Közokirat-hamisítás


besugo # 2005.12.14. 16:17

Sajnos nem értjük egymást ObudaF.!
Ézért inkább idézem korábbi szavaid:
"Csalás valóban lehet, ha ugyanannak a munkának az elvégzése esetén a végzettség miatt nagyobb az illetmény, köztisztviselői bértábla esetén. Viszont ha maga a munkakör betöltése a végzettséghez kötött, és ez nincs meg, viszont az illető a munkát ennek elenére el tudja végezni, és el is végzi, akkor büntetőjogi értelemben kár nem keletkezik, ezért okirathamisítás marad a minősítés."
Ezutóbbi esetben tehát egy cégnél kell letejen a 3 év, vagy összesen 3 év a szakmában ilyen feltételek teljesülése esetén?
Mi a helyzet a többi kérdésemnél (magasabb szakirányú végzetteség megszerzése, bizonyítás stb.)?
Azt sem értem, hogy a barátom esete mitől különbözik giger esetétől? Nekem ugyanolyannak tűnik.
(Mellesleg nem semmi országban élünk!)

ginger2 # 2005.12.01. 20:06

A "gazdasági" vesztegetést mivel büntetik?
Ugyanazt a bűnt követem el akkor ha bent hagyom és akkor is ha kiveszem és felhasználom?

ObudaFan # 2005.11.30. 20:57

Ez így leginkább "gazdasági" vesztegetés, közokirat-hamisítás ebből nem lesz. Kiderülni meg nem szokott, mert érdekközösség van a két elkövető között. Ezzel együtt, ha feljelentést teszel a másik ellen, mielőtt a hatóság tudomására jutna, akkor nem vagy büntethető :)

ginger2 # 2005.11.30. 09:35

Egész pontosan: Ceruzával írom meg az írásbeliket, vagy csak irogatok valamit a lényeg hogy a felügyelő tanár ne sejtsen semmit. Majd mikor leadtam és az odakerül a javító tanárhoz, akkor ő pénzért cserébe odaadja a javítókulcsot, vagy együtt megírjuk újra helyesen. Kiradírozzuk és átírom tollal, esetleg hoz új iskolai pecséttel ellátott üres lapot és arra. Végűl ezt "javítja ki" és elfogadják. Utánna leszóbelizek stb...
Nos, ez esetben mi a bűnöm és mennyit kaphatok érte?
Számít az hogy átvettem a bizit, vagy ott pihen a suliban?

ObudaFan # 2005.11.29. 20:37

bes.! Akkor mégsem érted. Azzal követ el csalást, ha megtéveszti a munkáltatót, és jogosulatlanul több munkabért / illetményt vesz fel, mint amennyi járna. A kár összege a különbözet, ha csak azért lett magasabb a bére, mert azt állította, hogy megvan a végzettsége, pedig nincs.

gin.!
Ha a vizsgák nem sikerülnek, de a te kérésedre azt írja be az adminisztráció, hogy sikerültek, akkor közokirat-h. és vesztegetés, ha pedig csak azért sikerülnek, mert fizetsz, akkor nem közokirat-h, de vesztegetés lehet.

ginger2 # 2005.11.29. 19:01

Üdv mindenkinek!

Nekem is lenne kérdésem a témát illetően.
Ha belekeveredek egy ilyen ügybe:
Egy oktató felajánlja, pénzért úgy javítja ki a vizsgáimat, hogy meglegyenek. Megyússzúk. Leszóbelizek. Kiállítják a bizonítványt, vizsgaelnök és igazgató aláírják. Ekkor rádöbbenek, mit is követtem el. Ott a felsőfokú oklevelem a suliba, de még nem vettem át. Ez már közokirathamisítás? Mit is követtem el egészen pontosan?

besugo # 2005.11.29. 18:38

ObudaFanhoz:
Értem amit mondasz (asszem), igazad van, pontatlanul fogalmaztam. Mivel a barátom amúgy járt az órákra tanult, abból indultam ki, hogy ért a szakmájához és rendesen el tudja végezni feladatait ebben a munkakörben, tehát nem okoz kárt. (Egyébként, ha nem érti a dolgát, kárt okoz, akkor a cég úgy is eltanácsolja, tehát le se tud telni a 3 év ilyen módon.) Kérdéseimet tehát e tekintetben vedd figyelembe újra, kérlek!

Akkor egy cégnél kell hogy elteljen a 3 év és ha vált újra, vagy 3 év a szakmában mindegy hogy hány, milyen cégnél, lényeg az hogy ellása a munkáját, ne okozzon kárt és szakirányú állásról legyen szó s ne csupán egy felsőfokú végzettséggel betőlthető munkáról, ahol pusztán a papír miatt kap anyit amennyit kap?

Eszembe jutott még egy dolog:
Mi a helyzet akkor, ha ezek után elvégez egy kiegészítő képzést, (főiskolairól egyetemi végzettség), vagy másoddiplomát szerez ugyanezen szakterületen? Esetleg megszűnik a büncselekmény, hiszen végűl mégis rendesen levizsgázik adott tananyagból, sőt magasabb szintű szaktudásra tesz szert. Tudom a kiegészítőnél a felvételikor újabb közok-h. mert ez alapján veszik fel, de utánna?

A bizonyítással kapcsolatba:
Mivel a barátom tényleg elvégezte a szakot az adott oktatási intézményben, csupán a vizsgáknál csalt (ha csalt) a diplomája valódi, tehát ezzel nem sok mindent tudnának kezdeni, vagy mégis? Miféle "remek" módszereik vannak az igazságügyi szakértőknek?

ObudaFan # 2005.11.27. 09:23

Azért ez nem ilyen egyszerű, hogy közszolgálat, vagy nem. A csalás fogalmi eleme a károkozás, ami büntetőjogi értelemben vagyonban bekövetkező értékcsökkenést jelent. Ha plusz munkateljesítmény nélkül, csak azért kap többe, mert hamis diplomáját lobogtatja, akkor valósulhat meg a csalás.

Ha megvalósul a csalás, akkor viszont folytatólagosan valósul meg, tehát az elévülés nem a magatartás megkezdésekor, hanem az utolsó károkozás időpontjában (az utolsó emelt fizetés felvételének időpontjában) kezdődik. Az, hogy hány cégnél volt, a rendbeliség tekintetében lehet fontos, hiszen ebben az esetben két sértett is lesz, másrészt viszont nem adódik össze az elkövetési érték, így a minősítés pl. lehet enyhébb, ami azt is jelenti, hogy az elévülés is maradhat csak 3 év.

Feljelentés alapján a rendőrség köteles lenne foglalkozni vele. Egyébként ebben az esetben nem lenne túl bonyolult a bizonyítás sem, hiszen csak azt kell megnézni, hogy elvégzett-e ilyen nevű személy az adott oktatási intézményben ilyen szakot, és ilyen számon és dátummal kapott-e diplomát. E mellett igazságügyi szakértőknek remek módszereik vannak az okiratok hitelességének vizsgálatához is.

besugo # 2005.11.26. 11:40

Kedves gittus és ObudaFan!

Köszönet az infórmációkért.

Összegezve az eddigieket:
(Amennyiben a diploma hamis)
Abban az esetben, ha egy állami vállalatnál helyezkedik el vele a közokirat-h. mellé csalás is párosul és ekkor a 3 év mindaddig nem kezd el fogyni amíg ott, vagy hasonló munkahelyen dolgozik.
Ezzel ellentétben egy gazdasági társaságnál, pl. egy kft-nél, bt-nél marad a közoki-h. és a munkábaállástól csökken a 3 év.

További kérdéseim:

Kft-nél a 3 év egy cégnél kell hogy leteljen, vagy azonos munkakörben bármely kft, bt-nél eltöltött összesen 3 év után is elévűl?
Amennyiben nem, akkor egy cégnél (kft, bt) eltöltött 3 év után évűl el és ezután bármely más nem állami vállalatnál nyugodtan elhelyezkedhet, nem kezdődik újra a 3 év?
Esetleg ekkor már állami váll-nál is dolgozhat?

Mivel hazugságvizsgálatra nem kötelezhetik, az alapján, hogy egy ismerőse feljelenti egy elmesélt történet miatt (ami lehet igaz, vagy hamis) egyátalán foglalkozna evvel a rendőrség?
Nem kellene a feljelentő harmadik személynek valamilyen bizonyítékkal rendelkeznie?
Ha már itt tartunk, a Poligráfos vizsgálat mennyire megbízható és mennyire mérvadó?

Végezetül, amennyiben kihallgatnak, azzal ártok a legkevésbé (magamnak és neki is) hogyha elmondom milyen történetet mesélt nekem, ugye?
És addig is mindenkinek az a legjobb, ha jóhiszeműem azt gondolom, hogy rendesen levizsgázott...

Amúgy nem akarok személyeskedni, csak a kiváncsiság kedvéért, ti jogász(hallgatók) vagytok?

(Nem baj, ha nem akarjátok megmondani.)

gittus # 2005.11.25. 08:20

na épp ezért nem lehet konkrétan kijelenteni hogy a csalás nem jön be. Én is azt írtam hogy bejöhet. Feltételesen. Az esetről nem lehet annyit tudni hogy ezt biztosan ki lehetne zárni

ObudaFan # 2005.11.24. 18:36

Csalás valóban lehet, ha ugyanannak a munkának az elvégzése esetén a végzettség miatt nagyobb az illetmény, köztisztviselői bértábla esetén. Viszont ha maga a munkakör betöltése a végzettséghez kötött, és ez nincs meg, viszont az illető a munkát ennek elenére el tudja végezni, és el is végzi, akkor büntetőjogi értelemben kár nem keletkezik, ezért okirathamisítás marad a minősítés.

gittus # 2005.11.24. 18:12

ObudaFanhoz:
ha az állás betöltése szakképesítés vagy végzettséghez kötött - pl: középfokú, vagy felsőfokú - akkor addíg amíg végzettség vagy szakképesítés nélkül végzi a munkát és ezzel kárt okoz a csalás fennáll.
Az általad feltett link kisarkított példája, de nem kell ilyen messzire menni. Pl lehet a köztisztviselő aki a közép vagy felsőfokú végzettsége alapján van besorolva és így kap fizetést. Ha középfok - érettségije hamis - a jogviszony nem is jöhetne létre, így a kárt nem kell magyarázni, de a felsőfokú végzettség esetén a középfokú és felsőfokú végzettség különbözete alapján kifizetett bér is kár.
A folytatólagosság minden ismérve fennáll.
Nem csak a jogászok körében de pl orvosok működése is kamarai tagsághoz kötött, és hallottam már olyanról is aki orvosi diplomáját hamisította.

ObudaFan # 2005.11.24. 16:32

Hát ez azért egy csaláshoz nem lenne elég, pláne folytatólagoshoz.

Viszont tessék, egy remek történet: http://index.hu/…d/savanya11/

kores # 2005.11.24. 09:18

Sziasztok.
Megkárositani nem fogja,ezzel azért nem egészen értek egyet,ha pl olyan cég aki nyelveket beszélő alkalmazottat keres és valaki hamis nyelvvizsgával felveteti magát ,holott csak gügyög.....
Ez egy szögletes példázat de valamilyen szinten minden hasonlo esetben fenáll,hogy a munkáltató nem azt az "alapanyagot" szakembert kapja mint amit megfizet.
vagy??

ObudaFan # 2005.11.23. 19:00

Csalás nemigen, mert ettől még nem feltétlenül fogja megkárosítani azt a céget, ahol dolgozik. Egyébként befejezett csalásnál nem a megtévesztés, hanem a károkozás időpontja az elévülés kezdete. Viszont az a hamis közokirat felhasználása, ami újabb közokirat-hamisítás, és emiatt valóban később kezdődhet meg az elévülés.

gittus # 2005.11.23. 18:58

Ha a diploma alapján kap állást még a csalás is bejöhet, hiszen a közokirat hamisítás eszközcselekménye a megtévesztésnek.
Ez lényeges lehet az elévülés miatt hiszen az addig nem kezdődik el amig a megtévesztés folyamatos.
Szerintem ezt nem éri meg egy diploma sem.
De nem hiszem hogy neked kell félned, hiszen akár a történet kitaláció is lehet.

ObudaFan # 2005.11.23. 18:26

Tanúskodni köteles lennél ebben az esetben, hiszen nem hozzátartozód, és igazmondési kötelezettséged lenne. Poligráfos vizsgálatnak senki nem köteles azonban alávetni magát. E mellett gyakorlatilag akkor sem tudsz semmit a dologról, ha megtörtént, mert az, hogy valaki megjegyzi, hogy ilyesmiről hallott, még nem azt jelenti, hogy bele is ment. Egyébként ebben az esetben a közok.-h. nem 5, hanem 3 év alatt évül el.

besugo # 2005.11.23. 12:54

Sziasztok!

A következő üggyel kapcsolatban szeretnék felvilágosítást kérni:

Úgy fél évvel ezelőtt együtt iszogattam egy távoli barátommal és az egyik ismerősével. A barátom elmesélte nekünk, hogy abban a felsőoktatási intézményben, amelynek végzős hallgatója felejánlották neki, hogy némi pénzért gyakorlatilag megveheti a záróvizsgáit, s ezzel a diplomáját. Én már ekkor mondtam neki, hogy ez bűncselekmény. Akkoriban láttam az "Érettségi botránnyal" kapcsolatban egy ügyvéddel készített riportot a TV-ben és azóta tudom, hogy ez bizony közokirat-hamisítás, ami 2-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A barátommal egészen a múlt hétig nem találkoztam aki közben lediplomázott, de erről a dologról nem beszélt és persze én se hoztam szóba. Attól félek, hogy belement, de én nem akarom bajba keverni. Viszont ott van az a másik ismerőse, aki szintén hallot a dologról. Mi van, ha feljelenti és a rendőrség engem is megkeres, hogy tanuskodjak? Egyátalán mit tehetnek vele, hiszen a vizsgákat nyilván ellenőrizték és ha akkor mindent rendben találtak, akkor utólag egy bejelentés miatt... Hazugságvizsgálóra kötik, meg engem is mert tagadom hogy tudnék róla, vagy hogy megy ez? Az az ügyvéd a TV-ben azt is mondta, hogy minden bűncselekmény elévültési ideje, a maximális büntetési idő, ami ez esetben 5 év ha jól értettem. Mit jelent ez? Ezek szerint, ha a diploma kiállításától számítva 5 év múltán jelenti fel akkor már nem büntetik, nem foglalkoznak az üggyel, olyan mintha rendesen levizsgázott volna? És ha minden kiderűl milyen büntetésre számíthatok én, amiért nem mártom be őt? Vagy egyedült az ismerőse tanuskodása nem számít, ha én kitartok a barátom mellett?

Minden hozzászólást nagyra értékelek.

Előre is köszönöm segítségeteket!