Szocpol kérdés


Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.09.05. 13:21

Az élet nem csupa számokból áll.

Van olyan lehetőség, amit előre pénzben nem lehet kiszámolni...... és nem is érdemes.

KJuli1983 # 2011.09.05. 12:25

Nagyon köszönjük a választ!

Férjem jelenleg is viszonylag jó pozícióban dolgozik. A kint felajánlott pozíció hasonló az ittenihez, összességében viszont annyival többet kellene keresnie csak ahhoz, hogy nullán maradjunk(!), hogy az már valószínűleg irreális. Hiszen fizetni kell a nem olcsó, közel 200 ezres albérletet, plusz a 2,4 M forint kamattal növelt(!) értékének arányos részét(ha visszaosztjuk a kint tölteni szándékozott időre), ezen felül a hitelünk állami kamattámogatásos, valószínűleg ezt is vissza kellene fizetnünk, ami szintén nem kevés a magasabb osztrák járulékokról, adókról nem is beszélve. Persze a családtámogatási rendszer nem rossz, de még ezt figyelembe véve is arra jutottunk, hogy egy nagyon jó ajánlat (itteni fizetés + nettó 350 e Ft) esetén is legfeljebb annyi maradna meg, mint itthon. Ekkor pedig nem sok értelme lenne feladni az itthoni biztosat a kinti bizonytalan létre. (Ennél több pedig nem reális.)

Hallottunk már olyat, hogy mivel valaki adózott szocpollal érintett lakás kiadása után, ezt megtudta a MÁK, így vissza kellett fizetni a korábban igénybevett támogatást. (Mi ezt nagy valószínűséggel nem terveznénk.)

Tehát szerintetek igaz lehet az, hogy ha valaki szocpolt vesz fel, akkor 10 évig nem tud mondjuk Bécsben dolgozni anélkül, hogy ne kelljen (ráadásul kamatostól) visszafizetnie a támogatást?

Ez esetben sajnos egyértelmű lenne a döntésünk: akármilyen jó állást is kínálnának a férjemnek, nem tudja azt elfogadni a 10 év lejárta előtt (legalábbis úgy, hogy ne járjunk rosszul).

lewho # 2011.09.05. 11:06

Ha a B megoldás az adózás miatt nem éri meg, akkor kilőve.

Az A megoldásnál - jól látod - az a kockázat, ha a MÁK megtudja, h nem a támogatott ingatlanban élsz, akkor vissza kell fizetned a zsét. De honnan tudja meg? Tipikusan az ügyféltől, akinek eljár a szája, esetleg levelezési címet ad meg... Sem az okmányiroda, sem a NAV nem jelenti a kincstárnak, hogy elköltöztél. Ellenben ott lehet majd gond, ha a 2. gyerkőc megszületik, és pl. Ausztriában akartok családi pótlékot igényelni.... illetve a támogatási szerződés megkötésénél, ugyanis a bank látja a lakcímkártyádat, a gyermek születési helyét.

Olyan sok az a 2,4 misi, hogy az osztrák pü-i szférás jövedelemből nehéz visszafizetni?:)

KJuli1983 # 2011.09.05. 09:50

Szocpol vs. külföldi munka problémakörben kérnénk a segítséget!

5 éve (2007) megelőlegező szoc.polt vettünk fel 2 gyerekre, egy Bp környéki lakásra. (Időközben 1 gyermekünk megszületett.) Esélyes, hogy férjem a közeljövőben állást kapna Bécsben (a pénzügyi szférában), viszont a szocpolos lakás, ill. a rajta lévő 10 évi Magyar Állam jelzáloga köt minket. Alapszabályként ugye életvitelszerűen itt kell élnünk ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetnünk az igénybevett szocpol-támogatást.

Kérdés: ebben az esetben van-e bármi megoldás, hogy férjem mégis elfogadhassa a számára felkínált, meglehetősen jó pozíciót anélkül, hogy a szocpolt vissza kelljen fizetnünk?

Első körben felmerült 2 opció:

  1. a család bécsi albérletbe való költözése (ez lenne a legjobb)
  2. Soproni albérletbe való költözés, innen ő naponta ingázna Bécsbe

Ezekben az esetekben természetesen a jelenlegi lakásunkat megtartanánk.
Kérdés, hogy bármelyik opció megvalósítható-e anélkül, hogy a MÁK tudomást szerezne arról, hogy már nem életvitelszerűen élünk a támogatott lakásunkban. (Úgy hallottuk, hogy már egy ideiglenes lakcím miatt is visszafizettethetik a szocpol összegét. Vagy ha nem módosítunk semmit a lakcímünkön, akkor is férjem Ausztriában történő adózása miatt valószínűleg minimum gyanúsak lennénk a MÁK-nak.) Erre nincsen valami megoldás?

Sajnos, ha vissza kellene fizetnünk a támogatást, akárhogy is számoljuk (mivel néhány évben gondolkodunk) már nem érné meg elfogadni a kinti lehetőséget.

Második körben elkezdtünk azon gondolkodni, hogy "vészesetben", ha minden kötél szakad, és más megoldás nincs, eladjuk a lakásunkat, és veszünk egy soproni ingatlant, amire átvihető a szocpol. Ekkor ugye az állandó lakcímünk soproni lenne, és innen már hihetőbb (és meg is valósítható a napi szintű ingázás). Az már más kérdés, hogy az ingázókra vonatkozó eltérő, szigorúbb osztrák adózási rendszer miatt már nem feltétlenül érné meg a bécsi állást elfogadni..

Amennyiben lehetséges, jó lenne, ha az A/B verzió közül lenne valamelyik megvalósítható, de minden megoldásra vevők lennénk! :)

Bizakodva várnánk válaszokat! Előre is köszönjük!

Nyuszkó123 # 2011.08.19. 12:25

Érdeklődni szeretnék, hogy idén újra igénybe lehet-e venni a szocpolt?? Interneten olvastam néhány helyen, hogy igen. Szeretnénk használt házat venni, de nincs önerőnk. Illetve van egy örökségem, amely egy 3 millió forintot érő ház 1/3-ad része. De ezt még nem sikerült eladni, sajnos nincs is rá sok remény, mert olyan faluban van. .. Nem tudom, hogy ezt esetleg hitelnél bele számítanák-e az önerőbe? Ha újra van szocpol, akkor leendő gyermekekre lehet igényelni, vagy már meglévőkre? Sajnos gyerekünk nincs, és a hely szűke miatt addig nem is lesz, amíg ki nem költözünk családi házba. Előre is köszönöm a választ!

Helga1 # 2011.08.14. 11:10

Segítséget szeretnék kérni,hogy mire kell számítanom.2007-ben élettársammal fele-fele tulajdonban vettünk 1 ingatlant,ő adós én adóstárs,és az én gyermekemre igénybe vettük a szocpolt.2009-ben külön mentünk és csináltunk ügyvédnél 1 közös tulajdont megszüntető iratot,hogy ővé lesz a teljes tulajdon,és őt terheli ezentúl az összes tartozás.(azért,mert több a tartozás,mint maga a lakás értéke).Erre azért volt szükség,mert nem vitt be a hitelbe helyettem új adóstárst és így ha másképp nem is majd a bíróság által védve vagyok.Akkor azt mondták,hogy ne is foglalkozzak a szocpollal jó helyen van az a lakáson.Most viszont árulja a lakást és az 5 év még nem telt le.Mire kell számítanon,hogy nekem kell visszafizetnem a szocpolt vagy amíg nem fizetem ki nem tudja eladni a lakást?Meg az is kérdéses,hogy most a hitel olyan 7,5 millió a lakáson és ő 6,4-ért árulja.Engem is behívnak a bankba ha sikerülne eladni,mert eredetileg ott én vagyok az adóstárs.Esetleg rámverik a különbözetet?Bár szerintem ettől megvéd a közös tulajdont megszüntető okirat.Vagy ő felvállalja a különbözetet.Mi lesz a szocpollal?Válaszát nagyon köszönöm

tomosne1 # 2011.03.20. 23:01

Március van. Mi újság a szoc-pol-lal?

MajorDomus # 2010.11.25. 16:29

Januártól lesz

MajorDomus # 2010.11.25. 16:29

Januártól lesz

lewho # 2010.11.25. 08:07

Csak már nincs olyan, hogy lakásépítési kedvezmény/szocpol (főszabályként):)

MajorDomus # 2010.11.24. 22:47

Tudtommal nincs

hian # 2010.11.24. 20:55

Sziasztok!
Azt szeretném tudni, hogy a lakásépítési kedvezmény (szocpol) korhatárhoz van-e kötve.

monalisa1 # 2009.04.24. 20:36

Én a problémát abban látom, hogy Renáéknak már van két ingatlanjuk: az "após" halálával a cs.ház egyből és azonnal a fiatalember tulajdonába került - csak még a hagyatékátadó közjegyzői eljárás és az azt követő földhivalati bejegyzés -, miközben ők már tulajdonosai egy lakásnak.

Persze, és ettől függetlenül, bizonyára bevállalhatnak még egy-két gyermeket, de azt aztán teljesítseni is kell adott határidőn belül, különben kamatostól az állami támogatás visszafizetésének kötelezettsége.

Egy garázs nem kimondottan házbővités/modernizálás, vagyis "lakni" abban nemigen lehet, márpedig pénzt csakis ezen utóbbiakra adnak.

Bocs, de ezen a címen akár egy kerti medence is elmenne...

Zárójelben: az állam adta a szocpolt a valóban rászorulóknak, de okkal-ok nélkül az is hozzájuthatott akinek volt/van már miben laknia.

Szóval megházasodni mihamarább (...) vagy lemaradtok az állami potyáról...

aszinak # 2009.04.24. 20:14

A születendő gyermek után előre - ún. megelőlegező kölcsönként - is lehet kérni a szocpolt, de csak házaspárnak.

rena78 # 2009.04.24. 10:11

Sziasztok!
Nem tudom, h jó helyre kerültem, de feltenném egy pár kérdést.
Hallássérült vagyok, így valószínű, h nem lesz valami jó a fogalmazásom, elnézéseteket kérném.
Párommal 9 éve vagyok, élettársak vagyunk. Van egy kisfiunk, aki júniusban lesz 3 éves. Párom apukája sajnos nemrég halt meg. Párom örökölni fog tőle egy 2szintes családi házat. Beköltöznénk oda. Viszont van egy lakásunk. Eladnánk majd azt.
Kérdéseim: szeretnénk pár éven belül 2. gyekőcöt. Azt a családi házat fel kéne újítanunk, át is kéne alakítanunk az alsó szintet, s jún.30-ig igénybe lehet venni szocpolt (félszocpolt)? Ha igen, akkor 2. gyerek után is kaphatnánk? Vagy már nem lehet? (mert ugye, h még nem vagyok állapotos és már júl-től megszűnik a szocpol, de előre lehet kérni?)
S mennyi pénzt kapnánk? Mik a feltételei?
Úgy hallottam, h házbővítéshez (pl.garázs) is adnának szocpolt? Vagy csak belső alakításhoz, felújításhoz? Szükséges az is, h mennyi a négyzetméter, és az alapján arányosan kapnánk a támogatást?
Nagyon megköszönném, h ha válaszolnátok a kérdéseimre!
Üdv.: Rena

_BG_ # 2009.04.22. 13:53

köszi utána nézek

sziszi77 # 2009.04.22. 13:29

Nemtudom.De akkor érdekes ,mert nekünk volt egy panelunk amit eladtunk és egy házasspáré volt,de csak az egyik nevén volt(a nö nevén).Mert a másik nevén volt ingatlan.És feltudta venni a nö a szocpolt.Ez volt 2002-ben.Bármint akkor feltudta venni a szocpolt a nö.

sziszi77 # 2009.04.22. 13:29

Nemtudom.De akkor érdekes ,mert nekünk volt egy panelunk amit eladtunk és egy házasspáré volt,de csak az egyik nevén volt(a nö nevén).Mert a másik nevén volt ingatlan.És feltudta venni a nö a szocpolt.Ez volt 2002-ben.Bármint akkor feltudta venni a szocpolt a nö.

_BG_ # 2009.04.22. 13:07

Ez az ami zavar...

A kedvezmény nyújtásának feltételei

Lakás építéséhez, vásárlásához, állandó használati jog megszerzéséhez közvetlen támogatások akkor igényelhetők, ha:

  1. az igénylőnek, házastársának, élettársának és gyermekének, valamint a vele együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nincs, illetve e jogok ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelme nincs folyamatban,
  2. önkormányzati tulajdonban lévő, illetőleg szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya nincs, vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban elfogadta.
  3. Lakásvásárlás esetén a közvetlen támogatás akkor igényelhető, ha az eladó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója és nem élettársa.
_BG_ # 2009.04.22. 13:00

nem kizáró ok, hogy a házaspár egyik tagjának van ingatlan a nevén?

sziszi77 # 2009.04.22. 12:28

Igen

_BG_ # 2009.04.22. 12:17

Sziszi, csöppet elvesztetem a fonalat. :)
Gyerek nincs még vállalnák.

Na most, ha az új ingatlant a párom nevére vennénk, akkor nekem lehet ingatlanom a szocpol igénylésekor?
A párom nevén nincs ingatlan.
előre is köszi

sziszi77 # 2009.04.22. 08:21

A megelőlegező szocpolt lehet felvenni fiatal házaspároknak akik max.két gyereket vállalnak,vagy van egy nekik és plusz még egyet vállalnak ,ezt nevezik megelőlegező szocpolnak.Ha meglévö gyerekre (vagy gyerekekre )akarod felvenni az nem megelőlegező szocpol.De a párod nevére nem tudjátok iratni az új lakást?Te meg rárakatod a haszonélvezeti jogodat,ha nem bizol ugy megbenne.Persze ha neki nincs a nevén ingatlan.

_BG_ # 2009.04.22. 06:33

Sziszi, köszi, értem már az ajándékozási ötletet. :)

új ingatlan vásárláshoz, nem építéshez gondoltam, lehet, hogy az nem megelőlegező szocpol?! azt hittem, hogy a gyereket előlegezik meg és azért ez a neve :)
Így mennyiben változik a helyzet?
köszi

sziszi77 # 2009.04.22. 04:29

_BG_De van egy egyszerübb ötlet ,ha van párod akkor és neki nincs a nevén ingatlan(telek lehet az nem tartózik bele),akkor irassátok a nevére az épülö ingatlant!Ugye épülö?Mivel megelőlegező szocpolt irtál!Csak nemtudom a megelölegezönél ez müködik-e biztos,mert meglévönél tudti!Az államkincstárat kellene megkérdezni ,ezt jó tanácsként mondom ,mert a bankba sokszor férebeszélnek!