jogosulatlan címhasználat


Bellerophontesz # 2012.05.29. 12:17

Kedves nagy82aron!

A rendőrségtől kapott levélben csak annyi áll, hogy:
"..szám alatti lakost a fenti hatóság... hivatalos helyiségében a jogosulatlan címhasználat szabálysértés miatt folytatott szabálysértési ügyben tartandó meghallgatásra...... napján,... órára eljárás alá vont személyként idézem.

Rákeresve 218/1999 sz rendeletben találtam erre vonatkozó §-t, a 14.§ (1) bekezdést:( 14. § (1) Aki mások előtt őt meg nem illető címet használ, illetőleg kitüntetést vagy egyenruhát jogosulatlanul visel,
húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.)

de az idézés sem ezt, sem bekezdést nem jelöl. Viszont csak az 1 szakasz jöhet szóba, mivel a többi egyenruha viselését, illetve szervre utaló feliratot foglal magába, ami kizárt részemről.

Az illető régebben írt emailjében, amikor is fenyegetőzött, hogy feljelent zugirászattal vádolt meg (semmi oka nem volt rá.. max ha azt akarta bizonyítani, hogy én talán jogásznak kiadva magamat készítek adóbevallásokat másoknak), illetőleg arra hivatkozott, hogy jogtalanul viselem a dr-i címet, és említette, hogy azt névjegykártyán is használom. Egyedül erre gondolhat, de ott nem a névnél használtam, csak a kártyán fel lett tüntetve az email címem is, amiben szerepelt a dr.

Beatrix.

Beatrix.

nagy82aron # 2012.05.29. 11:59

A jogosuletlan címhasználat körében pontosan melyik szakaszra hivatkozik ?

Bellerophontesz # 2012.05.29. 11:56

Kedves kfgabri!

Nem, nem történt semmi más. (nem tudom mire gondolsz, ha konkretizálnád, jobban tudnék rá reagálni)

Nem használtam jogi címet sem szóban, sem máshogyan írásban. Még csak nem is célozgattam sosem rá, hogy jogász lennék, ellenkezőleg mindenkinek akivel kapcsolatba kerültem, és nem baráti viszony volt; s megkapta az email címem: mondtam neki, hogy nem vagyok jogász, csak joghallgató, s nemsokára várható, hogy befejezem tanulmányaim, akkor majd fordulhatnak hozzám jogi kérdésekben is nemcsak gazdasági.
Valószínűleg ezért, mert neki is elmondtam, hogy nem vagyok végzett jogász, juthatott az illető eszébe az, hogy ilyen formában feljelentsen.

Semmilyen jogi tevékenységet nem csináltam, "jogi tanácsot" sem adtam neki, sem másnak, sem pénzért, sem ingyen, sem írásban, sem szóban.
Továbbá minden tekintetben igyekeztem elkerülni azt, hogy valaki azt higgye, hogy végzett jogász vagyok. Ilyen irányú bizonyítéka tuti hogy nincs, fizikailag nem lehetséges. Az egyetlen ami a kezében lehet a névjegykártyám amin szerepel az emailcím, (de a konkrét nevem előtt természetesen nincs dr. rövidítés) illetve maga az emailcím fizikálisan.

Egyébként ez az emailcím van megadva az adóhatósági ügyfélkapumhoz is, még ott sem volt ebből probléma.

Amúgy ha számít valamit az email címben a szavak sorrendje fordított, angolosan van írva a név; így a dr szócska a keresztnév előtt van, utána található a vezetéknév pontokkal elválasztva mind. Bár mint írtam a célom az email regisztrálásával az volt, hogy előttem más ne regisztrálja le ha majd jogász leszek ezt tudjam használni. De addig email címként ezt használom mind a baráti, mind pedig nevezzem úgy a hivatalos (ügyfélkapu, illetve üzleti ügyfelek) levelezésemben is. Senkinek nem volt még ezzel problémája az illetőn kívül.

Beatrix.

kfgabri # 2012.05.29. 11:37

Más egyéb nem történt?

wers # 2012.05.29. 11:15

csak vicc volt (ezek szerint nem túl jó)

Egy régi mese jutott eszembe, amikor az étvágytalan királylánt senki sem tudta meggyógyítani. Világ szerte kerestek orvost, elküldték az intézőt, hogy keressen még egyet, de olyant hozzon csak, akinek dr-el kezdődik a neve.
Talált is egyet, boldogan vitte a palotába, mivel a neve Draskovits volt, foglalkozását tekintve favágó.

A palota kertjében elkezdte kivágni a fákat, a nap besütött az ablakon, a királylány felvidult és megjött az étvágya.

Bellerophontesz # 2012.05.29. 11:06

Tisztelt wers!

Nem rettegek, csupán az a kérdésem lényege, hogy pusztán egy eamil-címben használt "dr" szócska megvalósítja.e a jogosulatlan címhasználatot vagy sem?

A dr lehetne akár drusza szó rövidítése is... vagy bármi másé is.. bár kétségkívül azért regeltem az emailcímet, ha majd meglesz a jogi diplomám ezen bonyolítsam a hivatalos leveleket.

Nem beszélve arról, hogy sosem követtem el eddig még semmilyen szabálysértést pláne nem bűncselekményt, most sem szeretném. Ugyanakkor nem is szívesen válnék meg az email címtől.. lévén a mostani levelezésemre már évek óta ezt használom.

Beatrix.

Bellerophontesz # 2012.05.29. 11:06

Tisztelt wers!

Nem rettegek, csupán az a kérdésem lényege, hogy pusztán egy eamil-címben használt "dr" szócska megvalósítja.e a jogosulatlan címhasználatot vagy sem?

A dr lehetne akár drusza szó rövidítése is... vagy bármi másé is.. bár kétségkívül azért regeltem az emailcímet, ha majd meglesz a jogi diplomám ezen bonyolítsam a hivatalos leveleket.

Nem beszélve arról, hogy sosem követtem el eddig még semmilyen szabálysértést pláne nem bűncselekményt, most sem szeretném. Ugyanakkor nem is szívesen válnék meg az email címtől.. lévén a mostani levelezésemre már évek óta ezt használom.

Beatrix.

wers # 2012.05.29. 11:00

ajajj, én magamnak és még négy embernek csináltam meg a bevallását, akkor most rettegjek?

Bellerophontesz # 2012.05.29. 10:44

Tisztelt Fórumozók!

Egy rosszakaróm feljelentett a rendőrségen jogosulatlan címhasználat miatt.
Jogi egyetemet végzek, ötödéves joghallgató vagyok. Nem használom természetesen a doktori címet. Azonban regeltem egy emailcímet, amiben a nevem előtt szerepel a "dr." szócska, s utána következik maga a név.
Az emailt levelezés során használom, van egy honlapom, ott is ez szerepel elektronikus elérhetőségként.

Az illető aki feljelentett, emailban is elismerte, hogy mondtam neki, joghallgató vagyok, még nem végeztem. Semmilyen más formában nem használtam sosem a dr szócskát, sem névben, sem névjegykártyán, sem máshogy. (névjegykártyán ugyanakkor szintén szerepel az email feltüntetve)

Ma kaptam meg épp az idézést a rendőrségtől, melyben jogosulatlan címhasználat szabálysértése miatt folyósított eljárásban eljárás alá vont személyként idéznek be.

A dolgot azért is furcsállom, mert egy email cím használata nem hinném, hogy megvalósítaná ezt a szabálysértést, legalábbis véleményem szerint.

Mert ugye akár Lucifer elnevezés is lehetne az emailcímem, vagy hófehérke; az nem jelenti azt, hogy az lennék.
Másrészt azt sem mondhatja, hogy megtévesztettem, mivel egy általa írt emailban leírva ismerte el Ő maga nekem, hogy mondtam, hogy még nem végeztem a jogi egyetemen, nem vagyok doktor. Ez az email meg is van.

Az illetőnek elvállaltam az adóbevallás elkészítését, ezzel kapcsolatban még azzal is megfenyegetett emailben, hogy zugírászattal is megvádoltat. Ez úgy látszik (érthető miért) nem sikerült neki. Amúgy az adóbevallások készítését és a könyvelői tevékenységet végzettség birtokában, hivatalosan, adószám birtokában csinálom.

Várom válaszaikat, és véleményüket. No meg néhány jó tanácsot ezzel az üggyel kapcsolatban.

Beatrix.