ingatlanszerzési illeték


Jimbo75 # 2010.08.21. 17:27

Tisztelt Szakértő.
8 éves ingatlanomat eladnám, amin édesanyám haszonélvezete van, elég ha édesanyám hozzájárul?
Kell e fizetnem adót, ha nem veszek másik ingatlant és mennyit?
Köszönöm
Szabó Gyöngyi

Lavina # 2010.08.20. 23:41

Tisztelt hozzáértők!
Olyan kérdésem lenne, hogy tavaly vásároltunk a férjemmel egy lakást, fele-fele arányban. Az adásvételt ügyvéd (is) intézte, valamint ugye a földhivatal. Az a kérdésem, hogy az befizetendő illetékről mikor kapunk levelet? Egyáltalán honnan tud róla az APEH-hogy nekünk illetékfizetési kötelezettségünk van? Idáig mindenhonnan azt a választ kaptuk, hogy nem nekünk kell bejelenteni, hanem majd egyszer csak megérkezik postán. Akár a régi lakcímre, akár az újra jönne, mindenképpen megkaptuk volna már, a régi lakcímeinken a szülők laknak.

szabina0522 # 2010.08.04. 18:24

Jó napot !

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hogy vásároltunk egy ingatlant férjemmel fele/fele tulajdonjogunk van.
Megkaptuk az Apehtől ház után járó illetékről szóló csekket,mivel 35 év alattiak vagyunk illetve első ingatlanról van szó 110000 ft-ról szóló csekket,mivel van kedvezményünk.
A kérdésem az lenn,hogy szeretnénk részletfizetési kérelmet benyújtani, azt tudom, hogy 6 részletben lehet fizetni, viszont úgy olvastam,hogy meg kell indokolni tehát pl: csekket lemásolni meg ilyenek.
Milyen csekkmásolatokat küldjek be?
a Közműveket még csak most jelentettük be tehát ezt nem tudom felhasználni.
És melyik nyomtatványon?
Válaszát előre is köszönöm.

Máthéné

nandy # 2010.08.01. 09:11

Kérdezd az ügyvéded... Ilyen összegnél, és ennyire bonyolult esetben nem is értem, miért egy ingyenes fórumon vársz választ.
Az ügyvéd pedig úgyis kötelező lesz...

causeloser # 2010.07.31. 10:39

Helló... helló...

kedves fórumozók szakemberek szerződések kötésének határideje miatt, lehetőleg GYORS segítségüket kérném, az alábbi kérdésekben:

eladói részről magántulajdonú (nem társaság cserélne gazdát, hanem pusztán ingatlan) építési telket szeretne vásárolni egy egy személyes KFT. a megvásárolandó telek a cég nevére kerülne (a cég pénzéből megvásárolva) bejegyzésre és tulajdonába,
de egy harmadik független magánszemély haszonélvezeti jogot szeretne bejegyeztetni
magának a megvásárolt ingatlanra.

a KFT vállalja, hogy 4éven belül ingatlant helyez el a telekingatlanon. az épített ingatlan se nem lakó, se nem ipari, hanem kereskedelmi jellegű lenne, mint pl. pékség, rendelő, üzlet, iroda, stb.

ennek az építendő épületnek, azért nem lenne még lakó ingatlan funkciója is, vagy lenne annak minősíthető, mert jellegében azért pl. egy pékség egy lakó ingatlantól jelentősen eltér (ez az összes többire üzemeltetési forma esetén is elmondható. ezért, tehát tiszta gazdasági irányzatú funkcióban lehet leginkább gondolkodni). a példám egy picit azért sántít, mert a pékség is ipar, de akkor vegyünk egy másikat a felsoroltakból!

ok: annyi pénze nincs a cégnek, hogy legalább részben lakóingatlan funkciót is ellásson az építmény és a cél sem ez (de, mi lenne ha mondjuk mégis tudnának annyit szerezni, hogy a lakó ingatlan rész legalább 50% -ot meghaladjon? akkor gondolom a viszterhes szerzés illetékmentes lenne).

a telekingatlan vásárlási értéke mondjuk HUF 12 millió

esetleg lehetőség lenne, rá hogy az épített ingatlant egy harmadik nonprofit KFT építse fel és az építmény az ő tulajdonát képezze, majd használatra átengedné a profit orientált KFT részére.

Az építkezés költségei fő részt magán személytől származnának, pl. mint tagi kölcsön,
vagy külső személytől kapott közvetlen kölcsön (magánszemély), vagy a tag kapna ettől a személytől kölcsönt, stb. ezenkívül esetleg, kedvezményes vállalkozói hitel, pályázatok (pályázni szeretnének - !nonprofit KFT!) jöhetnének még szóba.

a kérdések és itt főleg szakemberi vélemények érdekelnének, esetleg jogszabályi hivatkozásokkal való utalásokkal, mint magán vélemények (ezt én nem rossz értelemben gondolom, csak szakmai alaposság miatt lenne ez nekem fontos, hogy ne kavarodjak végül annyira a hsz -ekbe bele)

leginkább az illetékkel kapcsolatos tudni valók érdekelnek (a törvényt én is megtaláltam, de az ismertetett konkrét esetet nem sikerült pontosan ezen belül beazonosítanom).
mennyi lenne az illeték a viszterhes szerzésének illetéke (4%, vagy esetleg semmi, mert 4éven belül ingatlan épülne a telken)?
kell e külön a bejegyzendő haszonélvező miatt valamilyen külön illetéket számolni, ha igen mennyit (lehetőleg százalékban)?
van e az illeték kiszabásának mértékében különbség, ha a cég egy db ingatlant vásárol meg 12millióért, vagy kettőt 6-6 -ért
mi lenne anyagilag, illeték, adóügyileg a legjobb jogügyleti stratégia a fenti szerzés esetére vonatkoztatva
esetleges további tudnivalók

kb. elképzeléseim vannak nekem is, mint esetleg kitűnik a leírtakbólis, de bizonytalan vagyok magamban és az infóimban. remélem elég pontosan fel tudtam vázolni a szükséges információkat.

segítségüket köszönöm szépen és még hozzátenném, hogy bizony...bizony...

pamko # 2010.07.28. 11:35

Tisztelt Ügyvéd Úr/NŐ!

az lenne a kérdésem ,hogy azt már tudom ,hogy az egyenes ági öröklés ,illetve ajándékozás 2010 julius 1 -től illetékmentes.Az én kérdésem az ,hogy egyenes ági, (szülőtől) VÁSÁROLT ingatlannak is ,illeték mentes-e a névre irása?
előre is köszönöm

78anita # 2010.07.26. 16:40

segítséget szeretnék kérni 2008 évben,egy házat szerettem volna venni,szocpólra és a többi hitel.megkötöttük a szerződést és a hitelt nem adták meg.így fel is bontottuk a szerződést.a következő évi bevallásnál kiderült hogy még a 110000ft-os illeték még rám van terhelve.2009-ben sikerült eltöröltetni mivel nem jött létre az adás-vétel.de most egész véletlen kiderült hogy ennek a nem létező illeték után én 20000ft pótlék megfizetésére vagyok köteles.holott ráadásul lakás nélkül maradtam.nem nagy összeg de a semmiért igen.a kérdésem az hogy eszt miért nem lehet eltöröltetni. előre is köszönöm

monalisa1 # 2010.07.25. 20:57

Crag

Tértis levélben kérd meg a 2 év hosszabbítást - úgyis hivatalos információra- válaszra van szükséged. (A választ várd türelemmel mert a törvényi konkrét jogszabályhelyet értelmezni és helyesen alkalmazni az APEH-nek némi időre lesz szüksége.)

M_Erika

A 11,5 M Ft-ban szerintem minden benne van, valamint egy fészernek nincs külön forintosítható vagyoni értéke. (Legfeljebb elbontjátok, később egy másikat felhúztok - úgyszintén ideiglenes jellegűt.)

"Mona"
laikus hozzászóló

M_Erika # 2010.07.25. 17:47

Segítséget szeretnék kérni!

Vásároltunk egy házat 11,5 MFt-ért. A telken a házon kivül volt még fészer és ólak. Az ólakat labontottuk a fészer meg jó építésü garázsnak is elmegy.
Bejeletkezett az APEH illeték meállapításra.
Nem tudom mire számithatok, mert az adás-vételkor nem lett feltüntetve a fészer /csak ajtó nyilás van rajta/.Az eladónak semmilyen engedélye nincs.
Kérdésem az APEH csak felmér és megállapítja az illetket, vagy problémázik?

Köszi:Erika

Crag # 2010.07.25. 17:39

Üdv,

ezt találtam az Apeh oldalán:

"A nyári törvénymódosítás során életbe léptetett új rendelkezések kedvezően érintik azokat, akik a telek megszerzését követően a lakóház építésre 4 éves határidőt jelentettek be. Ha a beépítésre nyitva álló határidő 2008. október 1. és 2013. május 31. között járna le, esetükben a lakóház felépítésére nyitva álló határidő két évvel meghosszabbodik, azaz összesen hat év áll rendelkezésükre a lakóház/lakás felépítésére. Fontos kiemelni, hogy a határidő hosszabbítás nem automatikus, azt az adóhatóságtól egyénileg kell kérni. A kérelmet 2008. október 1. - 2010. január 15. között lejáró határidő esetén 2010. január 31-ig kell benyújtani. Ezt követően a kérelem előterjesztésének határideje a lakóház felépítésére nyitva álló határidő lejáratának napja."

A mi lejárati időpontunk: 2012.06.06.

Ezek szerint kaptunk plusz 2 évet? (2014.06.06)

Péter

Crag # 2010.07.25. 16:54

Üdv,

2 éve a párommal közösen vettünk egy telket és most jutunk el oda, hogy építkezzünk. Előreláthatólag nem tudjuk betartani a 4 évre szóló halasztott illetékfizetést, tehát addigra nem lesz meg a lakhatási engedély (kb 80%-os állapotban lesz). A kérdésem az, hogy lehet halasztást kérni, vagy könyörtelenül be kell fizetni az illetéket?

Választ előre is köszönöm!

Péter

monalisa1 # 2010.07.20. 00:40

Javítva: az adásvétel után fizetendő szerzési illetéket mi okból a régi címre küldték?! Előfordulhatott hogy levelezési címként még a régi lakást tüntettétek fel az iratokon...

monalisa1 # 2010.07.20. 00:35

Pénztartozás elévülési ideje 5 év.

Ha a papírok az új lakásra íródtak akkor az adóhivatalban valaki nagyon elnézte a régi lakásra való címzést, vagy, már elnézést, a kérelemben valótlan adatok voltak megadva...

A feleséged 50% illetékfizetési kötelezettsége dolgában sűrgősen keressétek fel az APEH lakhely szerinti ügyfélszolgálatát., a kiszabott összeg utáni késedelmi kamat egy éve ketyeg...

A részletfizetést meg lehet próbálni, és ezen kérelem elbírálásáig kérni kell a kamatmentességet - legalább arra az időre ne ketyegjen.

"Mona"
laikus hozzászóló

pogitomi # 2010.07.19. 17:54

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tavaly májusban vettünk lakást a párommal a fészekrakó akcióban,amikor 50-50% a tulajdoni rész.
Kiküldték az illetéket,de mindkettőnknek a régi címére. Én át tudtam venni, a párom nem,mert a szülei is elköltöztek.
A rám eső rész 140e Ft lett,amire kértünk részletfizetést,ebben a hónapban fizettük be az utolsó csekket.
A kérdésem az lenne,hogy elévülhet-e az átírási illeték és mennyi idő alatt?
Valamint ha nem a mi hibánkból nem küldik a másik felét és én nem szólok az APEH-nak,később megbüntethetnek-e ezért? Esetleg ha pl. fél év múlva kiküldik,akkor is lehet-e élni részletfizetéssel?

Tisztelettel:Pogrányi Tamás

Szilci # 2010.06.20. 17:15

Segítséget szeretnék Kérni!

A közeljövőben tervezeme egy belterületi ingatlan vételét, melyen jelenleg egy piciny faház található, a tulajdoni lapon "kivett gazdasági épület, udvar" megjelöléssel. A telekre lakóházat szeretnék építeni és ehhez halasztott illetékfizetést kérni, illetve 4 éven belüli lakhatási engedély esetén mentességet.
Tudtommal jelenleg csak beépítetlen építési telekre kérhető mindez. Kérdésem, hogy ez tényleg így van-e é vagy ha a faházat átminősíttetem felvonulási épületnek, akkor is mentesülhetek e az illetékfizetési kötelezettsé alól.
Segítségüket előre is megköszönöm.

monalisa1 # 2010.06.12. 20:37

... ügyvéd közreműködése szükséges.

monalisa1 # 2010.06.12. 20:34
  1. Ki és milyen pénzből vette azt a lakást, nem-e kizárólagos különvagyona?!
  2. Ha mint élettársak tettek rá szert akkor függetlenül a földhivatali bejegyzéstől, a szerzés százalékos arányában te is tulajdonostárs vagy - legalább is szerintem ekként.

Ha így, akkor a fele-fele arány korrekciójához vagy megveszed tőle a még hiányzó tulajdoni hányadot, vagy neked ajándékozza azt.

Ingatlannal kapcsolatos bármely ügylethez ügyvéd közreműködés.

http://www.complex.hu/illetek.php

"Mona"
laikus hozzászóló

zserboro # 2010.06.12. 20:10

Illeték kötelezettséggel kapcsolatban lenne egy kérdésem. A férjem megvásárolt egy lakást 2008-ban, akkor még csak élettársi kapcsolatban éltünk, és a lakás a férjem nevére került. Az akkor kiszabott vagyonszerzési illetéket jelenleg is részletekben törlesztjük, jövő év februárban jár le az utolsó részlet. Házasságot 2009. szeptemberében kötöttünk, és most szeretnénk a lakás tulajdonjogának felét az én nevemre átíratni. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben kell-e újból illetéket fizetni. A lakásra hitelt fizetünk, most egy részét előtörlesztenénk együtt. Ez most ajándékozás, vagy adásvétel lenne? És ha adásvétel, akkor a férjemnek még szja-t is kellene fizetnie?

monalisa1 # 2010.06.04. 12:04

Mindkét ingatlan ügye külön szálon fut. Az eladásra kerülő esetében ha az 5 évnél régebben van a tulajdonodban nem kell szja fizetni.

Meg lehet próbálni az illeték mérséklését kérni - indokolással, legfeljebb elutasítják. A részletfizetés iránti kérelem megadása valószínűleg könnyebb lesz.

A kérelmek elbírálási idejére kérd hogy a kamatfizetés szüneteljen.

Külön: mivel az adásvételeknél ügyvéd közreműködésére szükség lesz, többek közt azért fizeted hogy informáljon...

"Mona"
laikus hozzászóló

aviru # 2010.06.04. 07:00

Segítséget szeretnék kérni.

Hogy működik akkor az illetékfizetés, ha pl. július elsejével vásárolok egy 30.000.000.-Ft-os házat, de a jelenlegi ingatlanomat csak aug. elsejével tudom eladni.
Kiróják az illetéket a vásárolt ház után, de hogy módosul, ha eladtam a lakást. Sehogy?
Lehet-e kérni méltányosságot az illetékfizetésre, akkor, ha a már egyszer igénybevettem ezt a lehetőséget?

Köszönöm
Barbara

Noname12 # 2010.06.03. 06:46

Nekünk felezték az illetéket,12 hónapos részletfizetési kedvezménnnyel.Minden kiadást/bevételt pontosan,részletesen feltüntettünk.A hivatalos papír mellé csatoltunk egy 1 oldalas részletező leírást is.
Így lett 200-ból 100.Megéri próbálkozni.

monalisa1 # 2010.06.02. 15:00

Ha még a fellebbezési időn belül vagy próbálj mérséklést kérni de legalább is részletfizetést. (Persze meg kell tudni indokolni a kérelem okát.)

Az ezen kérelem külön elbírálásáig kérd hogy a kamatfizetést szüneteltessék.

"Mona"
laikus hozzászóló

Adel77 # 2010.06.02. 12:50

Köszönöm szépen a gyors választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.02. 12:46

Ha van annak az apának valamiféle bejegyzett joga (haszonélvezet, használat), akkor azt a hivatal valószínűleg figyelembe vette az értékbecslésnél. Ha viszont nincs ilyen joga, akkor az, hogy megengedtétek neki, hogy ott lakjon, nem csökkenti az ingatlan forgalmi értékét.

Adel77 # 2010.06.02. 12:07

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!
Pár hozzászólóval előbb leírtam már a sztorimat,de lenne egy kiegészítő kérdésem,ha utána néznének nagyon megköszönném.
Tehát:
az öröklakás,amit párom testvérével cseréltünk,lakott,apósom él benne.Azért is értékeltük kevesebbre a szerződésben,mert ugyebár nem tudjuk használni.Apeh viszont felértékelte és így elég magas lett az illeték.
Kérdésem az lenne,hogy fellebbezhetünk-e/érdemes-e fellebbezni/,hogy csökkentsék az ingatlan értékét és az illetéket?
Véleményem szerint egy lakottan vásárolt lakás nem ér annyit,mint egy üres,így ugyanis nem tudunk vele mit kezdeni még egy darabig.
Köszönöm előre is a választ.