tulajdonjog - haszonélvezeti jog


drbjozsef # 2019.01.20. 19:14

Ja hogy konkrétan a haszonélvezet.

Akkor várj, mert a válasz az, hogy attól függ.

Nem emlékszem pontosan, és nem olvasok most vissza, de :

Ha a haszonélvezetről a haszonélvező visszterhesen úgy mond le, hogy a vevő közvetlenül neki utalja a "vételár" egy részét (ilyenkor szokás egy szerződésben intézni mindent, talán ez (is) zavarhatta meg a hivatalt), akkor az eladónak nincs köze az illetékhez, kvázi a vevő váltotta meg a haszonélvezetet.

Ha a haszonélvező a vevő javára mond le a haszonélvezetről, és utána a már tiszta tulajdoni lappal adja el az ingatlant, akkor kellhet fizetnie a haszonélvezet illetékét (ha nem tartozik a mentes körbe. pl. egyenes ági rokon).

Szomorú örökös # 2019.01.20. 19:29

drbjozsef

Így történt, gyakorlatilag én nem voltam vele tisztában, azt hittem, hogy ezt a megváltás utáni illetéket nekem kell majd rendeznem, de ahogy írod, a vevő javára mondott le róla - és az nem volt egyenesági rokon, lévén anyukám volt élettársa volt a haszonélvező - ezért neki kellett az illetékét kifizetni.

MajorDomus # 2019.01.20. 20:06

Te voltál a jogosult,mint eladó! ezét kerestek téged.

most már ott a pont a végén,több dolgod nincs vele.

Szomorú örökös # 2019.01.21. 06:01

Köszönöm a megnyugtató válaszokat, akkor mostantól nem várom ez ügyben a NAV-tól a levelet! :-)

Lederer_Gy # 2019.01.21. 18:41

Szép estét mindenkinek!

Az alábbi ügyben lenne szükségem segítségre.

1/2 tulajdoni hányaddal rendelkezem egy ingatlanban (42nm-es lakás)

Szeretném eladni, vagy megváltani a másik tulajdonos hányadát, de mindkét eshetőségtől elzárkózik az adott személy. Ezek után javasoltam a közös értékesítést, melyről szintén hallani sem akar.

Miután elmondtam, hogy jó, akkor bírósági úton legvégső esetben árverésig viszem az ügyet, az úr a testvérét haszonélvezőként bejegyezte a saját tulajdoni hányadára.

Ahogy utána olvastam (lehet tévedek) ezt azért tette, mert a haszonélvezőt kirakni nem lehet, és árverésen is csak haszonélvezettel terhelten értékesíthető a lakás, ami kvázi egyet jelent az eladhatatlansággal.

Vagy ha sikerül is, akkor a haszonélvezőnek is járni fog még a pénzből, tehát kvázi ők együtt jobban járnak, miközben a lakás fele az enyém.

Az is nonszensznek tűnik, hogy 42nm-es lakásnál egyértelmű, hogy a haszonélvező az egész lakást használja, amibe én nem egyeztem bele.

Örökléssel került hozzám az ingatlan egyébként, soha nem laktam benne, nem voltam benne stb.

A kérdésem, hogy mi ilyenkor a megoldás? Főleg akkor, ha a végső cél az eladhatatlanság. Tényleg 40 évig (holtig tartó haszonélvezeti jog) nem jutok sem pénzhez, sem lakáshoz? Tudom a saját részre perelhetem a másik felet, hogy fizessen bérleti díjat, de az kvázi sok hűhó semmiért.

Előre is köszönöm a válaszokat!!

Szomorú örökös # 2019.01.21. 21:11

Lederer_Gy

Vagy ha sikerül is, akkor a haszonélvezőnek is járni fog még a pénzből, tehát kvázi ők együtt jobban járnak, miközben a lakás fele az enyém.

Téves az infó, nagyon téves! A másik tulajdonos azt csinál a saját részével, amit akar, viszont a haszonélvezőt is majd ő fogja kifizetni, semmivel se jár jobban, mivel a haszonélvezet megváltása kizárólag az ő részéből lesz levonva.

Az is nonszensznek tűnik, hogy 42nm-es lakásnál egyértelmű, hogy a haszonélvező az egész lakást használja, amibe én nem egyeztem bele.

Az ön részéért szerintem használati díjat lenne köteles fizetni, mivel annak a használatára ő valójában egyáltalán nem jogosult, csakis a másik tulajdonos részére. De ezt egy olyan lakáson elég nehéz lekövetni, ahol a két tulajdonrész csak papíron létezik, a valóságban meg nem nagyon.

A közös tulajdon megszüntetésére indított peres eljárás az egyetlen megoldás. Az nem lesz szabadon választott, viszont azt tudni kell, hogy sokba kerül és nincs győztes vagy vesztes, a felek a tulajdonrészük arányában - jelen esetben fele-fele alapon - állják ennek a költségét.

Lederer_Gy # 2019.01.21. 23:44

Szomorú örökös_

Köszönöm a hozzászólást!

"Téves az infó, nagyon téves! A másik tulajdonos azt csinál a saját részével, amit akar, viszont a haszonélvezőt is majd ő fogja kifizetni, semmivel se jár jobban, mivel a haszonélvezet megváltása kizárólag az ő részéből lesz levonva."

Akkor ezt rosszul gondoltam, köszönöm.

Ami a közös tulajdon megszüntetését illeti, ott sajnos ahogy említettem az a problémám, hogy véleményem szerint árverésig fog menni az ügy, ahol majd nem kel el, mert a lakás fele haszonélvezeti joggal van terhelve.

Ahogy utána olvastam a haszonélvező vagy önként mond le, vagy sehogy. Ha nem kötelezhető arra, hogy lemondjon, akkor meg vagyok lőve, mert a kutya nem fogja haszonélvezeti joggal megvenni a lakást.

A gusztustalan az az egészben, hogy a másik fél az én ellehetetlenítésemre játszik, és arra, hogy ő továbbra is ott lakjon.

Perelhetem a részarányos bérleti díj megfizetésére, amit majd nem fizet ki, foglalni nincs tőle mit csak a lakás felét, ami aztán lehet szintén árverésig megy, és akkor megint ott vagyok ahol a part szakad.
Esetleg megveszem az ő részét én az árverésen, de akkor még mindig ott állok majd egy haszonélvezővel, akinek jóformán több joga lesz, mint nekem.

Szomorú örökös # 2019.01.22. 05:05

Lederer_Gy

Perelhetem a részarányos bérleti díj megfizetésére, amit majd nem fizet ki, foglalni nincs tőle mit csak a lakás felét, ami aztán lehet szintén árverésig megy, és akkor megint ott vagyok ahol a part szakad.

Azért ez nem teljesen így van, mivel azt írta korábban, hogy a haszonélvező lakik az ingatlanban. Őt kell ilyen esetben perelni, nem a tulajdonost, ha az ön tulajdonrészét is használja, de nem fizet érte. Tőle nem lehet a másik lakrészt elperelni, mivel nem az övé. Viszont nyilván neki van végrehajtható jövedelme. Fel kell előbb szólítani hivatalos úton használati díj fizetésére - erre már javasolnám az ügyvéd közreműködését, az hatásos mindig. Ha ez mégsem történik meg, akkor jöhet a fizetési meghagyás. Ha annak ellent mond, akkor perré alakul, stb. Természtesen egészen a végrehajtás fizikai megvalósulásig ez azt jelenti, hogy minden költséget ön fizet, amit aztán természetesen polgári peres úton visszakövetelhet a haszonélvezőtől. Viszont ezzel max. a használati díjához fog hozzá jutni, de a haszonélvezet ettől még nem fog megszűnni. Arról továbbra is max. a haszonélvező lemondhat, vagy a halálával megszűnhet, feltéve persze, hogy nem meghatározott időre kötötték, hanem holtig tartó haszonélvezet lett alapítva. Az már más kérdés, hogy egy ilyen végrehajtás után, amivel gyakorlatilag eléggé el lehet lehetetleníteni a haszonélvezeti jogának a gyakorlását, el fog gondolkodni azon, hogy ő szeretné-e ezt a továbbiakban fenntartani, vagy inkább lemond róla. Persze akinek a javára teszi mindezt, az illetéket fog fizetni utána.

Nyilván a tulajdonrészét úgy is eladhatja, hogy lakottan, de ezzel megint nem hinném, hogy előrébb jutnak. Befektetési céllal megveheti azt bárki, csak éppen nem sokat ér így.

Miután elmondtam, hogy jó, akkor bírósági úton legvégső esetben árverésig viszem az ügyet, az úr a testvérét haszonélvezőként bejegyezte a saját tulajdoni hányadára.

Laikusként én még ezen irányban is keresgélnék, bár nem biztos, hogy lehetséges. Ugyanis ha a fenti állítás bizonyítható valahogy, akkor talán a másik tulajdonos rosszhiszeműsége is megállapítható, amiért szándékosan lehetetleníti a haszonélvezet alapításával az ingatlan értékesítését. Viszont sajnos ez csak egy laikus találgatás - ami akár logikus is lehetne - egyáltalán nem biztos, hogy jó irány.

De lehet, hogy inkább ez esetben nem itt kellene tanácsokat kérni, javasolnám egy ügyvéd felkeresését, aki a konkrét lehetőségekről tájékoztatja. Én is csak egy laikus vagyok itt, aki olvasgatott pont ennek a témának utána, mivel az én volt ingatlanomnak is volt egy haszonélvezője. Szerencsére az a történet lezárult már.

Juli58 # 2019.01.23. 09:07

Tisztelt Ügyvéd úr! A kérdésem a következő: Ingatlantulajdonos vagyok 100%-ban, nem bejegyzett élettársam haszonélvező.Azt szeretném tudni,ha az élettársam elköltözött egy másik ingatlanba ,én továbbra is itt lakom, a haszonélvezőnek kötelessége- e fizetni a közmű számlákat?
Illetve milyen kötelezettségei vannak, mint haszonélvező?

Segítő válaszát, előre is köszönöm.

Tisztelettel: Juli58

drbjozsef # 2019.01.23. 09:15

A rezsi fizetése értelemszerűen a használathoz kötődik. Ha te használod, te fizeted.

Pusztán elvileg annak kell fizetnie, aki szerződést kötött a közműszolgáltatókkal, akinek a nevén a mérőórák vannak - de ha nem ő használja az ingatlant, akkor természetesen ezek megtérítését követelheti attól, aki ténylegesen használta.

Egyebekben a kötelezettségei általában :

Egy ingatlan haszonélvezőjének elsődleges kötelezettsége az, hogy betartsa a rendes gazdálkodás követelményeit, vagyis megőrizze az ingatlan állagát és állapotát.
A haszonélvező köteles arra, hogy viselje az ingatlan terheit – ilyen például a rezsiköltség –, azonban a rendkívüli javításokat és helyreállításokat már a tulajdonosnak kell fizetnie.
Minden esetben a haszonélvezőt terhelik az ingatlan használatához kapcsolódó kötelezettségek is.
A haszonélvező köteles tovább értesíteni a tulajdonost arról, ha valaki megakadályozza az ingatlan használatában vagy általános birtoklásában.
Egy haszonélvezőnek mindig tűrnie kell azt, hogy a tulajdonos a bejelentett veszély vagy kár elhárításához, illetve megszüntetéséhez megtegye a szükséges intézkedéseket.
Amennyiben az ingatlanon rendeltetésszerű használatból származó értékcsökkenés tapasztalható csak, azt a haszonélvezőnek nem kötelessége megfizetnie a tulajdonosnak.
Amennyiben azonban a haszonélvező jelentős kárt okozott az ingatlanban, azért kártérítési felelősséggel tartozik.

Bár itt a rezsit a haszonélvezőnek írja, ez ne tévesszen meg, itt értelemszerűen azért szerepel, mert az az "alap", hogy a haszonélvező a használó.

Gonzi60 # 2019.01.23. 16:55

Üdv!
Szeretném megkérdezni,hogy ha van egy árverésen vett fél ingatlan.A másik felét más idegen vette meg szintén árverésen ilyen tulajdoni viszonyok közt hogy lehet haszonélvezetet bejegyeztetni és milyen terjedelemmel.Gondolok itt arra,hogy,ha fél tulajdon akkor csak arra lehet alapítani haszonélvezetet?
Köszönöm előre is.

drbjozsef # 2019.01.23. 19:18

Ti szerződésben tudtok alapítani haszonélvezetet, azt pedig értelemszerűen a tulajdonosnak is alá kell írnia. Vagyis igen, csak a saját fél tulajdoni hányadra tudtok haszonélvezetet bejegyeztetni.

Aminek lássuk be, sok értelme nincs.

Lederer_Gy # 2019.01.23. 20:26

drbjozsef úr, sajnos van.

Ahogy az én esetem is lentebb példázza, a kedves tulajdonostárs akivel együtt örököltünk, sem eladni a saját részét, sem az egész ingatlant, sem megváltani az én felemet nem akarja.

Más lehetőség nem révén bíróságra kell vinnem az ügyet, melyre ő úgy reagált, hogy a munkanélküli testvérét holtig tartó haszonélvezettel rátette az ő részére.

Ezzel nagyjából ott tartunk, hogy még a legvégső eset (bíróság által elrendelt árverés) sem hoz majd megoldást, mivel senki sem fogja megvenni az ingatlant haszonélvezettel terhelve.

A haszonélvező használja az egész lakást, én meg tűröm mint 1/2 részben tulajdonos. Sőt még a közös költség fele is elvileg engem terhel. Követelhetek tőle mindent, csak éppen se fizetése, se semmije nincs. A másik fél meg a "saját részére" ráengedte, amivel semmit sem tudok kezdeni.

Tehát a lakás felére "ráengedett" haszonélvező nagyon hasznos lehet, ha valamiért szeretnék irgalmatlanul kiszúrni a társtulajdonossal.

Gonzi60 # 2019.01.23. 21:55

Köszönöm szépen a segítségeket drbjozsef és Lederer_Gy uraknak.

MajorDomus # 2019.01.23. 23:11

mivel senki sem fogja megvenni az ingatlant

haszonélvezettel terhelve.
dehogynem ! Te!
aztán kitúrod a házból

Lederer_Gy # 2019.01.24. 00:18

MajorDomus

A "kiturom a hazbol" az konkretan milyen jogszeru cselekedetet takar, mert igy nem igazan adott ra a google talalatot ;)

Jol hangzik ez, csak nem ilyen egyszeru. Semmilyen torvenyes eszkozom nem lesz kirakni a haszonelvezot, meg ha csak az ingatlan felere is van haszonelvezeti joga es enyem lesz esetleg az egesz akkor sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.24. 06:52

Megint valaki, aki jobban tudja. A kérdés is az, mint máskor: akkor minek kérdez?

Lederer_Gy # 2019.01.24. 14:15

Kovács_Béla_Sándor

Ha ez enyhe cinizmus, és nekem szólt, akkor nem értem.

Lehet azért kérdezek, mert azt gondoltam akinek ez a szakmája az tud valamit amit én nem tudok laikusként.

A "kitúrni a házból" az ugye nem releváns megoldás?

drbjozsef-nél pedig mindössze annyi meglátásom volt, hogy ha valakit a merő rosszindulat és ingyen élés vezet, akkor igenis van értelme az 1/2 haszonélvezetnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.24. 14:58

A haszonélvezet főszabályként megmarad árverési vétel esetén is. Kivéve, ha a haszonélvező maga is felel a tartozásért, vagy ha a haszonélvezetet később alapították, mint a kielégítendő, jelzáloggal biztosított követelést. (Illetve, mint ahogy a végrehajtási jogot bejegyezték.)

MajorDomus # 2019.01.24. 19:16

Lederer

a kiturni a házból azt jelenti hogy tulajdonosnak megvannak az eszközei arra, hogy elüldözze a haszonélvezőt.
pláne akkor ha a haszonélvező benne lakik az ingatlanban!

MajorDomus # 2019.01.24. 19:17

Pontositok;

ezt a haszonélvezőt,a leirtak alapján.

drbjozsef # 2019.01.24. 20:14

Fél tulajdonos, és a másik fél használta, feltételezem az ő nevén vannak a mérőórák. Ez nehezebb ügy azért így.

MajorDomus # 2019.01.24. 22:37

Na igen, de mivel nem tud fizetni, kikapcsolnak mindent!

a közös kölség tartozással a gatyáját le tudja húzni róla a tulaj,mert azt a benne lakó haszonlvezőnek fizetnie kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.25. 06:21

Tudsz erre adni egy jogszabályhelyet?

MajorDomus # 2019.01.25. 19:56

Ptk 5.149-150 és 152
a tulajdonos és a haszonélvező viszonya