Beidéztek mint tanút..Ilyenkor mi a teendő?


sskoko # 2010.11.03. 11:39

Néhány nappal ezelőtt egy ismerősöm kábítószeres ügyében tanúként kihallgattak. Vizeletet kellett adnom, hogy megnézzék fogyasztottam-e valamilyen kábítószert. Az eredmény persze negatív lett, de elég megalázó helyzet volt. Én úgy tudom, hogy tanútól ilyet nincs is joguk kérni. Egyébként nem is készült róla jegyzőkönyv.
Bármit megtehetnek az emberrel???

Dinamit # 2010.02.26. 09:37

Hello,ismét jelentkezek,ma voltam bent 8-ra,minden oké volt teljesen normálisak voltak,egy kis ügy volt,nem ügyvéddel mentem,de talán jobbis volt, minden simán ment,viszek be hétfőn bizonyitékot, és leis zárjákaz ügyet.

guba # 2010.02.25. 12:44

Nyomozó vagy remélem, nem ügyvéd. :-)))
Ha neked semmilyen információt nem jelent, hogy ennek a tanúnak félnivalója lehet, akkor igazad van.
Most mondom el harmadjára, hogy nem az a gond, hogy élt egy törvény adta jogával, amikor ügyvéddel ment, hanem esetleg pont ezért kezdik el tüzetesebben vizsgálni, aztán majd felmerülhet olyan tény, körülmény, amely meg is alapozza azt az általad "szóra sem érdemesnek" aposztrofált gyanút.
Ehhez képest elég kevés hozadéka van annak, hogy mondjuk egy hozzád hasonló ügyvéd ott ül a folyosón és megnyugtatja, hogy ez még egyelőre nem alapos gyanú.

főnyomozó # 2010.02.25. 12:31

bocsánat a kifejezésért, de ki nem szarja le, hogy mit gondol magában a rendőr, ha hozzá a tanú ügyvéddel megy. (hmm. ez ügyvéddel jött... nagggyon gyanús, csak nem fél valamitől, mondjuk attól, hogy most majd jól lebukik a kihallgatáson?!?) nem lehet releváns körülmény önmagában az a tény, hogy valaki él a jogaival a büntetőeljárás során, ergo ezt figyelembe nem lehet venni. Ha egy tanú valamiért gyanús (egyszerű, vagy megalapozott, mindegy :) ) lesz a nyomozó hatóságnak, akkor nem ezért a körülményért lesz az... ebben te is egyetértettél velem... senki nem fog csak azért jobban elkezdeni nyomozni valaki után, mert ügyvéddel jelent meg a kihallgatáson. én csak ennyire gondoltam.

köszönöm a választ!

guba # 2010.02.25. 12:26

De számos hírhedt ügyben utólag kiderül, hogy a később képbe került, majd el is ítélt elkövetőt, a nyomozás kezdetén már tanúként kihallgatták és akkor nem tűnt gyanúsnak (alaposan a kedvedért). Bizonyosan okos dolog lett volna-e a részéről, ha akkor az ügyvédjével megy kihallgatásra?
Én erről az esetről beszéltem.

guba # 2010.02.25. 12:21

attól nem kell senkinek tartania, hogy attól lesz megalapozott a gyanú, hogy ügyvéddel sétál be a tanú a kihallgatásra.

Ezt ugye te írtad? Akkor te mondtad.

Azt hiszem, még mindig nem érted, hogy én miről is beszéltem. Nem arról van szó, hogy joga van e hozzá, persze hogy joga van ügyvéddel menni. A kérdés az, hogy érdemes-e? Akkor még egyszer:
Ha valaki ügyvédet fogad tanúként, az azért teszi ezt feltehetően, mert úgy akar vallomást tenni, hogy nehogy magát is gyanúba keverje. (alapos gyanúba:-))
Nem biztos, hogy erről okos lépés a nyomozóhatóságot informálnia. Egy olyan ügyben, ahol még semmi támpontja nincsen a rendőrségnek, mindjárt lesz egy: Ez a tanú fél, vagy félhet valamitől.
Nem tudom világos e a különbség, ahhoz képest a hülyeséghez képest, amit te próbáltál nekem tulajdonítani, hogy valaki azért lesz gyanúsított, mert ügyvéddel ment tanúkihallgatásra.

főnyomozó # 2010.02.25. 12:02

Guba, én nem a gyanú és a megalapozott gyanú közötti különbséget magyarázom (neked), erre nyilván semmi szükség, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy amikor azt mondod, hogy gyanús, ha valaki ügyvéddel megy, ez a büntetőeljárás keretein belül NEM lehet gyanús, hiszen ehhez joga van. Gondolom (legalábbis remélem, hogy te itt a gyanús szót a szó mindennapi értelmében és nem a büntetőeljárási értelmében használtad.)

("Ki mondta, hogy attól lesz megalapozott a gyanú, mert ügyvéddel megy"? Te: idézem "Ha egy tanú ügyvéddel jelenik meg, az minimum is gyanús. Csak nem az igazmondástól fél?) (rendben, nem megalapozott gyanúról beszéltél. de nem is be.(!) szerinti egyszerű gyanúról.

"ekkora bölcsességgel" ?!? miről beszélsz?

guba # 2010.02.25. 11:58

Én egyébként még véletlenül sem javasoltam azt, hogy ne konzultáljon ügyvéddel a tanú a vallomástétel előtt, mindössze taktikailag nem biztos, hogy érdemes a tanúkihallgatásra ügyvéddel érkeznie. Annál is inkább, mert kihallgatás közben úgysem szólhat bele az ügyvéd.

guba # 2010.02.25. 11:49

a nyomozás során a gyanú fogalma nem azonos azzal a „gyanús“ fogalomelgondo­lással, amit guba írt, így ez egy büntetőeljárásban szóra sem érdemes :)

Szükségtelen megmagyaráznod nekem az alapos és az egyszerű gyanú fogalmát. Ki mondta, hogy attól lesz megalapozott a gyanú, mert ügyvéddel megy?
Arra azért kíváncsi lennék ki lehetsz te ekkora bölcsességgel?

ObudaFan # 2010.02.25. 09:58

Ha valaki ügyvéddel megy tanúkihallgatásra, annak jó oka van rá, hogy minden szavát átgondolja, egyeztesse egy jogásszal. Miért? Nyilván azért, hogy „okosan“ valljon, nehogy gyanúba keveredjen.

Visinszkij elvtárs sem írhatta volna szebben.

főnyomozó # 2010.02.25. 09:34

akár gyanús, akár nem, a tanúnak joga van hozzá és ezért semmilyen módon nem érheti hátrány...

a nyomozás során a gyanú fogalma nem azonos azzal a "gyanús" fogalomelgondolással, amit guba írt, így ez egy büntetőeljárásban szóra sem érdemes :)

elképzelhető, hogy valaki a nyomozás során esetleg gyanússá válik a nyomozóhatóság előtt, és azért hívják be tanúként, mert a gyanú nem megalapozott. gyanúsított csak az lehet, akit megalapozottan lehet gyanúsítani bűncselekmény elkövetésével. attól nem kell senkinek tartania, hogy attól lesz megalapozott a gyanú, hogy ügyvéddel sétál be a tanú a kihallgatásra. a vallomása viszont már adott esetben megalapozottá teheti a gyanút és akkor gyanúsítottként sétálhat ki a tanú... tehát egyáltalán nem mindegy, hogyan tesz vallomást, ezért egy ügyvéd bizony adhat igen jó tanácsokat a vallomástétel előtt, viszont a tanú vallomása során nem szólhat közbe a vallomást érintően, nem válaszolhat a tanú helyett és nincs mód arra sem, hogy a választ megbeszélje ügyvédjével a tanú.

ha már van jogunk valamihez, éljünk is vele :) egyébként meg idegnyugtatónak is kiváló lehet egy ügyvéd jelenléte a "fogalmam sincs miért idéztek be tanúként" jogot nem ismerő embernek... (szerintem ez sem utolsó szempont, bár az eljáráshoz nincs sok köze)

guba # 2010.02.25. 08:05

Azt, hogy a kihallgatásra az ügyvéddel menő tanú eleve gyanús lenne, tartom egy kissé furcsa gondolatnak.

Mi ezen a furcsa? Ehhez elég a józan ész, még csak jogásznak sem kell lenni. Ha valaki ügyvéddel megy tanúkihallgatásra, annak jó oka van rá, hogy minden szavát átgondolja, egyeztesse egy jogásszal. Miért? Nyilván azért, hogy "okosan" valljon, nehogy gyanúba keveredjen.

Dinamit # 2010.02.24. 19:57

Értem.Köszi mindenkinek.

hsz2 # 2010.02.24. 18:03

Köszönöm, így értem. Dinamit ha tudsz ügyvéddel menj!

ObudaFan # 2010.02.24. 17:58

Azt, hogy a kihallgatásra az ügyvéddel menő tanú eleve gyanús lenne, tartom egy kissé furcsa gondolatnak.

hsz2 # 2010.02.24. 17:54

Ja azt elfelejtettem, hogy ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás, a tanúk meg olyanok, akik az egész esetről a nyomiktól szereztek tudomást. nem muszáj elhinni,de ez tény.

hsz2 # 2010.02.24. 17:50

Obudafan! Ha nekem írtad, akkor azt kell írjam 2010-ben is valóság. Jelenleg is futó ügy.

Dinamit # 2010.02.24. 17:48

Hátén mostmár tényleg nemtudom mit csináljak,irtatok mindent most akkor ?

ObudaFan # 2010.02.24. 17:45

Kissé a Kádár-rendszert idéző gondolat ez szerintem.

hsz2 # 2010.02.24. 17:17

Guba!Biztos gyanús ha a tanú ügyvéddel jelenik meg?Ne érts félre mert semmi közöm Dinamithoz,de szerinted az a tanú akinél házkutatást tartanak,poligráfos vizsgálatra kérik fel, az ne ügyvéddel menjen? Mondom TANÚ és nem gyanúsított.

Dinamit # 2010.02.24. 17:00

Egyátalán nemfélek az igazmondástól,de nemakarok úgy járni mint Isana,okomse lenne félni hosz aztse tudom miért hivtak be.

Isana # 2010.02.24. 16:25

Dinamit! Nem biztos, hogy gyanúsított leszel, de megtörténhet! Ha nem tudod, hogy miért hívnak be, legyél óvatos! Bárki mondhat akármit is, velem ez megtörtént és tudomásom szerint mással is! Mint mondottam nem mindennapi, de ha nem tudod miért kell menni, vigyél ügyvédet! Egyébként te tudod, a fogadott védő pedig pénzbe kerül!

guba # 2010.02.24. 16:23

Ha egy tanú ügyvéddel jelenik meg, az minimum is gyanús. Csak nem az igazmondástól fél?

Karr # 2010.02.24. 15:08

Már egy páran előtted elmondták, hogy mi a különbség a tanú és a gyanúsított között. Magadat nagyon szeretnéd gyanúsítottként beállítani? Mindig erre utalnak a visszatérő kérdéseid. Ha tanúként hallgatnak meg akkor nem gyanúsított vagy! Persze lehetsz később, ha a nyomozás során olyan adat merül fel, vagy valaki rád terhelő vallomást tesz, esetleg te vádolod akár véletlenül saját magad. Ha nagyon aggódsz vigyél magaddal ügyvédet. Ő sem véd meg az esetleges gyanúsítás ellen, de hathatós segítséget tud nyújtani.

Dinamit # 2010.02.24. 14:34

Isana aztmondod akkor bemegyek mint tanú és úgykezelnek mint egy gyanusitottat?