Apaság vélelmének megdöntése


i.am.s. # 2011.11.11. 11:33

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő:
Adott szituációban szülők nem egyeznek bele apasági/dns vizsgálatba,ez esetben a gyámhatóság bevonásával kérhet e a gyámhivatal dns vizsgálatot?
Mert a "papír szerinti" apa nem is akar tudomást venni róla,hogy esetlegesen nem ő a vér szerinti apja a gyereknek,vele együtt az édesanyja sem,azt mondták semmilyen vizsgálatba nem egyeznek bele.
A másik hátráltató tényező,hogy a fogantatás és a születés előtt,alatt és után is házasságban voltak/vannak és nem éltek külön.
Mik az esélyek ebben a helyzetben?Lehetséges e az apaság vélelmének megdöntése?Válaszukat előre is köszönöm! I.a.S.

ObudaFan # 2011.11.11. 12:14

A gyámhatóságot kell meggyőzni, hogy rendeljen ki eseti gondnokot, hogy az indítson pert a gyermek nevében az apaság megdöntése iránt. Hát, ez nem lesz egyszerű, ha a gyerek jól működő házasságban élő szülők gyereke. Ha ez nem megy, akkor csak várhatsz, hátha egyszer az apa rájön, hogy mégsem jó ez így neki.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.12. 09:27

Olyan de ja vue érzésem van... :)

i.am.s. # 2011.11.12. 11:33

Köszönöm a gyors választ.
A gyámhivatalhoz már beadtam a kérelmet,most várok.De feljelentéssel fenyegetőznek,hogy zaklatom őket.Igaz többször felkerestem őket,próbáltam beszélni velük ez ügyben,de részemről nem zaklatásnak szántam,csak próbáltam dűlőre jutni.
Kicsit kutakodtam,még egy kérdésem lenne:
Ez a törvény akadály lehet?
"15. §(1) Az apaság vélelmének megdöntése iránti pert a kiskorú gyermek három éves koráig kezdeményezheti. Ugyanezen időn belül jogosult az anya is – a gyámhatóság jóváhagyásával – a perindításra. A többi jogosult a gyermek születéséről szerzett értesülése időpontjától számított egy év alatt támadhatja meg az apaság vélelmét."
Mármint ha a gyermek már 5 éves is elmúlt,születéséről tudomásom volt rá pár hétre,akkor totál nincs esélyem vagy érdemes még próbálkozni?

estifény # 2011.11.22. 09:17

jajj 25.én tárgyalás.kezdek izgulni.mennyi mindent kell elmondjak,hogy a bírónő belássa nem kell dns,mert igazat mondunk mindketten?

Emlékeztetőül:

Az apa támadott,mert nem tudta hogy terhes vagyok és született gyereke.fenyegetett veréssel és hogy elveszi.Nem mondtam meg neki az igaz,mert már lehetett volna gyerekünk,de addig zaklatott,idegesített,és fenyegetett,lelkileg kikészített hogy rávett arra hogy elvetessem.amit én nagyon megbántam és lelkileg teljes mértékben belerokkantam.utána egy év után ismét terhes lettem,ekkor megszakítottam vele a kapcsolatot,csak miután megszültem találkoztam vele.ő keresett meg nem én,és akkor tudta meg a gyereket is.és kezdődött a cirkusz,aminek az lett a következménye ami miatt most megyünk a bíróságra a sógorommal.Azért,hogy megszabaduljak tőle a gyereket a sógorom-nővérem barátja,nem házasok- szívességből a nevére vette.Gondoltuk majd később visszavonjuk az aláírást,persze már nem lehetett.
Aztán rájöttünk igazából ez hosszútávon semelyik félnek nem jó,se neki,se a gyereknek,se nekem,se a családnak.Elég nagy harag alakult ki ez miatt az ügy miatt,mindenki hibáztat mindenkit,és rossz lett a viszony.Próbáltam gyámhatóság segítségével,nem engedték-nem érdeke a gyereknek.Aztán így kerültünk a bíróságra-sógor beadta a kérelmet,nagy könyörgésem után.Persze a pénzt ha fizetni kell,nekem kell,nem neki.Kértünk költség mentességet,megadták.az van a levélen,hogy teljes személyes költség mentességet engedélyez.Akkor lehet ha kirendelik a dns vizsgálatot,arra is kiterjed?
Mert hát azért nekem sincs erre valóm,de tisztába szeretném tenni ezt az ügyet.

Mennyit mondjak el ebből a bíróságon?
Mérlegelik mi miért volt,és lehet nem kell nekik dns?

sió # 2011.11.22. 09:35

huh...
én egy ügyvédet javaslok. ez túl bonyolult ide.
ebből még rosszul is kijöhetsz!

guba # 2011.11.22. 09:38

Ez egy bűncselekmény, amit elkövettetek, a családi állás megváltoztatása, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

estifény # 2011.11.22. 09:51

Mi az hogy családi állás megváltoztatása?
Mindenki azt vesz a nevére akit akar,nem?

ObudaFan # 2011.11.22. 10:02

Kértünk költség mentességet,megadták.az van a levélen,hogy teljes személyes költség mentességet engedélyez.Akkor lehet ha kirendelik a dns vizsgálatot,arra is kiterjed?

Az a kérdés, hogy mindketten megkaptátok-e. Ha csak te kaptad meg, az nem elég, mert előlegezni neked kell, és ebben az esetben mint a másik fél költségét, neked kell viselni. Ha csak ő kapta meg, akkor az állam által előlegezett költséget neked meg kell téríteni.

ObudaFan # 2011.11.22. 10:05

Btk. 193. § (1) Aki más családi állását megváltoztatja, így különösen gyermeket kicserél, vagy más családba csempész, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Szigorú értelmezés szerint valóban a szívességi elismerő nyilatkozat is ez alá lehetne vonható, bár a példálózó felsorolásban foglalt okok azért súlyosabb magatartásra utalnak. Mindenesetre én a magam részéről még nem hallottam olyanról, hogy ezért bárki ellen eljárás indult volna, de kizártnak nem tartom.

estifény # 2011.11.22. 10:15

,,Szigorú értelmezés szerint valóban a szívességi elismerő nyilatkozat is ez alá lehetne vonható, bár a példálózó felsorolásban foglalt okok azért súlyosabb magatartásra utalnak,,

ez mit jelent?

És mind ketten kaptunk költségmentességet

estifény # 2011.11.22. 10:24

Ha meg van mind kettőnknek az engedély,akkor dns vizsgálatra is kiterjed a költség mentesség?

estifény # 2011.11.22. 10:54

Bár az elején mikor még nem volt beadva kérdeztük tőlük,és azt mondták arra nem szokták meg adni csak a perre.akkor a dns.-nél újra kérvényezni kell arra?mert én ezt nem értem.
Ha egyszer költség mentességet állapítottak meg akkor utána hogy akarhatnak ránk terhelni bármit is?
Hogy van ez most?

ObudaFan # 2011.11.22. 11:15

A teljes személyes költségmentesség az kiterjed arra is.

estifény # 2011.11.22. 11:51

ok köszönöm!

Ügyvéd Úr!
Számíthatunk valamire hogy ilyen bűncselekményt követtünk el?bár nem tudtuk hogy ez az.
Mivel sújthatnak maximum minimum ha igen?

estifény # 2011.11.22. 18:29

Na most komolyan!Légyszi!!!!!

3év felfüggesztett?
vagy a kutya se fog ezzel foglalkozni?

Én esküszöm bírónő hogy az igazat,és csak is az igazat, de most emiatt is aggódnom kell? mintha nem lenne elég bajom

ObudaFan # 2011.11.22. 20:03

Nagyon valószínútlennek tartom, hogy az apasági per bírája feljelentést tegyen.

estifény # 2011.11.22. 20:21

És a gyámügy? Mert ott meg azt mondtam annak idején nem tudom mi az apa neve címe. És ha elmondom a bíróságon hogy az veszekedett meg terrorizált, akkor nyilván tudom hogy hívják.
szóval hazugságon fognak

ObudaFan # 2011.11.23. 13:16

Nem tartom nagyon valószínűnek, hogy ezért bárki feljelentést tesz.

baba24 # 2011.11.24. 20:14

Üdvözlet!

A gyermekemet akarja elperelni a volt párom, pedig csak a nevére vette, de nem ő a genetika édesapja. Kaptam a bíróságtól idézést, leírással, amiben azt állítja csak úgy ok nélkül vettem el tőle a gyermeket. Kérhetek a tárgyaláson genetikai vizsgálatot, illetve kell attól tartanom hogy elveheti tőlem a gyermwekemet? Mindezt úgy hogy ő ráadásul életellenes cselekedet miatt tölti börtönbüntetését!
Köszönöm a választ, előre is!

budain # 2011.11.29. 15:24

Tiszteletem!
Érdeklődnék hogy ha a DNS vizsgálat esetleg azt bizonyítja hogy fiamé a gyermek akkor a vele 1 háztartásban élő testvéreitől(5 testvére van 3-an dolgoznak 2 iskolába jár még) vonhatnak-e gyermektartást ha nincs jövedelme, nekem pedig csak a családi és a szociális járadék a jövedelmem(nekem sincs munkám egyedülálló anyuka vagyok!)?

Ha nem akkor hogy tudják kötelezni a gyermektartási járulék fizetésére?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.11.29. 15:30

A testvéreitől biztosan nem. De pl. a tartás elmulasztása miatti büntetőeljárásban azt kell vizsgálni, hogy önhibáján kívül nincs-e jövedelme, amiből fizethetné.

ObudaFan # 2011.11.29. 15:31

baba24

Ebben a perben nincs lehetőség az apaság vizsgálatára. A gyámhatóságot kérheted, hogy rendeljen ki eseti gondnokot a gyermek részére az apasági vélelem megdöntése iránti per megindítására.

budain # 2011.11.29. 17:07

Üdv!

"De pl. a tartás elmulasztása miatti büntetőeljárásban azt kell vizsgálni, hogy önhibáján kívül nincs-e jövedelme, amiből fizethetné."

Ezt sajnos nem értem kifejtené bővebben?

ObudaFan # 2011.11.29. 18:41

Ha önhibájából nem fizeti a megállapított tartásdíjat, az bűncselekmény. Aki minden erőfeszítése ellenére nem talál állást, így nincs miből, az nem önhibájából nem fizeti. Aki dolgozhatna, de nem teszi, az önhibájából.