Örökség visszautasítása - lehetséges?


ObudaFan # 2013.11.18. 22:01

A hagyatéki tárgyaláson.

Geri87 # 2013.11.18. 14:30

Kedves Fórumozók!

Ha megtörtént az örökségről való lemondás, tehát a felek és a két tanú aláírták a "szerződést", akkor hol tudom majd ezt érvényesíteni? Mármint a hagyatéki tárgyaláson kell bemutatnom a szerződést? Vagy mi ennek a módja? Az örökhagyó természetesen még él. De nem tudom,mi a teendő a frissen kötött megállapodással...

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2013.11.18. 10:00

Az az érdemtelen az öröklésre

  1. aki az örökhagyó életére tört;
  2. aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
  3. aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.
Szabi009 # 2013.11.17. 08:55

Tisztelt uram/hölgyem!

Az lenne a kérdésem,hogy barátnőm édes anyukája elhunyt és így nagyapja után ő az örökös!
Nagyapa most fog örökölni xx dolgot!Testvére után.
És létezik-e az hogy érdemtelen az örökségre,mivel rossz kapcsolatban álltak,végrendelet nincs,és volt pár peres ügyük is egymással,pl.:tavaly peres úton vette el tőle a telket,meg volt olyan is hogy késsel kergette,talán erről is volt jegyző könyv!
Mennyi esélye lenne barátnőmnek a pere?
Hogy működik?Esetleg milyen bizonyítékok kellenének?

Válaszát előre köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.30. 11:13

Ki lehet így szállni a tartozásokból?
A testvérednek igen - az adóstársak viszont ezzel csak ártanának maguknak.

boo:) # 2013.09.30. 10:39

Tisztelt Fórumozók!
Sajnos elveszítettük Édesapámat augusztusban. A halálát követően szembesültünk csak a felhalmozott adósságokkal. Van egy ingatlan fedezetű hitel jelenleg kb.: 8 millió Ft-os, aminél Édesanyám és Édesapám adóstársak voltak, én kezes lettem. Még élt Édesapám, amikor valamiért adóstárssá váltam. Ezeken kívül még több százezer forintos személyi hitel, ill. szolgáltatók felé is elmaradások vannak. A hagyatéki tárgyalás előtt vagyunk.
Van arra lehetőség, hogy mindhárman (Anyával és a testvéremmel együtt, illetve az ő gyerekeivel) lemondunk minden tulajdonról? Ki lehet így szállni a tartozásokból? Vagy, hogy megveszi a bank, vagy az állam a házat? Vagy csak sima árverezés lesz belőle, fennmaradó adósságokkal?
Elnézést a fura/buta kérdésekért, jelenleg teljes kétségbeesésben próbálom átlátni a tartozásokat és csak újabbakra derül fény…
Minden válaszért köszönet!
boo:)

ObudaFan # 2013.06.12. 12:30

De a hagyatéki eljárás az teljesen azonos.

Zöldövezeti11 # 2013.06.12. 06:18

A kérdés :
Ennél a halálozási módnál is ugyanolyan eljárás várható, mint természetes halálnál?
Nem feltétlenül.
Az ilyen eseteknél un. államigazgatás keretében vizsgálják a halál esetet. Nem úgy mint a sima halálnál. Ott a halott kém megállapításai a mérvadóak. Most már csak azt lenne jó tudni ki az a halottkém. Gondolom első körben a körzeti orvos.

KBS miért bugyuta a kérdés ?
Nem gyakori az öngyilkosság.

ObudaFan # 2013.06.12. 06:05

Az örökös csak az örökrészével felel a hagyatéki tartozásokért, ha te leszel az, ha az állam.

Odri83 # 2013.06.11. 15:20

Kedves Béla,

Köszönöm a válaszokat, és a mellékelt bugyuta megjegyzését is. Érzelmi intelligencia zéro.
Lehet hogy bugyuták a kérdéseink, de tudja az életbe nem voltunk még csak hasonló helyzetben sem és ezért volt képünk olyan Szakértőktől kérdezni, és segítséget kérni mint amilyennek ön is tartja magát.
De lehet jobban tenném akkor, ha homokba dugnám a fejem és nem dolgoznék a megoldáson egyáltalán, nehogymár valaki bugyutának nézzen közben.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.11. 14:46

Egyébként igen, igen (nem), nem. (Megjegyzem, az első és a harmadik elég bugyuta kérdés.)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.11. 14:44

így marad ránk több milliós tartozással bíró Bt.

Az ugyan nem. A beltag mögöttes felelősségén alapuló tartozás már inkább.

Odri83 # 2013.06.11. 14:33

Tisztelt ObudaFan,

Édesapánk önkezűleg vetett véget életének és húgommal így marad ránk több milliós tartozással bíró Bt., ill. egy szintén milliós nagyságrendű autóhitel. Édesanyánktól elvált 2 hónappal ezelőtt, ezért a vagyonmegosztás során egyértelműen apánknak ítélt vagyon száll ezen kívül ránk.

Három kérdésünk van:

  • Ennél a halálozási módnál is ugyanolyan eljárás várható, mint természetes halálnál?
  • Az örökség egészét áll csak módunkban visszautasítani, vagy tételesen kell nyilatkoznunk erről?
  • Ha az egészet utasíthatjuk csak vissza, akkor az állam árverezi majd a vagyonát és fizeti ki belőle az adósságot?

Köszönjük!

ObudaFan # 2013.05.03. 10:50

Hoertsoeg

Vissza lehet utasítani.

A lemondással, visszautasítással csak az anyai örökségről mondanának le?

Igen.

ObudaFan # 2013.05.03. 10:45

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Mindenesetre bár a magyar ügyvédeknek az EU területén van joguk eljárni, de ha esetleg maga az eljárás is külföldön folyik, célszerű olyan ügyvédet megbízni, aki az adott országban helyismerettel is rendelkezik.

Evelin65 # 2013.05.03. 05:48

Külföldi hagyaték intézését kb. mennyiért vállalják az ügyvédek?

Hoertsoeg # 2013.05.02. 21:36

A párom édesanyja tartozásokat halmozott fel, 500.000Ft-nál többet. Érdeklődnék, hogy amennyiben a párom minden örökségéről lemond, visszautasítja azt, úgy a közüzemi tartozások (víz, áram), szolgáltatók, hitelintézetek és bankok felé lévő tartozások továbbra sem terhelik őt? Párom nem vállalt kezességet, nem adóstárs, párom édesanyjának nincs nevén ingatlan. Ezekkel a tartozásokkal egyáltalán nem foglalkozik. Párom és a testvére csak adósságot örökölne, ebben az esetben is vissza lehet utasítani az örökséget, azzal együtt a tartozást? A lemondással, visszautasítással csak az anyai örökségről mondanának le?
Válaszát előre is köszönöm!

eisi73 # 2013.04.29. 11:24

Tisztelt EdinaMátyás!

Ha jól emlékszem, én sem szóltam a te dolgodba, kérlek eszerint állni az enyémhez. De ha neked nem elég a saját problémád...

Amennyiben én valamilyen oknál fogva nem tudom fizetni (szégyenlem magam, hogy a mai dübörgő gazdaság mellett ilyen egyáltalán eszembe jut), akkor a gyerekeimnek mindegy, hogy kinek a tulajdonában van a lakás, amit elvisznek a fejük fölül.
Viszont az már nem, hogy esélyük van-e -amennyiben igényt tartanak rá- kifizetni és így megtarani a lakást.
Véleményem szerint, az én fizetésképtelenségem esetén egy árverezéssel mindenki rosszbbul jár.

A kérdés arra vonatkozott, hogy mi a helyzet, ha nem tudom és nem arra, hogy ha nem akarom fizetni!
De Te nyilván képes lennél kitenni a gyerekeidet annak, hogy utcára kerüljenek, mert te elveszted az állásod vagy lerokkansz, esetleg elhalálozol, ha lenne is rá lehetőség, hogy halasztott fizetéssel ők is ki tudják fizetni (feltéve, ha akarják)?!
Jézusom!

Mindenki azt feltételezi a másikról, amit maga is tenne hasonló helyzetben... ha rosszat, akkor azt :)

ObudaFan # 2013.04.29. 10:51

Az örökös eleve csak az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.
A bankszámláról pedig nem azt írtam, hogy az övé, hanem hogy élettársi közös tulajdon, olyan arányban, amilyen arányban a szerzésben részt vettek. A telefonszámla pedig lehet közös tartozás.
A temetési költség az hagyatéki teher, legfeljebb az örökrésze erejéig az örökös állja.

ObudaFan # 2013.04.29. 10:00

EdinaMátyás

HA élettársak voltak, akkor főszabály szerint a bankszámlapénz az közös tulajdon, a szerzés arányában.

A tárolási költséget, ha az indokolt volt, viselnetek kell, nyilván olyan arányban, amilyen arányban a tárolt ingóságok a hagyatékhoz tartoztak.

eisi73 # 2013.04.28. 20:24

Talán rosszul fogalmaztam. Nem szándékozom kijátszani, csak jelen esetben, mivel nekik sem létszükséglet a pénz, célszerűbb lenne ha a gyerekek nagykorúsága után a keresetükből vonnák, ha nekem esetleg likviditási gondjaim adódnának és nem kótyavetyélnék el a lakást, főleg, hogy egy értelmi sérült fiam is van. Árveréssel mindenki rosszabbul járna, mivel gondolom, ő is csak az árverési bevétel felét kapná, nem a tényleges érték felét.
Az örökség visszautasítása csak a későbbi öröklési herce-hurca elkerülését célozza.

Üdv, eisi73

ObudaFan # 2013.04.28. 10:07

Az jobb lenne, ha ilyen egyszerűen lehetne kijátszani a testvéredet?

eisi73 # 2013.04.27. 20:51

Tehát, adott esetben simán elárverezhetik 3 gyerek feje fölül a lakást. Szuper!

Sokat segítettél, köszönöm mégegyszer!

ObudaFan # 2013.04.27. 11:26

Nem te leszel kötelezett, hanem a gyerekek, de nem csak nagykorúságuk után, hanem előtte is. Lesz vagyonuk, ez az ingatlan, adott esetben lesz miből végrehajtani.
Az öröklést a hagyatéki eljárást követően már nem lehet visszautasítani.

eisi73 # 2013.04.27. 07:42

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a gyors választ!

Nem áll szándékomban kisemmizni a testvérem, de manapság sajnos, számítani kell az esetleges anyagi nehézségekre is.
Milyen formában tud rajtuk követelni? Én, mint a törvényes képviselőjük anyagi felelősséggel tartozom-e, vagyis elkezdhetik-e tőlem vonni, vagy majd a gyermekek nagykorúsága után vonhatják az ő jövedelmükből?
Esetleg, kötelezhet-e a bíróság arra, hogy eladjuk a lakást, ha másként nem tuduk fizetni? Mint írtam, van egy másik lakás a nevemen, de az ötünknek kicsi lenne (1,5 szobás). Jól gondolom, hogy ha a gyerekek nevére kerül a hagyatéki lakás, az már nem mérvadó, hogy nekem van-e másik?

És még egy kérdésem lenne. Le lehet-e mondani az örökségről utólag? Értem ez alatt, hogy ha a testvérem és a nagyobb gyermeke, aki már 20 éves vissautasítja az örökséget, akkor a most 14 éves fia később, a 18. életéve betöltése után visszautasíthatja-e?
Ez azért érdekelne, mert amennyiben ez járható, akkor automatikusan az én gyermekeim örökölnek és nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni a testvéremtől megvásárolt rész után (ha elvileg kellene). Illetve, ez nekik is biztosíték, hogy amíg nincs kifizetve az örökrészük, addig a lakásrész a családjuké marad.

Előre is köszönöm a választ!

Üdv, eisi73