albérleti szerződés felmondása


ttip # 2014.04.24. 14:24

Ha most azonnal felmondjátok a szerződést, akkor az leghamarabb május 31-ével szűnik meg. A bérlő ugyanis hónap végére mondhat fel, de a felmondási idő a törvény szerint nem lehet kevesebb 15 napnál. Ha pechetek van, akkor ezt a végrehajtó is tudja, úgyhogy a májusi lakbérrel még jöttök neki.

MnéK # 2014.04.24. 14:02

Nincs benne :)
Ha felmondjuk a szerződést (ezért írtam a május 01-i dátumot), akkor van mit követelnie a végrehajtónak rajtunk? Csak addig kéne kihúznunk itt, amíg suli van mert aztán költöznénk, plusz addig összeszednénk az újabb kaucióra a pénzt. A tulajok okosan nem uniós országot választottak menekülésre.

ttip # 2014.04.24. 13:55

A határozatlan idejű szerződést valakinek fel kell mondania, máskülönben fizethettek május 1. után is.

pazs # 2014.04.24. 13:19

Hiába nem akarsz fizetni a végrehajtónak, muszáj. A kauciót a bérbeadótól kell visszaszerezned. Ha az EU területén vannak, akkor a dolog nem reménytelen és nem is tart túl sokáig.
Véletlen nincs a bérleti szerződésben benne, hogy az utolsó két hónapban nem kell bérleti díjat fizetni?

MnéK # 2014.04.24. 13:11

Csak azért kérdeztem, mert a tulaj már nem kér bérleti díjat, amíg két hónap múlva elköltözünk, mert elmentek az országból. A végrehajtónak pedig nem akarok fizetni, mert a kauciót a tulaj már nem fogja visszaadni. Ha költözünk, ismét lakbér+2 havi kaucióval indulunk egy új albérletnél. Most nem a bérbeadó, hanem a bérlő járta meg...

pazs # 2014.04.24. 13:02

A tulajé. A végrehajtó nem is lesz tulajdonos még akkor sem, amikor elárverezi a lakást. Amúgy miért pont május 1? Felmondta valaki a szerződést? Vagy eleve határozott időre kötöttétek és akkor jár le?
Hogy lehettek-e "jóhiszemű lakáshasználók", az nem valószínű (hiszen tudjátok, hogy nincs bérleti jogviszonyotok május 1-től), de attól is függ, mi van a bérleti szerződésben (pl. olyan rendelkezés, hogy maradhattok, mert a kiürítésig amúgy is jár a bérleti díj).

MnéK # 2014.04.24. 12:59

Rendben. Még egy kérdést engedjenek meg nekem. Jelen pillanatban kié a lakás, a tulajoké vagy a végrehajtóé? Lehetünk simán "jóhiszemű lakáshasználók", ha mondjuk nincs május 01-től bérleti szerződésünk?

pazs # 2014.04.24. 12:34

Te vagy a kötelezett, a végrehajtónak kell megfizetned a bérleti díjat. A kaució a szerződés lejártakor, ha abból levonni nem kell, visszajár.
Tudom, hogy szokás lelakni a kauciót, de most az nem fog menni. (És az "így szoktuk" az nem jogi érv, a végrehajtó sem fogja díjazni.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 12:08

Pedig ha nem fizetsz, akkor borítékolom, hogy fogsz. (Amúgy nincs olyan, hogy lelakni a kauciót.)

MnéK # 2014.04.24. 12:00

Tényleg nem értem, mert ha érteném, akkor nem tennék fel kérdéseket. Még most se kaptam egyértelmű választ. Ki a kötelezett jelen esetben?
A tulajnak tavaly kifizetett két havi kauciót lakjuk le. A hitelükhöz semmi közünk. A végrehajtóval nem szerződtünk. Nem áll szándékomban pereskedni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 11:43

Látom, nem érted. A követelést foglalja le a végrehajtó, és erről értesíti a kötelezettet. Az értesítés kézhez vételétől a kötelezett csak a végrehajtónak teljesíthet. (Hogy te szeretnél belemenni egy vesztett perbe ahelyett, hogy fizetnél, már a te dolgod. Kinek mi a passziója.)

MnéK # 2014.04.24. 10:35

Tisztelt MajorDomus!
Ha már ténylegesen nincs pénzmozgás, akkor a végrehajtó kitől foglalhat le bérleti díj címén pénzt?
Az áfás számlát én írtam el, csak számla volt a bérleti díjról áfamentesen.
Köszönöm válaszát.

MajorDomus # 2014.04.23. 21:43

Imma megint nem hiszel nekem!

A végrehajtó Lefoglalhatja a bérleti díjat,az én területemen havonta előfordul.

A kõzmuszolgaltatasokat ha áfa tartalommal
kapja,akkor a közvetített szolgáltatást,
áfával kell tovább számlázni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.22. 19:54

A bérleti díj pedig akkor lesz behajtható, ha az már a Bérbeadó számlájára kerül.
Már követelésként is le lehet foglalni.

MnéK # 2014.04.22. 19:28

Tisztelt Immaculata!
Köszönöm a választ. A bérleti szerződésünk határozatlan. Mikor mondhatja fel a végrehajtó, árverés után vagy bármikor? Csak azért kérdem, mert idő kell, mire új albérletet találunk és még lelaknánk azt a kauciót.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.22. 19:21

Semmit nem tehet veletek. Árverezheti az ingatlant, és ha nem határozott idejű a szerződésetek, akkor femondja a bérletet.

MnéK # 2014.04.22. 19:16

Egyszerűsítve, ismét feltenném a kérdést, ha már ténylegesen nem fizetünk bérleti díjat, csak a 2 havi kauciót lakjuk le, akkor mit tehet a végrehajtó velünk? A tulajokat már meg nem találja, mert elpucoltak az országból és nem unión belül vannak. Szépen itthagytak minket, csináljunk amit akarunk. Mégcsak azt se tudom, ha elköltözünk, hova adjam le a kulcsot. Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.22. 19:15

A bérbeadás a főszolgáltatás, minden ami a bérbeadáshoz kapcsolódik, osztja a főszolgáltatás jogi sorsát. Ha az adóalany áfamentes körbe tartozik, akkor a közműszolgáltatás is adómentes lesz.

Hiszek Neked. A végrehajtó azt foglal le az adóstól, amit csak akar. A Bérlők a bérleti díjjal a Bérbeadónak tartoznak, a végrehajtó pedig kizárólag az adóstól vonhat.
A bérleti díj pedig akkor lesz behajtható, ha az már a Bérbeadó számlájára kerül.

MajorDomus # 2014.04.22. 18:59

Imma

a bérbeadás tárgyi adómentes,de a közeli szolgáltatások nem!

A végrehajtonak nem kell engedményezni semmit

Lefoglalhatja a bérleti díjat,a térdét,de még az autódat is az engedményed nélkül!

hidd el nekem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.22. 18:36

no, no, nono

A bérlőktől nem követelheti, csak ha a tulajdonos engedményezte a végrehajtóra.

Egyébként a bérbeadás adómentes a ÁFA tv. alapján, így a közüzemi költségek után sem szabad áfá-t felszámolni.

MajorDomus # 2014.04.22. 18:29

Követelheti!
az ingatlan hasznára is kiterjed a végrehajtás.

MnéK # 2014.04.22. 16:25

Tisztelt Fórum!
Tavaly nyár óta bérelünk egy lakást hivatalos szerződéssel, számlákkal igazoltan. A tulajdonosoknak átutalással fizettünk, ők küldték az áfás számlát, mivel külföldön élnek. A lakásban van az állandó lakcímük, mi is állandóra vagyunk bejelentkezve. A tulajok leveleit én vettem át a postán meghatalmazással, és az engedélyükkel felbontottam, hogy ha fontos, jelezni tudjam feléjük emailben. Pár hete jött levelük végrehajtótól, hogy 54 milliós banki és egyéb tartozásra visznek mindent. Jeleztünk a tulajoknak, és jeleztük hivatalosan írásban a végrehajtónak, hogy a lakásban mi élünk hivatalos bérleti szerződéssel, a saját ingóságunkkal, azt le ne foglalja. Ma újabb levél jött a tulaj nevére, melyben a végrehajtó, úgy veszem ki, hogy a havi bérleti díjakat követeli részére megfizetni. A kérdésem az, hogy ha mi már nem fogunk bérleti díjat fizetni a tulajoknak, mert ők véglegesen leléptek az országból, itthagyva mindent, mi pedig a kauciót lakjuk le éppen, mit tehet velünk a végrehajtó? Vele, a hitelezőkkel nem szerződtünk le semmire, követelhetnek tőlünk bérleti díj címén pénzt, amíg a tulajok nevén van a lakás és nem árverezték el?
Köszönöm a válaszokat.

MajorDomus # 2014.04.16. 20:31

De hol a vége a topicnak?

SolnesM # 2014.04.16. 05:58

NanasiNoni !

egy forint nem lett adózva, minden csak zsebbe megy, ami rendkívül bosszant”.
Jóember az adót ráér május 19-ig befizetni !!

( ingatlan irodával kötöttem) ” pontosabban az ő közvetítésükkel. Egy ilyen drága bérletné ( mert akárhogy is nézzük nagyon drága ) csak adtak valami tanácsot erre a szituációra is valami tanácsot mit kóstált ez a közvetítés Mert a tulaj úgy 150 et fizetett. Te mennyit fizettél ?
Most látom NN már valószinű megoldhatta a problémáját !

SolnesM # 2014.04.16. 05:47

MajorDomus !

Mert jöhet egy álvevő, pl. a bérlők embere, nagy lelkendezéssel feldicséri a lakást, milyen szép , hogy ő megvenné, csakhogy hát neki bérlő nem kell. A tulaj ad pl. 2 havi lelépési díjat a bérlőknek (akik amúgy is menni akartak ). Ezután lecseng a lelkesedés és mivel nincs foglaló hát kereshet új bérlőt a tulaj.