albérleti szerződés felmondása


mosolyogni # 2013.02.13. 13:17

A bútoraimat kihozhatom,mert nagyon penészessé tették a lakást?
Meg a plusz egy főt megtilthatom?

wers # 2013.02.13. 13:08

nem tudom, a kilakoltatási moratórium erre is vonatkozik-e, mert ha igen, örülj, hogy legalább a rezsit fizeti, nem veszteséges az ügy

mosolyogni # 2013.02.13. 08:27

Már felmondtam neki a 30 napos felmondás is letelt január végén. De Ő közölte, hogy csak a rezsiét hajlandó fizetni az albérleti díjat nem és csak március végén van szándékában elmenni.

wers # 2013.02.13. 08:15

A bérbeeadó meg az adóhivatalnál jelenti be, hogy bérbeadja a lakását.
Nem kell bejelenteni, előzőleg adószámot kell kérni, utólag az adóbevallásban bevallani, és adózni

Zoltanuss # 2013.02.13. 07:55

mosolyogni !
fel kell mondani neki !

Zoltanuss # 2013.02.13. 07:54

Nina Nina !!
Lejár a szerzősésetek márc 15 .-én akkor szépen összepakoltok és elmentek !
A bérbeadó pedig megbizhat bárkit az átadás átvételi procedurán való részvételre!

hogy ő nem lesz itthon ez idő alatt és visszatart a kauciónkból a fennmaradt számlákra
Ez így természetes ! A februári fogyasztás számlái ugyis csak késve jönnek, amikor jönnek végelszámoltok.

Azt nem tudjuk, hogy be van-e jelentve bárhol is”,
Hovákéne bejelenteni ? A személyek az önkormányzati un. okmányirodában jentekezhetnek bé lakóhely vagy tartozkodási hely cimszóval. A bérbeeadó meg az adóhivatalnál jelenti be, hogy bérbeadja a lakását. Ez az ő dolga, az előbbi pedig a tietek lett volna, de már okafogyottá vált.

mosolyogni # 2013.02.12. 16:53

Azon kívül beköltözött még egy plusz személy is,ezt lehet? Ha nem kapcsolhatom ki a villanyt, korlátozni lehet a használható mennyiséget? Gázt, vizet sem zárhatom el?
Ha eljutunk addig, hogy költözik és még nem rendezi a tartozását, vissza tarthatom e a cuccait amíg nem fizet?

mosolyogni # 2013.02.12. 13:20

Szép napot!
Ha az albérlő nem fizeti az albérleti díjat, csak a rezsi költségét, mit tehetek?
Esetleg kihozhatom-e a bútorokat (ami az enyém), mert nem szellőztet ezáltal tiszta penész lett a lakás és mert nem fizet?

Nina123 # 2013.02.11. 14:56

Tisztelt Jogász Hölgy/Úr!

Segítséget szeretnék kérni. Több éve lakunk egy albérletben 4-en. Ebből 2 fő tartózkodási helye is itt van. Azt nem tudjuk, hogy be van-e jelentve bárhol is, hogy mi itt lakunk, de a szerződésben szerepel, hogy ez után adóznia kell. A szerződésünk 2013. március 15-ig szól. Minden esetben írásban fel kell mondani az albérletet? Mi jeleztük szóban, hogy nem szeretnénk tovább bérelni a lakást, mert elég sok probléma volt a főbérlővel ezalatt a pár év alatt. A főbérlő jelezte nekünk, hogy ő nem lesz itthon ez idő alatt és visszatart a kauciónkból a fennmaradt számlákra. Mi ezt nem szeretnénk, mert ki tudjuk számolni a rezsit 15-vel és szeretnénk elszámolni vele. Ő azt állítja hogy ahhoz is joga van, hogy a teljes kauciót visszatartsa. Ez tényleg így van? Mi mindig időben fizettünk és rendeltetés szerűen használtuk a lakást. Kinek és milyen joga van a kaucióval kapcsolatban?
Köszönöm válaszát!

Zoltanuss # 2013.02.08. 18:25

mosolyogj !!!
mi a probléma ? nem fizet ?
Rá kell birni, hogy fizessen !
Az áramot kikapcsolni nem szabad viszont el lehet érni olyan szituációt , hogy a szolgáltató kapcsolja ki.
pl. egy szabálytalan vételezés vélelmezésével !!

Zoltanuss # 2013.02.08. 18:21

monika monika !
A nevében is benne van, lejár a szerződésetek !
Valószinű egy határozott idejű szerződés végénél tartotok.
Mi a teendő ?, hát néma gyerek szavát az anyja sem érti , meg kell kérdezni a bérbeadót a szándékáról !!
Egy bérbeadónak egyébként miért kéne a tudtotokra adni a szándékát ?
Azért egy bérbeadás - bérbevétel annál fontosabb dolog, hogy arról szemérmesen hallgassunk-
Tehát a tulaj vagy buta, hogy egy jó bérlőt futni hagy, vagy megvan az indoka , hogy váltson.
Pl. szerinte nem vagytok jó bérlők. Ennek számtalan oka lehet !!
A kaució egyébként visszajár ha nincs tartozás és káresemény !!
Tehát a bérlő és a bérbeadó is szabadon dönt !!

monika87 # 2013.02.07. 22:22

tisztelt fórum!

Mi a teendő akkor ha március 1-én jár le a szerződésünk és a tulaj a tudtunk nélkül már hirdeti az albérletet, úgy hogy nekünk nem jelzett semmit ezzel kapcsolatban??? A kaukció ilyenkor visszajár? Ilyenkor is jár a 30 nap felmondási idő??? Tulajdonképpen hogy kellene zajlania egy szerződés lejártakor ennek az egésznek? Várom válaszukat köszönöm előre is

MajorDomus # 2013.01.11. 22:11

nem,de az Elműnél felmondhatod a szolgáltatást,
akinek ugyanaz a vége,de ez jogszerü,a te ötleted pedig önkényes.

mosolyogj # 2013.01.11. 13:17

Szép napot!
A kérdésem az lenne, hogy a nem fizető albérlőmnél, kikapcsolhatom-e az áramot ezáltal a fűtést is?

gyuri76 # 2013.01.10. 15:24

Obudafan írta elég régen, de mit is jelent ez pontosan?

"Az ingatlanban lévő ingóságaira törvényes zálogjogod van.".

zol33 # 2013.01.09. 09:37

A történetem (illetve történetünk, mert van egy albérlő társam) az alábbi lenne. Július 5-én költöztünk be egy 55nm-es,2 szobás albérletbe. Költözéskor 160. 000Ft kauciót + 80. 000Ft (1 havi bérleti díjat kifizettünk. A fűtés elég egyedi megoldás, ilyen infravörös, hőtárolós márványlapok, anno azt mondta a tulaj, hogy nem kell aggódni nagyon energiatakarékosak. A fűtési szezon beköszöntéig nem is volt gond de a novemberi hidegben már látszott, hogy ezek szinte semmit nem fűtenek, a lakószobánkban sikerült kb.20 fokot összehozni, az előszobában már 17-18-at (a fürdő nem fűtött, csak ilyen bekapcsolható hősugárzó van). Ennek ellenére a novemberi fűtési díj 47. 000 FT lett. Mi akkor szóltunk a tulajnak, hogy ez így nagyon nem lesz jó, megfagyunk és a gatyánkat is kifizetjük. Erre válaszul lecserélte a 3 fűtőtestet, amik sokkal jobban melegítenek ugyan, már nem fagyunk meg de a padló még mindig hideg, a falak sem melegszenek át rendesen, a szobákban 21 fokot csinálunk, az előszobában 19-20 fok körül ingadozik a hőmérséklet. Aztán kijött a decemberi számla is, ami szerint a decemberi fűtési díjunk 91. 000Ft volt! Mi ezt meglátva azonnal el szeretnénk költözni, mert ez teljesen indokolatlan, én valójában felháborítónak tartom. A szerződésben bele van írva, hogy 1 éves időtartamra kötöttük, ha előbb felbontjuk, bukjuk a kauciót. Amikor beköltöztünk a fűtési költségekről nem tájékoztattak, akkor lett kész így semmit nem tudtak mondani, mindig csak annyit ismételgettek, hogy nagyon energiatakarékos. Azt hiszem mi jóhiszeműen jártunk el, mindig pontosan fizettünk. Van valami ötlet, hogy ilyen extrém esetben mit lehetne tenni? Az albérletet egyébként egy ingatlanközvetítéssel foglalkozó Kft. adta ki nekünk és ismétlem nem tudtak semmit mondani sem a régi sem a várható fűtési költségekről mivel a lakás teljes felújításon esett át, beköltözés előtt már 1 éve nem lakták így nem tudtunk tájékozódni ők meg semmit nem tudtak mondani. Mint mondtam csak annyit mondtak, hogy nagyon energiatakarékos a megoldás.

SolnesM # 2011.12.13. 17:15
Egyébként is ez a visszajáró kaució elég cikis dolog - csak a notórius nem fizetőknél merül fel ilyen - az értelmes ember un.végelszámolást csinál. Van a tartozik és a követel oldal. általában a tartozik szokott több lenni mint a követel. Tartozásod : hátra lévő bérleti díj (jelen esetben
  • majd egy hónap 35 eft),
különféle közüzemi tartozások u.mint. villany ( kb. 5-7 eft) , fűtés ilyenkor már legalább egy 20 eft víz + csatorna díj 2 főre kb 3 - eft néha a közösköltség 3 -7 eft Ez annyi mint majd 65 eft, A követelésed 70 eft, ha formálisan járunk el kaptok 5 eft -ha alkudtok, valamivel többet. Az élet drága, a lakhatás még drágább ! Ezért dolgozok még nyugdíjasként is napi 7 - 9 órát !!
SolnesM # 2011.12.13. 17:00

faggio faggio !
Mi a próblémád ?

Van szerződésed ? A szerint járj el !!
És ahhoz mit szóltál volna, ha közlik veletek 2 nap múlva le is út fel is út !
Nyilván vérig sértődtél volna
. !

Egyébként senki sem tart vissza, ha mehetnéktek van, menjetek.
Viszont van egy értelmes kompromisszum. Szóltál, hogy 2 nap múlva leléptek, elvileg még 28 nap hátra van a bérletből - elhagyjátok a lakást és a maradék időt felezitek. Azaz 14 napot még fizetsz , de már nem vagytok ott. Ez gyakorlatilag egy fél hónap.
Az értelmes tulaj megérti és rá áll / efogadja az ajánlatra/ajánlatot !

Sok sikert !!

Titiána # 2011.12.13. 14:58

faggio: a tulajdonost is meg lehet érteni, hiszen számított rátok, jó bérlők voltatok, nyugodtan alhatott, ő sem tehet arról, hogy mennetek kell, igaz, Ti sem. :( A szerződés szerint valóban jogos a visszatartás, de nem azzal a mondattal, ahogy ő mondta, hogy amíg nem adja ki.
Hiszen ennyi erővel ráér, mert úgyis ott a kaució...
Eleve nem naponként szokták - legalábbis szerintem nem ez a gyakori -, hanem amikor elköszöntök, kulcsot visszaadod, akkor annyival kevesebb kauciót ad vissza, vagyis az 1 hónapra eső bérleti díjnak megfelelőt.

faggio # 2011.12.12. 11:58

Tehát akkor nem jár vissza a kaució?Tuti, hogy télen nem fogja kiadni egyhamar megegyeztünk, hogy segítünk neki azzal, hogy hirdetjük és ajánljuk igy könnyebb kiadni minnél hamarabb.

"Ti se nagyon foglalkoztatok magatokon kívül mással, amikor a felmondási idő betartása nélkül próbáltátok megszüntetni a szerződést"

Teljesen igazad van viszont másfél hónapja megszünt a munka viszonyom és abba reménykedtem, hogy addig összejön valami azokból az álláskereső jelentkezésekből amiket leadtam.De sajnos semmi.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.12. 11:41

Igyekeztem érthetően fogalmazni. Vagy 2012. január 06-áig jár neki a bérleti díj vagy 2012. január 31-éig. Hogy mikor tudja megint kiadni, az nem számít. (Igazából a felmondási idő alatt nem is adhatja ki másnak, csak a ti hozzájárulásotokkal. Ti meg csak akkor járuljatok hozzá, ha ezzel a ti bérleti díjatok csökken.)

OFF
(„hogy lehet, hogy az emberek állandóan magukkal foglalkoznak” Ti se nagyon foglalkoztatok magatokon kívül mással, amikor a felmondási idő betartása nélkül próbáltátok megszüntetni a szerződést.)
ON

faggio # 2011.12.12. 11:29

Köszönöm a választ egy kicsit tudnál rajta pontosítani :).Mert nem értem.Ebben a hónapban 8-án szóltunk, hogy kimegyünk az albérletből 2 nap múlva.Tehát nekünk múlthónapba kellet volna szolni hogy elmegyünk de mi 8-án szoltunk, hogy tizedikén megyünk.
Tehát akkor most jogosan vonja le naponta az albérlet kiadásait a kaucióból amig nem veszi ki valaki vagy jogtalanul?Jön a babánk, jön a karácsony és itt vagyunk 5000 ft-al.Ilyenkor hogy lehet, hogy az emberek állandóan magukkal foglalkoznak.Nincs egy ft tartozás se és egy karcolás a lakáson.Csak a 10 nap amit itt voltunk ebből a hónapból.Az oké.De ha most nem tudja kiadni pl jan.10-ig akkor az albérlet kiadásait az én kauciómbol veszi le hogy van ez.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.12. 11:01

Ha abban állapodtatok meg, hogy 30 napos felmondási idővel megszüntethető a bérlet, akkor a következő hónap 7-éig (vagy 6-áig) jár a bérleti díj, aztán már nem. Ha esetleg az is benne van (mert szokott), hogy a hónap utolsó napjára lehet felmondani a szerződést, akkor a következő hónap végéig jár a bérleti díj.

faggio # 2011.12.12. 10:56

Szép napot mindenkinek.
Tanácsért fordulok ide önökhöz mert teljesen tanácstalan vagyok.
A helyzet a következő.Márciusban kivettünk egy albérletet a párommal határozatlan időre.Az albérlet 35 ezer ft + rezsi.Mi beköltözéskor fizettünk 70 ezer ft kauciót.A szerződésben benne van, hogy 30 nap a felmondási idő rendben.Viszont 8.-án bejelentettük, hogy kimegyünk(anyagi helyzet miatt) 10.-re pedig olyan volt a lakás mint amikor megkaptuk teljesen kitakarítva egy ft tartozás sincs.Erre jön a tulaj és mondja, hogy amiért nem szoltunk hamarabb ezért a kaucióból fog leszámolni naponta amig ki adja.A hónapból benne voltunk 10 napot rendben az leszámolja de azt az időt is leveszi a kaucióbol amig nem fog lakni benne valaki?

ObudaFan # 2011.12.03. 13:44

Elvileg igen, de látni kellene a szerződést.