Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány


Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.30. 05:21

A Btk. 102.§. (1) bek. e. pont az irányadó. A bírósági mentesítés feltételét a 103. §. (1) bekezdés határozza meg.

poker # 2008.07.30. 05:09

Tiszteletem!
Egy barátom csalásért, sikkasztásért kapott 2 év börtönt, amit letöltött, 6 hónap kedvezménnyel szabadult.
Szeretne dolgozni, de sok helyen kérik tőle az erkölcsit.
Mikor kaphat ő "tiszta" erkölcsit?
Mit kell tennie ennek érdekében?
(mentesítés mikéntje?)
Köszönöm

Csaba81 # 2008.07.29. 15:37

Sziasztok!

Anyamaci köszi a hozzászólást!
Gábor!
A tanulmányaimat szeptemberben kezdem,nem hiszem ,hogy 100%-ig tiszába kellene lennem bámilyen jogi témban.
Ugy gonolom a fórum pont arra való,hogy kérdéseket tegyünk fel ,ha valamiben nem vagyunk biztosak,vagy csak kíváncsiak vagyunk más véleményére.
Érdemi hozzászólás..

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.28. 20:18

csaba81: ha jogász akarsz lenni, akkor miért kérdezel, ahelyett hogy elolvasnád a vonatkozó törvényeket.
Másrészt azt sem írtad, hogy garázdaság szabálysértés, vétség, vagy bűntett.

anyamaci # 2008.07.28. 19:25

Andor111!

Hát szerintem nem. Nem vagyok jogász, de sok erkölcsit láttam már, tisztát is meg nem tisztát is.

Az biztos, ha sáros vagy, az erkölcsin rajta szerepel a büntetés és a mentesítés ideje. A mentesítés után kapsz majd hófehér tisztát, hogy a mentesítést mi alapján adják, nem tudom. Gondolom a tett súlyától függ.
Emlékeim szerint egy felfüggesztett betörés amit 2004 ben követett el az illető kétezertizenvalahányban lesz mentesítve. Szóval jó soká.

Csaba! Akkor lesz rajrta, ha jogerősen elítéltek, akkor is, ha felfüggesztett lesz a bünti. Csak az eljárás megindítása miatt nem. A tanulmányaid befezését nem gondolom hogy befolyásolná /hacsak nem letöltendő lesz a bünti(tényleg ártatlan vagy?))//
Hát azt azért nem tudom, hogy néz az ki, hogy egy jogász, ügyvéd múltján ilyen folt van? Talán a kamarai tagságot sem kaphatod meg így, de ezt nem tudom, nem ismerem a vonatkozó jsz-t. Ezt neked jobban kellene tudnod ha erre a pályára készülsz.

Csaba81 # 2008.07.28. 17:24

Sziasztok!

Garázdaság miatt indítottak ellenem eljárást.Érdeklődni szeretnék,hogy ez rajta lesz e az erkölcsimen és akadályozhat-e a jogi szakma megszerzésében?

lafead # 2008.07.25. 18:18

Andor, jelenleg tiszta az erkölcsid. De amint végrehajtandó szabadságvesztés büntetést kapsz, eg jó ideig a szabadulás után nem lesz az.Amennyit tudsz tenni, az a bírósági mentesítés, de akkor is várni kell a szabadulás után még néhány évet...

Andor111 # 2008.07.24. 20:39

Csáó!

Én is érdeklődnék az erkölcsi bizonyítvány után.
2004-ben kaptam 6 hónapot 2 évre felfüggesztve...Közben jött egy probléma...Gondolom börtönbüntetésre számolhatok..1-2 évre talán...:) És az lenne a kérdésem ha kijöttem akkor kaphatok tiszta erkölcsi bizonyítványt? Vagy mennyi időnek kell eltelnie h tiszta legyen? Mert én is szeretnék dolgozni és sok olyan hely van ahol szükséges az erkölcsi bizonyítvány. Egyáltalán meglehet oldani h kitisztuljon?:)

Üdv

Traffic # 2008.07.12. 18:29

T. Gaby25!
Egyáltalán nem fog szerepelni az erkölcsi bizonyítványban. A bűnügyi nyilvántartásban 10 vagy 15 évig, de azt csak a rendőrség, illetve pár más szerv látja.

Gaby25 # 2008.07.12. 13:48

Érdeklődni szeretnék, hogy egy csalási ügy, amelynek a bírósági határozata 75.000,-Ft pénzbüntetés lett. az meddig szerepel az ember erkölcsi bizonyítványában?

Zodiack # 2008.05.20. 19:21

Kőzben olvasgatam egykicsit jól értem e ha 2000 ben 4 év lelfügesztetet kaptam akkor az még további 5 évig nem szerezhetek fegyver viselésit vagy ezel kapcsolatos dolgokat !

Zodiack # 2008.05.20. 19:07

Szóval kérdésem lene biztonsági őr voltam felmerült a nevem egy betőréses során. nem volt bizonyitható de felfügesztetet kaptam 2004 ben lejárt most szeretnék nyitni egy üzletet ami légalapu lőfegyverekek (airsoft fegyverekel) foglalkozna. Lahetőségem van e az ehez szükséges fegyverkereskedelmi vizsga és a további engedélyek megszerzésére??

Bogyó81 # 2008.05.05. 09:20

Üdvözletem!
Remélem tudnak segíteni. :)
Problémám a következő:
2001-ben Hadbíróság előtt kaptam 2 év felfüggesztettet 3 hó előzetes után (másod rendű vádlott voltam és 1. bűntényes). Akkor valaki (már nem tudom, hogy az ügyvéd, ügyész v. a bíró) azt mondta, hogy 5 év múlva kérhetem a feddhetetlenségem visszaállítását. Ez mennyire igaz?
Szeretném "megtisztíttatni" magam, mivel szeretnék normális munkahelyre elhelyezkedni, de tartok attól, hogy emiatt nem fognak felvenni. Úgy tudom, hogy mivel a felfügi is már lejárt, így az erkölcsim tiszta, de amennyiben van rá lehetőségem akkor feddhetetlen is szeretnék lenni ismét. Kérem, aki tud adjon tanácsot, hogy ez lehetséges-e és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!

KrisztiánBP: a rendőrfelvételinél én annyit hallottam (mert egyik ismim is megy vissza), hogy főleg a régieket, az elküldött rendőröket veszik vissza az állományba egy szimpla jelentkezéssel. Elvileg aki még nem volt rendőr azoknak megmaradt a régi felv-i rendszer.

A meleg témához is hozzászólva egy picit: ahol én dolgozok, ott semmi hátrányban nem részesítik a melegeket, egyre többen dolgoznak ott.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.05.01. 05:23

OK, köszi szépen, na majd beszámolok mire jutottam, akkor én beírok mindent aztán vagy infarctust kapnak vagy nem. De az eredményre kíváncsi vagyok. Kriszt

Dzsémszbond # 2008.04.29. 10:14

"Lenne egy kérdésem: most van ez a nagy rendőr-toborzás. Itt is minden egyes jelentkezőnek ezt ilyen aprólékosan ki kell tölteni vagy ahogy a tv-ben is mondták, csak egy érettségi kell és máris hjelentkezhet és fel van véve ha tiszta az erkölcsije? Na én nem iylen körben mozognék, csak érdekelne, hogy itt most a szükség rá viszi őket engedményekre vagy szted itt is utána néznek mindenkinek ?"

A feltételrendszer nem változik, csak komolyabb a propaganda!

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.04.28. 12:31

Dzsémszbondnak!

Na igen :) Mindenkinek az ezer és ezer kis magántitka ..

Hát nézd nekem is vannak olyan meleg ismerőseim akik viszont eddig csak megjárták ott ahol ez kiderült, csak egy jó példa: tanár ismerősömről igazgató asszonyka tudomást szerzett valahogy, tudta jól, hogy emiatt nem rúghatja ki, de onnantól kezdve minden egyes órájára bejárt ellenőrizgetni és stb, kvázi ellehetetlenítette szegény munkáját, merthogy persze semmi se tetszett neki, gondolom azt akarta elérnui, hogy ő mondjon fel, na de mivel nem mondott, egy hónap múlva behívta magához őt akivel addig egyébként maximálisan elégedet volt, és közölte, hogy förtelmesen tanít, és ő alkalmatlannak látja a tanításra, persze nagy ravaszan nem hozta elő a témát nehogy tényleg diszkriminációnak tűnjön, d ehát alig volt átlátszó az egész.

Na most leragadtunk ennél a kérdésneél, csak mert talán ez hívta fel leguinkább a figyelmemet, hog ynem értettem mi az összefüggés, vag ymiért kell nekik ilyen dolgokat tudniuk, de ugy eminden kijátszható, ha valakit félre akarnak állítani, akkro úgyis megtalálják a módját, hogy félreállítsák és stb.

Viszont örülök, hogy ilyen pozitívan látod a dolgokat, lehet hogy akkor tényleg mindegy mennyire hátborzongató történeteket írok oda 15 évre visszamenőleg a munkáimmal kapcsolatban, lényeg, hogy oda írjam, de amúgy nem érdekes a tartalma?

Hát köszi szépen mindenesetre.

Lenne egy kérdésem: most van ez a nagy rendőr-toborzás. Itt is minden egyes jelentkezőnek ezt ilyen aprólékosan ki kell tölteni vagy ahogy a tv-ben is mondták, csak egy érettségi kell és máris hjelentkezhet és fel van véve ha tiszta az erkölcsije? Na én nem iylen körben mozognék, csak érdekelne, hogy itt most a szükség rá viszi őket engedményekre vagy szted itt is utána néznek mindenkinek ?

Kriszt

kgkiss # 2008.04.26. 17:21

A bűnügyi nyilvántartás az egész mint nyilvántartás. A bűntettesek nyilvántartása egy résznyilvántartás....az 5 közül.

Dzsémszbond # 2008.04.26. 13:52

KrisztiánBp!

Nem egészen...
Nekem volt nem is egy "meleg"kollégám, sőt főnököm is.
Ha ezért utasítanak el, akkor az biza diszkrimi!Mellékesen a dohányos eltanácsolása is az.Tudom, hogy meg lehet indokolni, de ezt nem teszik rendszerint.
Engem anno jobban zavar volna, ha a prostituált hölgyismerőseimről illetve az alkoholfogyasztásomról feszegettek volna kényes kérdéseket... :)

Dzsémszbond # 2008.04.26. 13:48

kzsolnai! Ismét bocs, úgy tűnik nem vagyok formában.

Ezt írtam:
"Abban az esetben, ha a próbaidő fele eredményesen eltelt kérhetsz bírósági mentesítést.Ha a próbaidő letelt, a mentesítés beáll."

Tegnap jött vissza egy ügyfelem( egy barátom) irata azzal a megjegyzéssel, hogy tájékoztatja a T.Bíróság Sasvári urat, hogy a Btk.103.§-ban foglaltak értelmében kizárólag a végrehajtandó szabvesz-re ítélt részesíthető mentesítésben, ezért a kérelmet mentesítés iránti kegyelmi kérelemnek tekinti és felterjeszti az IRM-be Draskovics doktornak, aki majd továbbküldi Sólyom doktornak.

Sorry!
Szép napot!
Váradi Laci

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.04.24. 11:04

Jó, köszi szépen, értelek én, csak még mindig azt nem tudom, egyrészt ennek mi köze van az én alkalmasságomhoz, másrészt pedig itt nem érvényesül az, hogy pl. az említett példa is szigorúan magántitoknak minősül, alkotmányos jog ezt nekem magánéleti titokként megőriznem, na most akkor ez hogan van? Olyat kérnek tehát, amiről tisztában vannak, hogy nem kérhetnék? Lehet hog ynem voltam figyelmes, és akkor ez úgy működik, hogy én saját magam felmentést adok nekik, és engedélyezem, hogy amagántitoknak minősülő dolgaim között is túrkálgassanak? Jó, ezt is megértem, legalábbi slogikailag, na de a kapcsolatot a jó szakember és a magántitok között még mindig nem.
Na mert nem az a baj, hogy beírom, csak éppen ha beírom, nyilván nem véletlenül kíváncsiak pl. most ragadjunk le ennél a 42-es pontnál, gondolom, ha erre én igent mondok, azt hiszsem azt kijelenthetjük, ogy eleve elutasításra van ítélve az egész. Nem jól látom?
Kriszt

kzsolnai # 2008.04.24. 07:58

Köszönöm.

Dzsémszbond # 2008.04.23. 16:07

Nem az a gond, ha melegbárba jársz amíg az asszogy otthon vasal, hanem az, ha ezt nem tünteted fel az adatlapon és később rájönnek!
Tudod mi minden lehet ezekben az iratokban, amik titkosítva vannak?

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.04.23. 15:48

Köszi, de nagyon durva, kiakadtam rendesen.
Olvasgattam-olvasgattam, de ne haragudjatok, a 42. pont még ráadásul nem alkotmányellenes is ? Ez nagyon megütött, azért álljanak már neg egy kicsit, szóval pl. én nem vagyok jó szakember a vám-és pénzügyőrségnél, de legyen az maga a rendőrség akár, ha mondjuk homszexuális kapcsolatom van az élettársi viszonyomon kívül? Ez csak nekem tűnik fel tényleg? Nem hiszem. Mi az összefüggés? Világosítson már fel valaki, mert hülyén halok meg, na meg részletezzem az elmúlt 15 évben melyik munkaadómmal miért is vesztem össze ... Ha azért rúgtak ki, mert lekurvaanyáztam a főnököt, akkor máris ismét alkalmatlan vagyok? Hogy megy ez? Őszintén, van olyan ember, aki ezeket a formanyomtatványokat ki tudja úgy tölteni, hogy minden tetsszen nekik?
Kriszt

Dzsémszbond # 2008.04.23. 06:34

kzsolnai!
Bocs!Kimaradtál!

Abban az esetben, ha a próbaidő fele eredményesen eltelt kérhetsz bírósági mentesítést.Ha a próbaidő letelt, a mentesítés beáll.
Bármikor kérhetsz kegyelmi mentesítést amelyet az alapügyben eljáró bírósághoz kell benyújtanod(kegyelmi kérelem)aki azt soron kívül felterjeszti az IRM-nek, ő pedig a MK Elnöki hivatalnak.
Vajon indítványoztad az előzetes mentesítést és nem tartottak érdemesnek rá, vagy nem volt kezdeményezés.
Ha nem volt kezdeményezés, akkor ez lehet hivatkozás a T.Bíróság előtt, hogy "lehett volna de..."
Szép napot!
Váradi Laci

Dzsémszbond # 2008.04.23. 06:30

Kedves Fórumozók!
Olvassátok el az előző hozzászólásokat is, mert pontosan leírtam mindent idézve a törvényhelyeket!

A BŰNÜGYI NYILVÁNTARTÁS ÉS A BŰNTETTESEK NYILVÁNTARTÁSA KÉT KÜLÖNBÖZŐ ADATRÖGZÍTÉSI ELJÁRÁS!!!!

vanette!
Amennyiben a próbaidő eredményesen eltelt, nem szerepel az erkölcsidben a kiszabott bünti.A bűnügyi nyilvántartásban azonban a törvényben meghatározott ideig szerepelnek az adataid.
Lásd: lent!

hugo:
Tekintettel arra, hogy eljárás alá vontak szerepelsz a bűnügyi nyilvántartásban a törvényben meghatározott ideig.
Lásd: lent!

KrisztianBp:
A törvény bizonyos munkakörök betöltéséhez nem csupán a büntetlen, hanem a feddhetetlen előéletet és a kifogástalan életvitelt is előírja!
Ehhez hozzátartozik a környezettanulmány készítése is.
De erről is írtam már, egyébként az alábbiakban itt van a három nemzetbiztonsági kérdőív, ami különféle pozíciók betöltésénél kitöltendő, majd azt ellenőrzik.

http://www.nemzetbiztonsag.hu/c.pdf
http://www.nemzetbiztonsag.hu/b.pdf
http://www.nemzetbiztonsag.hu/a.pdf

Szép napot!
Váradi Laci