csendháborítás


kadaj01 # 2008.09.04. 06:46

Szefmester!

Miért nem hívtál rendőrt? Miért kellett egyáltalán felmenni? Ilyenkor ki kell hívni őket, nem kell szarozni! Szinte biztos, hogy a többi lakót is zavarja, csak ők félnek lépni.

Az még egy megoldás, hogy a környező szomszédokkal aláírva írsz a kerületi jegyzőnek és a közös képviselőnek egy levelet, amiben leírátok a dolgot. Majd ők lépnek az ügyben!

macaka # 2008.09.07. 11:26

Tisztelt Fórum!
1, Nyugodt életet élő láncon tartott kutya mellé telepíthető-e őt sírásig zaklató 3 percenként szirénázó hangot kiadó seregélyriasztó?

2, munkaszüneti napon szólhat-e ugyanez a riasztó lakott tanyavilágban?

monalisa1 # 2008.09.07. 13:15

macaka

Laikusként: mielőbb le kell szüretelni a szőlőt és akkor nem lesz szükség arra a riasztóra. Egyébként nem lehet a kutyától távolabb telepíteni a szirénát?! Vagy a kutya helyét átrakni máshová - legjobb lenne nem láncon tartani őt...

Sajna a seregélyeknél nincs "munkanap" és "heti pihenőnap" - ők szemezgetnének folytonosággal.

macaka # 2008.09.16. 07:50

Érdeklődni szeretnék, hogy mi minősül külterületnek.Tanyán élek, amely házszámmal ellátott, és ez a lakóhelyem, bejelentett lakcímem. Mások is laknak ezen a környéken. Ha lakott a terület, akkor milyen területnek minősül.Külterület?
Tanya világban a csendháborításnak milyen jogi keretei vannak? Munkagépeket, riasztóberendezéseket munkaszüneti napon lehet-e használni?

Pjotr # 2008.09.16. 09:39

AZ minősül annak amit annak minősítenek.
Menj be a földhivatlba és nézd meg.
A belenézés ingyen van.

monalisa1 # 2008.09.16. 09:56

macaka

Akár hétköznap akár hétvége, az éppen aktuális mezőgazdasági munkát - pl. aratást, terménybehordást stb. - időben el kell végezni., én még nem is hallottam, hogy valaki azon akadna fönn ha falun- külterületen hajnalban vagy késő este jön-megy valamilyen mezőgazdasági gép - az a dolga.

A problémás nem valami hobbi tanyás ember?

monalisa1 # 2008.09.16. 09:58

A riasztóberendezéssel meg éjjel-nappal védeni- óvni szokták azt amit, mivelhogy a "szarkuló" emberek bármikor mehetnek...

simó84 # 2008.11.10. 21:41

Engem az érdekelne, mit tehet az, aki úgy érzi jogtalanul vádolják zajongással, mivel tud védekezni. Két öreg szomszédasszonnyal vert meg minket a sors, akik ha nagyon unatkoznak becsöngetnek, verik az ajtót, alpári módon előadják mekkora bunkók vagyunk, fenyegetőznek rendőrrel, tulajjal stb.
Nem régóta lakunk itt és már bemutatkozásnak is hasonlókat szántak:

  1. Este fél tizenkettőkor fekszel az ágyadban tévét nézel, aludni fogsz hamarosan, egész nap dolgoztál(szinte csak aludni jársz haza), senki nincs otthon nap közben (soha semmilyen zaj nem jöhet a te lakásodból). Csöngetnek, majd a konyhánk alatt lakó idős hölgy panaszkodik, hogy valaki kaparássza nálunk a falat a konyhában, hangosan járkál, ő mrg nem tud aludni stb., és mellesleg ne mossunk és zuhanyozzunk este, mert a csatorna az ő falában vezet el és zavarja a víz csorgása stb.
  2. A közvetlen melletünk élő nő mozgásérzékelő lámpát szerelt az üveges ajtaja elé. Este 6 után nem tudok úgy bejönni a lakásba, hogy ne kapcsoljon be, folyamatosan jelzi, hogy neki ez pénzbe kerül, pörgeti villanyóráját, és mellesleg a lépcsőházban se kapcsoljak világítást, mert az is zavarja stb. Egyébként meg jó lenne ha este a wc-t már nem húznánk le, mert ő azt hallja.

Hasonló megkeresésekhez szeretnék valami kedves választ (Nem minősül ez zaklatásnak?), amivel elküldhetem a fenébe. Ilyesmire nincs jogszabály?
Köszönöm.

monalisa1 # 2008.11.10. 23:13

Szerintem a lakótársi egymás izélgetése ellen nincs jogszabály - hiába is tennél panaszt az önkormányzatnál.

  1. Öregasszony napközben vélhetően szunyókál, éjszaka meg mind a füles bagoly. Csak nála az lehet a probléma, hogy időskori nagyothallása lehet már, ergó a hangokat/zajokat csak véli hallani. (A saját érdekében el kellene vinni hallásgondozóba, mert lehet hogy némi idő múltával már bömböltetni fogja a tévét - okkal, lévén nemigen hallja majd már...)
  2. Öregasszony mozgásérzékelő lámpáját be lehet állítani optimálisan rövid impulzusú időtartamra, így a villanyórája se pörög majd. (Még neked lesz hálás érte.) Ami a wc lehúzása stb. dolgot illeti, lásd az előző pontban már leírtakat.

Külön is és együtt is néhány keresetlen szóval lerendezni a szekáns lakótársakat.

Matteo # 2008.11.19. 09:02

A tévéző szomszéd topicban már leírtam az esetet.
Már csak egy kérdés maradt hátra.
A lakás nem a miénk de tulképpen bérlők sem vagyunk, mert az anyósomé. Persze a rezsit fizetjük. Sőt, bejelentkezve sincs senki a lakásba.
Ki tehet birtokháborításért feljelentést? (ha jól vettem ki ez a jogi megoldás)
(összefoglalom a lényeget: a szomszéd iszonyú hangerővel tévézik éjjel 11 kor is, használhatatlanná téve az egyik szobánkat - normális úton három hónapja próbálkozunk rendezni)

monalisa1 # 2008.11.19. 20:34

Értelemszerűen a lakás tulajdonosa, vagyis az anyósod tehet hivatalos helyen panaszt, bejelentést. Az hogy ő nem lakik ott az nem számít, nektek mint közvetlen hozzátartozónak a lakást szívességi használatra átadta - ti pedig szóltatok neki. Ha ott lakna őt éppen úgy zavarná a non-stop bömbőltetés...

Azért a párod jó lenne ha oda (is) bejelentkezne, mert "a" tartózkodási hely nem több és nem kevesebb, mint az aktuális tartózkodás igazolása. (A bejelentőlapot a lakás tulajdonosa - az anyukája aláírja, és máris intézhető a dolog az okmányirodán.)

ark2 # 2008.12.16. 12:30

Nekem mindenhol van gondom, Bp-en élek, itt az alsó szomszéd hallgatja napi szinten a basszust, van amikor feltekeri, van amikor lehalkítja, albérlők, panelban lakunk, és az ugye köztudottan jobban vezeti a zajt. Már gondoltam rá, hogy simán csak megőrülök, és egy elmegyógyintézetben majd nyugtom lesz. Már kb 200-szor szóltunk neki, mi a válasz az volt, h érti…aztán másnap kiderül reggel fél 5-kor (!!!) hogy mégsem. Szóltunk a közös képviselőnek, kb 1 éve, mire ő közölte h nem tudja ki a tulajdonosa a lakásnak. (el is hiszem, szegénynek még ezt is tudnia kellene) végül el kezdett a közképviselő levelezni az önkormányzattal, aminek ugye se füle, se farka…
A másik gondom, h nyaranta lemegyünk anyámhoz, és ott lakunk nála, a szomszéd telek mindig csendes volt, aztán pár éve a tulajdonos új barátokra tett szert, törik a magyart, és kicsit sötétebbek tőlünk (nem, nem Afrikából jöttek..) Non-stop bulival indítottak, amikor 4 napos hosszú hétvége volt, elviselhetetlen zajjal, kb 40-en, hiába szóltunk, meg sem hallották a zenétől, senkinek sem kívánom ezt. Azóta idegbeteg vagyok, a legkisebb zajra is felkapom a fejem, amire eddig nem figyeltem volna. Kihívtunk a rend éber őreit, de kb kétóránként, a végén engem igazoltattak. Hiába érveltem, megmondták h nem tudnak semmit csinálni. Menjek az önkormányzathoz, és indítsak birtokháborítási eljárást. Megtettük. Kaptam egy elutasító határozatot pár hét múlva. Azóta minden nyáron ez a helyzet, vad bulik, rendőrök ki, semmi sem változik, mi meg szívunk, volt már ellenzene, próbálkoztunk, d ezeknek mindegy. Be vannak rúgva, és az ember fél is tőlük, egyszer majdnem ránk támadtak, a kerítés mentett meg. Nekem családom van, és nem tudok semmit tenni, a pici gyerekem így nő fel. Nem tudom hogyan lehet ezt bizonyítani, mert ezek a zajértékek is nevetségesek, ami engem zavar, lehet mást nem…és tudjátok mit mondtak a "vadak", h költözzünk el, én ott nőttem fel, sohasem laktam máshol, a szívem szakad meg, de nem tudom akkor jobb lesz-e ha elmegyünk, nem inkább a jogszabályokon kellene változtatni, h minket, békés embereket védjen, ne a "vadakat"(idézőjellel, h ne sérüljenek az állatok jogai)?! Köszönöm, h elolvastak…

Palleon # 2009.01.17. 20:15

Ugyanez a problémám, mint az előttem szólónak. Panelban lakom, és az alattam lakó kikészít idegileg a zene bömböltetésével. Ott tartok, hogy nincs kedvem hazamenni. Eladni nem tudom a lakásom, mert még fizetem a hitelt rá. Többször is beszéltem vele. Úgy tűnt megértette, aztán kiderült, hogy mégsem. Nem tudom mit tegyek. Utánanéztem, szinte esélytelen bármit is tenni ellene:( Maximum ugyanolyan szemét állat leszek.

r2d2 # 2009.01.18. 23:55

Sziasztok Kedves Fórumtagok!

Azt szeretném megtudni, hogy jogomban áll-e lenyomnom az éjjel folyamatosan zajongó szomszédom villanyóráját, ha a többszöri szépen kéréses módszer sem vált be?
Zajongáson veszekedést/éjjel mosás-centrifugálást/zenélős ordítozós bulizást értek.
Mindez nagyon zavaró számunkra.
Eddig kétszer hívtuk ki a rendőrséget, két különböző alkalommal, illetve egyszer a másik szomszéd is kihívta, akkor a rendőr azt mondta ha gyakran van ez kapcsoljuk le a villanyórát, ne őket hívogassuk mert más dolguk is van, illetve kezdeményezzünk eljárást ellenük az önkormányzatnál. Na ez utóbbinak semmi de semmi értelmét nem látom. Ha valaki hozzáértő válaszolna a kérésemre, megköszönném.

Vakray Katalin.

monalisa1 # 2009.01.19. 16:29

Az önkormányzatnak kell tértis levelet írni és bejelenteni a panaszt., ők jogsultak eljárni, egyben rajtuk lehet "számonkérni" az eljárás eredményességét.

Én nem lekapcsolnál a villanyórát hanem kivenném a biztosítékot (...), tuti a csönd és az átmeneti vakság kellemetlensége a lakásban... Tartalék biztosíték bizonyára nincs otthon, ergo csak tanul az esetből.

Ezen utóbbi bekezdés nem jogi tanács volt...

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.01.19. 16:30

Javítva: ... átmeneti sötétség

csasz76 # 2009.02.02. 17:46

Üdvözlök mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni.32 éves egyedülálló anyuka vagyok .Van egy 5 egy 7 és egy 14 éves fiam.10 éve lakuknk ebben a lakásban.Ami azt illeti egy 53 nm2-es panelban ami önkormányzati tulajdonú ,és én vagyok a bérlő. Szomszédaim ,nem az összes, a felettem és az alattam lévő(idős emberek)lakók szerint túl hangosak vagyunk.Ez nagyon érdekes számomra.Ugyanis agyerekek reggel 8-du 4 ig iskolába a pici oviba ,délutánonként én is dolgozom.délelőtt egyedül vagyok.néha előfordul,hogy a nagyfiú a számítógépenhallgatja a zenét,de nem teljes hangerőn.Megvagyok döbbenve azon,hogy amellettem lévő szomszéd semmit sem hall az állítólagos zajból.három szomszéd pedig igen eddig nekem soha nem szóltak személyesen,hogy gond lenne .Most pedig arról értesültem,hogy közgyűlés elé viszik a dolgot,tulajdonképpen azt akarják elérni hogy kilakoltassanak.El kell mondanom,hogy a gyerekeimnek az iskolában kiváló a magatartása,4-es tanulmányi átlag.Jómagam egyetemen tanulok,mindezt egyeül csinálom.DE MOST KEZDEK ÖSSZEOMLANI...
SZÍVESEN VENNÉK PÁR JÓTANÁCSOT

monalisa1 # 2009.02.02. 19:20

Kilakoltatni akkor szoktak ha felgyűlemlett tetemes összegű lakbér és/vagy közüzemi számlák vannak, a vélt- vagy valós zajosság miatt nemigen.

A nagyfiad ha zenét hallgat tegyen fel fülhallgatót mert arról is éppen úgy lehet élvezni a dübörgést (...) mint "bömböltni" a szobát - de tényleg. Vagy urambocsá' hallgassa a zenét úgy, hogy mellette még lehessen beszélgetni is - akár.

Ahol több gyermek van bizony előfordul, hogy belefeledkeznek a játékba és hangosabbak, legalább is egynémely lakótárs szerint. (Valamikor én is panelban laktam és fölöttünk két "átok" rossz gyerkőc rumlizott nap mint nap., későbbre kinőtték...)

Szóval innen nem lehet megmondani: hangosan éltek-e vagy sem., próbálj a gyerekekkel beszélni: kicsit fogjátok vissza magatokat, ezzel együtt senki sem kívánja a némaságot ill. a lábújjhegyen járást.

Este 9 után ha lehet már ne porszívózz, a mosógép se menjen, és a tv-is némileg visszafogott hangerővel csak.

Tudod, az idős emberek napközben kialusszák magukat (...) és az esti nehézkes elalvást ráfogják a környezetük zajosságára. Vagy az öregséggel előjött a házsártos, rossz természetük...

Monalisa
laikus hozzászóló

csasz76 # 2009.02.02. 20:49

Köszönöm a hozzászólást.Remélem ,hogy igazad lesz,de az a baj hogy ezek azt is ránk fogják amit nem is csináltunk.Néha éjjelenként arra ébredek hogy a fölöttem lakó dörömböl ,káromkodik hogy csend legyen .DE HOGY EZT KINEK MONDJA GŐZÖM SINCS.Hidd el amennyire lehet kordában tartom a gyerekeket.ha hangosabban nevetnek akkor is rájuk szólok.
Egy évben egyszer a nagyfiú nagyobb hangot tett a számítógépre...meg is kapta érte a büntit...de néha elgondolkodom,hogy milyen gyerekek lesznek,ha folyton azt hallják hogy ezt sem szabad azt sem szabad.. nem beszélve arról hogy létezik egy gyermekvédelmi törv. amely felsorolja ,hogy a gyereknek joga van a játékhoz ,egészséghez,tanuláshoz,a boldog a gyerekkorhoz...hát ez van..

monalisa1 # 2009.02.02. 20:56

Sok idős embernek öregkori nagyothallása van már - ahogy a látásuk is romlik -, és ez a rosszulhallás többek közt azzal jár, hogy állandó belső fejzúgásuk van... (Zakatolás, dörömbölés stb. megy a fejükben, megállíthatatlanul...) Hallásgondozóban tudnának érdemi választ- segítséget adni az esetleges problémára.

Meg egyszerűen az is a "probléma" oka lehet, hogy fiatalok vagytok, na...

Betelgeuse # 2009.02.06. 19:24

Sok mindenkinek tudok úgy válaszolni, hogy visszaütni a legjobb megoldás. Engem is zaklatott egy szemközt lakó szomszéd -egy idős házaspár -, becsöngetett rendszeresen, hogy igyunk. Mármint nálam, az enyémből. Én meg rendszeresen nem engedtem be, mondván, hogy a házam nem kocsma.Aztán egyszer én is becsöngettem hozzá éjféltájban. Nagyon lassan jött ki és méltatlankodott. Elnézést kértem, majd félóra múlva megint csengettem, majd még éjfél után is, de akkor rájött, hogy mi a tervem és kikapcsolta a csengőt. Ezután félóránként másztam be a kerítésén és vertem az ablakát ( nyár volt ). Már hajnalodott, amikor abbahagytam, akkor már sírt az öregasszony a fáradtságtól. Kegyetlen dolog tud lenni az alvásmegvonás ám.
Soha többet nem zaklattak.
Laktam lakótelepen, a csövek tényleg minden zajt lehoznak. Egy fiatal pár nálunk is bömböltette a zenét.Viszont lehallatszott a szexük zaja is, a lány hangosan óbégatott. Na ekkor kezdtem el a csövet egy fémmel verni. Ez többször előfordult és közöltem velük, hogy ezentúl nem lesz örömük a házaséletben, mert gondoskodom róla.
Soha többet nem zajongtak a magnóval.
Vagyis csak vissza kell ütni, lehetőleg övön alul. Ez a leghatásosabb az ilyen emberekkel.

kurtaki2 # 2009.02.24. 11:34

Sziasztok

Van egy elég zavaró fiatal albérlő anyuka(alsó szomszéd) kb 2 éves gyerekkel és az volt a szokása hogy felhangosítja a zenét amikor sír a gyerek,péntek-szombat az bulinap szerinte. Tehát eléggé ki vagyunk már. Körülötte sajnos csak albérlő(akik csak ajtó rugdosással próbálkoztak)volta akik inkább elköltöztek.Mi tulajdonosok vagyunk és nem fogunk kb 30 évig elköltözni. Adok pár tanácsot mert eléggé körbejártuk az ügyet.
0. Először is SOHA nem szabad lesüllyedni a szintjükre(csak a hivatalos út végigjárása után)
Azért nem szabad mert "fordítva is elsülhet a puska" és hiteltvesztett leszel

A lépéseket abba kell hagyni ha megreguláztuk a hangoskodót

  1. Szóbeli figyelmeztetések és mindenképpen közös képviselő felé jelezni (ha továbbra is nyomja)
  2. Írásbeli figyelmeztetés (közös képviselővel együtt átnézve) a hangoskodónak, a tulajdonosnak -mindenképpen ajánlva meg tértivevényesen meg ilyenek
  3. A közös képviselővel együtt írt felszólítás (közös képviselő hivatalos személy)

A lényeg az hogy rengeteg olyan kézzelfogható dolog legyen ami alapján még bíróságon is azt jelzi TE MINDENT MEGTETTÉL hogy megegyezésre jussatok

4. Kihívni a zsarukat (kell a papír(jelentés))

Idáig mi is eljutottunk, ha ezek után sem akkor

5. Közös képviselővel a tulajdonos(okk)al és az albérlővel egy közös beszélgetés(itt a közös képviselő meghívókat irogat meg ilyesmi-szintén nyoma marad)

Itt már elvileg elég vastag a dosszié.

6.Ha nem sikerül a beszélgetés és nem juttok dűlöre akkor az önkormányzati panaszirodába(nem biztos hogy ez a neve de valami ilyesmi) bevinni az összes papírt és önkormányzati feljelentést(valami ilyesmi) tenni.

7.Ha még mindig semmi sem történt akkor már semmi sem segíthet(idáig elég hosszú az út itt már valaki erősen gondolkodik)

Remélem segítettem

U.I.Minden egyes papírt le kell másolni és gyűjteni, rendőrségi feljelentésről is. Ha fenyegetnek akkor azon melegében felhívni a zsarukat. Miután mindenről mindig van papírod nem tudnak semmit sem tenni.

Üdv

kriszta1004 # 2009.03.23. 21:55

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a csendháborítást hogyan kell úgy "tálalni" a rendőrségnek, hogy valóban kijöjjenek és ne rázzanak le?

A helyzet a következő: társasházban élünk, az egyik szomszéd lakásban bérlők laknak, úgy, hogy a tulaj a szobákat adja ki (mondanom sem kell feketén, de ez mellékes). A lakók az alkoholista melós típusba tartoznak, így az alapzaj eleve adott, de pár hónapja az egyik pasas a közös falra két irdatlan hangfalat szerelt és azon üvölteti a lakodalmas rock-ot, de úgy hogy berezonálnak az ablakaink és döng az egész lakásunk. Éjjel már nem meri, mert a többi bérlő megfenyítette, de nappal ad a decibelleknek ezerrel. Kétszer szóltunk neki, kétszer a közös képviselőnek, ma beszéltem a tulajjal, aki próbált intézkedni, mire a lakó azt üvöltötte - egyéb trágár jelzők közepette - hogy szétveri a fejemet. Ezt szerencsére jeleztem a tulajnak és a közös képviselőnek is, de mivel úgy néz ki, csúnyán kezd elfajul a dolog, úgy döntöttem a következő alkalommal kihívom a rendőrséget. Tekintettel a leírtakra biztosra szeretnék menni. Jó lenne, nem ráznának le, mint holmi hisztis nőszemélyt.
Előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2009.03.23. 22:29

Mivel a csendháborítás nem tartozik az emberölés kategóriába (...) félő hogy akkor sem fognak kimenni ha a túlzott hangerőtől szanaszét fut az egész ház.

Az önkormányzatnál kell ill. lehet panaszt tenni a csendháborítás miatt - alapból az ők területe az ilyesmi ügy. (De sokat ne várjon tőlük...)

A tulajdonos mondja fel az albérletet, vagyis rakja ki a lakásból a problémás lakóját. (A tulajt ösztökölni lehet az adóhivatal megemlítésével...)

Monalisa
laikus hozzászóló

Pjotr # 2009.03.24. 06:23

Ki szoktak menni.