Válás, vagyonmegosztás


NakirE # 2016.05.31. 06:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a valóban gyors és konkrét válaszokat.
Próbálom dekódolni visszafelé haladva:

  • "meg se kell említeni" a gyerekekre vonatkozik
  • "igen" a közös ingatlan átírásának illetékmentességét jelenti
  • "nem" az összes előző kérdést illeti, azaz sem a közös tulajdonban lévő ingatlan, sem az ingóság (bankbetét) értékét, sem a különvagyont képező ingatlanokat nem kell említeni, illetve tételesen felsorolni

A "nem"-ben nem vagyok biztos, a másik két választ szerintem jól értettem.
Meg tudja erősíteni, hogy jó a megfejtésem?

Találtam egy "tájékoztató és keresetlevélminta bontóperhez" című dokumentumot. Holnapig szeretném megírni ennek alapján a szükséges és elégséges terjedelmű, azaz pontos és későbbi hiánypótlást nem igénylő keresetet, és mindkettőnk aláírása után be is adni a bíróságra.

Tud segíteni nekem ilyen ultrarövid időn belül, hogy ne tévedjek?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.31. 08:12

Nem egészen úgy.

  • Nem, nem kell feltüntetni az ingatlan értékét. (Igazából nem is kellene belevenni a bíróság előtti megegyezésbe a vagyonról szóló megállapodást, csak fölöslegesen generáljátok az illetéket.)
  • Igen, a bankszámla egyenlegét fel kellene tüntetni. (Ha ragaszkodtok hozzá, hogy ezt is a bíróság hagyja jóvá, ez sem kötelező.)
  • A különvagyoni tárgyakat nem kell említeni sem, hiszen azokon nincs mit osztani.

A többi kérdésre nem válaszoltam. Majd most:

  • A házassági vagyonközösség megszüntetése révén szerzett vagyon illetékmentes. (De ha bíróság perben dönt róla, akár egyezség jóváhagyásával is, annak már van illetéke.)
  • Azért a tényállásban a nagykorú gyermekeket is illik megemlíteni, még ha megegyezni róluk valóban nem is kell.
  • Elég furán nézne ki egy teljes egészében kézzel írt keresetlevél.

Ps.: Nem érdemes megspórolni az ügyvédi munkadíjat.

erika39 # 2016.05.31. 08:31

Köszönöm a válaszokat, ma megyek jogi konzultációra, remélem biztató lesz =(

NakirE # 2016.05.31. 11:36

Ismét köszönöm a gyors válaszokat, és további segítséget kérek.
Holnap jó lenne túlesni a kereset elkészítésén. Csütörtökön egyikünk külföldre utazik, de szeretnénk, hogy addig is haladjon az ügy.
Kaphatunk ehhez gyors ügyvédi segítséget, azaz tudunk esetleg holnap hármasban személyesen találkozni Bp.-en és közösen elkészíteni a beadandó keresetet? (Gondolom, ebben az esetben tanúk sem kellenek.)
Vagy ha a személyes találkozó nem megoldható ilyen rövid határidővel, de van más módja az ügyvédi közreműködésnek, természetesen munkadíj ellenében, szívesen élünk a lehetőséggel.

jogging # 2016.06.02. 07:09

az új ptk. szerint a házasságkötés előtt saját néven szereplő ingatlan közös vagyon lesz 5 év házasság után?

az alábbi cikket olvastam:

"Ez változott a Ptk-val:

A gyakorlatban szintén nagy jelentősége lehet annak, hogy azok a valamelyik fél különvagyonába tartozó vagyontárgyak, amelyeket a felek a mindennapi élet során használnak, már a vagyonközösség fennállását követő 5 év után a közös vagyonba kerülnek"

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.02. 07:11

Ilyenkor gondolok arra, hogy a kínaiaknak talán igazuk volt: nem kell mindenki számára megismerhetővé tenni a jogszabályokat. Úgy se értik.

Fletcher # 2016.06.02. 08:19

jogging Ne csodálkozz, ha ilyen válaszokat kapsz. Olvasd el újra, lassan és értelmezd! Hol olvasol benne ingatlanról???

wers # 2016.06.02. 08:36

OFF
Béla, bíztam én benne, hogy ma délelőtt valahogy felvidítasz
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.02. 09:13

OFF
Aztán délután kapsz egy kis nevetőgázt, az hogy felvidít. :)
Viccen kívül: szolidaritok.
ON

mamamacoka # 2016.06.02. 09:16

KBS ! :XD! - újfent ! nem árulok el nagy titkot gondolom azzal, hogy csípem a humorodat :)

wers # 2016.06.02. 09:19

OFF
na jó, hogy ne találgassatok, délután kiműtik az egyik fogam, nagy valószínűséggel altatásban, erre célzott Béla
ON

mamamacoka # 2016.06.02. 09:22

együttérzés wers - jobbulást ! :)

wers # 2016.06.02. 09:54

köszi mindkettőtöknek, talán nem halok bele :)

angelcare # 2016.06.02. 21:46

Kedves Fórumozók, Tanácsadók!
Érdeklődni szeretnék az alábbiakról:

Édesanyánk elhunyt, és a családi házat 50%-ban édesapánk, a másik 50%-ot egyenlő arányban, hárman, testvérek örököltük.
Az öcsénk kapcsolata elég zűrős, ezért szeretnék érdeklődni, ha ők esetleg külön válnának, annak a hármunk örökségét illetően, milyen követelései lehetnének, egyáltalán mire lehet jogosult a lány?
Nem élnek házasságban, sem közjegyző által ellenjegyzett élettársi kapcsolatban, de van már egy 3 év körüli gyermekük és kb 3 éve egy lakcímre vannak bejelentve (de nem ott élnek), jelenleg ebben a közös családi házban élnek.
Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 05:22

Az örökség különvagyon.

batilla # 2016.06.10. 13:08

Tisztelt fórumozók!

A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni!
Hat tárgyalás után május 19-én kimondták a válásunkat. A közös tulajdonú lakásunk kizárólagos használatát volt feleségem kapta. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen én tavaly augusztus óta a barátnőmnél lakom. Ami gond ezzel kapcsolatban, hogy az exem, aki tavaly két hónapig máshol lakott, októberben visszaköltözött a lakásba, és azóta úgy tekint rá, mint a sajátjára. Tudni kell, hogy egy fedél alatt lakik két nagykorú gyerekünkkel. A lakásban, így a nejem által lakott szobában is vannak még holmijaim. Ezek kipakolására semmilyen határidőt nem szabott a bíróság.
Volt feleségem viszont kezdettől fogva gátolja a szabad mozgásonat a lakásban, hiszen a szobáját gyakorlatilag éjjel nappal zárja. Én korábban figyelmeztettem, hogy ezt nem teheti meg, de ez nem zavarta. Szerencsére a zár amivel az ajtót felszerelték, sorszámozott volt, így könnyedén találtam másikat, így alkalomadtán sikerült onnan néhány dolgot elhoznom.
Most viszont olyan zárra cserélte, amihez már nincs pótkulcsom! Ellenben vannak a szobában még mindig holmijaim!
A kérdés egyértelmű, jogszerűen jár el az exem, különös tekintettel arra, hogy a végzés NEM jogerős, valószínűleg egy darabig még nem is lesz az, mert egyéb dolgok miatt fellebezni fogok!
Előre is köszönöm a válasz(oka)t!

ObudaFan # 2016.06.11. 07:14

Akkor kérj a jegyzőtől birtokvédelmet.

greency # 2016.06.20. 21:16

Tisztelt Fórumozók!
Válás előtt állunk már február óta, közös megegyezéssel "próbálunk" válni ügyvéd nélkül. Készült egy megállapodás a gyermekek közös felügyelet alatt lennének.
A probléma a közös tulajdonban lévő lakás hitel és számlák fizetése. A lakást megosztva használjuk. Az első megállapodás szerint tulajdoni hányadunk 1/2-1/2 arányában fizetnénk tovább a hitelt és a számlákat, de meggondolta magát a másik fél. Kivette a megállapodásból azt a részt, arra hivatkozva hogy a bíróság nem fogadja el a beadványt, tehát nem szerepelhet benne anyagi jellegű rész. Eddig sem fizette a számlákat, sem a hitel ráeső részét, viszont fenntartja az 50% tulajdonjogát, és a használati jogát. A hitelben én vagyok az adós, ő a készfizető kezes és zálogkötelezett.
Az a kérdésem hogy a bontó keresethez csatolt megállapodásban szerepelhet-e a közös használatú és 50-50% tulajdonú ingatlan terheire fizetési kötelezettségre vonatkozó megállapodás? Vagy csak szimplán át akar verni hogy én fizessem továbbra is az összeg költséget.

salome3 # 2016.06.21. 10:31

Tisztelt fórumozók és tanácsadók!

2011-ben váltam, vagyonmegosztás csak ingatlant illetően volt, hitelekről szó sem esett a tárgyaláson, szóban állapodtunk meg négyszemközt.
A volt férjem nem fizet, a hitelek az én nevemen vannak.
A kérdésem, hogy perelhetek-e a kötelezettségek megosztásával kapcsolatosan? A volt férjem vélhetőleg "feketén" dolgozik külföldön.

Köszönöm a segítséget!

kcs1 # 2016.06.21. 10:46

Tisztelt Salone! A helyzetem hasonló. Mi adóstársak vagyunk, én és a volt feleségem. Évek óta nem hajlandó egy fillért sem fizetni. Viszont a vagyonmegosztáson a bíróság figyelembe vette hogy csak én fizetem a kölcsönt és be is számolja amennyiben hitelt érdemlően ezt bizonyítom. Ez pedig ugye nem nehéz. Igaz, az első fokú ítéletben a hitelről szó sem esett, pedig a beadványban úgy fogalmazott, azt is átvállalja. Viszont ha erről még csak szó sem esett váláskor, hogy hitel is van rajta...elég nehéz eset beperelni...

kcs1 # 2016.06.21. 10:53

A dolog pikantériája hogy 50-50% tulajdonjog, közös használattal, jogerősen, ám még a bejutást is megakadályozza és él mint hal a vízben...még:)

salome3 # 2016.06.21. 10:57

Tisztelt kcs1!

Nálunk is 50-50% a tulajdonjog, közös használattal...
Bár az ingatlanban eddig csak ő lakott közel 1 évig az új nőjével.
Amúgy adóstárs ő is.

kcs1 # 2016.06.21. 11:06

Van jelzálog valamin?

salome3 # 2016.06.21. 11:09

Az ingatlanon

kcs1 # 2016.06.21. 11:13

Én befejném a törlesztést. Mint adóstárs ő fizetne, vagy elárverezik a házat. Ha nem lakik benne.....szerintem mindegy hogy van vagy nincs...