ingatlanközvetítői szerződés felmondása


Rexor # 2015.08.19. 07:53

Attika: melyik jogegységi határozat mondja ezt ki, mert erre kiváncsi lennék, mert ez valahogy nem tűnik logikusnak. Ha a szerződésben feltüntetik a felek, hogy bármelyik fél azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést akkor hol van a jogellenesség és hol van a kár? Egyébként ha így lenne ez elég veszélyes irányba vezethetne. Egy példa: megbízok egy ingatlanost, aki vállalja, hogy x % fejében eladja a lakást. Egy idő után meggondolom magam, mert nem szimpatikus a pasas, de továbbra is el akarom adni. Mi minősül itt alapos indoknak? Az hogy nem szimpatikus az ürge már elég? Vagy ebben az esetben már kártérítési igénye lehet velem szemben? :)

Dr.Attika # 2015.08.19. 07:40

Rexor! A megbízó valóban indoklás nélkül felmondhatja, de, ha azt alapos indok nélkül teszi, akkor kártérítésre kötelezhető, mint ahogy kimondja a vonatkozó jogegységi határozat. Mivel itt alapos az indok a kártérítés fel sem merülhet.

Egyjogász # 2015.08.19. 07:14

Szerintem is alapvetően a felmondás miatt a közvetítőnél "bentragadt" költségek megtérítésére (mint kártalanításra) gondolhatnak, de akkor ezt így kellene egyértelműen beleírni a szerződésbe.

Az alábbi megfogalmazás miatt valóban el lehet jogászkodni a dolgon, mert a kártérítési igényhez jogellenesség kell, ha pedig a szerződés biztosítja a korlátozásmentes felmondási jogot, az nem lehet jogellenes.

Rexor # 2015.08.19. 06:48

Szerintem nem kell semmilyen indok a felmondáshoz, akkor mondja fel a megbízó a szerződést, amikor akarja. Bevallom én nem tudok elképzelni olyan esetet, hogy bármilyen kár érné az ingatlanközvetítőt egy felmondás esetén.

Zöldövezeti11 # 2015.08.19. 06:42

Hát én ilyen szerződést sohasem kötnék az ingatlanosokkal.
Főleg ezért :

"Megbízó - felmondása esetén - köteles Közvetítőnek megtéríteni a felmondással okozott kárt”"
Tény,hogy voltak költségei - főleg a bemutatással kapcsolatban meg némi az alaprajz és adat felvétellel, de hogy kár Hát a nagy lópikula.
Gondolom itt is mint általában pl. a biztosítónál az előrekidolgozott szerződésszöveget kellett aláírni.
Ezek a szövegek mindig erősen a biztosító ill. ingatlanosok felé lejtenek.
A biztosítósok /szegény / üzletkötőit kb. hetente küldöm el az általuk ajánlott kitűnő szerződéseik miatt.
Ők keresnek meg legyem a mentségem.
Viszont ingatlanossal még soha sem szerződtem. volt velük sok dolgom mint vevőnek. a boltba sem szerződik a vásárló az árúbemutatásáért -és főleg nem fizet.
Tény viszont hogy szükség van az ingatlanosokra - sok sok munka az árú bemutatása. tehát azért fizetni kell. De az előre kell tisztázni hogy az nem kár hanem felmerülő /felmerült költség.

Dr.Attika # 2015.08.19. 04:47

Kedves szafe!
Kártérítés, akkor járna az ingatlanosnak, ha ön alapos felmondási ok hiányában mondaná fel a szerződést. Itt alapos ok van azáltal, hogy nem kívánja még sem eladni az ingatlant, tehát kártérítés nem jár.

szafe # 2015.08.18. 17:29

Kedves Mindenki !

Az alábbi problémámhoz szeretném a segítségüket kérni, véleményüket kikérni.

Pár hete szerződtem egy ingatlanközvetítővel (egy nagyobb franchise hálózat tagja) a lakásom eladására. A szerződés nem kizárólagos.
Személyes okokból a lakás megtartása mellett döntöttem, ezért szeretném felmondani a szerződést.

A szerződés vonatkozó szövege:
"A szerződés határozatlan időre szól."
"A szerződést bármelyik fél - írésbeli nyilatkozattal - bármikor felmondhatja."
"Megbízó - felmondása esetén - köteles Közvetítőnek megtéríteni a felmondással okozott kárt"

Kérdésem: ...milyen kárt kell ilyenkor megtérítenem ??? Közvetítői díj csak akkor jár a szerződés szerint, ha a szerződésben szereplő áron vevőt hoz a közvetítő, és adásvételi szerződést kötök vele, vagy az ajánlat ellenére nem kötök szerződést.

Esetemben azonban nem erről van szó, nincs a szerződésben kikötött ár szerinti ajánlat.

De akkor milyen kártérítésről lehet itt szó ???

Előre is köszönöm a segítséget !