határozott idejű bérleti szerződés felmondása


Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.15. 11:51

OFF

Most látom az aláírást. „Viszlát, szomszédom Cseh Tamás,
vettem egy autót és elmegyek.

ON

MajorDomus # 2016.11.15. 20:57

Hol találtad ezt a jogszabályt?

lajcsó # 2016.11.16. 08:44

Van ilyen jogszabály, de csak termőföld haszonbérlete esetén!!!

"59. § A természetes személy haszonbérlő azonnali hatállyal jogosult felmondani a szerződést, ha az egészségi állapota oly mértékben romlik meg vagy családi és életkörülményeiben olyan tartós változás következik be, amely a haszonbérletből eredő kötelezettségeinek teljesítését akadályozza vagy azt jelentősen megnehezíti."

(2013. évi CCXII. törvény a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról)

MajorDomus # 2016.11.16. 21:44

Jó, de ez lakásbérleti!

h3xadron # 2016.11.24. 09:45

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni felmondással kapcsolatban.
Sokat googleztam de mindenhol a tulajdonos oldalról közelítik meg a felmondást. Na nekem a másik oldalról kéne.

Tényállás:
Bérbe vettem 6 hónapra határozott idejű szerződéssel egy szobát. Elsőre nem tűnt vészesnek de hát az idő meg mutatta, hogy a lakás állapota hagy némi kívánni valót.

Az lenne a kérdés arra hivatkozva, hogy a tulajdonos elhanyagolta a karbantartást pl.: bútorok kb össze csuklanak a konyhában a sütőnek gombjai hiányoznak vakolat hullik ezekre hivatkozva felmondhatom azonnali hatállyal a szerződés és vissza követelhetem a kauciómat?

A szerződésben vállalja a tulajdonos a karbantartást de alapvetően egy netről letöltött szerződés néhány pontal kiegészítve ahogy néztem.

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv,
H3xadron

Bea1 # 2016.11.24. 10:02

Sajnos pont a fodítottja igaz, Magyarországon a bérlők érdekei előrrébbvalóak a tulajdonosénál.

Kauciót nem követelhetsz vissza.

A kaució visszajár(hat) ha nincs elmaradt közüzemi díj és lakbértartozás, és károkozás. 1 hónapja van visszaadni a kauciót ráadásul.

A sütő gombjának hiánya nem hinném, hogy azonnali felmondási indok lenne.

A helyzet nem az, hogy mindenki a tulajdonos érdekét nézi, hanem az, hogy ha nem töltöd ki a határozott idejű szerződést, akkor bukod a kauciót, amit akár bolondítási díjnak is nevezhetünk.

Egy szobabérlés esetén nincs annyi ellenőrizendő dolog, hogy arra tudj hivatkozni, hogy nem sikerült felmérni a szoba állapotát szerződéskötés előtt.

h3xadron # 2016.11.24. 10:17

Ezzel nem tudok vitatkozni, hogy ki van előrébb azt látom hogy keresési eredmények között inkább a tulajdonos oldalról van megközelítve a kérdés.

Semmi nincs elmaradva rendezve van minden sőt mint kiderült ő fogyasztás szerint kéri a pénzt de átalányt fizet ami jelentősen kisebb.
Tisztába vagyok azzal, hogy a kaució lényegével.
Én célom az, hogy korrektül elszámolunk mindkét irányba nullára kihozzuk a történetet és elválunk mert az hogy minden a mi költségünkre megy de lakásba semmit nem csinál meg vagy ha meg csinálja az is igénytelen vagy még rosszabb életveszélyes.

Oké hogy a szoba állapotát felmérni de ahhoz tartozik fürdő konyha és közös helységek de egy 20 perces körüljárás alkalmával nem biztos hogy belefutok egy csótány családba. Ami most megtörtént nem olyan rég és ez volt az utolsó csepp a pohárba a sütővel csak finoman akartam érzékeltetni, hogy az eszközök állapota amit a bérléssel kaptam se kielégítőek és az ingatlan állapota se és a lakás felszereltsége se kielégítő. Az én logikám szerint én egy szobát béreltem és a hozzá tartozó részekkel a lakásban ami fel van szerelve és ne nekem kelljen poharat lábost venni és még velem akarja kifizettetni a csótányirtást is.
És ha már a szerződésben ki van kötve hogy a tulajdonos vállalja a karbantartást és ezt ő terheli és többszöri felszólításra se tesz eleget úgy gondolom ez erősen szerződés szegésnek minősül. Feltételezem nem csak az albérlő tud szerződést szegni.

Én célom az, hogy korrektül elszámolunk mindkét irányba nullára kihozzuk a történetet és elválunk mert az hogy minden a mi költségünkre megy de lakásba semmit nem csinál meg vagy ha meg csinálja az is igénytelen vagy még rosszabb életveszélyes.

"Sajnos pont a fodítottja igaz, Magyarországon a bérlők érdekei előrrébbvalóak a tulajdonosénál.
Kauciót nem követelhetsz vissza.
A kaució visszajár(hat) ha nincs elmaradt közüzemi díj és lakbértartozás, és károkozás. 1 hónapja van visszaadni a kauciót ráadásul.
A sütő gombjának hiánya nem hinném, hogy azonnali felmondási indok lenne.
A helyzet nem az, hogy mindenki a tulajdonos érdekét nézi, hanem az, hogy ha nem töltöd ki a határozott idejű szerződést, akkor bukod a kauciót, amit akár bolondítási díjnak is nevezhetünk.
Egy szobabérlés esetén nincs annyi ellenőrizendő dolog, hogy arra tudj hivatkozni, hogy nem sikerült felmérni a szoba állapotát szerződéskötés előtt."

MajorDomus # 2016.11.24. 20:58

Természetesen, mert a tulajdonos nélkül nincs bérleti piac.

Nincs ebből semmi gond, decemberben és januárban nem fizetsz, és lelaktad a kauciót. Majd távozol.

Anna_ # 2016.11.25. 00:03

Tisztelt Szakértők!
A határozott idejű szerződés rendkívüli felmondással felmondható, ha ez egyértelműen benne van a szerződésben (pl. bérlő dohányzása esetén)? Ilyenkor mi van a kaucióval?
Köszönöm,
Anna

MajorDomus # 2016.11.25. 18:45

Ha szerződésben ezt kikötötted, akkor szerződésszegés esetén igen.

seragirl0506 # 2016.12.06. 08:18

Tisztelt Fórumozók!
Idén kötöttünk egy határozott idejű szerződést 1 évre, viszont az albérlő már nem először nem mutatott tiszteletet, illetve üvöltözve, kikérően, valamint sértegetve hívott fel telefonon, megjegyzem alaptalanul (Szerelő dolgozik jelenleg az albérletbe, és ebből kifolyólag). Valamint kijelentette telefonon, hogy ezentúl nem hajlandó velem beszélni. Valamint megbeszélte a szerelővel, hogy mikor megy szerelni, nekem azonban reggel 8-kor szólt, hogy kell az anyagköltségre pénz, mert ott van a szerelő. Nálam nem volt pénz, mivel nem szóltak róla, és ők előtte 2 nappal tudtak róla, hogy megy. Erre a magatartásra hivatkozva fel lehet-e rendkívülivel mondani a szerződést? Ha igen,hány napos határidővel? Köszönöm előre is a segítséget!

MajorDomus # 2016.12.06. 18:31

Nem az albérlő modorát kötötted ki a szerződésben!

Csak azzal az indokkal mondható fel, amit a szerződésben is rögzítettél. Ha a szerződést betartja, akkor 1 év után!

seragirl0506 # 2016.12.08. 12:35

Köszönöm, azóta a szerelő hívott, hogy nem tudja befejezni az általa elvállalt munkát, mert akadályoztatja őt abban, hogy megcsinálja az általa elvállalt munkát, mert nem hajlandó nélkülözni 1 napig a fürdőt.

drbjozsef # 2016.12.08. 16:14

Arra azért készülj fel lelkileg, hogy ha tényleg ekkora bunkó, akkor a felmondásodon is mosolyogni fog. Aztán ha nem akar kiköltözni, akkor ha közjegyző előtt írtátok alá a szerződést akkor pár hónap, fél év lesz mire kirakod, ha nincs közjegyzői záradék, akkor néhány év mire megszabadulsz tőle. És akkor a lakás lelakását, vagy a felhalmozott hátralékokat nem is mondtam...

MajorDomus # 2016.12.08. 20:48

Az még odébb van.

natasalena # 2016.12.16. 20:42

Kedves Fórumozók!
Idén nyáron kiadtam a lakásomat, és 2016. július 15-én bérleti szerződést kötöttünk, amelyben az áll, hogy az első hat hónapban a szerződés határozott idejű, majd automatikusan átvált határozatlanra, hatvan napos felmondási idővel.
A kérdésem az lenne, hogy mikor és hogyan tudnám a leghamarabb felmondani nekik e ndes felmondással? Már most is felmondhatok, vagy meg kell várnom a határozott időtartam leteltét?
Köszönöm szépen előre is. :)

MajorDomus # 2016.12.16. 21:17

Természetesen meg kell várnod a határozott időtartam leteltét, de már most jelezd nekik, hogy nem kívánod meghosszabbitani és 2017,januar 15-én távozzanak a lakásból!

natasalena # 2016.12.16. 21:29

Köszönöm szépen. Ezek szerint nincs,hatvan napos felmondási határidő? Ha még csak most postázom a felmondást, az is elég?

MajorDomus # 2016.12.16. 21:38

Attól függ, mit kötöttetek ki a szerződésben a felmondásra.

Egy biztos a szerződés január 15-en megszünik, ha addig felmondod.
Ha nem, akkor határozatlan idejűvé válik.

alfateam # 2016.12.16. 22:02

6:339. § [A bérleti jogviszony megszüntetése rendes felmondással]

(1) A határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja

  1. napi bérleti díj kikötése esetén bármikor, egyik napról a másikra;
  2. heti bérleti díj kikötése esetén a hét végére, legkésőbb a hét első napján;
  3. havi bérleti díj kikötése esetén a hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig;
  4. hosszabb időszakra kikötött bérleti díj esetén a szerződésben meghatározott időszak végére, legkésőbb az azt megelőző harmincadik napig.

(2) A határozott időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja a törvényes felmondási idő betartásával idő előtt gyakorolható felmondási jog esetén a hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig.

(3) Ha a felmondás nem az (1) bekezdésben meghatározott határidő betartásával történik, a bérleti jogviszonyt a felmondás közlését követő bérleti időszak végére felmondottnak kell tekinteni.

natasalena # 2016.12.17. 09:30

Köszönöm szépen. Most már kezdek kicsit belezavarodni. :) Ha van egy bérleti szerződés, ami az első hat hónapban határozott, majd határozatlanra vált át, akkor:

  1. a határozott idő végén az megszűnik, ha simán csak jelzem, hogy nem kívánom meghosszabbítani, vagy
  2. rendes felmondással kell felmondanom, ugyanúgy, mintha pl a határozott időtartam közepén mondanám fel?

Az idő szűkössége miatt kérdezem ezt elsősorban.

MajorDomus # 2016.12.17. 10:01

Olvasd el az előző beirásodból 3.pontjàt.

Én is ezt írtam.

Ha nincs egyéb kikötés a szerződésben, mármint a felmondásra, akkor simán jelzés hogy nem hosszabbítod meg, s azzal

a bérleti jogviszonyt a felmondás közlését követő bérleti időszak végére felmondottnak kell tekinteni.

Ennyi.

Dr.Attika # 2016.12.17. 10:19

Pontosan. Ahogy az előttem tanácsolók javasolták. Írjon a bérlőknek egy tértivevényes levelet, hogy a 2017. január 15-én megszűnő határozott idejű szerződést nem kívánja meghosszabbítani. Ezen határidőig a bérleményt ürítsék ki és adják át.Így a szerződés nem lesz határozatlan idejű a 6 hónap elteltével.

MajorDomus # 2016.12.17. 16:16

Az már más kérdés, hogy karácsonyra fogja megkapni a felmondást, ez nem túl kellemes
,, ajándék,,, Ahogy lakást sem lesz könnyű találni 15-ig.

Nem tudjuk persze mi motiválta a tulajt a felmondásra, de ha a bérlō magatartása vagy Fizetési hajlandósága indokolja, akkor nincs mese.

gpgjr1 # 2017.01.03. 11:00

Tisztelt Fórumozók !

Egy éves határozott szerződésünk 3 hónap múlva fog lejérni azonban mi költözni szeretnék most, valamint felmondásunkat is benyújtani. A lakás borzasztóan penészesedik, bútoraink, táskáink és háztatársi gépeink is. Illetve egyéb, folyamatos problémák is jönnek elő, mindezért nem kevés összeget fizetünk. Kérdésem, hogy milyen formában mondható fel a szerződés és visszajár -e a kaució ? Mindenünk rendesen ki van fizetve, kárt nem tettünk, a fent említett problémákról folyamatosan tájékoztattuk a főbérlőt. A szerződésben nincs semmi szabályozás a kauciról, csak annyi, hogy amennyiben nem fizetjük a díjat, illetve számlákat és kárt keletkezi
  • ezekre felhasználhatja a kauciót a főbérlő. Köszönöm a válaszokat !