ingatlanszerzési illeték


M_Erika # 2010.07.25. 17:47

Segítséget szeretnék kérni!

Vásároltunk egy házat 11,5 MFt-ért. A telken a házon kivül volt még fészer és ólak. Az ólakat labontottuk a fészer meg jó építésü garázsnak is elmegy.
Bejeletkezett az APEH illeték meállapításra.
Nem tudom mire számithatok, mert az adás-vételkor nem lett feltüntetve a fészer /csak ajtó nyilás van rajta/.Az eladónak semmilyen engedélye nincs.
Kérdésem az APEH csak felmér és megállapítja az illetket, vagy problémázik?

Köszi:Erika

monalisa1 # 2010.07.25. 20:57

Crag

Tértis levélben kérd meg a 2 év hosszabbítást - úgyis hivatalos információra- válaszra van szükséged. (A választ várd türelemmel mert a törvényi konkrét jogszabályhelyet értelmezni és helyesen alkalmazni az APEH-nek némi időre lesz szüksége.)

M_Erika

A 11,5 M Ft-ban szerintem minden benne van, valamint egy fészernek nincs külön forintosítható vagyoni értéke. (Legfeljebb elbontjátok, később egy másikat felhúztok - úgyszintén ideiglenes jellegűt.)

"Mona"
laikus hozzászóló

78anita # 2010.07.26. 16:40

segítséget szeretnék kérni 2008 évben,egy házat szerettem volna venni,szocpólra és a többi hitel.megkötöttük a szerződést és a hitelt nem adták meg.így fel is bontottuk a szerződést.a következő évi bevallásnál kiderült hogy még a 110000ft-os illeték még rám van terhelve.2009-ben sikerült eltöröltetni mivel nem jött létre az adás-vétel.de most egész véletlen kiderült hogy ennek a nem létező illeték után én 20000ft pótlék megfizetésére vagyok köteles.holott ráadásul lakás nélkül maradtam.nem nagy összeg de a semmiért igen.a kérdésem az hogy eszt miért nem lehet eltöröltetni. előre is köszönöm

pamko # 2010.07.28. 11:35

Tisztelt Ügyvéd Úr/NŐ!

az lenne a kérdésem ,hogy azt már tudom ,hogy az egyenes ági öröklés ,illetve ajándékozás 2010 julius 1 -től illetékmentes.Az én kérdésem az ,hogy egyenes ági, (szülőtől) VÁSÁROLT ingatlannak is ,illeték mentes-e a névre irása?
előre is köszönöm

causeloser # 2010.07.31. 10:39

Helló... helló...

kedves fórumozók szakemberek szerződések kötésének határideje miatt, lehetőleg GYORS segítségüket kérném, az alábbi kérdésekben:

eladói részről magántulajdonú (nem társaság cserélne gazdát, hanem pusztán ingatlan) építési telket szeretne vásárolni egy egy személyes KFT. a megvásárolandó telek a cég nevére kerülne (a cég pénzéből megvásárolva) bejegyzésre és tulajdonába,
de egy harmadik független magánszemély haszonélvezeti jogot szeretne bejegyeztetni
magának a megvásárolt ingatlanra.

a KFT vállalja, hogy 4éven belül ingatlant helyez el a telekingatlanon. az épített ingatlan se nem lakó, se nem ipari, hanem kereskedelmi jellegű lenne, mint pl. pékség, rendelő, üzlet, iroda, stb.

ennek az építendő épületnek, azért nem lenne még lakó ingatlan funkciója is, vagy lenne annak minősíthető, mert jellegében azért pl. egy pékség egy lakó ingatlantól jelentősen eltér (ez az összes többire üzemeltetési forma esetén is elmondható. ezért, tehát tiszta gazdasági irányzatú funkcióban lehet leginkább gondolkodni). a példám egy picit azért sántít, mert a pékség is ipar, de akkor vegyünk egy másikat a felsoroltakból!

ok: annyi pénze nincs a cégnek, hogy legalább részben lakóingatlan funkciót is ellásson az építmény és a cél sem ez (de, mi lenne ha mondjuk mégis tudnának annyit szerezni, hogy a lakó ingatlan rész legalább 50% -ot meghaladjon? akkor gondolom a viszterhes szerzés illetékmentes lenne).

a telekingatlan vásárlási értéke mondjuk HUF 12 millió

esetleg lehetőség lenne, rá hogy az épített ingatlant egy harmadik nonprofit KFT építse fel és az építmény az ő tulajdonát képezze, majd használatra átengedné a profit orientált KFT részére.

Az építkezés költségei fő részt magán személytől származnának, pl. mint tagi kölcsön,
vagy külső személytől kapott közvetlen kölcsön (magánszemély), vagy a tag kapna ettől a személytől kölcsönt, stb. ezenkívül esetleg, kedvezményes vállalkozói hitel, pályázatok (pályázni szeretnének - !nonprofit KFT!) jöhetnének még szóba.

a kérdések és itt főleg szakemberi vélemények érdekelnének, esetleg jogszabályi hivatkozásokkal való utalásokkal, mint magán vélemények (ezt én nem rossz értelemben gondolom, csak szakmai alaposság miatt lenne ez nekem fontos, hogy ne kavarodjak végül annyira a hsz -ekbe bele)

leginkább az illetékkel kapcsolatos tudni valók érdekelnek (a törvényt én is megtaláltam, de az ismertetett konkrét esetet nem sikerült pontosan ezen belül beazonosítanom).
mennyi lenne az illeték a viszterhes szerzésének illetéke (4%, vagy esetleg semmi, mert 4éven belül ingatlan épülne a telken)?
kell e külön a bejegyzendő haszonélvező miatt valamilyen külön illetéket számolni, ha igen mennyit (lehetőleg százalékban)?
van e az illeték kiszabásának mértékében különbség, ha a cég egy db ingatlant vásárol meg 12millióért, vagy kettőt 6-6 -ért
mi lenne anyagilag, illeték, adóügyileg a legjobb jogügyleti stratégia a fenti szerzés esetére vonatkoztatva
esetleges további tudnivalók

kb. elképzeléseim vannak nekem is, mint esetleg kitűnik a leírtakbólis, de bizonytalan vagyok magamban és az infóimban. remélem elég pontosan fel tudtam vázolni a szükséges információkat.

segítségüket köszönöm szépen és még hozzátenném, hogy bizony...bizony...

nandy # 2010.08.01. 09:11

Kérdezd az ügyvéded... Ilyen összegnél, és ennyire bonyolult esetben nem is értem, miért egy ingyenes fórumon vársz választ.
Az ügyvéd pedig úgyis kötelező lesz...

szabina0522 # 2010.08.04. 18:24

Jó napot !

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hogy vásároltunk egy ingatlant férjemmel fele/fele tulajdonjogunk van.
Megkaptuk az Apehtől ház után járó illetékről szóló csekket,mivel 35 év alattiak vagyunk illetve első ingatlanról van szó 110000 ft-ról szóló csekket,mivel van kedvezményünk.
A kérdésem az lenn,hogy szeretnénk részletfizetési kérelmet benyújtani, azt tudom, hogy 6 részletben lehet fizetni, viszont úgy olvastam,hogy meg kell indokolni tehát pl: csekket lemásolni meg ilyenek.
Milyen csekkmásolatokat küldjek be?
a Közműveket még csak most jelentettük be tehát ezt nem tudom felhasználni.
És melyik nyomtatványon?
Válaszát előre is köszönöm.

Máthéné

Lavina # 2010.08.20. 23:41

Tisztelt hozzáértők!
Olyan kérdésem lenne, hogy tavaly vásároltunk a férjemmel egy lakást, fele-fele arányban. Az adásvételt ügyvéd (is) intézte, valamint ugye a földhivatal. Az a kérdésem, hogy az befizetendő illetékről mikor kapunk levelet? Egyáltalán honnan tud róla az APEH-hogy nekünk illetékfizetési kötelezettségünk van? Idáig mindenhonnan azt a választ kaptuk, hogy nem nekünk kell bejelenteni, hanem majd egyszer csak megérkezik postán. Akár a régi lakcímre, akár az újra jönne, mindenképpen megkaptuk volna már, a régi lakcímeinken a szülők laknak.

Jimbo75 # 2010.08.21. 17:27

Tisztelt Szakértő.
8 éves ingatlanomat eladnám, amin édesanyám haszonélvezete van, elég ha édesanyám hozzájárul?
Kell e fizetnem adót, ha nem veszek másik ingatlant és mennyit?
Köszönöm
Szabó Gyöngyi

vpi123 # 2010.09.04. 05:47

Jó napot kívánok!

A kérdésem a következő.
Egy évvel ezelőtt vásároltunk a feleségemmel egy panellakást, amit most elcserélnénk édesanyám hasonló értékű panellakására. Kell-e bármelyik részről valamilyen illetéket (vagy adót) fizetnünk?

előre is köszönöm:
Varga Péter Iván

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.04. 07:15

Az értékkülönbözet után mindkét félnek. Csere nélkül miért nem jó nektek? Aztán öt év múlva majd cseréltek hivatalosan is?

vpi123 # 2010.09.05. 19:26

Kedves kbs!

Köszönöm a választ, de pont az a lényeg, hogy nincs értékkülönbözet. Ha ugyanannyiba kerül a két lakás, akkor kell fizetni valamit?

Varga Péter Iván

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.05. 19:58

Ügyvédi munkadíjat, földhivatali szolgáltatási díjat.

vpi123 # 2010.09.06. 17:29

értem. nagyon szépen köszönöm.

deakdzso # 2010.09.06. 18:56

Tisztelt Szakértők és Fórumozók,

Segítséget, véleményt szeretnék kérni a következő témában:

2008 októberében vásároltam egy lakást, amire vártam az illetékmegállapításról szóló értesítést, de nem érkezett meg. Érdeklődtem kollegáktól, akik szintén akkoriban vásároltak lakást, és mivel még ők sem kapták meg, és azt hallották, hogy késésben vannak a kiküldésekkel, így nem idegesítettem magam, gondoltam, hogy előbb utóbb majd megjön.
Erre a mai postával kaptam egy APEH folyószámla kivonatot 2009.01-2010.08 időszakra, melyben nyitóegyenlegként feltételezem az illeték összege szerepel (770.000 Ft), és mellé még egy nettó pótlékszámítási listát a 2009-es évre, ahol a fenti összeg kamatait részletezik (kb 131.000 Ft).

A helyzet értelmezésében szeretnék segítséget kérni. Most ez lenne az illetékmegállapításról az értesítés? Ha igen, akkor miért számláznak kamatot a kiértesítés előtti időszakra? Vagy ők úgy kezelik a helyzetet, hogy ki voltam értesítve, de nem jelentkeztem és nem is fizettem be, és azért számolták a kamatot?

November 15-ig van határidő, hogy befizessem, vagy "észrevételt tegyek", csak mielőtt bármit teszek, mielőtt megkeresem őket, próbálok információt gyűjteni, hogy tudjam mi a valós helyzetem és mik a lehetőségeim.

Előre is köszönöm a segítséget!

szeline # 2010.09.06. 19:33

Gyanítom fizetned kell, mert ha nem küldték ki, akkor neked kellett vona bemenned megtudakolózni, hogy mi van.

szeline # 2010.09.06. 19:36

Nekem a következő a kérdésem Egy éven belül történt egy ingatlan eladásom és egy ingatlan vásárlásom. Az eladásom illetékéből a rám eső rész 121000 Ft. A vásárlásomból a rám eső rész 67000 Ft Jól gondolom, hogy a vásárlásom illetékét nem kell megfizetnem, mert csak a különbség illetékköteles?

Vadmacs # 2010.09.10. 21:35

Kedves Hozzáértők!
A férjem szülei ajándékoznának egy telket a férjemnek. Régi téma ez, most hogy eltörölték az egyenesági leszármazottak között az illetéket talán aktuális lesz. A kérdésem annyi, hogy egy kb 12 milliós telek esetében milyen költségekkel kell számoljunk? Nem igazán vagyok képben a jelenlegi árakban (ügyvédi költség, földhivatali illeték). Van-e esetleg más adójellegű költség, amire számolnunk kell, ha meglépjük az ajándékozást.
Előre is köszönöm a választ és a segítséget.


Üdv néktek

sünmakka # 2010.09.15. 15:15

Tisztelt Szakértők!

A következő lenne a probléma amire a válaszukat várom.
Édesanyám idén eladott egy eltartásból származó ingatlant 8millió ft értékben, amiből nekem adott 7-et, hogy ezzel segítsen első lakásomhoz (-35év) hozzájutni. Most ingatlan vásárlás előtt szeretnék érdeklődni, hogy hogyan járok jobban, egyáltalán lehet-e jobban járni?
Kell-e vagyonszerzési illetéket fizetnem a lakás vásárlása után? Ha ajándékozás címén kapom a pénzt akkor is kell-e illetéket fizetnem? Ki kaphat illetékmentességet? Ha édesanyám veszi a lakást és azt ajándékozza nekem, akkor milyen illetékekkel kell számolni?

Válaszukat előre is tisztelettel köszönöm!

danizo # 2010.09.19. 15:10

Tisztelt Szakértők!

2010.februárjában vettem 8 millióért egy lakást, amiért megfizettem az illetéket. A régi lakásomat még nem tudtam eladni (gazdasági válság!, kb:5-6 millió várható érte).
Úgy tudom, hogy 1 éven belül kéne eladni, hogy vissza tudjam igényelni az illeték egy részét.
Félek, hogy nem fogom tudni eladni régi ingatlanomat 1 éven belül.
Kérdésem: Az 1 év az 1 év, nem lehet meghosszabbítani vagy nem terveznek valamilyen törvénymódosítást???
Előre is köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.19. 18:17

Nem.

Mókus30 # 2010.09.20. 18:15

Tisztelt Szakértők!
Következőben szeretném a segítségüket kérni: Vásároltunk a párommal idén fele-fele arányban új építésű sorházat 18.550.000,- HUF -ért. Én 30 éves első lakásszerző vagyok, páromnak ez a 2.ingatlana.
Mai napon mindketten kaptunk az Apeh-től 71.000 HUF illetékről szóló csekket...ez összesen 142.000 HUF amit be kellene fizetnünk. Nem igazán értjük hogyan számolta ezt ki az Apeh. Mi úgy értesültünk, hogy összesen 71.000,- HUF illetékünk lesz!

Segítségüket előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel
M.Szilvia

Thomka # 2010.09.20. 19:03

Tisztelt Fórumozók!

2009.12.09-én kelt szerződéssel megvásároltam két testvéremtől közös ingatlanunk rájuk eső részét. Azaz, hárman vagyunk testvérek, 1/3-ad részben volt az ingatlan eddig az én tulajdonomban, édesanyám özvegyi jogával terhelten, majd ekkor megvásároltam a testvéreim 2/3-ad részét.
Most kaptam kézhez az illetékfizetési meghagyást. Sajnos azonban problémát látok benne. Kérlek titeket, hogy segítsetek értelmezni.
A meghagyás szerint a szerződést 2010.01.13-án nyújtották be illetékkiszabásra az illetékes földhivatalhoz. Ezek szerint már nem az új (2%/4%) szabályozás szerint kellene számolni? A meghagyásban még a 2% / 6% módszer szerint számoltak. Aztán a számok sem stimmelnek szerintem. Az ingatlant 7 392 000 forintra értékelték, aminek a megszerzett 2/3-a 4 928 000 forint. Ebből lejön édesanyám haszonélvezetének értéke, ami a korának megfelelően 1 478 400 forint, így az illeték alapja 3 449 600 forint. Erre ők 1 866 700 forint után számolják a 2%-ot, és 1 582 900 forint után a 6%-ot. Miért? Én 2 666 667 forint után számolnám a 2%-ot (4 millió 2/3-a), és a fennmaradó rész után a 4%-ot. Ebből még persze lejön a 35 év alatti első lakáshoz jutók kedvezménye, esetemben 26 667 forint. Megtennék, hogy utánaszámolnak Önök is?!

Köszönöm szépen a segítségeteket előre is:
T

habfarago # 2010.09.24. 20:30

Hallihó,

Hallom, hogy az Európai Bíróság előtt van az a kérdés, hogy a külföldön eladott ingatlan árából vásárolt magyarországi ingatlanokra kivetendő illeték is csak különbözeti lehessen... engem ez éppen érintene nem is kicsit...éppen a napokban kaptunk kézhez egy több százezres illetékről szóló határozatot, ami alól mentesülnénk, ha az Európai Bíróság kötelezné a Magyar Államot a különbözeti illeték módszer alkalmazására. Mit gondoltok lehet-e, érdemes-e húzni az időt valahogyan (fellebbezni, részletfizetést kérni...), arra várva, hogy esetleg számomra kedvező döntés születik ? Gondolom visszamenőleg már semmiképp se lehet pénzt visszakapni, de ha még nem zárult le az ügy...?

Bodzaa # 2010.10.03. 19:02

Tisztelt Szakértők kérem segítsenek ki egy pár kérdésben, mert nem találom mindenre a választ a neten.

  1. Ha veszek egy külterületi telket, mely most van átminősítés alatt üdülőövezetté, annak mennyi az illetéke. Igaz, hogy levitték 4%-ra%
  2. Ha majd egyszer eladom mennyi ideig kell adóznom utánna? (mármint a nyereség után)

3.És igaz, hogy az építési telek illeték-felfüggesztését 4 évről 6 évre hosszabbították, mármint ha felépül rá egy ház?

Előre is köszönöm a válaszokat!