Örökség visszautasítása - lehetséges?


monalisa1 # 2008.09.23. 20:33

Kényszerűen elfogadni az örökséget, aztán a lehető legrövidebb időn belül megszabadulni tőle - akár jelképes eladási áron is. (Pl. felajánlani a telekszomszédnak.)

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2008.09.23. 19:53

Ha a gyermekeid nagykorúak, akkor ennyi.

Maddie # 2008.09.23. 16:52

Tanácsotokat kérem!

A helyzet hasonló ahhoz, mint aki elkezdte ezt a témát. Édesapám halála után 30 évvel kiderült, hogy mezőgazdasági földterületet örököltem, amely értéke kevesebb mint 100 000 Ft. Vissza akarom utasítani, de a közjegyző szerint akkor az én örököseimre száll. Én tudom prezentálni az összes gyerekem lemondó nyilatkozatát, ha azt akarják. De a közjegyző azt állítja, hogy egyszerűbb lenne elfogadni. Én viszont nem akarom. Akkor küldjem el a saját és a gyermekeim visszautasító nyilatkozatát, és ezzel vége a dolognak? Terhel engem valamiféle fizetési kötelezettség így is úgy is?
A közjegyző nyomást akar gyakorolni rám, mert nekik kellemetlen, hogy az örökösödési ügy már három éve tart. Engem viszont hidegen hagy az ő szenvedésük. Egyszerűen nem akarok ezzel az örökséggel foglalkozni, sem fizetni érte.
Mit szóltok?

tétova # 2008.09.19. 11:57

Mégegyszer köszönöm. Azt gondolom elmondom a lányoknk, aztán majd teszik amit jónak látnak.Nagyon szerették a Nagyanyjukat és szeretik a Papát is. Amíg Ő él semmit sem teszünk.
Mégegyszer kösz.
Legyen jó a hétvégéd.Süthetne a nap egy picit.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 11:44

Tulajdoni igény, nem évül el. De nem a te igényed, legfeljebb a leszármazóidé. Ne feledd, nem mondtam, hogy megáll egy ilyen követelés - ahhoz látni kellene az iratokat.

tétova # 2008.09.19. 10:58

Persze iogazad van, honnan tudná.Nekem kellett volna utána néznem, de nem is gondoltam ilyesmire.Amíg Apu él , nem lépek. Miután "csak" a nevelőapám, a halála után nyilván majd a testvére, és az új élettársa (addígra felesége?) fog csatározni az örökségen. Majd akkor jelzem az igényemet, gondolom ez nem évül el? Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 10:50

Azt a közjegyző honnan tudná?

(Ismétlem: nem lehet lemondani, ha az örökhagyó már nem él.)

Azt kell mondjam, jobb lenne minél előbb tisztázni a helyzetet, és lépni - ha tényleg ezt akarjátok. Ugyanis az idő múltával minden nehezebben kibogozható, és egy újabb öröklés is csak bonyolítaná az ügyet.

tétova # 2008.09.19. 09:46

Hát jó. Ráér ez Apa halála után? Prsze még csk 67 éves és jól van és remélem még évtizedekig nem lesz erre szükség inkább a lányaimnak mondom majd el hogy mi a teendőjük, ha majd szükség lesz rá. Tehát nézzenek bele ebbe a tulajdon lapba, és utána mi a teendő?
Érdekes ez eddíg nem jutott eszembe. Az édesapám, akinek szintén egyetlen gyermeke vagyok az elmúlt évtizedek során az összes nagynénje után örökölt, és mindíg mindenről lemondott a testvére javára. Édesapa most júliusban halt meg, az is érdekes eset.
Ilyenkor a közjegyző hogy-hogy nem figyelmezteti az örököst hogy nem mondhat le , hiszen van utódja?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 09:38

Elég baj.
Talán nézz bele az ingatlan tulajdoni lapjába; abból kiderül legalább az, hogy az özvegy milyen jogcímen szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát. Ha a hagyatékátadó végzés révén, akkor annak a száma is ott lesz.

tétova # 2008.09.19. 09:24

Hagyaték átadó végzés? Aha. Abból nekem kellen lennie 1 pld.-nak valahol? Hát nincs.Honnan kérhetem? Nme emléxem rá ki volt a közjegyző.

tétova # 2008.09.19. 09:22

Szia K B S

Hát tudod az élet szörnyű. Szóval én voltam az egyszem gyerek nevelőapám példaszerűen bánt velem mindíg, és anyát boldoggá tette. Egészen egyértelmű volt, hogy én lemondjak a javára, hiszen az APÁMnak tekintem még ma is. Anya halála után totál összeroppant évekig nem talált magára. aztán jött az új NŐ! Jelenleg annyira elmérgesítette a helyzetet köztünk hogy aput csak karácsony előtt láthatom 1-2 órára, lopva. Az új csaj beköltözött a lakásba, saját lakása nincsen.Mindenképpen el akarja vetetni magát feleségül, Apa még ódzkodik, de már nem sokáig mer ellenállni, szereintem.Én azt gondoltam amikor Anya meghalt, hogy majd készít egy végrendeletet Apu, de nem tette meg.És már nem is teszi. Ezért gondoltam, hogy talán a gyerekeimnek érdemes lenne tenni valamit, persze majd ha apa meghal, addíg nem akarnám Őt felzaklatni. vagy inkább még most életében kellene tennem valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.19. 09:12

Látni kellene azt a hagyatékátadó végzést. Aggályos, de nem biztos, hogy jogszerűtlen. Bolygatni akarod a dolgot?

(Annyiszor mondtam, mondtuk már: a hagyaték megnyílta, azaz az örökhagyó halála után már nem lehet lemondani az örökségről. Visszautasítani lehet, vagy osztályos egyezséget kötni, de az más.)

tétova # 2008.09.19. 08:21

Szervusztok!

Egészen elképesztett ez az oldal.
11 éve halt meg az Édesanyám, a nevén lévő lakást én örököltem mint egyetlen gyermeke. Nevelőapámmal 30 évig voltak házasok, együtt vették a lakást csak valamiért anyu nevén volt. Természetesen a hagyatékin lemondtam apu javára, még a haszonélvezetről is. Nekem 2 lányom van, Ők akkor kiskorúak voltak, de fel sem merült ilyen kérdés, hogy akkor Ők lennének az örökösök.Erről nekem kellett volna tudnom, vagy a közjegyzőnek kellett volna megkérdeznie? Utólag a gyerekeim tehetnek valamit??

Üdvözlettel:
Tétova

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 12:42

Igaz.

ObudaFan # 2008.09.11. 12:41

Az rendben van, hogy a végzés nem jogszerű, csak azt a földhivatal ugyanúgy nem bírálhatja felül, mint ahogy egy ítéletet sem. Szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 09:30

Hacsak a hagyatékátadó végzésbe nem foglalta a közjegyző a hagyatéki hitelező és az örökös egyezségét. De akkor se baba.
Ha ez így lehetséges lenne, az módot adna rá, hogy az örökös úgy adja el az örökölt ingatlant, hogy se öröklési illetéket, se személyi jövedelemadót nem fizet. Csak arra kellene vigyáznia, hogy még a hagyatéki tárgyalás előtt találjon vevőt.

ObudaFan # 2008.09.11. 09:26

Már az elővásárlási jog miatt nem. Mert amúgy a hagyatékátadó végzés pótolja az írásbeli szerződést.

ObudaFan # 2008.09.11. 09:25

Szerintem sem fog átmenni a földhivatalon.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.11. 06:50

Hmmmm... Ingatlan adásvételi szerződés csak írásban érvényes. Ezen túl a termőföldre elég széles körnek van elővásárlási joga; ha velük nem közölték az ajánlatot (márpedig nem közölték), még az írásban kötött szerződés is érvénytelen.
Nem lesz ez így jó.

beetle # 2008.09.10. 19:51

Sziasztok!
Köszönöm szépen mindenkinek a választ!

Tegnap lezajlott a hagyatéki tárgyalás és harmadik személyként jelentkezett az egyik szomszéd, aki pár évvel ezelőtt megvásárolta nagymamámtól a földet, igaz hogy nem volt róla papírja, de most benyújtotta a hitelező igényét és így ott a helyszínen az ő nevére került, az én szempontomból ez így volt a legjobb.
Egyébként 150 ezer ft értékű volt a föld, belterület és a gyámhatóság ekkora összegnél nem járult volna hozzá a visszautasításhoz (megkérdeztem).
Köszönöm mégegyszer mindenkinek.

bandeeraz # 2008.09.06. 13:40

Kedves Obudafan: nem ismerem a gyámhatóság gyakorlatát. A törvény betűjét szó szerint értelmezve elvileg nem kéne, hogy gond legyen egy értéktelen mezőgazdasági földterület visszautasítása, amire ráadásul a Ptk is lehetőséget ad.

ObudaFan # 2008.09.06. 09:08

Igen, csak a végkövetkeztetés volt rossz.

bandeeraz # 2008.09.06. 06:37

100%-ban arra gondoltam, mint Egyjogász:))

Egyjogász # 2008.09.06. 05:36

A mezőgazdasági földterület annyiban speciális, hogy azt külön is vissza lehet utasítani.
(Mert egyébként az örökségből nem lehet mazsolázni, vagy visszautasítod az egészet, vagy nem.)

Ez elég ritka dolog lehet, mert egy ügyemben legutóbb a közjegyző (!) előtt sem volt ez teljesen tiszta.
(Persze utóbb szabadkozott, hogy nem vette észre, hogy mezőgazdaági földterületre vonatkozik a visszautasítás, azért adott olyan tájékoztatás, hogy az örökös vagy mindent visszautasít, vagy semmit, és külön nem utasíthatja vissza a földterületet.
Na ja...)

Egyebekben pedig, ahogy ObudaFan is írta, ez pont olyan visszautasítás, mint az örökség általános visszautasítása, így persze megteheted, de az örökség ebben az esetben is gyermekeidre "száll".

A gyámhivatal pedig a gyermekeid vagyonáról való ingyenes lemondáshoz nem valószínű, hogy hozzájárul
(az örökölt föld ugyanis ez, ha nem is nagy értékű vagyontárgy), talán ha arra hivatkozol, hogy mg. földterületről van szó, nem tudják se a gyerekeid, se te művelni, stb., stb. nagyobb esély lehet erre, de az ezzel összefüggő gyámhivatali gyakorlatot nem ismerem.
Szerintem mindenképpen érdeklődj az illetékes gyámhivatalnál.

ObudaFan # 2008.09.05. 16:48

Ezzel együtt, ahogy KBS írta, az egyetlen lehetőség a gyámhivatallal egyeztetni.