az önkormányzat ez választja el az ö-saját tulajdonban lévő telékét az enyémmel- melyet bérelek.
Ha túl kicsire vágtam az volt a baj -ez egy fás növény szúrós tüskékkel, én is csak akkor találkoztam vele amikor bérelni kezdtem, Tétényi fennsíkon honos.
Szóval ha túl kicsisre vágom az is baj, ha nem eléggé kicsi, az is, ha áthajlik az ág ő nem vágja le viszont feljelent 2-3 évente az önkormányzatnál, de nem enged be a telkére hogy levághassam. Ha az én telkemen vágom le és átesik az ág vagy gallyak egy része azért is feljelent. Most megint feljelentett így kaptam levelet az önkormányzattól hogy vágjam le de nem tudom mert nem enged át. Hogy lehet ennek a végére járni. Beszéltem vele kb. 20 percig könyörögtem tegnap du. is hadd szüntessem ezt meg hiszen ön kérte - de nem hatotta meg. Attól tartok hogy előbb utóbb megelégeli és felmondja a szerződést az önkormányzat. Mit tegyek? Most azzal fenyegetőzőtt hogy levágatja és mindent átdobál, de nekem ott 3-4 éves gyümölcsfáim vannak és összetöri. És ha nem vagyok otthon, akkor még bizonyítani se tudom hogy ő volt. Mit tehetek, hová forduljak? Idegileg is nagyon megterhelő gyomorgörcsöt kapok emiatt ha meglátom mibe köt bele. Hová fordulhatok,hiszen lelkileg is nehéz elviselni, megkeseríti a napjaimat, kitől kérhetek segítséget?
Köszönöm a segítséget. Üdvözlettel:Ibolya

batka75 # 2018.06.08. 08:37

Biztos valakinek a vágyálma... s lehet nem is tudja mi az---

Mrjamnunu # 2018.06.06. 10:01

Várható e Közkegyelem idén?

drbjozsef # 2018.06.04. 14:26

Márti,

Ha 2017 január a hagyatéki, akkor 2016-ban örököltétek. Adózni a hagyatéki végzés és az eladási ár különbözete után kell, ennek 90%-ának a 15%-a az adó, ha idén adjátok el. Jövőre már csak a 60%-nak a 15%-a.

Az osztatlan közös tulajdonnak főszabály szerint a tulajdonosok mindegyike egyformán jogosult használatára, azonban ezt a jogot egyikőjük sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a tulajdonukhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.

Ha fizikailag nem osztható meg a közös tulajdon akkor ez alapvetően nem könnyen feloldható ellentmondás.

Egyébként kérheted bíróságon is a közös tulajdon megszüntetését, ekkor valamelyik tulajdonos megveheti a másik(ak) részét, vagy elárverezik az egészet.

A konkrét használatba nem nagyon lehet beleszólni, ezt nektek kell megbeszélni, elrendezni, megegyezni, adott esetben írásos szerződésben.

MÁRTI33 # 2018.06.04. 13:23

Tisztelt Tanácsadók!
Ingatlan joghban kérném a segítséget.
2017 jan.-ban édesanyám után volt hagyatéki eljárás.A bátyám és én kaptuk meg a lakását ,én a két nagykorú fiam javára ott lemondtam a lakásról./hitel miatt/Lakótelepi lakásról van szó értéke kb 5 millió ft.2017.májusa óta én fizetem a közös költséget,mi nem használjuk a lakást,a bátyámék ill.a fiai viszont igen.Kizárólagosan csak ők használták.Ém eladtam a családi házamat amiben eddig az egyik fiam lakott,lakik.Bátyámmal megbeszéltük ,hogy mehet a közös lakásba lakni.de most újított és azt szeretné hogy a fiai ezentúl is feljárhassanak a lakásba.bulizás céljából,mert ő nem engedi a saját házában.mit lehet tenni hogy kizárólagosságot kapjon a fiam aki 1/4 rész tulajdonos.Beleegyezett a bátyám hogy az ingóságokat eladjuk a lakásból,én pedig felajánlottam neki hogy a befolyt összeg teljes egészében az övé legyen.De most ezt is visszamondta.azért én intézném a dolgokat mert mindenki tisztában van vele hogy enyém lett volna a fél lakás,és a bátyám velem áll szóba ez ügyben.
pénzünk nincs hogy megvegyük a bátyám részét,ha mi adnánk el milyen terhekkel kellene számolni?Ado ügyvédi kültség stb.Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.01. 08:25

Erre már kaptál választ.

V.B.Judit # 2018.06.01. 08:23

Tisztelt Jogi Fórum!

A segítségét kérném, hogy a társasház alapitó okiratában szereplő: a közös tulajdonban maradó részek 12. pontja szerint a "Csatorna alap és ejtővezeték a külön tulajdon leágazó vezetékéig" értelmezése miatt.
Ez a vezetékszakasz csak ezt a lakást érinti, melyet az alattunk lakó lakásából lehetne megjavítani, mert a ház alatt a földszinti aljzat alatt van a hiba.
Kérem szíveskedjen segíteni, mert a lakók között azóta is vita van, hogy közös vagy magán tulajdon.

Köszönettel:
B.Judit

F.Ágota # 2018.05.14. 14:27

Köszönöm a választ , világos !
Akkor egyenlőre nem teszünk semmi továbbit....

Immaculata # 2018.05.14. 13:20

A második mondatomnak nincs értelme.

Immaculata # 2018.05.14. 13:12

Amíg nyomozás folyik, és még nincs vádemelés, addig nincs tájékoztatási kötelezettség sem.
A büntetőeljárás és gyanúsítás a vádemeléssel kezdődik.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.14. 13:09

Azt csak bízd a nyomozóhatóságra!

F.Ágota # 2018.05.14. 11:49

Tisztelt Fórumozók!

Ismerősöm feljelentést tett 2 db okirathamisítás miatt, amiben jelentős anyagi kötelezettségvállalás volt ( 50 millió Ft ) , ismerősöm kézjegyével hamisított aláírású vállalkozási szerződésben megtestesítve.

Természettesen ismerősöm a hivatalos rendőrségi feljelentést megtette.

Aki elkövette a hamisítást az egy lakásszövetkezeti elnök, és vezető tisztségviselő minősége okán tájékoztatni kellene a felügyelőbízottságot is ( amit természetesen az elnök titkolni próbál jeleneleg...)
Kérdésem az, hogy tájékoztatható-e írásaban a felügyelő bizottság elnöke , email vagy ajánlott levél útján, csatolva a feljelentést is .
Köszönöm a választ előre is , F Ágota

Fefe400 # 2018.04.25. 11:57

drbjozsef

Köszönöm az alapos, készséges válaszát, egyben a jó hírt is!