Válás és vagyon megosztás


ObudaFan # 2010.04.03. 10:18

Ha a házastársi együttélés alatt alapította a vállalkozást, akkor az üzletrésze felére, illetve annak értékére.

BBKata # 2010.04.02. 17:42

Hello!
Végső elkeseredésemben találtam az oldalra, és gondoltam vesztenivalóm nincs, segítséget kérek...
Vázolom a helyzetet.
Pontosan 7év együttélés (ebből 2.5év házasság) után válásig fajultak a dolgok. Békésnek indult, én költöztem el a közös tulajdonú házból. Az ingatlan értéke meggközelítőleg 22M Ft.A férjem vállalta hogy rendezi a rajta lévő terheket (4M Ft állami támogatott hitel, 2.8Ft megelőlegező szocpol), valamint a részemre kifizet 2M Ft-ot, illetve az ingóság és az autó az enyém. Így én lemondtam a házról.
Most még a hivatalos házassági bontóper ill. tárgyalás előtt vagyunk.

A gondok ott kezdödtek hogy kedves apósom beleavatkozott a dolgokba, tudni kell hogy a háttérben ő mozgatja szálakat.
Mindössze 2 hónap alatt elérte, hogy tönkretette a vendéglátó vállakozásomat,a tulajdonos által kitetetett a bérelt helyiségből... jelent pillanatban küzdök, és futom a köröket, hogy megvegyük az épületet, ugyanis a tulajnak se vevője, se bérlője, és ha minden jól megy, hajlandó egy esetleges adásvételbe bonyolódni.
A lényeg, hogy úgy döntöttem, ha ők így állnak, álltak a dolgokhoz, én se engedek.
Kérdésem a következő lenne:
A férjem vállalkozásából igényt tarthatok-e akármire is? Tulajdonképp minden az ő nevén van, a vállalkozásban 66%ban tulajdonos.
Köszönettel!

illa # 2010.04.02. 05:39

Köszönöm a megerősítést. Igyekszem észnél lenni.

ObudaFan # 2010.04.01. 12:53

Abba szerintem nem szabad belemenni, hogy az ő tartozása a te házadat terhelje.

illa # 2010.04.01. 12:00

Köszönöm, Obudafan! Megnyugtató számomra ez a válasz, hogy esetleg van mód arra, hogy a tartásdíj összege legyen mérsékelve, ily módon is megoldható a különbözet rendezése. (Persze ehhez a másik féllel is egyezkedni kell, ami neki nyilván kevésbé tetszetős megoldás.)A jelzálog még így is kérdéses, hisz igencsak fázom attól a gondolattól, hogy neki tehermentes lesz a lakása, a miénken viszont marad 3 milliós jelzálog. (Ugye, joggal tartok ettől?)
A banktól kérdeztem, kiengednének a hitelből, hisz a férjem magas keresete(még hogyha gyerektartást vonnak is belőle), elég garancia lenne számukra. Agyalok tovább.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

ObudaFan # 2010.03.31. 17:09

Ahhoz, hogy ne maradj adóstárs, a hitelező hozzájárulása is kell, a hitelező pedig ehhez további biztosítékot fog kérni. A gyermektartásos megoldás talán szóbajöhet.
Ha külön vagyoni pert indítotok, és abban megegyeztek, mérsékelt összegű (a 6% fele bírói egyezség esetén) illetéket kell fizetni.

illa # 2010.03.31. 10:25

Hát igen, kaméleon, futottam volna én, de nem volt miből. (Kicsi a gyerek, és csak részmunkaidőben bírtam elhelyezkedni.) Viszont hamarosan kapom a rendes fizetésemet, valahogy össze kéne kuporgatnom rá, vagy nagyon pórul járhatok. Ma voltam a bíróság panasznapján, de jó kacifántos az ügyem. A bankban kiderült, hogy férjem megint valótlanságokat állított, a tőketartozás félmillióval kevesebb, mint amit ő mond, és nem törlesztett még elő semmit. (Azt állította, hogy már vagy ötmilliót.)Csak egyszer legyen vége ennek az ügynek! Bocs, hogy titeket is lefárasztottalak a részletekkel.

kaméleon # 2010.03.30. 18:34

Szerintem a legjobb tanács: futás jó ügyvédhez.

illa # 2010.03.30. 12:24

Tisztelt Szakértők!

Elnézést, de ismét tanácsért fordulok hozzátok, sajnos eléggé kétségbe vagyok esve. Férjem este, reggel hosszan üvöltözött velem ismét, egyrészt gyerektartás ügyében, másrészt mert dührohamot kapott, hogy esetleg nem megyek bele a vagyonmegosztás során az ő általa kínált egyezségbe. Adott egy 7-7.5 millió értékű lakás, jelenleg abban lakunk, ez maradna majd enyém a gyerekekkel. A másik ingatlan, amin még jelzáloghitel van, eladás alatt van. A jelzálogből ő 3 milliót meg akar tartani, én vagyok az adóstárs. Az eddig tehermentes ingatlanra teteti át a bankkal a jelzálogot, ahol mi leszünk a kicsikkel. Ő magának egy 8 milliós ingatlant vásárolna majd, ez mind házastársi közös vagyon. Természetesen a jelenlegi lakást az én nevemre akarná íratni, a másikat, amit hamarosan vesz, a sajátjára. Most megy a terror, hogy én ebbe egyezzek bele, és megy a kiabálás a gyerektartás összege miatt is. Mindenféle aljas féregnek, idiótának elmond.

Mit tanácsoltok? Félek attól, hogy közösen maradunk benne a hitelben, de ő hallani sem akar egyéb megoldásról. Ráadásul, hiába ő az adós, a jelzálog a mi lakásunkon lenne, és így is rengeteg adósságot hagy rám. Egy éve pl. mélyen ár alatt eladott egy személygépkocsit, csak azért, hogy ne kelljen rajta velem osztoznia.
Van -e arra lehetőség, hogy kérjem, hogy kikerüljek a hitelből, és ő annyival kevesebb gyerektartást fizessen egy bizonyos időszakig? Én az 50-50%-os megosztást szeretném, neki ez nem elég. (Külön hitellel is jobban járhatnék esetleg, hogy őt kifizessem.)
Ha csak válás után külön zajlik le a vagyonmegosztás, akkor mindenképp ki kell fizetni a 6% illetéket, vagy ha megegyezésre jutunk, akkor nem?
Ő mindenre azt mondja, hogy az az övé. (Minden a nevén van, már tudja, hogy a jog szerint fele-fele, így még arrogánsabb.) Mellékes kissé, ezzel nem akartam foglalkozni, de megkérdezem, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári és az egészségpénztári befizetés különvagyon? Mert ő oda is szép összegeket tett. Mindig csak azt hangoztatja, hogy az adósság fele az enyém. Tudom, hogy így van, de én miből fizessek neki még ennél is több pénzt, azért, hogy ő még jobban járjon?
Ráadásul a közüzemi tartozások is ezen az ingatlanon vannak, gondolom, így még több a félnivalóm.
Vagy jobban járok, ha vagyoni pert indítok, mert ő úgyis csak fenyegetőzik, és nem lehet vele normális hangnemben beszélni. Tegnap is csak annyi történt, hogy megjegyeztem, hogy a jelzálog bonyolítja a helyzetet, és a bankot is be kell majd vonni. Erre már robbant is, szerencsére megütni már nem mer, tudja, hogy azonnal jelezném a bíróságon. Kérhetek -e perfeljegyzést? Ha erre a lakásra rárakunk 3 millió jelzálogot, marad tehermentesen 4-4.5 millió érték. Neki meg ott lenne egy nyolc milliót érő tehermentes ingatlan. Ez a terve. :-( Vagy lehet majd a jelzálogot egyikre is, másikra is rakni, csak más-más arányban? (Holnap érdeklődöm a banknál is.)
Nagyon köszönök mindent, amit leírtok nekem.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.29. 06:36

Csatlakozom a Tanár úrhoz! +1

Egyébként a kérdésre: az örökség - és a helyébe lépő dolog - különvagyon.

illa # 2010.03.29. 06:35

Bocsánat, elnéztem. Előző beszélgetésünk ObudaFannal a válás, vagyonmegosztás topicban volt.

illa # 2010.03.29. 06:31

Kedves ObudaFan!

Hadd köszönjem meg ismét segítségedet, minden elismerésem a fórumbéli tevékenységedért. (Nekem pedig most minden információ sokat jelent.)
Az első tárgyalásunkon már átnézték a jövedelemigazolásainkat, azért reménykedem, hátha legalább gyerektartás ügyében lesz döntés. (Azért is bíznék ebben, mert bármi is a végeredmény, amiatt már nem kellene fenyegetve érezni magam, és férjem dühkitöréseit, ordibálását tűrnöm, mert hogyan is képzelem, hogy 20% gyermektartást kérek.) Ha jól értelmezem, amennyiben marad jelzálog az ingatlanon, akkor azt célszerű, mármint a vagyonmegosztást a válás utánra hagyni, külön perben. Akkor zárulhatna le előbb az ügy, ha tehermentessé tennénk a lakásokat, amire lenne lehetőség, csak utána ismét hitelt kellene igényelnünk, nekem, hogy kifizessem őt, neki pedig, mert mint mondtam, igényesebb környéken szeretne lakni. (Neki ez a lakás, ahol mi maradunk a gyerekekkel, nem is kellene.)
És vélem, célszerű lenne ragaszkodnom az 50%os vagyoni megosztáshoz, mert ha engedek apuka zsarolásainak, még hosszú évekig nyöghetek több törlesztőrészletet. Hátha belátja, hogy neki főleg nem érdeke vagyoni pereskedésbe kezdeni. (Eleinte azzal is zsarolt, hogy elveszi tőlem a gyerekeket, én meg mehetek egy szál alsóban, amerre akarok.Aztán az ügyvédje mégis azt mondta a bíróságon, hogy a gyermekek nálam való elhelyezése ellen nincs kifogásuk.)Bizonyításként viszont még csak a jövedelmeinkről van papír, illetve arról a lakásról tulajdoni lap, amelyben lakunk. Elhangzott továbbá, hogy van még egy ingatlan, amit el szeretnénk adni. De pl.a lakáshasználatban nem értettünk egyet, ő megosztottat kért, illetve nem írtam alá azt a listát az ingóságokról, melyet férjem állított össze, és amelyben régi, törött bútorokat az új értéknél is magasabban árazott be, ezeket természetesen nagylelkűen nekem adná. Saját oldalon viszont pl. nem tüntetett fel egy nemrégiben áruhitelre vásárolt digitális fényképezőt, és még sorolhatnám. (Nekem bezzeg a húszéves tévét is.)Úh.tőlem vihetné az összes ingóságot is inkább, csak legalább a bíróságon ne hazudozzon. (Bocsánat a kifakadásért.)

Grád András # 2010.03.28. 20:42

Kedves Filoména1!

Tudtommal Obudafan történetesen éppen ügyvéd. Talán nem lenne szerencsés, ha saját magát ajánlgatná, én azonban megtehetem helyette: Még ha néha előfordult is, hogy valamiben nem értettünk egyet, abban a válaszai alapján teljesen bizonyos vagyok, hogy igen jó szakember, és ahol emberségről volt szó, ott is a helyén volt, bátran ajánlhatom! Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Filoména1 # 2010.03.28. 20:30

kaméleon:

Nem vettem rendreutasításnak, köszi hogy szóltál. :-)

Obudafan:

Azt egy picikét bővebben ki tudnád fejteni, hogy "az ajándék visszakövetelhető"? Milyen jogcímen követelhető vissza? Vagy nem számít bele a közös vagyonba az örökség?

Nem tudom, hogy itt a fórumban megengedett-e az, hogy ajánljatok válóperes ügyvédet, de ha igen, akkor azt megköszönném...

kaméleon # 2010.03.28. 11:17

Bocs’ Filoména, nem akartalak rendre utasítani, csak attól tartottam, végigírod a többit is.
Egyébként, bár a kérdésed egyszerűnek tűnik, a vagyonmegosztás kérdéseivel szerencsés lenne egy hozzáértő ügyvédet megkeresni. Ha jót találsz, akkor mindenképpen megéri a konzultáció díja.

ObudaFan # 2010.03.28. 11:11

Hogy ki volt hűtlen, meg ki nem, annak a vagyoni kérdésekhez (a házastársi tartást leszámítva) semmi köze, viszont itt ez az ajándék visszakövetelhető.

Filoména1 # 2010.03.28. 11:08

kaméleon:

Bocsánat, nem tudtam róla.

kaméleon # 2010.03.28. 10:18

Filoména, mindegyik topic-ot ugyanazok olvassák!

Filoména1 # 2010.03.28. 10:13

Tisztelt Fórumozók,

a következő a problémám:
édesapám és a felesége lassan 30 éve házasok, de öt éve külön élnek. A hölgy megcsalta és elhagyta az apámat. Szerencsére volt rá mód, hogy a hölgy számára vegyenek egy lakást, édesapám szülői örökségéből. A hölgy eddig nem akart elválni, de most hogy új társat talált, fontolgatja.
Amikor elment, azt mondta, hogy a kapott lakáson kívül nem tart igényt semmi egyébre, most azonban követeli a javak megfelezését.

Szeretném tudni, hogy van-e valamilyen törvény esetleg, ami édesapám érdekeit védhetné (hűtlen elhagyás, stb)?

Hiszen, ha úgy vesszük, a lakás ára, amit édesapám örökségéből vettek, épp a közösen szerzett vagyon fele volt.

Köszönettel,

Filoména

hengerfej # 2010.03.28. 09:20

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem.
16 év közös múlt és 3 év házasság után, a feleség bejelentette, hogy beleszeretett vkibe és válni szeretne. Van egy két éve épült társasházi lakásunk, gk. beálló, és egy 11,5 millós hitel, plusz egy 2,4 milliós szocpol. Gyerek nincs.
Mivel a lakásra befizetett önerőt, az én régi lakásom eladásából származó pénzből finanszíroztuk, így abban maradtunk, hogy enyém a lakás, a feleségemé gk. beálló.
Ha eljutunk a váláshoz, mi a teendő? Milyen formában kaphatom meg a lakás, feleségem nevén lévő 50%-os tulajdoni hányadot, és ezt milyen költségek terhelnek majd?

A másik kérdés pedig a szocpolt visszafizetésre vonatkozik. Egyelőre várunk a válás elindításával, mert így is nehézkes lesz egyedül fizetnem a törlesztőt, és gondolom amint jelzem a banknál a válás kimondását, irgalmatlanul hozzácsapják a havi részleteimhez a 2,4 milliót, kamattal együtt. Van esetleg tapasztalatotok, hogy kb. mekkora kamatra, költségre számíthatok ezzel kapcsolatban?

A fenti kérdésekkel kapcsolatban várom tanácsaitokat.

köszönöm:
B

monalisa1 # 2010.03.24. 17:08

Kedves sunbaluka!

Máskor elsőre írd le röviden a tényeket, ne úgy kelljen kitalálni mi is a helyzet.

A további életedhez minden jót!

sunbaluka # 2010.03.24. 17:01

Nagyon szépen köszönöm a "laikus" segítséget. A bérleti szerződést majdnem elfelejtettük. Köszönöm.

monalisa1 # 2010.03.24. 16:46

Értem. A felek megállapodását a bíróság nem szokta felülbírálni, kivéve ha valamelyikre rendkívüli aránytalanság "zúdulna".

Bérlakás esetében a lakásbérleti szerződést módosíttatni kell majd, vagyis a továbbiakban a feleség lesz a főbérlő és a gyermekek bérlőtársak. (Isten ne adja történik az édesanyjukkal valami a lakásból ne lehessen őket kiratni.)

monalisa1 # 2010.03.24. 16:42

1. Ha a lakásrészedet vagyis a vagyoni értékedet át akarod adni a gyermekeknek akkor azt ajándékozás formájában és az illeték 5%. (A gyermekek az anyjukkal tulajdonostársak lesznek, ergo az illetéket őnekik kell megfizetniük., helyettük persze vagy te vagy a feleséged, vagy ketten közösen.)

Előzetes gyámhatósági jóváhagyás szükséges.

2. Ha a tulajdonrészedet a feleséged megveszi -tényleges banki pénzmozgás szükségeltetik különben fiktív az adásvétel-, akkor 4 M Ft-ig 2% az illeték, azon felül 6%.

Mivel a szükséges okiratot úgyis ügyvéd foglalja írásba, mindent kérdezhetsz tőle.

"Lisa"
laikus hozzászóló

sunbaluka # 2010.03.24. 16:41

Mi önkormányzati lakásban lakunk. Én el fogok költözni valamikor a válás után és azért szeretnék ennyit fizetni hogy ne legyen probléma a rezsivel, iskola stb. Tehát ha én ennyit akarok fizetni akkor a bíró nem szól bele?