Épitési engedély


rozsika101 # 2012.06.13. 09:45

T fórrumozok.Tulajdonképpen az volna a kérdésem, kell-e ehez épitési engedély Rózsika

rozsika101 # 2012.06.13. 09:44

T Fórumozok.Az szeretném megkérdezni, hogy két egymás melett levő épületet, amely jelenleg külön tetöszekezetü, oly modon össze lehet-e kötni, hogy a hátsó falat összekötni összefüggő zárt fallal, az első része nyitva lenne mint egy fészer, és egy összefüggő tetöt épiteni rá.Tulajdonképpen elöl nyitott fészer lenne.Kb 20 m 2 volna a beépitett rész, aminek az eleje nyitott maradna, váaszotokat várom Rózsika

nanemaaa # 2012.05.02. 07:37

Sophie
Pillanatnyilag megint a vízügyi hatóságtól kell kérni az engedélyt.

nanemaaa # 2012.05.02. 07:36

Bence

  1. Nem a 37/2007-es, hanem a 193/2009. (IX.15.) Korm rendelet szerint kell az építési jogosultságodat igazolni.
  2. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a tetőtér beépítése miatt nem kell az alapító okiratot módosítani. Ha másért nem, tetőtér "művelési ágának" lakássá történő bejegyzéséhez mindenképpen. Ha pedig összevonod a lakásoddal, akkor meg pláne, hiszen megváltozik az albetétek száma.

(Szerintem is 2/3 kell. Egyébként hogy a fenébe sikerült önálló albetétbe vetetni egy beépítetlen padlásteret?)

Sophie23 # 2012.04.30. 16:45

Tisztelt Fórumozók!
Az egyik ismerősöm szeretne egy önkormányzati tulajdonban lévő kavicsbánya tavon faházzal ellátott horgászstéget építeni.A kérdésem az lenne,hogy kell-e ehhez engedély és ha igen az önkormányzattól vagy a vízügyi hatóságtól?

bence1979 # 2012.01.24. 12:25

Tisztel Fórumozók,

Bocsánat, hogy ennyire hosszú bejegyzést írtam az előbb, tényleg csak röviden annyit szeretnék megtudni, hogy a Társasházi Tv-t kell figyelembe vennem vagy az ÖTM rendeletet és van-e lehetőségem a jogpotló nyilatkozat helyett bármi másra?

Köszönöm!!

bence1979 # 2012.01.23. 16:30

Üdvözlet Mindenkinek,

Segítségüket szeretném kérni egy magántulajdonban, önálló albetétként szereplő tetőtéri helyiség beépítésvel kapcsolatban:
a tetőtérhez az elvi építési engedély megvan, azonban a végleges engedéllyel kapcsolatban kekeckednek a lakók, nem akarják engedélyezni az építkezést. Sajnos nem lehet megkerülni őket, mert közös tulajdont is érint a dolog (ablak nyitása a tetőn).
Az építési ügyintéző szerint ehhez a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM hatályos rendelet szerint minden lakó tulajdoni hányad alapján számított 2/3-nak beleegyezése kell.
Azonban ezt egy későbbi Társasházi tv (2003. évi CXXXIII. törvény) módosítás felülírja - és ugyebár a joghierarchia szerint "ütközés" esetén ezt kellene figyelembe venni:
21. § (1) Az építtető tulajdonostárs a lakásában tervezett olyan építkezés megkezdéséhez, amely miatt az alapító okiratot nem kell módosítani, de a munka az alapító okiratban közös tulajdonként megjelölt épületberendezésre történő csatlakozással vagy a közös épületrész, épületberendezés műszaki állapotának megváltozásával jár együtt, az épület biztonságának, állékonyságának megőrzése érdekében köteles az ilyen munkával közvetlenül érintett tulajdonostársak tulajdoni hányada szerinti legalább kétharmadának írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát beszerezni.

Igaz ez? Mit lehet tenni?
Sajnos a 2/3-ot igen nehéz megszerezni a teljes házra vonatkozóan, bírósági úton pedig évekbe telhet, míg megkapom a jogpótló nyilatkozatot....

Segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Bence

nanemaaa # 2012.01.19. 08:58

arcuska

  1. Ha nem értesz egyet a döntéssel, akkor fellebbezned kell. Elvileg lehetséges lenne módosítani is a kérelmet, de ez a hatóság jóindulatán is múlik, mivel a KET az ügyfél kérelem módosítási jogát nem ismeri.
  2. Ha sok pénzed van, annyi kérelmet nyújtasz be amennyit csak akarsz. természetesen minden kérelemnek telejsnek kell lennie (kérelem +illeték, hiteles tul lap és térképmásolat, építési jogosultságot igazoló okirat, tervek...stb)

Csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy a tervező felelős azért, hogy az általa készített tervek feleljenek meg az általános érvényű és a helyi építési előírásoknak. Magyarán minimum képesnek kellene legyen egy szabályos terv elkészítésére. Ha nem, akkor azt el kell zavarni, és nem további terveket készíttetni vele, indokolatlanul hizlalni a pénztárcáját.

Módosítani és fellebbezni egyszerre nem lehet, mert az egy eljáráson belül maradna. Azt megteheted, hogy fellebbezel és egyidejűleg új önálló kérelmet is benyújtasz.
(Ha ilyen sok felesleges pénzed van, adok egy számlaszámot, ahova korlátozás nélkül lehet feleslegessé vált pénzeket "kidobni".) :)

nanemaaa # 2012.01.19. 08:49

salvia
Mindenképpen bontani kell. Az előkertben nem a helyi építési szabályzat, hanem kormányrendelet (OTÉK) tiltja épület elhelyezését.
A garázs akkor is garázs, ha nincs oldalfala, így sanszos, hogy az egészet kell bontani. Nem teljesítés esetén 500.000 Ft-ig terjedhető, a végrehajtásig ismételhető bírság kiszabására, vagy hatósági úton a te költségedre és veszélyedre történő bontatásra is számíthatsz. A te veszélyed pl azt is magába foglalja, hogy akkor is elbontják, ha éppen alatta áll az autó.... ;) Ha karcolódik, hát karcolódik....

arcuska # 2012.01.18. 12:58

Kedves Forumozók!

Benyújtottunk egy bp.-i 2. kerületi telekre egy támfalgarázs ép eng kérelmet. A hatóság - úgy tűnik a szomszédban lakó atyaúristen háttérmunkájának köszönhetően - ezt mondvacsinált indokokkal elutasította.
Az előadó javaslata szerint - még a jogerő előtt - tegyük arrébb a garázst és akkor esetleg kaphatunk engedélyt.
Kérdésem ezzel kapcsolatban:

  • lehet e párhuzamosan a fenti javaslat szerint egy módosítást kérni ill. egyidejűleg a másodfok felé eljárva az eredeti határozatot megfellebbezni.
  • ezzel összefüggésben az a kérdés is felmerül, tiltja e valami, ill. lehetséges e hogy ugyanazon telekre egyidejűleg (átfedésben) 2 épitési eng kérelmet adjunk be : 2 ép eng eljárás fusson (azaz a garázsépítésre az eredeti helyen és 11 méterrel arrébb )

Előre is köszi a segítségét

Még vmi: magyarán az az elképzelésünk, hogy a tervet módosítva kérünk engedélyt , ahogy tanácsolta az ügyintéző, de egyidejűleg meg is fellebbezzük.

longest # 2011.05.20. 08:03

Értem, köszi, rájuk gondolok. Még tényleg nem örököltem, csak rosszul fogalmaztam.

nanemaaa # 2011.05.20. 07:25

Milyen értékbecslőre gondolsz? Hagyatékira?
Akkor még nem örököltél. ;) Majd akkor fogsz, ha lesz jogerős hagyatéki végzés.

Ha lesz értékbecslés, akkor azt fogják értékbecsülni amit látnak. Őket nem érdekli, hogy volt-e rá engedély, vagy sem. :)

vagyok1 # 2011.05.19. 14:14

Köszönöm a választ!

longest # 2011.05.19. 13:35

Tisztelt Hozzáértők!
Örököltem Édesapámtól egy házat. Kb. 10 éve beépítette saját maga a tetőtér felét. Szerkezetileg semmi nem változott mert eleve tágasra lett építve a tetőtér. Viszont ez ha minden igaz nem lett bejelentve és az eredeti tervekben sem szerepelt(bár ebben sem vagyok biztos, de úgy sejtem). Most ha kijönnek az Önkormányzat értékbecslői mire számíthatok? Ők egyáltalán figyelik ezt?

nanemaaa # 2011.05.18. 15:50

Ha a tanuk vállalják a hamis tanúzás bűncselekményének jogkövetkezményeit, valamint a hatóság több mint 10 éve nem járt a telken, légi fotójuk nincs, az ügyintézők meg a felsőfokú szakirányú végzettségük (építészmérnökök) ellenére ennyire nem értenek a szakmájukhoz, akkor megúszhatja.

Sajna az elmúlt időszakok koncepciózus imázs rombolása és lejáratása következtében a hatóságok lassan teljesen elveszítik a szakmai önérzetüket, így igazából nem is érdekli őket az igazság. Ha elbírja a papír, akkor okosabb becsukni a szemet és fület, mint kitenni magát annak, hogy bárki bármikor indoklás nélkül (tudom, megváltoztatták és most már legalább a főnök bizalmának elvesztése, mint szakmai indok szükséges) kirúgassa, mert úgyis csak utólag derül ki kinek is volt az ismerőse.

vagyok1 # 2011.05.18. 13:14

Ez szuper, nem akarjuk eladni, a lényeg hogy ne bontassák le.
Az előző kérdésemhez kapcsolódóan (10:04-kor írtam) mi van akkor, ha az ismerősöm, aki épített totál szabálytalanul egy garázst, semmilyen szabályt nem tartott be, a telek nagy részét beépítette visz tanúkat, hogy a garázs már több, mint tíz éve épült?

nanemaaa # 2011.05.18. 12:47

Akkor maradjunk annyiban, hogy nem pince, hanem épület, melynek van pinceszintje is.
Ezen esetben a 10 éves jogvesztő határidő eltelte az, amely számodra a megkönnyebbülést okozhatja. ;)
Üröm az örömben ugyanakkor, hogy az épületet nem fogod tudni feltüntettetni az ingatlan-nyilvántartásban, ami azért bizonyos mértékben értékcsökkentő tényező. Persze kérhetsz fennmaradási engedélyt is, de azt csak akkor kaphatod meg, ha a beépítés szabályos (megfelel a helyi építési szabályzat előírásainak is). Az épületfeltüntetés ugyanis csak használatbavételi vagy fennmaradási engedély határozat mellékelésével lehetséges. A 10 éves jogvesztés okán a fennmaradási engedéllyel egyben nem fognak építésügyi bírsággal is sújtani. Ennyivel óccób lesz. ;)

vagyok1 # 2011.05.18. 10:41

Köszi:) Egy 4x4 méteres épület, az aljában van boros pince, csak ott az egészet pincének hívják, vagyis egy rendes házról van szó. Így sem lehet gond?

nanemaaa # 2011.05.18. 10:30

Az építésügyi hatóság az építmény befejezésétől illetve használatbavételétől számított 10 éven belül intézkedhet.
A pince - ha annak terepszinttől mért magassága nem éri el az 1 m-t - nem számít bele a telek beépítettségébe, ráadásul korábban építési engedély sem kellett rá. (Most ez némileg kérdés)

Összegezve: Ebből nem lehet problémád. ;)

vagyok1 # 2011.05.18. 08:43

Köszönöm a választ!
Van még egy kérdésem.Van egy szántó is, amire kb 20 éve építettek egy kis pincét, arra sincs építési engedély, de azt 3 éve örököltük, tehát nem mi építtettük. Azt is le kell bontani? Minden 2. szántón van egy ilyen kis épület, még sosem volt belőle gond.

nanemaaa # 2011.05.18. 08:09

Ha az építmény paraméterei és a telek beépítettsége nem felelnek meg a helyi építési szabályzat előírásainak, akkor bontatás. Ilyenkor nincs büntetés, illetve majd csak akkor, ha nem bont határidőre.

vagyok1 # 2011.05.18. 08:04

Sziasztok!
Az egyik ismerősünk 5 éve épített munkagépek számára egy 300négyzetméteres, 4,5 méter magas garázst a háza mögé, így a telek nagy része be lett építve. Semmilyen engedélyt nem kért rá. A szomszédok fel akarják jelenteni. Számíthatunk ilyenkor büntetésre? Vagy le kell bontanunk az egészet? Van valami megoldás?
A válaszokat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2011.04.08. 09:16

Mindenképpen jó lenne utána járni a dolognak. Az építési hatóság műszaki nyilvántartásában meg kellene lennie az eredeti terveknek, azok alapján esetleg egyszerű szemrevételezéssel is megállapítható, ha történt pl bővítés. Egyebekben meg nem árt, ha az adásvételi szerződésben rögzítitek az építmény állapotát, illetve azt, hogy az eladó mikor és milyen építési munkákat végzett rajta. Az építésügyi hatóság ugyanis alapból az építtetővel szemben jár el szabálytalan építések ügyében. Viszont, ha nem sikerül tisztáznia az építtető személyét, akkor a tulajdonossal szemben kell eljárnia.

Entrieri # 2011.04.07. 14:28

Kedves Fórumozók!

Most szeretnénk megvásárolni egy pince/présházat a Balatonnál, és mivel szépen fel van újítva, nagyon megörültünk, hogy milyen szép és takaros nyaralónk lesz.
Sajnos utána néztem, és a felújításra nem kért engedélyt a régi tulaj. (Bejelenteni se jelentette be). Valószínűleg nem változtatott semmit, (bár, mivel nem tudom hogy nézett ki régebben, nem tudom ezt biztosan) mármint a szerkezeten, csak újak a cserepek,a külső belső vakolás, és az eresz is. Ebben az esetben, terhel engem felelősség a későbbiekben? A hatóságok felé tartozok elszámolással? Vagy tudok e ez ügyben bármit lépni, hogy ne legyen nekem ez a későbbiekben gond.

előre is köszönöm a segítséget

nanemaaa # 2011.03.23. 21:22

Fennmaradási engedélyt kellene rá kérni. A nélkül nem kellene megvenni a lakást.