Közokirat-hamisítás


Főlökött # 2006.05.10. 14:22

Bocsánat, egy valami, még eszembe jutott :

Tárgyaláson jól mutatna, amikor bemutatásra kerülne, a közeg által lefoglalt ( bűnjelként kezelt ), két lakás közötti közfal ( kiszedett állapotban ), melyre ugye a hamis közokiratot ragasztották. Tekintettel arra, hogy ez az inkriminált közokirat, én kérném a bemutatását, hogy mindenki láthassa.

Bocsánat csak viccnek szántam. Be is fejeztem ezen megnyilvánulásaimat.

Főlökött # 2006.05.10. 14:16

Tisztelt Kgyula1

Vágom a dolgot, de ha nem kerül felhasználásra, így nem kerül a köztudatba, nincs társadalmi közbizalomba vetett hit rombolása, tehát nem kerül a hatóság, az igazságszolgáltatás látókörébe, akkor milyen bcs.-ről, milyen eljárásról, s milyen büntetőügyről, gyanúról, alapos gyanúról beszélgetünk? Vélelmezem semmilyenről. X készítő tesz maga ellen feljelentést, hogy a falát hamis közokirattal tapétázta? Amúgy tapétának jól mutat a falon, csak más ne lássa, mást ne tévesszen meg. Számomra ez teljesen tiszta, ezért nem is kívánok továbbiakban vitatkozni, e téren, én lezártnak tekintem, ezen ügyet. Kevés az időm, s azt nem kívánom értelmetlen dolgokra pazarolni.

monalisa1 nekem van 4, közötte közgazdász is, s nem az Ecserin, vagy az osztrák nyomdából rendeltem. Megküzdöttem érte, minden téren.

Lunitari - ne bánd, el voltunk. Gratula a diplomához. Egyetértek, de tudomásom szerint Kulcsárnak nemhogy diplomája nem volt, még érettségije sem. Amúgy javaslom a Kulcsár & Haverok című filmet, mely nagy élmény. Szert tettem rá, megrendeltem, s megvettem. Érdekes volt, főleg a háttér ( politikai-gazdasági-baráti ). Nem véletlen akarták betiltani a filmet.

Tisztelettel.

monalisa1 # 2006.05.10. 13:47

A közgazdász diploma nagyon is értékes, és abból akár jól meg is lehet élni.

Valóban van úgy, hogy valaki auditakta képzi magát és tesz szert elismerésre méltó tudásra.

Aztán vannak nem kevesen olyanok is, akik tényleg jobb ha csak otthon teszik ki a falra az oklevelüket, mintsem azzal még praktizálni is...

Az az osztrák kis magánnyomda sehol sem ismert báróságok és grófságok "kutyabőr" okiratait állítja ki - szép summáért.

Lunitari # 2006.05.10. 10:56

Re,

Ha tudtam volna, hogy ilyen vitát indítok el nem is írtam volna. Na de mind1. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást. Mellesleg a félreértések elkerülése véget én rendelkezem valódi diplomával (informatikus). monalisa1 : Teljesen egyet is értek veled, de..... 1; Gondolom mondanom se kell milyen emberek kerülnek ki diplomával a világba. Némelyiket már az általánosból is ki kellett volna rúgni. (EREDETI diplomások!!!) 2; Sajnos el kell ismernünk, hogy valaki igazi végzetség nélkül is sokkal jobb egy szakmában mint a legjobb iskolákat végzők. (Pl HACKER-ek, Programozók, pénzügy(Kulcsár:)) stb) 3; Nem ítélhetünk, ha politikusok, építészmérnökök és orvosok is praktizálnak hamis diplomával ilyen felelőségteljes munkakörben. Mi ehhez képest pl egy közgáz diploma?

KGyula1 # 2006.05.09. 21:10

Kedves Főlökött!

  1. A Btk. 274. § (1) bekezdés a) pontját nem helyezték hatályon kívül.
  2. A hivatkozott törvényhely elkövetési magatartása a hamis közokirat készítése vagy a (valódi) közokirat meghamisítása.
  3. Hamis közokirat készítésével a bűncselemény befejezetté válik, nem kell tehát, hogy az inkriminált iratot bárki felhasználja [a felhasználás amúgy az (1) bekezdés b) pontja szerint önálló bűncselekmény].
  4. A magánokirat-hamisítás (Btk. 276. §) elkövetési magatartása - címével ellentétben - a hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokirat felhasználása, ergo: önmagában hamis magánokirat készítése nem bűncselekmény.
  5. Összegezve: ha valaki készít ezer hamis közokiratot, az akkor is bűncselekmény, ha nem használja fel.

Vágod?

Ja, és még valami: a kommentár egyfajta jogirodalmi értelmezés, soha nem autentikus, legfeljebb csak irányadó lehet. Egyebekben a közokirat-hamisítás törvényi tényállása viszonylag egyszerű megítélésű, különösen bonyolult értelmezést nem igényel.

Így, első blikkre ennyi.

Nick Name # 2006.05.05. 04:43

Próbáld meg a mailboxot, az most működik. Még ma megnézem, de az azonnali választ nem tudom ígérni, mivel más "mellékállásom" is van a fórumozás mellett...:)))


Nick Name

istvanlor # 2006.05.04. 19:46

kedves Nick. Én próbáltam írni neked az mnmail.hus cimedre, de mindig visszajön, több hétig próbáltam.

Ha most írni szeretnék neked, akkor a nickname@mailbox.hu címre lehet írni? Azt rendszeresen használod?

Vagy egy másik fórumon írtad a nickname@chello-s címet.

Melyikre érdemes írni?

Nick Name # 2006.05.04. 18:37

Köszi, de per pillanat működik, már volt sikeres levélváltásom.


Nick Name

monalisa1 # 2006.05.04. 17:06

Nick, a @mailbox.hu decemberben majd' egész hónapra leállt és még január elején se működött, ott is hagytam őket!

Csak a szíves figyelmedbe.

A két mail nem tőlem volt.

Nick Name # 2006.05.04. 16:49

Off

Szolgálati közlemény: kaptam két mail-t egy furcsa nevű nick-től, de nem tudok válaszolni rá, mert visszadobja a levelet a démon. Kérem, írjon a nickname@mailbox.hu -ra.

On


Nick Name

Nick Name # 2006.05.04. 16:25

Hát kedves Főlökött, találó nevet választottál, az vitathatatlan. Még azt sem vitatom, hogy 1000 hamis közokirat készítése és a falon, tapétaként való használata esetedben nem bűncselekmény.
Csak nem bűncselekmény hiányában, hanem büntethetőséget kizáró okból.

:)))

Másnak azért nem ajánlanám.


Nick Name

Főlökött # 2006.05.04. 16:08

Tisztelt Monalisa

Legalsó megjegyzéséért kezét csókdosom. Tetszett.

Amúgy megjegyezném, a tisztelt Úrnak, hogy az f, az F, de mindegy, megyek inkább pörköltet gyártani, azzal többet érek, gyomor ügyileg. ( vadból )

Tisztelettel.

Főlökött # 2006.05.04. 15:16

Tisztelt Hölgyem és Uram.

A kérdés az, hogy a Btk. 274.§ (1) bekezdés a., pontját hatályon kívül helyezték-e, s amit írtam, fenntartom-e, bcs-e, ha valaki szerez illetve készít pl. 1000 hamis magán, vagy közokiratot, s azt nem használja fel, max csak otthon tapétának, vagy ebben leli kedvét. Az nem büncselekmény, józan eszünket használva, is belátható, a kriminalisztikai 7-esről már nem is beszélve, melyből 2 pontot amortizálni szeretne a Kolléga Úr, s így maradna 5, ami egy hangyányit kevéske a nyomozati, majd bírósági szakban.

Szóval nem kívánok vitába szálni, mert ha nem kerül felhasználásra, közbizalomba vetett hitet sem ingatja, nem használja fel az elkövető, nincs mit tárgyalni, nincs milyen bűncselekményről beszélni.
De azért a Tisztelt Úrnak javaslom a Magyarázat átnyálazását.

Tisztelettel.

monalisa1 # 2006.05.03. 15:42

A kettőtök közti pengeváltáshoz én meg azt, hogy lunitar - vagy kedves barátja - ha nem lett volt rest akár legálisan is szerezhetett volna egy diplomára - ha egy kicsit töri magát és 4-5 évet még tanul...

Fiuk alapból itt nem köztetek van a hiba!

Nick Name # 2006.05.03. 15:20

Tisztelt főlökött,

feltételezem, hogy lunitari kedves barátja előbb megrendeli a hamis diplomát, X csak utána fogja elkészíteni (nem számítva persze azt az esetet, ha az előrelátó hamisító már előre készített egy diplomát lunitari barátjának adataival).

Ebben az esetben tiszetelettel javaslom a Btk 21.§-ának átnézését. Elég a törvényszöveg is, a kommentár nem is kell...

(Megjegyzem, nem a konkrét esetre reagáltam, hanem arra a kitételre, hogy "ugyanez vonatkozik a közokiratra").


Nick Name

Főlökött # 2006.05.03. 13:10

Tisztelettel Nick Name

Most, hogy jobban elolvastam, javaslom a Btk. magyarázatának átböngészését.

Én sem tudok hatályon kívül helyezésről. De, az 1 szakasz a., pontja arra vonatkozik, amikor x személynek pl. van nyomdája, s létrehoz egy közokiratot ( mely hasonlít a közokiratra, biztonsági elemekkel ), vagy az eredeti közokirat tartalmát megváltoztatja ( pl. fénykép csere, adat csere....stb ). X ezen termékét, y-nak értékesíti, vagy átadja.
Y ezen terméket felhasználja.
Így X az 1 szakasz, a., pontban bűnös, vele szemben ezen minősítés szerint fognak eljárni.

Tisztelettel.

Főlökött # 2006.05.03. 12:54

Tisztelettel csak rá tetszettünk hivatkozni, Nick Name.

Amúgy az érverésemet fenntartom.

Lunitari nem követ el bűncselekményt. Ki tapétázhatja a falat, csak fel ne használja. A felhasználás a lényeg, ez a fontos tényállási elem. De azért a barátod agyműtétet ne végezzen, max elméleti síkon, bemosakodás is csak a fűrdőszobában.........

Tisztelettel.

Nick Name # 2006.05.03. 03:39

Nem is Tőled idéztem.


Nick Name

ObudaFan # 2006.05.02. 21:01

Megjegyzem, nem hiszem, hogy ezt állítottam volna.

monalisa1 # 2006.05.02. 17:28

Lunitar: Nick Name a következőkre utal:

Btk. 274. § (1) Aki

  1. hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja.

Tehát ahogy a "számlagyárók" is büncselekményt követnek el (...), így a "maszekban" csínált bármely okmány előállítója is számíthat büntetésre.

Akkor inkább jobb azt a fránya diplomát legálisan megszerezni = tanulni érte!

És annak erkölcsi értéke is van ezáltal.

Nick Name # 2006.05.02. 17:13

"ObudaFan jól rávilágított a lényegre. A "partizán" készíthet 1000 magánokiratot is, mely hamis, nem követ el büncselekményt, amíg az nem kerül felhasználásra. Lényeges tényállási eleme a bűncselekmény elkövetésének.
Ugyanez vonatkozik a közokiratra is, ha mondjuk otthonában kártyalapnak használja, még nem bűncselekmény."

Hűha! A Btk 274.§ /1/ bekezdés a./ pontját mikor helyezték hatályon kívül?


Nick Name

monalisa1 # 2006.05.02. 15:49

Akkor problémaja emiatt nagy valószínüséggel nem lesz.

Egyébként egyszer olvastam, hogy egy kis osztrák nyomdánál lehet venni bárói, grófi "kutyabőrt" - ha valakinek ettől teljesebb az élete. (Persze bírtok, vagyon stb. nem bukál hozzá.)

Lunitari # 2006.05.02. 14:24

Nem. A saját nevére veszi, de nem él vissza vele. Csak mondjuk otthon beteszi a fiokba és max a családnak mutogatja....

monalisa1 # 2006.05.02. 11:37

Mármint másvalaki nevére kiállított diplomát? Hát csak tessék, no problém.

Ellenben ha egy üres diploma-okmányra tesz szert (...), és azt a saját adataival kitölti, és onnantól magát dr. X.Y.-nak adja ki - pl. onnantól gyógyítgat, jogászolgat stb. - emiatt rövid időn belül adódni fog a probléma.

Lunitari # 2006.05.02. 08:53

Sziasztok,

Kérdésem az lenne, ha pl az ismerősöm vesz egy diplomát, de csak kiteszi otthon a falra, akkor nem követ el bűncselekményt?