Szocpol kérdés


emma # 2012.04.13. 07:02

Wallis!

Valószínűnek tartom, hogy az szocpol összegét az ügyvédi letét helyett a Kincstárban kell letétbe helyezni. Az eladók vesznek további ingatlant? Vagy csak tervezik? A települési önkormányzat jegyzőjénél kell az ügyet intézni, aki átjegyzni az eladó új ingatlanára a szocpolt, vagy felfüggeszti (ilyenkor kell a szocpolt összgét a Kincstárban letétbe helyezni). Ha ez megvan, a jegyző határozata jogerős, a földhival törli a terhet.

wallis # 2012.04.13. 06:13

Sziasztok,

A következő a problémám. Van egy lakás, amire előszerződést kötöttünk a többségi tulajdonosával (94/100 arány) A házaspár elvált, a hölgy a többségi tulajdonos. Az előszerződésben vállalta, hogy kifizeti volt férjét, és megszerzi az 1/1-es tulajdonjogát a lakásnak. A lakáson elidegenítési tilalom van az államkincstár és a szocpolt folyósító hitelintézet javára. A volt férje ügyvédi letétbe tette a mi ügyvédünknél a tartozás rá eső részét.

Az eladó a lakás vételárából akarta kifizetni a szocpolt (3 millio kb) aképpen, hogy mi ügyvédi letétbe tesszük a lakás teljes vételárát, ő pedig a tulajdonjogról lemondó nyilatkozatot, és az ügyvéd tehermentesíti a lakást. Amikor ez megvan, neki odaadja a pénzt, nekünk meg letétből az ő lemondó nyilatkozatát, a lakáskulcsot, és a birtokbaadási jegyzőkönyvet.

A helyzet jelenleg a következő: a volt férjét kifizette, ő lemondott a 6/100-as tulajdonrészéről, és ezt e nyilatkozatot és a rá eső szocpol részt odaadta az ügyvédnek. Az ügyvéd elment a földhivatalba, ahol közölték, hogy nem veszik le a tulajdoni lapról a volt férjet, amig a szocpol nincs kifizetve. Most mivel neki (a hölgynek) nincs pénze kifizetni a szocpolt, mi pedig nem adunk egy fillért sem addig, amig a tulajdoni lapon szerepel egy olyan ember, akit nem is ismerünk, zsákutcába jutottunk.

Ez nem egy egyedi élethelyzet (válás, kivásárlás, stb) A kérdésem az lenne, ilyenkor mi a teendő? Hogyan érhetjük el azt, hogy a földhivatal levegye a tulajdoni lapról a volt férjet?

Előre is köszönöm

Kornel82 # 2012.04.12. 21:02

Jó estét!

Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, amire sajnos eddig még nem találtam sehol választ és iránymutatást sem kaptam eddig sehol.

2009-ben még a szocpol megszűnése előtt megitéltek nekünk megelőlegező kölcsönt 2 gyermek után. Telekvásárláshoz és lakásépítéshez. Elhúzódó földhivatali problémák miatt, azonban csak 2009 Novemberében sikerült a megelőlegező kölcsönszerződést aláírni. A jóváhagyás és a szerződés aláírása közben azonban megszületett a gyermekünk, ám azt nem mondta senki hogy ilyenkor már nem megelőlegező kölcsön jár, hanem 1 gyerek után szocpol és 1 gyerek után megelőlegező kölcsön. A megelőlegező kölcsönszerződés úgy lett aláírva hogy 2 gyereket vállalunk, ami 2009 Novemberében már nem volt igaz. Ilyen esetben érvényes volt egyáltalán a szerződés? Milyen büntetésre számíthat ilyen esetekben a szerződő fél?
2011-ben megszületett a második gyermek is, amit 2012 áprilisában akartam bejelenteni a banknak. Közölték hogy fizethetek egy elég nagy összegű késedelmi kamatot, amit nem tudom hogy van-e egyáltalán lehetőség elkerülni. A szerződést utólag elolvasva benne van hogy 60 napon túli bejelentés esetén milyen szankcióra számíthatok. Gondolom ez alól nemigazán lehet kibújni.
A házat idő közben már a földhivatal is bejegyezte egyébként szóval abba olyan nagyon nem lehet belekötni.
Az újabb csavar a történetben hogy tervezünk 3. gyereket is. Az első (a szerződés tényleges aláírását megelőzően már megszületett) gyereket figyelmen kívül lehet hagyni a megelőlegező kölcsön elszámolásánál? Vagyis lehetséges-e az, hogy csak a kisebbik gyerekemet számítsák be első gyereknek a megelőlegező kölcsönnél és szocpolnál és a tervezett harmadik gyereket pedig a szerződésben vállalt másodikként?
Tudom hogy ez így értelmetlennek tűnik, de számomra nem mindegy hogy 100 lesz a büntetés, vagy több mint félmillió (vagy esetleg szerződés érvénytelensége miatt fizethetek vissza 2,4 milliót plusz kamatokat). Sajnos a házon már nincs annyi lakáscélú hitel hogy a harmadik gyerek után járó szocpolt abba bele tudnám számíttatni.

Remélem valaki találkozott már ilyen problémával. Segítségüket előre is köszönöm!

emma # 2012.04.12. 07:17

Kedves Neo77!

A párod lakástulajdona hogyan került a tulajdonába? Ha öröklés, tulajdonközösség útján, az nem kizáró ok a szocpol igényléséhez.
Másik kérdésedre a válasz, 2010. január 1-jét követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakás építéséhez, vagy ezen időpont után kiadott használatba vételi engedéllyel rendelkező új lakás vásárlásához lehet igényelni a támogatást.

Van még azonban sok-sok feltétel,aminek ezeken kívül meg kell feleni, ezért javaslom felkeresni a hitelintézetet, ahol a támogatást szeretnétek igényelni. Vagy várom a további kérdéseidet itt a fórumon.

neo77 # 2012.04.11. 17:57

Tisztelt Fórumozók!
A feleségemmel szeretnénk szocpolt igényelni 2 gyermek után.A páromnak van lakástulajdona igaz csak 50%-ban, nem tudom hogy ez kizáró ok-e.
A másik dolog hogy a ház amit építeni szeretnénk, már szerkezet készen áll (tető, nyílászárók, főfalak állnak)de a földhivatali tulajdonlapon még beépítetlen telekként szerepel.Vajon ebben az esetben is igényelehető a szocpol, vagy teljesen lemondhatunk róla? Válaszukat előre is köszönöm!

arcus6 # 2012.03.02. 13:17

Kedves Fórumozók!! Sajnos mi is ebbe a helyzetbe kerülünk el kell adni a házat (szocpol van rajta 2 gyerekre ) de a 10 év nem járt még le, így vissza kell fizessük majd. Kérdésem az lenne, ha esetleg tudja valaki, hogy későbbi életünk során máskor újra felvehető lesz e (természetesen ha LESZ épp akkor szocpol és megfelelünk a feltételeknek). ?
Vagy ha egyszer visszaadtuk, többet nem részesülhetünk benne?

tücsök2000 # 2012.03.02. 11:19

Köszönöm szépen a válaszokat. Így már tisztább a dolog. :)

vera83 # 2012.03.01. 13:33

Amúgy a támogatási szerződésben szerepel a kormányrendelet száma.12/2001.Kormány rendelet.vonatkozik rá

vera83 # 2012.03.01. 13:30

Így van, ha eladja valaki az ingatlant, és nem tudja másik ingatlanra átvinni a szocpolt, csak akkor törölhető a jelzálogjog, ha önkéntesen visszafizeti.ebben az esetben nem kell kamatot fizetnie.Kamatot csak jogerős visszafizetésről szóló határozat esetében kellene fizetni.

lewho # 2012.03.01. 13:04

Ha önként - még határozathozatal előtt - visszafizeted, nincs kamat.

tücsök2000 # 2012.02.29. 16:51

Nem tudja valaki a kérdésemre a választ? :(

lajcsó # 2012.02.25. 12:12

Erre nem tudom a választ. Javaslom keresd meg a kérdéseddel a Kincstárt!

tücsök2000 # 2012.02.25. 11:22

Köszi a választ, ezeket én is tudom, de már külföldön élünk egy ideje és nem tervezzük a visszamenetelt-tehát a gyerekek sem laknak már ott. Csak az alap összeget kell visszafizetni, vagy 2004-től mostanáig a kamatait is? Vagy csak a még hátralévő időre vonatkozó kamatot? És az hány százalék? A hitel ha jól emlékszem 14.5 kamattámogatással valami 8.5 körüli volt, de az már nem aktuális. Csak a szoc. pol része érdekel.

lajcsó # 2012.02.24. 14:16

A "szocpol" a kiskorúak lakhatásához nyújtott állami támogatás. Az állam ezt a támogatás azért nyújtja, hogy a kiskorú gyermek lakhatása meghatározott ideig biztosított legyen. Ennek az elvnek ellentmondana az a gyakorlat, ha a meghatározott idő letelte előtt lehetőség lenne a kiskorút megfosztani az államilag biztosított lakhatástól. Ezért a határozott idő letelte előtt csak a úgy lehet a "szocpolos" lakást elidegeníteni ha a teljes támogatást visszafizetitek. A támogatás részbeni (időarányos) elengedésére nincs lehetőség. Csupán arra van lehetőség, hogy az Állam jelzálogjogát átvigyétek a másik vásárolt lakásra.

tücsök2000 # 2012.02.24. 12:41

Köszönöm a választ. Esetleg meg tudná nekem valaki mondani, hogy a neten hol tudom megnézni az erre vonatkozó hivatalos leírást, amiben szerepel a kamat összege is. Fontos lenne! Köszönöm elóre is.

emma # 2012.02.23. 11:32

Tücsök: jó sokat kell fizetni, ha nem járt le a 10 év, és nem viszitek tovább másik ingatlanra. Főleg 3 gyermek után. De ezt csak a bankban tudják megmondani, kiszámítani, ahol kifolyosósították a támogatást.

tücsök2000 # 2012.02.22. 16:57

Gyors kérdés: nekem nem egyértelmű: ha a szoc. pol.al terhelt lakást 10 éven belül adjuk el és nem akarjuk sehova sem átvinni a terhet az adókedvezményt és 3 gyerek utáni szoc pol.t kamatostól kell visszafizetni? Ha igen ez mennyi lenne ha 2004 év végén vettük fel? Köszönöm a válaszokat előre is.

emma # 2012.02.20. 16:15

Most már csak új lakásépítési támogatást igényelhettek, viszont csak újépítésű lakásra lehet igénybe venni, valamint új ház építkezése esetén. A te szempontból fontos feltétel, hogy köztartásmentes legyen a támogatott.
Egyedül nem igényelhető az új szoc.pol, csak házastársak, bejegyzett élettársak vehetik igénybe.

cater # 2012.02.19. 17:05

Tisztelt fórumozók!

A volt férjemmel vettünk banki kölcsönre egy lakást, időközben elváltunk, én elköltöztem a lakásból a férjem a lakásban lakik, de a kölcsön rá eső részét fizeti, a fenn maradó részt nem én sem fizetem, mivel már nem lakom a lakásban. E miatt Bar listára kerültünk. Időközben élettársi kapcsolatba léptem és megszületett a kisfiunk aki most fél éves. A kérdésem az lenne, hogy mivel az előző lakásra nem vettük a volt férjemmel igénybe a szocpolt, a mostani párommal igényelhetjük?
Neki hitelmentes családi háza van, ami nincs teljesen befejezve. Esetleg Ő egyedül igényelhetné a gyerekre a szocpolt? Azért tartok attól, hogy mivel én Bar listás vagyok, e miatt a gyerek és a mostani párom is hátrányban részesül. Kérem aki tud válaszoljon. Köszönöm előre is!

vagyior # 2012.02.01. 15:31

Tisztelt hozzáértők!
A megnövekedett terhek miatt eladtuk családi házunkat,13 millió forintért,még mielőtt a bank tette volna.Ebből felkellet függeszteni a szocpolt,2,2 plusz 400 áfa összegben,valamint 400 ezer tanácsi kölcsönt.Majd a maradék szinte teljesen elment a frankos hitelre.
Most lenne egy lehetőség megvenni egy ingatlant jóval ár alatt,2,8 millióért,és az lenne a kérdés,mennyiben tudnánk a felfüggesztett 2,6 millát felhasználni erre a célra?
Köszönöm.

Ercsi71 # 2012.01.31. 11:55

Hitel is volt a lakáshoz amúgy, de az kiüti úgymond az azon vett lakás értékét, mert ugye pozitív, meg negatív vagyon is megjelenik, ha azt nézzük.Alig pár hónapig fizettük együtt.Jelzáloghitel, én adós és zálogkötelezett , ex adóstárs .Ezt csak így engedte a bank, pedig egyedül szerettem volna, már tudtam mi várható, de már benne voltunk nyakig a vételben...A hitel, ami nem lett fizetve az más, azt ex vette fel, valami fogyasztási hitel, nem tudtam róla, de még együtt voltunk papírforma szerint...


Ercsi

Ercsi71 # 2012.01.31. 11:44

Mindketten aláírtuk.Közös gyerekekre felvéve, de ha telekkönyvön kívül tulaj lett 10-ed részben, akkor a szocpolból elviekben -gyakorlatban nem- 10-ed szocpolt kellene visszafizetnie a Mák-nak .Ebből nem következik az, hogy a szocpol is -mivel a visszafizetési kötelezettség is addig terjedt volna ki ,- akkor csak 10-ed részben illeti meg vagyonjogilag?Arányos rész!
Ugye megcsavartam, de nem jogos ez így?


Ercsi

emma # 2012.01.31. 11:35

És hogy egyeztetek meg a hitelről? Lakáshitel volt, vagy szabad felhasználású?
Együtt vettétek fel még a válás előtt? Vagy a válás után csak a volt házastárs?

lewho # 2012.01.31. 11:34

Kik írták alá a szocpolos szerződést? Mindketten? Közös gyerekek után vettétek fel a szocpolt? Akkor hiába van csak a te neveden a lakás, akkor is x részben közös vagyonnak számít.

Ugyanis a szocpol is közös vagyon, nyilván a felhasználásával vásárolt ház is az lesz. (pl. 10 milla a lakás, 8 milkó különvagyonod van neked, 2-őt szocpolként kaptatok a gyerekekre, akkor 9/10 részben a tied, 1/10 részben apáé).

Ercsi71 # 2012.01.31. 11:25

..vagyonmérlegnek neveztem a teljes körű vagyonmegosztást.
A kérdésem a szocpolra vonatkozik, hogy az +, vagy - vagyon, a rajta vett lakás az egyértelmű, hogy akár telekkönyvön kívüli tulajdonjogot keletkeztet.De a szocpol még nem végleges, az 10 év múltán lesz az.Jó, legyen a lakás csak szocpolból véve, tételezzük fel ezt ebben az esetben/tudom, csak az egyszerűség kedvéért./
Válás.Mi történik, ha a lakást nem kell osztani, mert csak az egyik nevére volt bejegyezve, ezért nem kell szocpolt visszafizetni, mert nincs tulajdon átruházás, asszony marad a lakásban, marad a tulajdon, marad a szocpol.Velünk így volt hivatalosan, nem kellett visszafizetni semmit a MÁK-nak.Mi a helyzet a férj oldalán?Elköltözött, nem viszi át sehová a szocpolt, mert nem tudja, ő nem neveli a gyerekeit egy háztartásban.
Harmadik személy közös vagyon után szaglászik, mert a volt feleség felelősségre vonható egy férj által felvett és felélt hitel miatt, hiszen hivatalosan akkor még egy pár voltak.
Szóval ezért érdekelne a dolog, mert most rajtam kereskedik a hitelezője az exemnek.


Ercsi