Örökség visszautasítása - lehetséges?


piroslada # 2012.11.23. 11:20

Értem. Milyen formában követelheti a bank a különbözetet az örökhagyó autója értéke és a hiteltartozás között? Az örököstől követelheti a hagyatéki eljárás alatt, vagy csak ha lezárult? Esetleg megpróbálhatja a bank árvereztetni a házat (ami szintén az örökség része) mielőtt elzárul a hagyatéki eljárás?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.23. 11:04

Csak egyben lehet a hagyatékot visszautasítani.

piroslada # 2012.11.23. 11:02

Egy hozzátartozóm örökölt egy autót, amin nagyobb a tartozás mint az értéke. Sajnos az örökhagyó halála után, de a hagyatéki eljárás megkezdése előtt az autót ellopták. A casco természetesen nem fedezi a hitel értékét. Mire számíthat a hozzátartozóm, rajta, mint (leendő) örökösön követeli majd a bank a különbözetet? Az ellopott autót visszautasíthatja az örökösödés során. Van más vagyontárgy is az örökségben, gondolom nem tudja csak az autót visszautasítani...

Sherlock # 2010.08.27. 09:14

De volt házastársak igen, vagy tévedek?

tictac62 # 2010.08.27. 06:19
Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 22:26

Házastársak nem köthetnek egymással öröklési szerződést.

Sherlock # 2010.08.26. 21:07

Kedves Zoé!

Ön az öröklési szerződésre gondol. Javaslom forduljon ügyvédhez ez ügyben, ő majd tájékoztatni fogja a részletekről is.

Zoé # 2010.08.26. 21:01

Tictac62!

Megírnád nekem, hogy a visszautasítási nyilatkozatot melyik portálról töltötted le. Megírnád a honlap címét? Nekem is hasonló problémám van.

Zoé # 2010.08.26. 19:29

Tehát én azért is kérdezem, hogy mi van, ha a túlélő nem akarja, hogy a másik rokona, gyereke örökölje az elhunyt részét, tehát, az örökölje, aki megmarad a tulajdonjogát, mert lehet, hogy az valaki másra szeretné hagyni az ingatlant, tehát mindkét részről nem szeretnék ha bármelyikünk rokona, gyereke örökölni, még akár csak köteles részt is, mert nem érdemlik meg. Azt szeretnék, hogy a tulajdonjogot örökölje meg a túlélő a halott után. Olyan szerződés van-e. Vagy végrendeletet kell fogalmazni?

tictac62 # 2010.08.26. 19:26

Köszönöm a választ megnyugtattál, és úgy tudtál válaszolni teljeskörúen, hogy le se írtam a részleteket. Nem szerettem volna, hogy ebbe a zűrös ügybe olyanokat is bele kelljen keverni a családból, akiknek semmi közük hozzá.
Azért leírom utólag, mert tanulságos. Szüleim felelőtlenül, és szükségtelenül felvettek négy hitelt, ebből egy jelzálog. Én régóta nem tartottam velük a kapcsolatot, ehhez hasonló okok miatt. Apám meghalt, idéztek a hagyatékira húgommal együtt. Ott hallottam először a kölcsönökről a közjegyzőtől, nagyon vázlatosan, összegek se voltak mind egyértelműek, a kondíciókról semmit nem lehetett tudni, hitelszerződéseket nem mutatták meg. Húgom bejelentette, hogy elfogadja az örökrészét, én felajánlottam, hogy az én részem átengedem neki. Bár utólag ezt könnyen állítom, de tehermentesen is odaadtam volna, pont amiatt, hogy nem sok közünk volt évtizedeken keresztül egymáshoz, legfeljebb a temetési költségre tartottam volna igényt, mert temetés előtt megkerestek, hogy a fele költséget álljam, mert nincs rá pénzük. Ezután a közjegyzővel közösen győzködtek, hogy én is fogadjam el, mert nem tudják a részleteket fizetni, (annak ellenére, hogy mindegyiküknek van viszonylag normális jövedelme), meg amúgy sem lehet átengedni, (a húgom ezután nyilatkozott, hogy el se fogadná), esetleg visszautasíthatom, de akkor a gyerekeim lesznek az örökösök, és rosszabbul járunk, meg belevinném e a gyerekeimet ebbe az egészbe. A közjegyző közben anyámat is el látta ott előttem tanácsokkal, hogyan lehet szülőtartást kérni. Nem lett egyezség, elnapolták. Senki nem keresett meg, se anyám, se a húgom, hogy megbeszéljük, hogyan tovább. Második alkalommal kilelentettem, hogy visszautasítom az örökséget. Ekkor a húgom már elfogadta volna, a jegyzővel együtt mantrázták, hogy engedjem át egyezség keretében (érdekes módon mostmár lehetett). Kezdtem elveszteni a türelmemet, és nyomatékosan kértem a visszautasításom tudomásul vételét, kértem, hogy csatolja be a magammal vitt visszautasító nyilatkozatot. Megkérdezte honnan szedtem ilyen nyilatkozatot (kormányzati portálról letölthető), és ki adott ilyen hülye tanácsot? A közjegyző nagy nehezen feladta, tudomásul vette, becsatolta, és elkérte a gyermekeim adatait. Most megjött részükre az idézés, amiben benne van a visszautasítás lehetősége, viszont ez esetben nekik kell megnevezni (?) a soron következő törvényes örököst. Hozzáteszem, nekem még nem apám soron következő örököséről beszélt, hanem úgy adta elő, hogy az én gyerekeim örökösei fognak örökölni. Lehet, hogy ebbe laikusként csak én kavarodtam bele, de elmagyarázhatta volna értelmesebben is. Közjegyzőt most láttam először élőben, de nem alakult ki túl jó véleményem. Az az érzésem, anyám, és a húgom korábban járt nála, és meg tudták sajnáltatni magukat, de ettől még a pártatlanság, és a tájékoztatás joga megilletett volna.
Elnézést amiért hosszú lett, és köszönet mégegyszer.

Sherlock # 2010.08.26. 19:04

Kedves Zoé!

Az özvegyi haszonélvezet miatt a túlélő házastárs nyugodtan élhet az ingatlanban, nem kell semmiféle szerződést írni.

Zoé # 2010.08.26. 18:01

Öröklés! ha páromnak nincs gyereke nekem van és szeretnénk közösen venni egy ingatlant van-e olyan lehetőség, hogy csak az örököljön, aki túl éli a másikat. Milyen szerződésre van szükség. Tehát nem akarjuk, hogy az én gyerekem vagy az ő testvére, gyerekei örököljenek mi utánunk egy olyan ingatlant amit mi ketten vásároltunk. Azt szeretnék, ha azé maradna, aki túléli a másikát, tudjuk, ha az is meghal akkor úgy is annak az utódai örökölnek vagy hozzátartozói viszont amíg az egyik élve marad azt szeretnénk, ha nem akarna ott senki se osztozni valamelyikünkkel sem. Köteles részt leszámítva is, tehát, hogy milyen szerződést kellene írni és kihez kell fordulni, hogy még köteles részre se kötelezzék egyikünket se? Nyugodtan élhessen a túlélő abba az ingatlanba.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 08:53
  1. Elég.
  2. Ha nincs testvéred, akkor az anyád. Ha ő sem él már, akkor az apai nagyszüleid. Ha azok sem élnek, akkor az unokatestvéreid ezen az ágon...
  3. El. Ha egyúttal unokatestvéred is a feleséged.
tictac62 # 2010.08.25. 20:36

Üdv!

Apám után örököltem egy negyedrész ingatlant, kölcsönökkel agyonterhelten. Az örökséget visszautasítottam, a közjegyző beidézte nagykorú gyerekeimet. Ők is vissza fogják utasítani. A következők a kérdéseim:

  1. Elég-e írásban beadni a gyerekeknek a visszautasító nyilatkozatot, akkor is, ha a közjegyző erőlteti a személyes megjelenést?
  2. Ki lesz a következő örökös? A gyerekek nőtlenek, gyermektelenek.
  3. Eljuthat-e az örökség (feltéve mindenki visszautasítja) feleségem testvéréig? Az ő gyerekei kiskorúak, és ott problémás a visszautasítás.

Köszi.

ObudaFan # 2010.08.03. 08:31

Nincs mit.

Jaca # 2010.08.02. 21:05

Köszönöm a gyors választ!

Andi

ObudaFan # 2010.08.02. 09:50

Ha a hagyatéki tárgyalás időpontjában még kiskorú lesz a lányod, akkor kelleni fog a gyámhatóság hozzájárulása, ha már nem, akkor viszont neked tőle egy meghatalmazás.

  1. Ha nem áll szerződésben, akkor nem.
  2. Lehet.
  3. Utasítsd vissza. Illeték szempontjából az a jobb.
Jaca # 2010.08.01. 17:42

Tisztelt Fórumozók!

Kiskorú lányom még 2007-ben örökölt 1/8-ad részben ingatlant a volt anyósom után,mint unoka (az apukája
még 2001-ben meghalt.) Az anyós halála előtt 4 ónappal vettek fel az ingatlanra 4 Millió ft jelzálogkölcsönt. Az anyós volt az adós, az após az adóstárs, ha jóltudom, vagy fordítva. A kiskorú törvényes képviselőjeként akkor még nem utasíthattam vissza az örökséget, mert az még akkor több volt, mint a tartozás. Tehát "pozitív" volt az örökrész. Az anyós halála után azonban sem a volt apósom, sem a másik 3 örökös(a volt férjem testvérei, akik közül az egyik a népes családjával együtt az ingatlanban laknak az apóssal egyetemben) nem fizettek sem rezsit, sem kölcsönt rendesen, pedig tudtak volna. Van is náluk letiltás bőven,az árverezés is majdnem bekövetkezett, de egy új szerződést csináltak a végrehajtó segítségével tavaly novemberben. Szerintem fizették is, mert a ház még megvan. Májusban azonban meghalt a volt após is, a hagyatéki augusztus 3-án lesz.
A gyámhivatal segítségét kértem, mert a kiskorú lányom ismét örököl, most már tetemes adóssággal terhelt ingatlant, ott azt javasolták, hogy utasítsam vissza az örökséget (vele együtt mindennemű tartozást), mert ez nem a gyerek érdeke. Ez mind oké, nagyon megnyugodtam. Megkérdeztem, de még a gyámhivatal hozzájárulása sem kellett ehhez, mert én vagyok a törvényes képviselője, és a lányom októberben lesz nagykorú. (nekem az is furcsa, hogy a kiskorút idézték meg a hagyatékira, nem engem, de ő nem tud eljönni, én leszek ott ). DE! Most vagyok bajban! A kérdéseim a következők:

1. A gyerek ugyan nem áll szerződésben egy szolgáltatóval sem, a kölcsön felvételéről még csak nem is tudtunk, az ingatlanban se lakott soha, de mivel 1/8-ad részben már nagykorú tulajdonos marad, lesz-e majd neki félnivalója, fizetnivalója a többi örökös hanyagsága miatt?

2.A hagyatéki eljárás során jegyzőkönyvbe lehet-e venni, hogy a fennmaradó 1/8-ad rész miatt mindennemű tartozásért a többi örökös feleljen? (amibe valószínű, belemennek, mert a házat nem akarják elveszíteni).

3.A közjegyző előtt csak simán visszautasítsam az örökséget, vagy ingyenesen(???) átengedjem a többi
örökös részére? Sima visszautasítással nem fog esetleg rám, szülőre szállni az örökség, vagy majd a lányom majdani gyerekeire? Vagy ez marhaság, ilyen nincs? Már teljesen összezavarodtam, nagyon gyors segítséget várok, amit előre is köszönök!!!

Bocs a hosszú, zavaros szövegért!
Andi

monalisa1 # 2010.07.20. 10:53

Nem tudom mekkora az az egyszobás lakás, de az őket megillető 3/4-ed árból kétszobásat nemigen fognak tudni venni, ergo az öcséd simán "beáldozná" a te 1/4-ed részedet is.

monalisa1 # 2010.07.20. 10:49

Szmonika

Ha pénzről van szó még a testvérek közt sincs haverság.

monalisa1 # 2010.07.20. 10:47

Az előadottakból azt veszem ki hogy a lakásnak felerészt az anyukátok a tulajdonosa, a másik felének 1/4 - 1/4-ed részt a testvéreddel vagytok közösen, az apai örökség alapján.

Figyelemmel a leírt előzményekre (...) javaslom csakis olyan adásvételi szerződést írj alá melynek egyik pontja szerint a vételárból a téged megillető összeget a vevő a kezeidbe leszámolja, illetve hozzon banki igazolást hogy a számládra utalta.

Bármely egyéb variánstól "a" tapasztalatok alaján kategórikusan zárkózz el! Akinek nem teszik az az ő dolga, gondja, a te pénzeddel ne szórakozzon senki.

Az adásvételkor - már az aláírás végett is, jelen kell majd lenned.

"Mona"
laikus hozzászóló

Szmonika # 2010.07.20. 10:21

Talán ott kezdeném, hogy van egy öcsém. Apukám 2000. október 25-én meghalt.
Pár évvel később az öcsém elvált és úgy hogy nem maradt semmi vagyona, mert ott hagyta a lakását a gyerekeinek. Ezután odaköltözött anyukámhoz és azóta is ott lakik. Én is családot alapítottam. Párnapja megkeresett egy ingatlanközvetítő, hogy írjak alá egy meghatalmazást, amelyben engedélyezem, hogy eladja a lakást, és majd vesznek belőle egy másikat, amelyben van két szoba különbejárattal. Ezzel én egyetértek, mert két felnőttnek így komfortos. Azt üzeni, hogy ne idegeskedjek, mert a részemet kifizeti, és utána vásárol egy lakást maguknak.
Félek, mert a szülői házat is úgy adták el, hogy nem is tudtam róla, nem is mutatták meg az adás-vételiszerződést, csak egy képeslapot kaptam, hogy elköltöztek ez az új címük. Semmit nem kaptam belőle, hogy az öcsém mennyit az is titok előttem.
Szeretném kérdezni, hogy mi a teendőm, mit írhatok alá, vagy csak ügyvéd előtt beszéljük, meg hogy ne zárjanak ki az örökségből?
Segítségét előre is köszönettel.

Egyjogász # 2009.01.29. 06:48

Mamusz, egyszerűsítek:
Be van jegyezve az ingatlannyilvántartásba (tulajdoni lapra) a keresztlányod tulajdonosként?
Ha igen, milyen okirat alapján jegyezték be?

Egyjogász # 2009.01.29. 06:47

Azért kérdeztem, hogy megvolt-e a hagyatéki eljárás, mert engem már akkor elkezdtek felszólítgatni valami fejlesztési járulék megfizetésére egy örökölt mg. földterület után, amikor a közjegyzői eljárás még meg sem indult (valakitól megtudták, hogy én örököltem).

Aztán pofára estek, mert a kjö. előtt külön visszautasítottam az mg. földterületet (ami egyébként egy nadrágszíjparcella volt egy távoli kis faluban, az örökhagyó sem tudta hogy hol van - volt TSz tagként kapta -, és mi sem tudtuk megtalálni a helyszínen), úgy hogy az Állam lett az örökös.

monalisa1 # 2009.01.28. 22:00

Kérni a közjegyzőt, hogy vegye elő az aktát és az új fejleményre tekintettel folytassa le a póthagyatéki eljárást. Tehát egy tértis levelet kell neki írni - ha jól tudom.