albérleti szerződés felmondása


Anita75 # 2011.12.03. 13:33

Tisztelt Ügyvédek!

A segítségüket szeretném kérni. 2011.Szep.22-én kiadtam a 1,5 szobás lakásom kis szobáját az egyik ismerősnek. Azzal a feltétellel, hogy nem kell albérleti díjat fizetnie, csak a rezsit. Nem a felét, hanem az egészet, mert én heti 1 alkalommal tartózkodom otthon. Szerződést is így írtunk meg. Tegnapi nap jelezte, hogy elköltözik, (ma!) az ok, hogy összeköltözik egy pasival. Ezzel semmi bajom... A szerződésben benne, hogy a felmondási idő 30 nap. Nem szeretnék kekeckedni vele, de ilyenkor 2012.Január 1-ig kérhetem, hogy fizesse a rezsit, vagy sem? (Közösköltség, és ha nem veszem azt, hogy nem lesz fogyasztás, mindenhol fizetni kell az alapdíjat a szolgáltató felé) Igaz, hogy Ő kiköltözik a lakásból, de jövőhéten tudjuk rendezni a dolgokat. Kulcs visszaadás, kaució rendezése.
Várom válaszukat.

hkt32 # 2011.09.13. 17:51

Tanácsot szeretnék kérni!
Kiadtam a lakásomat határozott időre,a szerződés lejárt a lakó kérésére a szerződést meg hosszabbítottam ami ismételten lejárt.Mivel az utóbbi 3 hónapban nem fizettek rendesen ,vagy a lakbért nem adták ide vagy a számlákat nem fizették be így a szerződést nem hosszabbítottam meg.Írtunk egy papírt hogy a hónap közepéig kapnak haladékot a kiköltözésre.A három főből kettő kiköltözött de 1 fő maradt mondván nincs hova menni a bútorát nem tudja hova vinni.Szóban megegyeztünk hogy még maradhat néhány napot.A villany már kikötés alatt van ők pénzt nem adtak én pedig úgy gondoltam nem fizetem be mert az APEH NAK is fizetnem kell.1 fő nem akar kiköltözni de fizetni sem tud amennyit kéne.Új lakó meg lenne a jövőhónaptól.Kérdésem az hogy vajon mit tehetnék még a rendőrséggel nem sokra megyek a pereskedés sokáig tart .Megtehetem hogy a gázt és a vizet sem fizetem be megvárom míg kikapcsolják vagy kérhetem a szolgáltatót hogy szüneteltesse hogy a számlák ne halmozódjanak?Mit csinálhatok a bútorával,és ha végkép semmit nem fizet?
A segítséget előre is köszönöm!

TeeKillah # 2011.09.13. 06:10

A következő problémában kérném a segítséget.

A lányomék egy albérletet vettek ki kb. két hete.
A lakásban egy idősebb néni élet, kicsit le volt harcolva a "kégli", de viszonylag olcsó volt meg hát gondoltuk kitakarítjuk, rendbehozzuk. Körülbelül 4-5 nap alatt lakhatóbbá tettük a lakást.
Bár megkérdezték a néni tagadta, viszont mostanra kiderült, hogy a lakásban volt kutya és macska is.
Ez nem lenne akkora baj de a lakásban tenyésznek a bolhák! Ezt úgy vették észre, hogy a 4 éves kisunokám reggelre tele lett csípésekkel. Próbálják kiirtani a nemkívánatos társbérlőket, nem túl sok sikerrel.

Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni? Gondolok arra, hogy két hónapot (foglalót azt hiszem) kifizettek. Fel lehet mondani a szerződést úgy, hogy a pénzüket visszakapják?

Köszönöm szépen a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.12. 14:11

Az, hogy "szólt" nem elég - írásban kell felmondani. HA azt kézhez veszed, onnan ketyeg a 30 nap.

szilva71 # 2011.09.12. 13:43

Az alábbi ügyben kérnék tanácsot:

Albérletben lakunk, határozatlan szerződéssel. A hétvégén szólt a tulaj, hogy el akarja adni a lakást 1 hónapon belül költözzünk ki.
Sajnos az 1 hónap kevés, hogy új lakást találjunk és a költözést lebonyolítsuk. Lehet e valamilyen módon növelni ezt az időt törvényesen?
Nem kekeckedni akarok, hogy nem költözök ki vagy nem fizetek, csak szeretném ha lenne időm egy másik normális lakást találni.
A szerződésben 30 napos felmondási idő szerepel.

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.08.26. 17:11

Szabályosan fel kell szólítani bérfizetésre, ha nem fizet, szabályosan felmondani a szerződést, ha nem költözik ki, pert indítani. Az ingatlanban lévő ingóságaira törvényes zálogjogod van.

MARIKO # 2011.08.26. 16:19

Tisztelt Ügyvédek!

Én tulajdonosi szempontból szeretnék segítséget kérni - eléggé sürgősen... -(

Pár hónapja kiadtam házam tetőtéri lakását két barátnő - egyedülálló nőnek 1-1 gyerekkel. A szerződés szerint bérlőtársi jogviszony, egyetemleges felelősséggel. Tehát, ha az egyikük el is megy, a másikat terheli a teljes bérleti díj és a rezsi.
A szerződés 1 évre szól, azzal a kikötéssel, hogyha előbb mennek el, akkor a 2 hónapi kaució nem jár vissza.
Az egyik nő elköltözött - a másik pedig nem fizet - SEMMIT!
Már 2 x is felmondtam neki a szerződés szegés miatt, de tojik rá. A kauciót is már lelakta 3 hete. Azóta ketyeg mínuszba minden. Azt mondja nincs pénze, s nem gondolom, hogy egy 3 éves gyerekkel az utcára fog menni. A gyese most jár le, a kislánya szeptembertől óvodás lesz.
Azt mondja, hogy személyi kölcsönt intéz, hogy el tudjon menni. Egy szavát sem tudom elhinni, hiszen melyik bank ad kölcsönt olyan valakinek, akinek nincs munkaviszonya.

Én nem vagyok egy szívtelen nő - sajnálom őket...

... mégis egy pofátlan élősködőnek vagyok kénytelen tekinteni ezt a nőt. Piszokul arrogáns...

Úgy néz ki, hogy miatta fogom elveszíti a házamat. A lakást azért adtam ki, mert fizetnem kell a bankkölcsönt - s mivel nem fizet nem tudom én sem fizetni - sem a rezsit, sem a kölcsönt.

A házban bár van még egy lakás, ami szintén ki van adva - (a másik bérlő rendesen fizet) , de a kettő bérleti díja nem fedezi a kölcsön törlesztését!!!

A házat árulom - már mélyen ár alatt - nézelődő sem nagyon van.
Pedig befektetésnek is jó lehetne valakinek, hiszen kiadás esetén termelné a passzív jövedelmet.

Amikor kértem biztosítéknak a plazma tévéjét - azt mondta azt felejtsem el. Én nem akarom megtartani a tévéjét - visszakapja, ha kifizeti a tartozását és elhagyja a lakást.

Egyszerűen nem látom ennek a végét...

Fogadjak markos legényeket és cuccoljam le a pincébe a dolgait? Honnan lehetne hatósági tanút szerezni ehhez? Lehetne? Mehetne anyaotthonba míg rendeződnek a dolgai?

Ahol most lakom, az is húzós kölcsönnel terhelt...

Mindkettőre 30 napon túli a tartozásom már...

Mit tehetnék?

Előre is nagyon köszönöm a választ!

Szép estét!

Marikó

apropo # 2011.08.26. 12:56

Határozatlan idejű, de fix 2 hónap a felmondási időm.

Egy elég előnytelen szerződésem van, és ha hasonló kondíciókkal nem talál másik bérlőt, akkor nyugodtan kitalálhatja, hogy fel se mondtam. Semmit nem írt alá, csak jött neki egy levél. Akármilyen életszerűtlen, nincs az megírva, hogy én csak bérleti szerződést felmondást küldhetek neki. Na mind1, lehet csak túllihegem, de elég dörzsöltek, és velem is egy számukra nagyon előnyös, minden ponton levédett szerződést kötöttek, úgyhogy kinézek bármit. Főleg, ha elfajulna a felmondási része, akkor bármit kitalálhat, ha nem védem magam jogilag.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.25. 10:09

És abszolút életszerűtlen is lenne, hogy valaki fel akar mondani, de ezt úgy teszi, hogy nem felmondást küld, hanem valami mást.

Berényi Miki # 2011.08.25. 08:49

Dehogynem bíztató.

Ha határozatlan idejű volt a bérlet a hónap utolsó napjára felmondhatod, de legalább 15 nap felmondási idővel - vagyis most már csak szeptember végére.

Tértivevénnyel küldd, a bírói gyakorlat szerint ha nem veszi át akkor mintegy 10 nap után beáll a kézbesítési vélelem. Azt, hogy a tértivevényes levél tartalmát vitatták volna, én még nem tapasztaltam, érdekes eset lenne, és alapjában rengetné meg a kézbesítés e fajtájának a megbízhatóságát.

apropo # 2011.08.25. 07:34

Nem akarja, hogy elmenjek.
Sajnos akkor ez így nem túl biztató helyzet.
Köszi a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.25. 07:12

Azt csinál, amit akar, de annak mi értelme lenne?

apropo # 2011.08.25. 07:07

És ha egyszer felmondtam, utána felmondhat nekem rendkívüli felmondással, ha a 2 hónap felmondási idő alatt nem fizetem a bérleti díjat?

Tértivevénynél hogy tudom igazolni, hogy mit vett át? Mondhatja, hogy süteményreceptet küldtem neki :)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.25. 06:37

Ha tértivevénnyel adod fel, az jó. Ha nem veszi át, az nem annyira. Akkor a legbiztosabb, ha személyesen megkísérled átadni neki, és viszel magaddal tanút, aki igazolja szükség esetén, hogy megtagadta az átvételt.

apropo # 2011.08.25. 06:31

De attól még fel kell mondani :)
Szívesen fogadnék minden komoly tanácsot.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.25. 05:28

Az annyira egyszerű, hogy nem is felmondás.

C a s a b l a n c a # 2011.08.25. 05:22

Legegyszerűbb felmondás, ha összepakolsz és elköltözöl...

apropo # 2011.08.24. 21:33

sziasztok

  1. Hogy tudom igazolni, hogy elküldtem a tulajnak a bérleti szerződésem felmondását? Tértivevényes levéllel csak az átvétel időpontját tudom igazolni, de azt nem, hogy mit küldtem neki, ugye?
  2. És ha meglátja a feladót, akkor akár azt is mondhatja, hogy nem veszi át (akár a postástól, akár a postán). Ez ellen mit tudok tenni?
  3. Jogilag hogy néz ki egy felmondás, amibe nem lehet belekötni? Nem kell hozzá az aláírása?
  4. Ha már felmondtam rendes felmondással, akkor felmondhat nekem ő rendkívüli felmondással a bérleti díj nemfizetése miatt?

Köszönöm előre is!