Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


runningman # 2016.07.06. 14:48

"Ingatlanvásárlásra készülök. A zártkerti ingatlanon (880 m2) egy engedély nélkül épített 23 m2-es kis ház van.Az tulaj néni itt lakott 15 évig. A házat már ő is készen vette.
Nyilván a tulajdonlapon ez a ház nem szerepel.
Ha megveszem így, számíthatok-e bírságra? Illetve mennyire hátrányos nekem, ha nincsen a telekkönyvön ez az épület regisztrálva?"

Úgy tudom, hogy 15 év után nem bontható el, nem birságolható, persze esetleg tudni kell bizonyítani, hogy már 15 éve is megvolt. Hátrányos esetleg a további fejlesztés szempontjából lehet. Biztosításnál is necces a kifizetés ha esemény van.

nanemaaa # 2016.07.06. 05:37

Én sem azt mondtam, hogy perre kell menni. Nyilvánvalóan érdemes megegyezni, ha lehet. Az ügyvéd azért kell, hogy nagyon ne verjenek át, és ha lehet csökkenjenek a veszteségeid.

HIHI6662 # 2016.07.05. 17:45

nanemaaa

Köszönöm a választ.

Egyre inkább megerősítesz abban, hogy jogi útra kell vinni a dolgot. Sajnos, egy valami elrémiszt. Nagyon sok helyen azt olvasom, hogy különösen hosszú pereskedésre lehet számítani, és ez miatt pedig a peren kívüli megegyezést javasolja néhány cikk.

Persze ehhez is egy jó ügyvédet kell keresni. Ez sem egyszerű.

Még nem volt bírósági ügyem, így teljesen tapasztalatlan vagyok a témában. Nem is tudom, hogyan álljak neki.

nanemaaa # 2016.07.05. 13:06

HIHI6662
Pont ilyen megérzésem volt, hogy a kivitelező megpróbál megszökni a felelősség alól.
Minden további egyezkedésre szerintem bízz meg ügyvédet. Itt most egy hibás teljesítéssel állunk szemben, ahol nem, hogy ki kellene fizetned az eddig elvégzett munkát, de nem lehetetlen, hogy neked lesznek komoly követeléseid. Nyilván az elvégzett munka is képez egy értéket a bedolgozott anyagok okán, de ha azok a szerkezetek pl nem alkalmasak a kívánt terhek viselésére, akkor kb le is amortizálták magukat. Neked viszont komoly értékveszteségeid vannak, új kiviteli terv szükséges, a meglévő szerkezetek állékonysága kérdéses, megerősítésük újabb költségeket jelenthet, és akkor még nem számoltunk a kieső idővel, eszmei értékvesztéssel....stb.

HIHI6662 # 2016.07.04. 13:31

nanemaa

Mit lehet tenni? Kérek egy szakvéleményt, ami alapján elválik, hogy mi lehet a folytatás?

Éppen ma beszéltem a kivitelezővel. Szerződést akarnak bontani. Várom a javaslatukat az elszámolással kapcsolatban.

Mi a véleményetek erről? Mik a jogaim? Mit kérhetek tőlük? Hogyan lehet velük korrektül elszámolni?

nanemaaa # 2016.07.04. 08:56

HIHI6662
Annyit azért még hozzáfűznék, hogy ha eltértek a tervtől és ennek okán akár állékonysági problémák is felmerülhetnek, akkor én nem kardoskodnék a kivitelezés folytatása mellett.

nanemaaa # 2016.07.04. 08:55

HIHI6662
Nem hiszem, hogy egy laikus építtetőnek joga, lehetősége van egy kivitelezés szakszerűségének ellenőrzésére. Pláne a kivitelezési naplóba beírogatásra. Az ellenőrzésre jogosult, illetve kötelezett a műszaki vezető és a műszaki ellenőr. Ezek közül a műszaki vezető a kivitelező embere, a műszaki ellenőr pedig az építtetőé. Egy kivitelezőnek önhatalmúlag nincs joga eltérni a kiviteli tervtől, és gazdaságosságot mérlegelni sem. Pláne, hogy nem ő fizeti a révészt. Ha jelen esetben sem a kivitelező, sem az ő műszaki vezetője, illetve a műszaki ellenőr sem végzi szakszerűen a feladatát, akkor elgondolkodnék jogi lépéseken, illetve ügyvéd felfogadásán.
Ha egy statikus terven módosítani kell, mert a kivitelező eltért attól, akkor szerinted kinek a költsége az új terv elkészítése?

nanemaaa # 2016.07.04. 08:43

Krasanyi
Ha kiderül, akkor vagy fennmaradási engedély építésügyi bírsággal, vagy ha valamilyen építési jogszabályt sért a megoldás és egyéb módon szabályossá nem tehető, akkor bontás.

Krasanyi # 2016.07.03. 13:12

A fürdőszoba kb 1 éve épült.

HIHI6662 # 2016.07.03. 12:16

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Az építési területet május 20-án adtuk át egy kivitelezőnek, akivel a ház szerkezetkész elkészítésére kötöttünk szerződés. Sajnos, a szerződésben nem kötöttük ki, hogy az eltakarásra kerülő szerkezet kivitelezése előtt értesítsen bennünket, hogy ellenőrzés miatt ott tudjunk lenni.

Május 24-én, amikor más dolog miatt kimentünk a telekre, akkor szembesültünk azzal, hogy elkészültek az alaphoz tartozó kúttestek. Meglepetéssel fogadtuk, már csak azért is, hiszen a kiviteli tervektől eltérnek a kúttestek.
A kivitelező és a statikus az eltérésről telefonon beszéltek a kivitelezést megelőző napon, de kivitelezés módjáról csak annyit beszéltek, hogy a kútgyűrű helyett acélköpenyt használnak a kivitelezésnél. Ez a statikus részéről elfogadható volt. Bár a kúttestek átmérője kb. 20 %-kal nagyobb, mint a statikai tervben előírtak, de sem kútgyűrű, sem acélköpeny használata nem történt a kivitelezésnél. Egy speciális kotrókanállal kiemelték a földet és abba beleöntötték a betont. El kell mondani, hogy a kivitelező állítása szerint nem volt szükség az acélköpeny használatára, mivel megfelelőek voltak a talajviszonyok. Ez felvet egy pár kérdést, hiszen talaj mechanikai vizsgálat igazolja, hogy ott állandóan magas a talajvíz, a talaj nem állékony.

A kivitelező az építési naplóba május 24-én beírta, hogy „kútalap ásás gépi erővel, kutak betonozása statikai tervek alapján”.

Június 16-án szerződést kötöttem a statikusunkkal, műszaki ellenőri feladatok elvégzésére.

A kivitelező június 22-én beírta az építési naplóba, hogy a kivitelezés „a megrendelő kérésére bizonytalan ideig nem folytatható”. Ez nem igaz, én nem kértem ezt! Én e-mailben csak azt kértem május 31-én, hogy az anyagvásárlást ne folytassák addig, amíg a kutak körül kialakult bonyodalom nem rendeződik, hiszen én szeretnék egy ellenőrzési lehetőséget, mivel előre nem értesítettek a kutak betonozásának idejéről. (6,5 millió Ft a kivitelezőnél van anyagvásárlásra)

Június 23-án az építési naplóban a műszaki ellenőr kérte a kutak megfelelőségéről a szakvéleményt, hogy minél előbb folytatódhasson a kivitelezés. Sajnos, ez idáig semmi nem történt ezzel kapcsolatban.

Június 26-án az építési naplóba beírtam, hogy nem kértem a kivitelezés felfüggesztését, valamint kérem biztosítani a kutak ellenőrzésének lehetőségét, valamint megfelelőségükről - egy arra jogosult személytől - az igazolást.

Július 1-én felhívott a kivitelező cég embere, aki közölte, hogy akkor biztosítják a kutak ellenőrzésének lehetőségét (32 kút van, 5 mellett leásnak ellenőrzésként), valamint akkor folytatják a kivitelezési munkákat, ha én az ő statikusuk által új terveket készíttetek. A jelenlegi statikus által készített tervek szerintük nem gazdaságosak és nem megfelelőek. (Ezt ők nem írják le.)

Én július 2-án ismét kértem az építési naplóban, hogy július 15-ig adjanak egy szakvéleményt az általuk készített kutak megfelelőségéről az építkezés mielőbbi folytatása érdekében.

Az építési naplóba a felelős műszaki vezető által ez idáig semmiféle bejegyzés nem történt.

A kutakhoz vásárolt betonról 7 db szállítólevelet feltöltött a kivitelező az építési naplóba, de abból kettő szállítólevélen más a helyszín. A város ugyanaz, mint a mi építkezésünk helyszíne, de az utca az más. Ők azt mondják, hogy elírás történt a szállítólevélen.

Sajnos, nem tudom mik a lehetőségeim. Nem kevés pénz ott van a kivitelezőnél, az építkezés 6 hete áll. Nem tudom, van-e lehetőségem az ellenőrzésre, illetve az kinek a költségére történik meg, ha a szerződésben nem írtuk bele, hogy mint megrendelő, értesítést kérek az eltakarásra kerülő szerkezetek kivitelezése előtt azért, hogy ellenőrizhessem a kivitelezést, illetve a megfelelőséget. Önök szerint hol és hogyan tudok tovább lépni? Mi lehet részemről a folytatás?

Előre is köszönöm a választ!!

MajorDomus # 2016.07.02. 19:39

Mikor épült A fürdőszoba?

Krasanyi # 2016.07.02. 08:10

Tisztelt fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogy lakás vásárlás előtt állok. A jelenlegi fürdőszoba utólag lett hozzáépítve a lakáshoz, ami nettó 9nm. Nos erről nincs se tervrajz, se engély. Megmerjem venni az ingatlant? Ha igen és később kiderülne hogy engedély nélkül épült az épületrész , akkor milyen következményekkel járhat ( bírság mértéke stb)
Köszönöm!

hortobagy # 2016.06.29. 12:56

Ez a 10 év jogvesztő határidő boncolgatása érdekelne engem.
A jelenlegi állapot állékonyságot és vagyonbiztonságot veszélyeztet, mert befolyik a csapadékvize a szomszédnak hozzánk. Tény, hogy eltelt 10 év, de ha veszélyeztető állapot van, akkor a törvény felszólítja az elhárításra, nemde? Segítség törvény!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nanemaaa # 2016.06.24. 07:14

Néha a megoldás nem "akarom", vagy "nem akarom" kérdése. Van amikor nincs más lehetősége az embernek.

hortobagy # 2016.06.23. 11:12

Köszönöm a választ, hát szomorú, hogy mások károkozása esetén az állampolgár mit csináljon. Telekfeltöltés miatt, ami a házunk falára rá van töltve, vizesedünk, tehát nekem kell bizonyítani hogy miért van probléma. Úristen! Nem dől a ház, csak egy helyiség, egy kamraszerű úszik, ha intenzív a csapadék. Vízelvezető árkot is csinálnék, de szerinted ez az én dolgom. Bár közösen is megcsinálhatnánk, de tisztelt szomszéd nem kívánja. Soha nem szerettem volna bejelenteni, most sem tettem volna, ha nem jönne be a víz felőlük. Bíróságra se akarok menni, távol áll tőlem. De akkor mit csináljak? Köszönöm a válaszodat, szép napot!

nanemaaa # 2016.06.22. 07:15

ha a kivitelezés az állékonyságot, vagyonbiztonságot veszélyezteti”....

Ez azt jelenti, hogy maga a kivitelezés okoz veszélyhelyzetet, ergo nem telhet el a kivitelezés befejezésétől számított 10 év. A beidézett szöveg egyidejűséget feltételez. Magyarán a kivitelezés során lehetett volna ilyen panaszod. Ha 10 éve volt egy kivitelezés, ami később életveszélyhez vezetett, azért már csak peres úton tudod a kivitelezőt (ha létezik még), - illetve valójában az építtetőt, aki a kivitelezést megrendelte és azért felelősséggel is tartozik - kérdőre vonni. Max kicsit nehéz lesz bizonyítanod, hogy egyébként te mindenben eleget tettél a tulajdonosi kötelezettségeidnek, hogy 10 év után dől a ház.

hortobagy # 2016.06.21. 15:12

Tisztelt Szakértő, az építésügyi hatóság nem intézkedik, mert 10 év eltelte után nem teheti.
És ha a kivitelezés az állékonyságot, vagyonbiztonságot veszélyezteti? Akkor nem írja felül valami ezt a 10 évet? az állékonyság veszélyeztetve van, mert a ház alá megy a szomszéd telek csapadékvize. Kérek egy szakértős választ, amit nagyon köszönök!

nanemaaa # 2016.06.20. 06:51

beegess
Ha beteszed a betervezett szélesebb áthidalót, akkor nem. Egyébként valamit rosszul értettélé, nincs olyan jogszabály, ami ablaknak minimális szélességet előírna!

nanemaaa # 2016.06.20. 06:47

bodzafa
Bírságot nem fogsz kapni, ettől nem kell félned. A dolognak ott a hátulütője, hogy fogalmad sincs arról (engedély híján), hogy maga az épület egyébként megfelel-e a rá vonatkozó szabályoknak. Ennek ott lesz jelentősége, ha valamikor fel akarod újítani, netán átalakítani, vagy bővíteni. Mert ha akkor szembesülsz vele, hogy nem kaphatsz engedélyt, akkor nagyon rosszul fog esni.

lajcsó # 2016.06.20. 06:39

Ez nem lehet általános szabály! Pl. az én zártkerti ingatlanom ártéren fekszik, ahol ugye magánszemély nem nagyon építkezhet.
Persze az önkormányzat a helyi viszonyok meg a jogszabályok figyelembevételével engedélyezheti a zártkerti ingatlanokon az építkezést.

Bea1 # 2016.06.20. 03:49

valószínűleg ők már a júliusi, művelés alól kivont zártkertek 10%-os beépíthetőségének tudatában mondták ezt.

MajorDomus # 2016.06.19. 17:16

Hozzád költözünk Bea, merre laksz?

Bea1 # 2016.06.19. 02:37

a mi környékünkön NEM BÜNTETIK a zártkerteket, 36 000 ft eljárási költség fejében minden épületet legalizálnak, legyen az bármekkora, és bármilyen építésű.

Az építésügyön mondták.

Érdemes bemenni, és rákérdezni.

Sherlock # 2016.06.18. 09:46

bodzafa

Örülj neki, hogy nincs rajta, ne legyen benne az adásvételiben sem, 1 nap alatt megvan a bontás és a szállítás is, csomó időt és illetéket spóroltok vele.

beegess # 2016.06.18. 08:48

Tetőteret építünk be valamint a földszinten beépítjük a teraszt. A tervezés végén járunk, engedélyeztetés előtt. Minden helyiségben ablakcsere is lesz. Az ablakokat felmérettük, megrendeltük, merz 8 hét még elkészül. Az egyik helyiségben egy 40 cm rel szélesebb ablakot kellett volna rendelni(ez valamilyen előírás), de már nem tudunk módosítani. Okozhat ez valamilyen gondot a használatbavételi engedélyeztetésnél majd? Köszönöm!